Студенти запътили се към Канада - ВЪПРОСИ ;)

За това какъв е живота в Канада и какъв e смисъла да се имигрира.
lyubo.k
Мнения: 12
Регистриран на: Сря Яну 04, 2012 6:51 am

Студенти запътили се към Канада - ВЪПРОСИ ;)

Мнение от lyubo.k »

Здравейте сънародници :) ЧНГ на всички! Да сте живи, здрави и най-вече щастливи! Преди да започна да пиша си признавам, че съм леко неориентиран и може би въпросите, които задавам ще ви се сторят леко глуповати. Доста изчетох и в този форум, а и в доста други, но все още смятам, че не знам и 1/100 от нещата които ме вълнуват :) Та студент съм последна година в УНСС. Отчаян от ситуацията в родината ни, а и търсещ нови изживявание, реших тази година да пробвам да се запиша за програмата на Usit Colours, която ти дава право на 1 година работа в Канада. Искам също да добавя, че не съм мрънкалник, работя на хубаво място (дигитален маркетинг) и взимам що-годе добри пари за моята възраст. Просто ми е писнало от много неща в нашата държава и не мисля да градя семейство тук :) Така да се каже, гледам в перспектива хаха :D Та ще задам въпросите си един по един, надявам се някой от вас да успее да ми помогне :)

1) Какви са възможностите за легална емиграция чрез тази програма на Юзит? Говорих вече с участник в нея и той ми каза, че единствено може да се остане в Албърта, Манитоба и Саскачетуан (или там както и да е). В тези провинции имало провинциални програми и всеки работил 6 месеца за канадски работодател може да подаде молбата си чрез Employee Direct Stream. Наистина ли това са единствените възможности? Има ли вариант за записване в някакъв колеж/университет и придобиването на студентска виза, докато все още съм на канадска земя? Следващия ми въпрос е именно за университетите и колежите :P

2) Какви са възможностите за обучение в Канада, предвид моето образование (УНСС) и моят работен опит от около 2 години по професията ми? В смисъл такъв, че аз искам да уча онлайн маркетинг, а тук съм го работил или това няма никакво значение? Четох, че в повечето унита/колежи няма високи приемни изисквания, а просто трябва да изпълняваш определени критерии? Има ли възможност за магистратура, която да изкарам за 1 година или пък някакви part time такива варианти. Възрастта проблем ли е? В смисъл ако се забавя с една-две години, може ли след това спокойно да завърша бакалавър или магистър

3) Дали има шанс с моя опит да си намеря работа по професията, като естествено говоря с работодателя, че желанието ми е да остана в Канада. Английският ми е на добро ниво и не се притеснявам от това :) Уменията мисля че ги имам (естествено за годините си - в дългосрочен план има още мнооого да уча). Та дали има такива шансове или да се ориентирам към 600те долара, които ми искат от юзит за намиране на работна оферта :)

4) Ако евентуално мина през провинциалните програми, може ли след това да обикалям из цяла Канада или съм си закотвен в съответната провиния :)

Общо взето това са ми първите въпроси, които ми идват на ум. В последствие ще се сещам за още и ще ви пиша. Надявам се темата да стане полезна за младите хора като мен, които са решили да търсят развитие в Канада. Поздрави и сърдечно благодаря на отзовалите се!
bp_de
Мнения: 1627
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 11:44 am
Местоположение: USA

Re: Студенти запътили се към Канада - ВЪПРОСИ ;)

Мнение от bp_de »

От въпрос 4 си личи че не си чел нищо -поне това дет е съществено......
отивап е тук
http://www.cic.gc.ca/english/index.asp"

има категории
Come to Canada
Visit
Work Temporarily
Study
Immigrate

четеш и ще ти светне
успех
pumpy
Мнения: 10244
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 2:47 pm

Re: Студенти запътили се към Канада - ВЪПРОСИ ;)

