„Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Заключено
Аватар
myhata II
Мнения: 15702
Регистриран на: Чет Яну 18, 2007 5:16 pm
Местоположение: Toronto Ontario

Re: „Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Мнение от myhata II »

Diman написа:Искаме ли църква или не?
Факта, че се събраха парите за първоначалната вноска за закупуването на храма иде да каже, че ДА, искаме църквата да я има. Хората милеят за храма, даряват кой каквото може, било пари, било нещо материално: икони, кръст, столове... Хората са готови да дадат и с удоволствие участват в мероприятията организирани в църквата: базари, празненства, концерти... съдят по намалелия брой на плащащи членски вносВ същото време, църковното настоятелство твърди, че хората се отдръпват от църквата и за това ... Според тях причината за това е в Отеца. Самата дума "членски внос" в главите на много от нас означава задължение, обвързване, обещание... Трябва ли обичта ни към Бога да е задължение, трябва ли Отеца да ни се обажда по телефона за да ни подтиква да си платим обещаното или да ни нахоква, ако му кажем, че нямаме възможност? Според църковното настоятелство - ДА! А според вас? Отеца трябва ли да е по-скоро мениджър на тази църква? Според църковното настоятелство - ДА! А вие дали ще отидете да се изповядате на един мениджър? И кой искате да се помоли за нас, кой да ни успокои и поучи в труден момент, този който ни сочи пътя към съвършенството и Бога или този който ни шляпва през ръцете за неплатения членски внос?
Драги църковни настоятели, църквата надали ще може да се издържа от продадените свещи и от членския внос. Тя може обаче да се издържа от наемите на помещенията и апартаментите към нея, както и от мероприятията, които се организират и от даренията на тези, които могат и искат да дарят. С издръжката на църквата би тябвало да се занимава по-скоро църковното настоятелство. Оставете Отеца да се грижи за душите ни!
Закупуването на сградата за много от нас означаваше храм достъпен и през седмицата, свещенник, който може да се помоли за нас и в четвъртък, да опее близък и във вторник. С голямо разочарование разбираме, че църковното настоятелство е взело решение за изхвърляне на Отец Димитър от храма. Доводите: не защото не си върши духовните задължъния както трябва, ами защото не си върши мениджърските задължения…
Ей, църковни ръководители, та ние на вас разчитаме да я свършите тази работа! Готови сте да внесете от България нов поп, някой, който няма да е запознат с проблемите на църквата ни, нито с живота в Канада, който и езици няма да говори може би, и съответно ще ви играе по свирката. А питали ли сте ни нас? Ние имаме доверие в Отец Димитър и не искаме той да бъде заменен! И защо никой от нас не разбра за това ваше решение? Предпочетохте по-скоро да го помолите да се оттегли сам, и да каже, че е по негово желание! Или с други думи да излъже цялата българска общност в Монреал, той, свещенникът, който ни учи да не лъжем, за да остане в тайна вашето решение! Защо ли? И дали можем да имаме доверие във вас, църковното настоятелство?
Очакваме с нетърпение протокола от събранието с ясни и точни мотиви за вашите действия и решения. Нека се даде и думата на цялата българска общност в Монреал. Kакво мислите по въпроса вие, които отделихте от залъка си, за да се купи първата българска църква?
Подканяме и тези, които Отеца бил "прогонил" от църквата (според мнението на църковното настоятелство), елате и споделете вашето недоволство, нека се направи подписка, нека видим кои сте и колко сте. А що се отнася до нашите имена, то можете да ги прочетете в подписката в църквата. Ние не се крием и не вземаме тайни тешения! И от ден на ден ставаме все по-многобройни!
Къде го твърдят има ли документи или някакви изказвания ?
„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
4o4i
Мнения: 105
Регистриран на: Пон Мар 09, 2009 12:30 am

Re: „Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Мнение от 4o4i »

Ето хотата които трябва да отговорят на въпросите: - настоятелство в състав:

Гергана Гатина
Юлияна Петрова
Димитър Димитров
Емил Трънкаров
Кунка Вълкова
Моника Валева
Росица Лефтерова
Стефан Русимов и
Тома Белички

Моля, някои отгоре изброените да се включи в този форум и да даде обяснение тук и сега.
Ако нямате алтернатива и то валидна и заслужаваща доверие, незнам как ще ни обясните вашето поведение.
Обяснението си да публикувате и на страницата на църквата.

