Въпроси за документите за Монреал, Квебек

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Публикувай отговор
Аватар
sudju4e
Обратна връзка:

Re: Въпроси за документите

Мнение от sudju4e »

Най-добре с удостоверение от НОИ и осигурителна + трудова книжка - за да може да ти стане 4години труд.стаж и да имаш максимален брой точки 8 по този критерий - иначе са ти 6т. сигурни
DSC - 30.04.2010
Entervue - 08.03.2011 - успешно
DRP - Букурещ -23.03.2011
Медицински - 22.08.2011 (направени - 23.08.2011)
Покани - 24.01.2012
Визи - 23.02.2012
Полет - 25.03.2012
Аватар
jasmin_veni

Мнение от jasmin_veni »

Добре, че сте заговорили за майчинство и трудов стаж.
Аз се водя в майчинство от април месец 2010. През бременноста съм била в болничен, но имам фишове за заплата през това време. Не е проблем, ако никъде не споменавам, че съм лежала през 9те месеца, нали?
По трудов договор имам 2,5 години непрекъснат трудов стаж, после излизам в майчинство. С гражданските договори стават 5 години. В момента съм по майчинство. Колко точки ми се считат в такъв случай - 8 или 6?
И още нещо. Докато съм учила съм била на граждански договори. Забутала съм някъде моите копия, фирмите вече не са на същите собственици и т.н.
Писах им с молба да потърсят копията от гражданските ми договори и ако ги намерят ще ги преведа и ще ги приложа към документите. Но ако не успея да ги взема, как да докажа стажа за това време? С бележка от НАП ли? Ситуацията е малко нелепа, защото имам препоръки от тези работни места с печати и подписи, имам и служебни бележки за получени заплати, но копията от гражданските договори ги нямам.

И последен въпрос. Завършила съм национална гимназия, с профил българистика. Как да я пиша. Не отговаря на средно общообразователно, защото не е СОУ.
Дали да пиша средно професионално?
DSC Виена - 03.06.2011г.
Интервю - 09.09.2013г.,Успешно :)
Изпратени/получени в Сидни - 09.10.2013/15.10.2013
Полет - 26.05.2014г.
Аватар
emili_vn

Мнение от emili_vn »

За минало време не ти трябват договори, а заверен трудов стаж в трудова или осигурителна книжка, или УП3. Преди 2009 стажа по граждански договор се вписваше в осигурителната книжка, после ги приравниха на трудови договори и гражданските поизчезнаха.

За гимназията според мен е СОУ с профилирано обучение. Няма как да е средно-професионално - към това се причисляват техникумите. Гимназиите са СОУ.

Иначе няма проблем да си учила или била по майчинство и през това време да си работила, стига да имаш документи за това.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Аватар
jasmin_veni

Мнение от jasmin_veni »

Аз нямам осигурителна книжка, а в трудовата не пише нищо за граждански договори. Какъв ми е варианта да докажа стажа, чрез бележка от НОИ ли?
Проверих току-що в НОИ чрез ПИК, който си извадих за да следя майчинството. От 2005 г. имам соц. осигуровки, но повечето работодатели са ме осигурявали некоректно :@ Писали са по-малко дни, по-малки осигуровки, пропускали са 2-3 месеца :@ :@ :@ А единия работодател изобщо не ме е осигурявал :@ :@ :@ И не мога да докажа, че съм работила за тях. Ако ги навия да ми напишат бележка, че съм работила по проект като стаж в университета дали ще мине? Ако разпечатам тези таблици с осигурителни доходи и се заверят нотариално, дали е достатъчно или по-добре въпросната бележка от НОИ за доказване на осиг. стаж за чужбина. Радвам се, че в такъв случай не ми трябват договорите
Гимназията има статут на лицей и със сигурност не се приравнява към СОУ, най-малкото не е под егидата на Министерство на Образованието, а под егидата на Министерство на културата. Въпросът е в коя графа да я пиша, за да не си отнема точки самичка :P
Иначе през майчинството не работя, освен върху себе си с учене на френски и събиране на инфо за Kвебек :P
DSC Виена - 03.06.2011г.
Полет - 26.05.2014г.
Аватар
emili_vn