Мнение от pumpy »

lyubo.k написа:да пробвам да се запиша за програмата на Usit Colours, която ти дава право на 1 година работа в Канада.
Дай да почнем от тук: каква е тази програма ? Ако можеш да ни дадеш линк, може и да погледнем какво те баламосват от Юзит Колорс БГ.
Ако искаш да учиш в Канада, където и да е, можеш да кандидатстваш, провери таксите за чуждестранни студенти обаче....
Ако искаш да имигрираш първо и после да учиш, има едни процедури: федерална и провинциални/Кебек - там има много за самочетене преди да се задават въпроси въобще...
Ако имигрираш в една провинция можеш да живееш слд това където си искаш
Аватар
anxeli
Мнения: 3805
Регистриран на: Вто Ное 02, 2004 1:36 pm
Местоположение: TO

Re: Студенти запътили се към Канада - ВЪПРОСИ ;)

Мнение от anxeli »

Какви са тези used colors :rofl:, няма ли нещо бранд ню ?
Ако компанията е свястна и решиш да пробваш може да ни питаш за канадските компании в които са те плейсвали, тях по-може да сме ги чували. За оставане - в Онтарио кандидатстваш след втората година ако програмата ти го допуска. Има такива специалности в торонто унивърсити, но цените за чужденци са солени.
Циганите - на Сатурн !
arogance
Мнения: 172
Регистриран на: Вто Яну 09, 2007 8:51 am
Местоположение: Варна - Монреал-Едмънтън

Re: Студенти запътили се към Канада - ВЪПРОСИ ;)

Мнение от arogance »

http://usitcolours.bg/bg/wat-canada/wor ... l/menu/19/"

Това по програмата.
Към автора на темата - на какво ниво си с документите в юзит?
На брат ми една година му казват, че ще му приемат документите, Но след като пуснат квота от Букурещ.
Кога ще пуснат квота - не е ясно.
Не можем да се разберем с хората от Юзит, защото и те не знаят какво предлагат.
Ходила съм в офиса им и като започнах да задавам въпроси - отговора е не знаем, чакаме квоти и информация.
1) Легално се работи една година и куфарите и към Бг. Не може да се кандидатства за преманент карта само с една година престой тук. Мисля, че беше минимум 2 години престой.
Aз не съм чела za Employee Direct Stream.
2) Аз съм мислила подобна идея - след 1 година работено да се кандидатства за студентска виза.
Запознатите , ако могат да отговорят - Таксите след една година престой в Канада, биха ли били като за канадски жители или чужденци?

3) Не знам.
4) Никои не може да те закотви.
Монреал - 08.2009
Едмънтън -09.2011
lyubo.k
Мнения: 12
Регистриран на: Сря Яну 04, 2012 6:51 am

Re: Студенти запътили се към Канада - ВЪПРОСИ ;)

Мнение от lyubo.k »

Здравейте отново и благодаря на отзовалите се :) Пуснали са ви линк към програмата, така че предполагам сте видяли за какво става на въпрос :)

До bp_de - достатъчно изчетох, но идеята ми беше някой, който е минал през всичко това, да сподели опита си. Все пак ако не се задават подобни въпроси, в интернет ще има няколкостотин сайта, в които е събрана цялата информация ;) В сайта който си дал има информация за завършили университет или за работили 2 години. Както споменах - писах си с участник в тази програма, който е подал документи по Employee Direct Stream - каза ми, че е нужно да имаш само 6 месеца работа за канадски работодател. Това важи за изброените провинции по-горе (Манитоба, Албърта и Саскачетуан). Искаше ми се някой минал през тази процедура да каже как стоят нещата - бавят ли те много, ако те забавят повече от 6 месеца, какви са вариантите за оставане и т.н.