Поздрави на всички.
Аватар
Bistra
Напуснал форума
Мнения: 8801
Регистриран на: Сря Яну 19, 2011 12:19 pm
Местоположение: Rive-Sud de Montréal

Re: „Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Мнение от Bistra »

Аз също смятам, че ролята на мениджър трябва да изпълнява въпросното църковно настоятелство. Тоест да организира мероприятия, които подпомагат финансирането на църквата. Свещенникът е просто един служител на Бога, който трябва да се грижи за стриктното протичане на църковните служби и за спасението на душите ни. От горното неясно написано послание не се разбира всъщност, че Отецът е уволняван от въпросното настоятелство. Писна ни от такава псевдо-дипломатичност!А, дали пък някой не вижда в идеята, че след отзоваването на любимия на толкова от нас свещенник църквата окончателно ще умре и новозакупената сграда би могло да бъде използувана за нечии чужди - не Божии интереси?
На всички ни е известно на какво са способни парите, но Моля Господа и Дами Църковни Настоятели: Не си слагайте грях на душата!
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Странджата
Мнения: 3606
Регистриран на: Вто Дек 12, 2006 10:00 pm
Местоположение: Хъшия

Re: „Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Мнение от Странджата »

Без фанариотски номера!Не закачайте отеца...!Белички...и ти ли Бруте!Културтрегер...язък!!!
Странджата
Мнения: 3606
Регистриран на: Вто Дек 12, 2006 10:00 pm
Местоположение: Хъшия

Re: „Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Мнение от Странджата »

Белички,какъв Брут,ти си бил комуняга.....
Diman
Мнения: 21
Регистриран на: Вто Яну 26, 2010 7:07 pm

Re: „Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Мнение от Diman »

Църковното настоятелство взе решение утрешната църковна служба да бъде анулирана. Вместо това църковното настоятелство ще бъде в църквата за да отговори на многобройните въпроси засягащи уволнението на Отец Димитър. Да се помолим на Бог не е толкова важно, по-важно е да чуем клеветите отправени кам Отеца!!!Бъдете там! До утре!
Diman
Мнения: 21
Регистриран на: Вто Яну 26, 2010 7:07 pm

Re: „Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Мнение от Diman »

Църковното настоятелство не само взема тайни решениа но и ги комуникира с негово Високопреосвещенство! Ето писмото на председателя както и отговора на Негово Високопреосвещенство Йосиф, Митрополит на САЩ, Канада и Австралия.

From: DIM SECURITY <dim@dimsecurity.com>
To: METROPOLITIAN JOSEPH <metropolitan.joseph@verizon.net>
Cc: 2011-board@googlegroups.com
Sent: Thu, February 17, 2011 12:15:09 PM
Subject: Извънредно събрание

Ваше Високопреосвещенство ,

Във връзка със подписката и дейноста по разделяне на общността организирана от отец Димитър,
Свиквам изванредно събрание на настоятелството утре 17 фев. 2011 от 18.30ч на което да обсъдим и вземем решения по следните въпроси:
1 Незабавно отстраняване от длъжност на отец Димитър с оглед прекратяване на разделението на енорията
2 Свикване на извънредно общо събрание до една седмица

Очакваме вашето навременно становище, както вече разговаряхме по телефона и помолихме по електронната поща
Целувайки десницата ви, моля за вашата Благословия,
Благодаря ви

Димитър Димитров
председател на настоятелството
Храм Св. Иван Рилски - Монтреал


Досточтими г-н председател Димитър Димитров,
Да получих по имейла изпратените от Вас документи по отношение служението на енорийския Ви свещеник отец Димитър Шумов. Като епархийски владика на отец Димитър, право да Ви кажа, не намирам канонически причини за неговото отстраняване директно от църковното настоятелство, поради което и аз не мога да Ви съдействам, съгласно решението Ви. Необходимо е с официално писмо да ме уверите за неговите нарушения на служебните му права и задължения, съгласно уставите на енорията, епархията и Майката църква, или на личния му живот, който не съответства на свещенослужител, за да му заведа наказателно дело и да го низвергна от свещенически сан. Вие само пишете, че според църковните настоятели, той не може да Ви бъде "баща и духовен лодер", без подробни обяснения, проведена анкета или проверка с направени официални протоколи.