Мнение от emili_vn »

jasmin_veni написа:Аз нямам осигурителна книжка, а в трудовата не пише нищо за граждански договори. Какъв ми е варианта да докажа стажа, чрез бележка от НОИ ли?
Проверих току-що в НОИ чрез ПИК, който си извадих за да следя майчинството. От 2005 г. имам соц. осигуровки, но повечето работодатели са ме осигурявали некоректно :@ Писали са по-малко дни, по-малки осигуровки, пропускали са 2-3 месеца :@ :@ :@ А единия работодател изобщо не ме е осигурявал :@ :@ :@ И не мога да докажа, че съм работила за тях. Ако ги навия да ми напишат бележка, че съм работила по проект като стаж в университета дали ще мине? Ако разпечатам тези таблици с осигурителни доходи и се заверят нотариално, дали е достатъчно или по-добре въпросната бележка от НОИ за доказване на осиг. стаж за чужбина. Радвам се, че в такъв случай не ми трябват договорите
Гимназията има статут на лицей и със сигурност не се приравнява към СОУ, най-малкото не е под егидата на Министерство на Образованието, а под егидата на Министерство на културата. Въпросът е в коя графа да я пиша, за да не си отнема точки самичка :P
Иначе през майчинството не работя, освен върху себе си с учене на френски и събиране на инфо за Kвебек :P
Удостоверение от НОИ се вади на база на надлежно заверени трудови и осигурителни книжки и УП3 за настоящата работа - така че периодите, през които си осигурявана, но не представиш книжка, няма да присъстват в удостоверението.
Разпечатката от нета няма как да я завериш нотариално, защото няма какво да се завери (липсва подпис и печат от институцията), т.е. тя не е официален документ.
Има вариант да си извадиш разпечатка от НАП за осигуряването ти по ЕГН и да ти сложат подпис и печат - някои пратиха точно това във Виена.
Иначе ако говориш за периода 2005-2007 мога да кажа, че при преобразуването на данъчното и краткосрочното осигуряване в Агенция по приходите и минаването към новата информационна система, се позагуби малко информация по Декларации 1 за осигуряването и по тази причина подпукаха фирмите с ревизии, за да възстановят инфото. Така че може проблема да не е точно в работодателите (за липсващите месеци). А за по-ниското осигуряване - не ме учудва - това е практика в бг фирмите.
По повод на гимназията - какво ти пише точно в дипломата? И колко години си учила там?
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Аватар
jasmin_veni

Мнение от jasmin_veni »

emili_vn написа: Удостоверение от НОИ се вади на база на надлежно заверени трудови и осигурителни книжки и УП3 за настоящата работа - така че периодите, през които си осигурявана, но не представиш книжка, няма да присъстват в удостоверението.
Разпечатката от нета няма как да я завериш нотариално, защото няма какво да се завери (липсва подпис и печат от институцията), т.е. тя не е официален документ.
Има вариант да си извадиш разпечатка от НАП за осигуряването ти по ЕГН и да ти сложат подпис и печат - някои пратиха точно това във Виена.
Иначе ако говориш за периода 2005-2007 мога да кажа, че при преобразуването на данъчното и краткосрочното осигуряване в Агенция по приходите и минаването към новата информационна система, се позагуби малко информация по Декларации 1 за осигуряването и по тази причина подпукаха фирмите с ревизии, за да възстановят инфото. Така че може проблема да не е точно в работодателите (за липсващите месеци). А за по-ниското осигуряване - не ме учудва - това е практика в бг фирмите.
По повод на гимназията - какво ти пише точно в дипломата? И колко години си учила там?
Точно за този период става дума 2005-2007 г. Ако си извадя разпечатка от НАп с подпис и печат това достатъчно ли е? Другия вариант е да преговарям с бившите работодатели да издадат бележки за периодите през които съм работила там с подпис и печат и с описание на служебните ми задължения. Но едната фирма вече не съществува, другите са продадени и са с нови собственици и респективно ново счетоводство. Не знам дали изобщо ще се навият да ми издадат такива бележки. Дори не са ми отговорили на запитването за доказване на стаж чрез копия от договори или бележки.
Айде за настоящата работа без проблеми ще ми издадат служебната характеристика (тоест три, за изпълняваните там длъжности) на бланка с подпис и печат от HR-ите.
В дипломата за гимназия ми пише средно образование, с профил българистика, учила съм 5 години там. Училището е със статут на Национален класически лицей към университета.
За Класическата Гимназия иде реч :D
DSC Виена - 03.06.2011г.
Полет - 26.05.2014г.
Аватар
emili_vn

Мнение от emili_vn »

Нищо няма да можеш да направиш, след като не си го направила навремето. Така че най-добре си извади разпечатка от НАП, завери я там и я пращай. От там най-добре се вижда, че си работила и си осигурявана.
А за дипломата - щом ти пише средно образование - няма значение какъв с статута на училището - със сигурност твоето образование е средно, а не колеж.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Аватар
jasmin_veni

