Относно FEVAL-ите от последната сесия

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Публикувай отговор
Аватар
loginn

Относно FEVAL-ите от последната сесия

Мнение от loginn »

Здравейте
В една друга тема Демококус и Емиливн споделят че са разглеждали FEVAL-и от приключилата сесия. Имам следния въпрос към тях и към други които биха искали да отговорят.
Може ли от така видяното да се направи извод колко точки са получили основни кандидати които са били оценени на ниво А2 по френски?
Преди време Демококус беше показал тези 2 таблици:
http://29282978.hit.bg/temp/Page_35.jpg
http://29282978.hit.bg/temp/GPI31_Page_36.jpg
Както се вижда първата датира от Май 2008, а другата от Октомври 2009. Има една разлика между двете, а именно точкуването на ниво А2 което е 3 точки според по-новата таблица и 2 точки според по-старата.
Аз оставам с впечатлението (от прочетеното в темата за интервютата) че са били оценявани по-скоро по таблицата от 2008, т.е 2 точки за А2. Това обаче е трудно да се каже понеже ако някой е имал 4 точки за ниво на език това може да означава или А2/А2 (2+2=4) по таблицата от 2008 или А2/А1 (3+1=4) по таблицата от 2009.
Затова моля тези които имат или са преглеждали февалите да споделят какви точки са написани за нивата по френски. Знам че на фиша не са разделени точките за разбиране и говорене но ми се иска да опитам да смятам :)
Задавам този въпрос не за да предизвикам "бурни дебати", а защото мен ме касае това дали ще имам 2 точки повече или по-малко на предстоящо интервю. Както се вижда за някои хора тези 2 точки бяха решаващи.
Благодаря предварително на отзовалите се!
Аватар
emili_vn

Re: Относно FEVAL-ите от последната сесия

Мнение от emili_vn »

Здравей, loginn!
В бурните дебати няма нищо лошо според мен. В спора се раждала истината...:) А и всеки има право да разсъждава и изказва собствено мнение, все пак. И е напълно нормално хората да са на различни мнения по едни и същи въпроси. Така че лошо нема :) Та по въпроса ти:

В единия случай водещата беше заявила А2 и интервюиращия и казал, че покрива заявеното ниво, но от Виена и били объркали точките с 2 в повече и след проверка на документите, той ги е намалил, дал е 2 точки за адаптивност и не са им стигнали 3 т. за сертификат. Та за френския във ФЕВАЛ-а беше написал 6 т., което значи 3+3.

В другия случай водещата беше заявила нива 7/7, но се е притеснила на интервюто при провокациите от негова страна и не е могла да покрие нивото. Доколкото си спомням и беше дал 6 т., което е 3+3 по новата таблица или 4+2 по старата. От този случай не става много ясно, но и не обърнах особено внимание колко точки и беше дал, защото силно впечатление ми направи нещо друго - мога да ти кажа какво пишеше по отношение на езиците и каква е системата на оценяване, защото лично аз винаги съм се чудела по каква схема интервюиращия определя нивото на езика. Та след като прочетох отказа картинката ми се изясни. Схемата е същата, като при един ТСФ например. Интервюиращия има въпросник с въпроси от различни нива, като по-високите обхващат и по абстрактни теми. Започва от едно ниво под заявеното и ако кандидатът разбира и отговаря свободно, преминава на въпроси от заявеното ниво, ако и там е ок, качва на следващото и така докато установи на кое най-високо ниво кандидатът се справя със слушането с разбиране и говоренето. По този начин на интервюто се смъкват и вдигат точки за език.
Та откъде си вадя извода. В горепосочения случай със заявено ниво 7/7, интервюиращия беше написал следното на фактор език: Заявеното ниво на водещия е 7/7. Започнах с въпроси от ниво 5-6 - кандидатката не можа да разбере част от въпросите и не можа да отговори на повечето от тях, при което преминах на въпроси от ниво 3-4, където също имаше затруднения с разбирането и говоренето и т. н.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Аватар
loginn

Мнение от loginn »

emili_vn написа:при което преминах на въпроси от ниво 3-4, където също имаше затруднения с разбирането и говоренето и т. н.
Значи не е бил чак толкоз лош човека. Щом при затруднения на въпроси от ниво А2 е дал 6 точки...
Благодаря ти Емили!!! Имаше един емотикон с поклон, но не знам как да го изкарам :)
Добавено от модератор: :bow:
Аватар
emili_vn

Мнение от emili_vn »

За нищо, loginn :)
Всъщност четейки оценката му по фактор адаптивност, тези и затруднения на 3-4 са дошли след неговите контри на отговорите и относно професията и и като как може да я работи там. Което всички знаем, че е главния фактор за всички скъсани за намаляване на нивото на езика и точките за адаптивност.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Публикувай отговор