Също, като епархийски митрополит Ви напомням, че отец Димитър е избран от общочленско събрание за свещеник на Българската православна църква "Св. Иван Рилски" в Монтреал. Нито Вие като председател, нито църковното настоятелство, нито дори аз, като владика, мога да уволня избрания от народа свещеник. Така че, недейте свиква събрание на църковното настоятелство с цел да уволни о. Димитър, защото нямата такова право по църковните наредби. Можете след 15 дена да свикате общочленско събрание, което да се произнесе дали о. Димитър да бъде свещеник занапред или да бъде низергнат от владиката, заради неговите канонически нарушения, които следва да се докажат пред мен. Това не е шега работа, живота на свещеника и неговото служение, което е служение на народа, но и на Бога. Такова общо събрание също помислете, необходимо ли е или не. Много съжалявам, че в това време след като се закупи църковния имот и сме пред Великия пост, дяволът ни изкушава толкова явно. Кому е нужна тази разправия в този момент! Много моля църковното настоятелство да преразгледа в детайли действителността и да прецени кое е по-полезно засега ли да се отиде докрай със свещеническия проблем или да се отложи за след Великден. Иначе църковното настоятелство трябва да поеме цялата отговорност за разделението, а най-вече Председателят. Аз не мога да подкрепя такова ултимативно отношение към свещеника, особено с биене по масата да се иска от член на църковното настоятелство самоволната оставка на о. Димитър. Това е нечестно, господа настоятели. Така черква не се гради. Погледнете се един друг в очите и помислете също дали няма преплитане на интереси между вас след закупуването на този голям и хубав имот.
Последната ми дума е: да няма никакво събрание, а настоятелството да обяви официално разглеждането на въпроса за след Великден.
С обич в Господа, + М.Й.
dobsan
Мнения: 198
Регистриран на: Вто Сеп 28, 2004 2:59 am
Местоположение: Някъде........................

Re: „Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Мнение от dobsan »

Здравеите,казвам се Добромир Иванов Добрев и се обявявам в пълна подкрепа на отец Димитър Шумов, в момента съм в Бг но живях 1 година в Монреал. И почти всяка неделя съм присъствал на службите му от които съм получавал силна морална и духовна подкрепа, също така когато сам имал възможност съм правил дарение. Истински се зарадвах когато научих че вече си имаме наша църква,макар и на хиляди километри вече, аз милея за тази църква и общност там в Монреал и съм горд че съм българин.
Аватар
krimon
гугуле
Мнения: 7159
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 9:56 am
Местоположение: GMA

Re: „Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Мнение от krimon »

Мисля, че митрополит Йосиф ясно го е написал - настоятелството не може да смени отец Димитър. Трябва да го сменят енориашите на общо събрание.
Негово Високопреосвещенство Йосиф, Митрополит на САЩ, Канада и Австралия написа:Също, като епархийски митрополит Ви напомням, че отец Димитър е избран от общочленско събрание за свещеник на Българската православна църква "Св. Иван Рилски" в Монтреал. Нито Вие като председател, нито църковното настоятелство, нито дори аз, като владика, мога да уволня избрания от народа свещеник.

...
Иначе църковното настоятелство трябва да поеме цялата отговорност за разделението, а най-вече Председателят. Аз не мога да подкрепя такова ултимативно отношение към свещеника, особено с биене по масата да се иска от член на църковното настоятелство самоволната оставка на о. Димитър. Това е нечестно, господа настоятели. Така черква не се гради. Погледнете се един друг в очите и помислете също дали няма преплитане на интереси между вас след закупуването на този голям и хубав имот.
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Аватар
NavinBG
Мнения: 64
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 6:28 pm
Местоположение: Монреал

Re: „Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Мнение от NavinBG »

"Няма Църква като българската,която е дала толкова много на своя народ
и няма народ като българския,който да е толкова неблагодарен на
Църквата си."
miko
Мнения: 305
Регистриран на: Вто Дек 23, 2003 12:52 am
Местоположение: Montreal

Re: „Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Мнение от miko »