Аз искам да уча в Канада, но след като съм взел съответните документи, иначе ще трябва да се изръся с много пари, които на драго сърце бих дал, ако имам :lol:

Идеята ми беше тази тема да се превърне във въпросник на младите хора, решили да търсят шанса си в Канада :)

Ето от на Манитоба сайта, за да не съм голословен ;)
Изображение
Аватар
azzura
Мнения: 799
Регистриран на: Нед Май 23, 2010 1:43 am

Re: Студенти запътили се към Канада - ВЪПРОСИ ;)

Мнение от azzura »

В интернет има един сайт, който трябва да се чете и bp_de ти го е споделил, така че сядай и чети.
http://www.youtube.com/watch?v=3moLkjvhEu0" onclick="window.open(this.href);return false;
lyubo.k
Мнения: 12
Регистриран на: Сря Яну 04, 2012 6:51 am

Re: Студенти запътили се към Канада - ВЪПРОСИ ;)

Мнение от lyubo.k »

Много сте интересни... Закривайте го този форум в такъв случай - в интернет всичко има :fubar:

Писах по-горе, че искам да чуя мнението на някой минал по този път, а не какво е написано в сайта имиграционните в Канада |(
Аватар
UnHoly
Напуснал форума
Мнения: 410
Регистриран на: Сря Ное 30, 2011 2:37 pm
Местоположение: East of Eden

Re: Студенти запътили се към Канада - ВЪПРОСИ ;)

Мнение от UnHoly »

lyubo.k написа: Писах по-горе, че искам да чуя мнението на някой минал по този път...
В такъв случай, подготви се да почакаш едно (не)известно време! Доколкото става ясно, ти искаш отговори на конкретни въпроси, които визират специфични ситуации. Предвид факта, че всичко което те интересува (условия и такси за обучение, имиграционни програми и пр.) варира в по-голяма или по-малка степен с времето, най-вероятно ще трябва да се задоволиш с множество отговори, и то не веднага, защото потребителите на този сайт са с опит различен от твоя и съответно не могат да ти дадат така желаните готови отговори накуп. Дотогава можеш спокойно да си запълниш времето с четене на официални източници, които (ооо, изненада!) се намират в Интернет.
Всеки може да умре, но не всеки може да роди. Най-добрите остават неродени.
lyubo.k
Мнения: 12
Регистриран на: Сря Яну 04, 2012 6:51 am

Re: Студенти запътили се към Канада - ВЪПРОСИ ;)

Мнение от lyubo.k »

Здравейте отново. Прочетох почти целия сайт и общо взето въпросите ми остават. Надявам се да има подобни на моя случай и да кажат по какъв път са минали. Информацията от човек, който е изживял дадено нещо е 100 пъти по-ценна от информацията в един сайт, който е уеднаквен за стотици хиляди. Именно заради това пуснах темата, а не защото ме мързи да прочета даден сайт. Благодаря на отзовалите се все пак :y:
Slick
Мнения: 39
Регистриран на: Чет Фев 17, 2005 7:46 am
Местоположение: Vic

Re: Студенти запътили се към Канада - ВЪПРОСИ ;)

Мнение от Slick »

lyubo.k написа:Здравейте отново. Прочетох почти целия сайт и общо взето въпросите ми остават. Надявам се да има подобни на моя случай и да кажат по какъв път са минали. Информацията от човек, който е изживял дадено нещо е 100 пъти по-ценна от информацията в един сайт, който е уеднаквен за стотици хиляди. Именно заради това пуснах темата, а не защото ме мързи да прочета даден сайт. Благодаря на отзовалите се все пак :y:
Я виж ей това .. нищо че си търсил
http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopi ... 1%82%D0%B8"

поздрави
lyubo.k
Мнения: 12
Регистриран на: Сря Яну 04, 2012 6:51 am

Re: Студенти запътили се към Канада - ВЪПРОСИ ;)

Мнение от lyubo.k »

Благодаря ти, човече! Много полезно инфо 8)
Аватар
Koko
Мнения: 8033
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 2:47 pm

Re: Студенти запътили се към Канада - ВЪПРОСИ ;)

