Semeen, не разбирам добре въпроса ти. Обясних по-горе, че човек, който работи на трудов договор има само трудова книжка, не и осигурителна. За каква разлика в двете говориш? Ако фирмата е на близък или приятел, да речем ЕТ или ЕООД, а ти си нает в нея на трудов договор, имаш само трудова книжка, а размерът на осигуровките ти зависят от официалната ти заплата по договор и вписана в книжката, а не от длъжността ти. За каква изгода става въпрос не разбрах и за какво разминаване между трудова и осигурителна книжка, след като имаш само трудова, тъй като си на трудов договр? Ще ти дам пример, баща ти е собственик на ЕООД, наема те на длъжност "хигиенист", обаче официално ти дава 2000 лв (колкото е максималният осигурителен праг). Тогава осигуровки се дължат за 2000 лв. Може да ти дава и 5000, но пак се дължат само върху 2000. и обратно, може да те наеме на топ мениджърска длъжност и да ти дава 300 лв по трудов договор, тогава се дължат осигуровки върху 300 лв. Така че единствената полза от фирма на близък може да има, ако те наемат на длъжност(съответно го отразят в трудовата книжка и те заявят в НОИ), която дава повече точки като търсена професия там. Но при всички случаи стаж се доказва с трудова книжка, попълнена от фирмата надлежно. Чувал съм и за случаи, обаче, когато интервюиращият се усъмнява във вписаното в трудовата книжка и иска допълнително да му се представи документ от съответното териториално подразделение на НОИ, че наистина има заявен договор за това лице, постъпило на тази длъжност към тази дата и че са внасяни осигуровки за периода. Но доколкото знам, ако има съмнение, още в поканата за интервюто си изискват да носите такъв документ, все пак не е изключено да искат да го изпратите допълнително, ако им се строи много миризливо всичко. Така че, вие си преценете. Иначе всеки може да хване някой приятел с фирма да му бие един печат в трудовата книжка, че има 5 години стаж по професия, която носи 10 точки. Те хората не пасат трева все пак. Успех на всички и ако някой го интересува нещо и мога да съм полезен (но не за тарикатлъци, те се заплащат

), да заповяда