Айде дошли новите хрантутници и ще решат проблемите с премахването на свещеника.
Вместо да помислят, че те трябва по-добре да управляват парите и тяхното събиране. Примерно, къде на сайта можеш да платиш членския внос - има само дарения.Да се потрудят да намерят хората да ги уведомят да имат актуални телефони , електонни адреси и да ги информират по-често. Те решили типично по-български 100 човека миряни и 20 настоятелство да взимат решение за другите.
За какво ни е такова настоятелство , което не служи на миряните а на собствените си идеи и възгледи. Аз като мирянин забележки към отец Димитър нямам, а всичките ми забележки са към тези настоятелството.
Аватар
Marto
Мнения: 4040
Регистриран на: Вто Юни 28, 2005 5:24 am
Местоположение: Edmonton, AB

Re: „Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Мнение от Marto »

Тази цялата ситуация е ега ти простотията.

Още едно време като събирахте парите ви казах, че ако толкова ви се ходи на църква - църкви в Монтреал бол, включително и православни.

Ако искате български културен център - за което явно повечето хора вземат църквата, и поради което явно финансите куцат и сега попа им виновен - имаше много по-евтини опции.

Моето лично мнение е, че повечето българи се сещат за попа само когато някой умре или ако се наложи да освети къща... и евентуално по Коледа. С такива миряни църква не може да се поддържа финансово. И Папата да прекръстите и да доведете за поп, все тая.

Аниуей.
Diman
Мнения: 21
Регистриран на: Вто Яну 26, 2010 7:07 pm

Re: „Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Мнение от Diman »

Благодаря на всички, които дойдоха днес в църквата за да подкрепят Отец Димитър и да поискат свалянето на църковното настоятелство! Бъдете в царквата и следващата неделя, когато ще има общо събрание и гласуване за бъдещето на Отеца.
Аватар
optics
Модератор
Мнения: 11751
Регистриран на: Пет Юли 23, 2004 6:39 am
Местоположение: Victoria, BC

Re: „Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Мнение от optics »

Така е Марто, не само българският народ но и циганският. От първа ръка се сещам за една циганка която като забременяла и понеже имала проблемна бременност та "станала" вярваща, ама само докато роди.
;)
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Ann
Мнения: 93
Регистриран на: Сря Май 23, 2007 6:16 am
Местоположение: в безтегловност
Обратна връзка:

Re: „Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Мнение от Ann »

Дано да е добър денят Ви, мили хора,.... защото на мен лично ми се развали настроението от нещата, които прочетох по горе.
Кому са нужни тези "уволнения", "смени" и какво ли още не....защо шепата хора, направили толкова много, за да я има Българската църква в Монреал, не могат да седнат на една маса и да се разберат като възрастни и зрели хора?! Защо интересите Ви започнаха да се разминават? Защо се нахвърлят само върху отец Димитър, та да не би той да е отговорен за бройката присъстващи на литургиите? Защо не се замислят людете т.нар. "църковно настоятелство"- как да накарат хората (младите хора...) дошли да запалят по свещичка, да останат ОО-О-ОЩЕ МАЛКО..., а не да бързат да излязат и да се забият в някой МcDonald's...тъй като са с малки деца....вдигат шум и нарушават нужната тишина и покорство по време на литургия... Толкова ли е трудно и толкова ли средства са нужни, за да се спретне едно ДЕТСКО КЪТЧЕ в единия край на не малкото помещение в "су-сола"??? Само кажете??? Няма ли да ПООСТАНЕТЕ.... да си поиграят децата, докато Вие си поприказвате малко, с отдавна невиждан познат??? Вярвам, че много от нас, от вас (четящи) сте продали, подарили или изхвърлили доста от играчките на децата си....нали? Всеки би ги донесъл в НАШАТА ЦЪРКВА, където ще си играят НАШИТЕ ДЕЦА, нали?!

ЦЪРКОВНИ НАСТОЯТЕЛИ - ето Ви идея--> ДЕТСКИ КЪТ

ЦЪРКОВНИ НАСТОЯТЕЛИ- Вие имате нужда от млади хора, от свежи идеи и необременени мозъци!

Оставете отец Димитър на мира!

Нека всеки да има задължения, но да не искаме цялата отговорност да пада само върху един!
Ако искаш да промениш света, започни първо от самия себе си!
Заключено