Мнение от Koko »

lyubo.k написа:Здравейте сънародници :)
...
Просто като мнение по твоите въпроси, може би повтарям и някои от вече отговорилите по темата
1. Доколкото знам програмата предлагана от Юзит Колорс представлява вид студентска бригада – визата е за една година, като нямаш осигурена работа. Как стои въпроса с намирането на работа е отделен въпрос за сериозна дискусия. Иначе така както си формулирал въпроса, отговора е че през самата програма на Юзит няма директно възможност да се имигрира, а ще трябва да кандидатстваш по някоя от другите процедури – федералната или някоя от провинциалните, като наистина е хубаво тези процедури и критериите им за оценка да се проучат по-подобрно.
Вариант да започнеш да учиш и да получиш на тази база студентска виза има, но това ще бъде още един начин да останеш легално в Канада без да имаш ПР статут, рано или късно обаче пак ще стигнеш до момента че или визита ти изтича и трябва да напуснеш страната или да кандидатства и да получиш статут на ПР.
2. Възможности за обучение в Канада има, при това не малко, но може би най-ограничаващото условие остава това че ще трябва да кандидатстваш като чуждестраннен студент, а таксите в този случай са доста по-високи от тези за канадските резиденти. Връзката между това какво си учил и работил в България и какво искаш да учиш в Канада – въщност нещата зависят от теб самият какво искаш да продължиш да учиш и трябва да се разровиш из различните университети и колежи, какво предлагат като обучение, какви са им приемните изисквания и колко пари струва. Възрастта не е проблем, стига ти самият да имаш желанието да учиш.
3. На този въпрос не мога да отговаря, но както става вече дума – програмата на Юзит е по-скоро като студентска бригада, което предполага че работодателите биха гледали на подобни кандидати за работа като на сезонен или временен работник.
4. Получиш ли статут на канадски перманент резидент няма ограничения в коя провинция ще живееш. Поне по моите субективни наблюдения в Канада има не малка вътрешна мобилност и не малко хоро сменят града и провинцията в търсене на по-добри възможности.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Аватар
Koko
Мнения: 8033
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 2:47 pm

Re: Студенти запътили се към Канада - ВЪПРОСИ ;)

Мнение от Koko »

lyubo.k написа:Здравейте отново и благодаря на отзовалите се :) Пуснали са ви линк към програмата, така че предполагам сте видяли за какво става на въпрос :)

До bp_de - достатъчно изчетох, но идеята ми беше някой, който е минал през всичко това, да сподели опита си. Все пак ако не се задават подобни въпроси, в интернет ще има няколкостотин сайта, в които е събрана цялата информация ;) В сайта който си дал има информация за завършили университет или за работили 2 години. Както споменах - писах си с участник в тази програма, който е подал документи по Employee Direct Stream - каза ми, че е нужно да имаш само 6 месеца работа за канадски работодател. Това важи за изброените провинции по-горе (Манитоба, Албърта и Саскачетуан). Искаше ми се някой минал през тази процедура да каже как стоят нещата - бавят ли те много, ако те забавят повече от 6 месеца, какви са вариантите за оставане и т.н.

Аз искам да уча в Канада, но след като съм взел съответните документи, иначе ще трябва да се изръся с много пари, които на драго сърце бих дал, ако имам :lol:

Идеята ми беше тази тема да се превърне във въпросник на младите хора, решили да търсят шанса си в Канада :)

Ето от на Манитоба сайта, за да не съм голословен ;)
Изображение
От това което си цитирал от сайта за Манитоба всъщност става ясно че трябва да имаш "valid work permit for full-time employment" - не мисля че това е точно работната виза която се получава през програмата на Юзит Колорс. Всъщност ако прегледаш официалният сайт там наистина има изброени различните варианти за работа в Канада и с каква виза.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
lyubo.k
Мнения: 12
Регистриран на: Сря Яну 04, 2012 6:51 am

Re: Студенти запътили се към Канада - ВЪПРОСИ ;)

Мнение от lyubo.k »

Здравей, Коко и мерси за мнението. Валидно разрешително за работа не е ли точно работната виза, която от фирмата ти осигуряват :?: По тази схема в Манитоба знам няколко човека, които са подали документи и все още чакат развитие, просто защото и те са по тази програма на Юзит и са си подали документите съвсем скоро :)
Публикувай отговор