Мнение от jasmin_veni »

emili_vn написа:Нищо няма да можеш да направиш, след като не си го направила навремето. Така че най-добре си извади разпечатка от НАП, завери я там и я пращай. От там най-добре се вижда, че си работила и си осигурявана.
А за дипломата - щом ти пише средно образование - няма значение какъв с статута на училището - със сигурност твоето образование е средно, а не колеж.
Мерси за отговора, ще извадя разпечатка от НАП. Сега ще потърся във форума инфо за това.
За училището съм задала въпроси и към алумини организацията ни. А дали има мейл, на който се задават подобни въпроси от кандидат-емигранти?
DSC Виена - 03.06.2011г.
Полет - 26.05.2014г.
Аватар
The_Profy

Мнение от The_Profy »

Здравейте и от мен!!! :hai:
Някой знае ли, дали трябва да се изпраща към Виена "акт за граждански брак" при положение, че в процедурата участва само единия от членовете на семейството?

Благодаря предварително за инфото! :)
Човек, който отстъпва, когато не е прав се нарича МЪДЪР, а човек, който отстъпва, дори и когато е прав се нарича ЖЕНЕН!!!
Аватар
highflyer

Мнение от highflyer »

The_Profy написа:Здравейте и от мен!!! :hai:
Някой знае ли, дали трябва да се изпраща към Виена "акт за граждански брак" при положение, че в процедурата участва само единия от членовете на семейството?

Благодаря предварително за инфото! :)
photocopies of your birth and marriage or divorce certificates, and the birth certificates of each person accompanying you;
Да, според мен трябва, независимо, че партньорът ти не кандидатства по процедурата.
18.01.2011 DCS Vienne
Аватар
jasmin_veni

Мнение от jasmin_veni »

Говорих с НАП, бележката, която ми трябва е от НОИ, но за там трябва осигурителна книжка.
Демек на никъде съм.
Дано ми издадат служ. бележки.
Ако не ще декларирам трудовия стаж от последните 2,5 години, а в СВ-то ще пиша целия си трудов стаж. И ще се обяснявам надълго и нашироко ако стигнем до интервю.
DSC Виена - 03.06.2011г.
Полет - 26.05.2014г.
Аватар
emili_vn

Мнение от emili_vn »

Не знам какво си говорила с НАП. Трябва да искаш справка от регистъра на Декларация 1 за осигуряването по твоето ЕГН. Имаш право да искаш да ти издадат такава справка и нямат право да ти откажат. Обади се на националния телефон и кажи, че са ти отказали такава справка и питай какво да правиш - на някои места служителите не са в час.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Аватар
jasmin_veni

Мнение от jasmin_veni »

Емили, единия от работодателите се съгласи да ми напиша служебни бележки, че съм работила там.
От другия имам препоръки с подпис и печат и описание на задълженията ми там.
Остана третия, който ме е осигурявал по собствено усмотрение - 6 месеца осигуровки, но пише, че съм работила 6 дни в месеца, 1 месец неосигурена и после пак същата история.
Ако навия и последния да ми напише такава служебна бележка, това достатъчно ли ми е?

Значи утре ще звънна и на национален телефон да питам за тази декларация от регистъра.

Благидаря ти за помощта :*
DSC Виена - 03.06.2011г.
Полет - 26.05.2014г.
Аватар
emili_vn

Мнение от emili_vn »

Не е декларация, а справка за осигуряването по ЕГН.
Не съм сигурна дали са достатъчни слъжебните бележки, но при липса на трудова или осигурителна книжка, може и да свършат работа.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Аватар
The_Profy

Мнение от The_Profy »

Thank you, highflyer!!!

Сега следва въпросът ( -ите):
1. Удостоверенията за раждане и акта за граждански брак, трябва ли изпратените до Виена, да бъдат преведени дупликати от общината без/със правоъгълен печат или може само преведени ксерокопия на оригиналите, които притежаваме (тези, които си ги имаме)?
2. Необходимо ли е да се изпращат "свидетелства за професионална квалификация", придобити едновременно с дипломите за завършено образование и са по същата специалност като тях?

Отново Благодаря предварително за отделеното време!
Човек, който отстъпва, когато не е прав се нарича МЪДЪР, а човек, който отстъпва, дори и когато е прав се нарича ЖЕНЕН!!!
Публикувай отговор