Въпрос за ТЕЛК

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Публикувай отговор
reindeer
Мнения: 40
Регистриран на: Чет Ное 25, 2010 3:59 pm

Въпрос за ТЕЛК

Мнение от reindeer »

Здравейте,
търсих доста във форума но не успях да открия писано по въпроса който ме интересува.
Накратко за какво става въпрос - подадохме документи за преглед пред ТЕЛК за сина ни, който е с аутизъм. Все още не сме се явили пред комисията - трябва да го направим на 21.12. Макар, че сме още на много ранен етап с процедурата (подадохме документи на 18.09 и още чакаме акюзе) се притеснявам освидетелстването му дали може да ни провали на медицинските ако стигнем дотам и да ни спрат така накрая? И другото, във връзка с новите изисквания за сертификати за езика - ще ни искат ли сега да им приложим след като още нямаме номер на досие?
документи Виена - 19.09.2011
интервю - 30.05.2014
ARES
Мнения: 156
Регистриран на: Пет Мар 18, 2011 10:28 am
Местоположение: МАРС

Re: Въпрос за ТЕЛК

Мнение от ARES »

Искренно ви пожелавам да успеете да заминете!
Не заради вас,заради детето!
Дано канадските лекари успеят да му помогнат повече от нашите! ;)
Аватар
karelia79
Мнения: 905
Регистриран на: Пет Мар 18, 2011 4:23 pm
Местоположение: Canada

Re: Въпрос за ТЕЛК

Мнение от karelia79 »

Преди време бях слушала едно предаване по радио Там-там Канада, за някакъв който работи и пребивава в Канада от 4 години (работодателят му е издействал съответното разрешение) Та семейството на човека, състоящо се от съпруга и дете с аутизъм искали да отидат за 3 месеца при него. Канадците им отказват временни визи с мотива, че детето можело да е тежест за тяхната социално-осигурителна система. Предаването съм го слушала някъде октомври месец тази година. Може да го потърсите в архивите на Там там Канада.
Seul on peut aller plus vite, mais ensemble on peut aller plus loin.
Полет - 16.06.2014 г.
Joya
Мнения: 474
Регистриран на: Чет Апр 20, 2006 3:49 am

Re: Въпрос за ТЕЛК

Мнение от Joya »

Колко е голямо детенцето ?
Ако е на 2-3 лекарите въобще няма да забележат според мен, моите ги гледаха така отгоре отгоре, и само гледаха да ги изкарат по-бързо от стаята, защото малкото ревеше като лудо.
На моя братовчедка детенцето е с аутизъм, и чак към 4-5 годишна възраст лекарите се съгласиха да му поставят тази диагноза, въпреки че и преди това имаше признаци. Аз лично не виждам едно детенце с какво толкова ще им натежи, но наистина провери. Може да се обадиш в комисията по миграция тук, и да попиташ, би трябвало да могат да ти дадат информация.
Успех :y:
"Повечето истински провали се дължат на ограничения, които хората си поставят сами, в собствените си умове." Н.Х.
Аватар
jasmin_veni
Мнения: 480
Регистриран на: Чет Юли 09, 2009 2:32 am
Местоположение: Sofia

Re: Въпрос за ТЕЛК

Мнение от jasmin_veni »

reindeer стискам ви палци за ТЕЛК-а и да нямате проблем с процедурата.
Карелия79, двата случая са различни. В единия се променя стереотипа на детето и кризата при него докато си изгради нов трае от 2 седмици до към 3 месеца, като никой не може да гарантира, какво би могло да се случи с детето тогава. Защото, хората с аутизъм са много чувствителни към нарушаване на каквото и да е от ежедневните им стереотипи, а при децата това е засилено и могат и да се самонаранят. Родителите трябва да са много силни и физически и психически, за да удържат детето, когато настъпи криза. Ако едно дете с аутизъм отива за 3 месеца в чужбина, не знам дали има право на специализирано лечение ( в смисъл работа с психолог, в специализиран център) което би му помогнало за това време. Все пак всичко зависи и от степента на аутизъм, от годините, от евентуалното му лечение. Та в първия случай имаме криза при детето, която трае дълго, успокояване и после хайде пак на самолета и при кацане в неговата си държава всичко пак се повтаря - невероятен стрес! Предполагам, че това би било основното им съображение за отказ.

Ако говорим за имиграция, се предполага, че родителите са проучили центровете за деца с аутизъм, че от кацането му с него би могъл да работи специалист, който да му помогне да премине през периода на имиграцията по-леко и да се адаптира. И след периода на изграждане на новите стереотипи, детето би се успокоило и би могло да учи и да води нормален живот. Пак всичко зависи от степента на аутизъм, усилията на родителите, възрастта и самото дете.
DSC Виена - 03.06.2011г.
Интервю - 09.09.2013г.,Успешно :)
Изпратени/получени в Сидни - 09.10.2013/15.10.2013
Полет - 26.05.2014г.
reindeer
Мнения: 40
Регистриран на: Чет Ное 25, 2010 3:59 pm

Re: Въпрос за ТЕЛК

Мнение от reindeer »

Благодаря, надявам се наистина да няма проблем заради ТЕЛК-а. Той е на 6г., аутизма при него не е силно изявен има симптоми, заради които лекарите му поставиха диагнозата но като цяло сме сравнително лек случай. Ходим на предучилищна, има проблем при усвояването на модели на поведение разбира се но поне е контактен и не се стреми да се изолира.
karelia79, точно от подобен сценарий се опасявам. Ако минем ТЕЛК и той бъде освидетелстван предполагам в системата, която ползват лекарите, включително и тези които са на медицинските за Канада ще излиза тази информация и се притеснявам да не ни отхвърлят заради това накрая.
Joya, каква е тази комисия?
jasmin_veni, наистина проблема със стереотипите го има и ще ни е много трудно защото всяка промяна на средата е много болезнена за тези деца. Но не знам дали това е било основанието за отказ. Основанието им било - тежест за тяхната осигурителна система :worried:
документи Виена - 19.09.2011
интервю - 30.05.2014
Аватар
jasmin_veni
Мнения: 480
Регистриран на: Чет Юли 09, 2009 2:32 am
Местоположение: Sofia

Re: Въпрос за ТЕЛК

Мнение от jasmin_veni »

След като сте лек случай, може и да нямате ТЕЛК. Да не кажа мнооого вероятно, като знам колко трудно дават ТЕЛК с тази диагноза. А и е голяма вероятността да го "надраснете" донякъде. Вече сте на 6 г. контактен е, по-леко ще преживее смяната на средата.
Това с осигурителната система не знам до колко е вярно, защото чак пък толкова да им натежи...
При всички случаи шапка ви свалям, че сте взели това решение и сте тръгнали по пътя на имиграцията.
DSC Виена - 03.06.2011г.
Интервю - 09.09.2013г.,Успешно :)
Изпратени/получени в Сидни - 09.10.2013/15.10.2013
Полет - 26.05.2014г.
reindeer
Мнения: 40
Регистриран на: Чет Ное 25, 2010 3:59 pm

Re: Въпрос за ТЕЛК

Мнение от reindeer »

jasmin_veni, благодаря ти много. Решението за Канада го взехме до голяма степен и заради неговия проблем. В България почти не се работи специализирано с такива деца. Дори да излезем успешно от образователната система идва момента с реализирането в обществото, а у нас има нулева толерантност и възможности за развитие на хора с подобни проблеми.
Joya, вие вече сте минали медицинските, задават ли въпроси за наличие на хронични заболявания или ТЕЛК?
Питам се дали ползват системата като тази при личните лекари и дали там излизат всички тези неща..
документи Виена - 19.09.2011
интервю - 30.05.2014
Joya
Мнения: 474
Регистриран на: Чет Апр 20, 2006 3:49 am

Re: Въпрос за ТЕЛК

Мнение от Joya »

reindeer написа:Joya, вие вече сте минали медицинските, задават ли въпроси за наличие на хронични заболявания или ТЕЛК?
Питам се дали ползват системата като тази при личните лекари и дали там излизат всички тези неща..
За ТЕЛК не са ни питали, питаха ни дали сме лежали в болница, дали имаме операции и хронични заболявания.
reindeer написа:Joya, каква е тази комисия?
Грешно се изразих, извинявай. Това е мястото където плащате таксата и записвате час за медицински. Аз бих се обадили и бих попитала, дали искат диагноза или нещо друго за дечица с аутизъм. Лично мен ме изненадва, защото в цивилизованите държави не третират аутизма, като умствена изостаналост, не би трябвало Канада да се различава в това отношение, а ако не е такова заболяване, защо трябва да се освидетелствува (просто си разсъждавам).....

"МЕЖДУНАРОДНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА МИГРАЦИЯ (МОМ)

гр. София
ул. “Иван Денкоглу” №19

тел: +359-2-93-94-774
факс: +359-2-93-94-788
ел. поща: iomsofia@iom.int
http://www.iom.bg/index.php" "
"Повечето истински провали се дължат на ограничения, които хората си поставят сами, в собствените си умове." Н.Х.
bliznaka1
Мнения: 8
Регистриран на: Нед Май 13, 2007 8:39 am

Re: Въпрос за ТЕЛК

Мнение от bliznaka1 »

Здравейте reindeer,
аз съм писал по въпроса, но беше отдавна и дори сега, когато се опитам да открия темата, по която писах е без резултат. Също като вас и аз поставих подобен въпрос, чрез въпросната ми тема през 2007г., когато започвахме процедурата. От две години и половина сме в Канада - значи сме успели :) . Нашето детенце беше освидетелствано чрез ТЕЛК с ниво на инвалидизация І-ва степен 100% с придружител. Макар, че виждайки сега различната канадска действителност си мисля, че не сме били чак пък за 100%. Както и да е. Та болестта на дъщеря ми е ортопедична и се нарича Луксация. На медицинския преглед в болница Вита /там правихме нашите медицински/ носихме цялата история на заболяването на детето, която взех малко незаконно от Института по ортопедията в Горна Баня. Комисията преснима всички епикризи и ги приложиха към пакета с документи за Букурещ. Резултата за мен и съпругата ми стана ясен след около седмица-две, а на детето след още две седмици. После разбрах, че нейните документи са били изпратени за второ преразглеждане във Виена и въпреки това нямахме проблеми с получаването на визите си. Щерката е вече в четвърти канадски клас и се радва на много добро здравословно състояние, благодарение на усилията ни ходенето по болници в България.
Не мога да ви кажа, дали и вие бихте имали нашия късмет, защото при нас все пак се касае за регресивно заболяване, което е излечимо. Ако не пробвате няма да разберете.
Желая ви късмет и много сили за да успеете!
Щях да забравя, имам познато семейство, което е тук от около 2 г. с детенце с интелектуално заболявате, та дори и ако не и същото като при вашето детенце. Не се отказвайте! ;)
BibitaN
Мнения: 233
Регистриран на: Пет Сеп 18, 2009 3:44 am

Re: Въпрос за ТЕЛК

Мнение от BibitaN »

reindeer, желая от все сърце много здраве за детенцето ви! Не се отказвайте, ще успеете!
Звъняхте ли вече в МОМ?
Док. Виена - 6.8.2010
Интервю - 10.3.2011
Док. Букурещ - 5.2011
Баркодове - 6.2011
Мед. форм. - 28.11.2011
Мед. изсл. - 9.12.2011
OK мед. - 29.12.2011
ВИЗИ - 11.10.2012
reindeer
Мнения: 40
Регистриран на: Чет Ное 25, 2010 3:59 pm

Re: Въпрос за ТЕЛК

Мнение от reindeer »

bliznaka1, BibitaN, благодаря ви :)
Звънях на организацията по миграция (Мерси Joya), жената която ми отговори беше много разбрана, звъня на лекарите и по-късно ми се обади. Според това, което ми каза не би трябвало да има проблеми заради аутизма, канадците ги притеснявали хронични заболявания и такива налагащи медицинска интервенция, операции и т.н. Само трябвало да сме подготвени, че прегледа при него може да бъде по-тежък, в смисъл да се наложи допълнителни изследвания при психолог, невролог, а също и да представим всички епикризи, които имаме до момента.
ТЕЛК-а също не ги интересувал, освен ако не става въпрос за тежки заболявания с хоспитализация и необходимост от операции.
Така, че сме общо взето малко по-спокойни :)
документи Виена - 19.09.2011
интервю - 30.05.2014
Joya
Мнения: 474
Регистриран на: Чет Апр 20, 2006 3:49 am

Re: Въпрос за ТЕЛК

Мнение от Joya »

Това е много хубава новина, продължавайте напред и стискам палци всичко при вас да е наред :)
"Повечето истински провали се дължат на ограничения, които хората си поставят сами, в собствените си умове." Н.Х.
Публикувай отговор