изтичаща permanent resident card

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Публикувай отговор
lorka
Мнения: 24
Регистриран на: Сря Яну 12, 2005 7:03 am
Обратна връзка:

изтичаща permanent resident card

Мнение от lorka »

Привет съфорумници!Успешна 2008!
Permanent resident card-тите ни изтичат май 2008.По стечение на обстоятелствата времето през което аз и семейството ми сме живели в Канада е 1година.
Разбира се по законите на Мърфи сега ни се налага отново да идваме на канадска земя и ще бъдем много благодарни,ако някой от Вас знае
1/ще имаме ли проблем да живеем в Канада при положение ,че Permanent cards са изтекли и да останем докато направим необходимото време за гражданство?
2/ако отговорът на горният въпрос е'не' имаме вариант наш роднина да ни спонсорира,но не знаем дали този ход би бил правилен.
3/Някой има ли идея колко време отнема цялата процедура по спонсорирането?
та ето такива въпроси ни глождят на връх Нова Година!
Благодаря предварително:)
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004
Мнения: 4882
Регистриран на: Пон Авг 18, 2003 8:28 am
Местоположение: отнороТ

Мнение от sasho71 »

aми така както си написала излиза че от 2003 до 2008 имате само 1 година тук(а трябват 2) , което ще рече че губите всичко, тоест правото въобще да сте в Канада. А за спонсорирането е трудна работа, и друг път сме обсъждали, трябва да сте роднини по пряка линия, и има един милион условности и може да трае години.
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
Аватар
Al Bundy
Мнения: 160
Регистриран на: Съб Юни 05, 2004 7:47 am
Местоположение: Торонто

Мнение от Al Bundy »

Сашо, недей шашка хората. Я вижте това, може да помогне.
http://www.cic.gc.ca/english/informatio ... -faq11.asp
Linko
Напуснал форума
Мнения: 4846
Регистриран на: Вто Яну 13, 2004 3:36 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Сашо никого не шашка а обяснява как стоят нещата реално.
А ти, Al Bundy, прочете ли изобщо информацията на страницата, към която си дал линк? Защото там се повтарят нещата, за които и Сашо говори.
Ако дадено лице не изпълнява условията за постоянно пребиваващ, то на него не може да му се преиздаде нова карта. Временно разрешително за връщане в Канада и нова резидентска карта се издават само на лицата с реален или валиден статут на постоянно пребиваващи.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Аватар
prase
Мнения: 180
Регистриран на: Чет Яну 18, 2007 1:26 pm
Местоположение: Островът на прасетата

Мнение от prase »

А хипотетично какво ще се случи ако дойдат през март, докато все още са им валидни картите, и подадат веднага документи за нови резидентски карти (желателно е да се подадат поне 1 месец по-рано)?
Дали ще им откажат или има някаква друга процедура?
По-добре доволна свиня, отколкото недоволен човек?
BiskVitkA
Мнения: 215
Регистриран на: Съб Яну 15, 2005 10:59 am

Мнение от BiskVitkA »

...прочетох, че може и от България да се промени, но искат актуален адрес в Канада, влизания - излизания и т.н. ...но все пак може ...
Все пак не знам до къде се праща това писмо :?:
"Добре е да имаш пари и нещата, които можеш да си купиш с тях, но също е добре, от време на време да се уверяваш, че не си загубил нещата, които не могат да се купят с пари"
Linko
Напуснал форума
Мнения: 4846
Регистриран на: Вто Яну 13, 2004 3:36 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

prase написа:А хипотетично какво ще се случи ако дойдат през март, докато все още са им валидни картите, и подадат веднага документи за нови резидентски карти (желателно е да се подадат поне 1 месец по-рано)?
Дали ще им откажат или има някаква друга процедура?
Първо, картите им няма да са валидни, както казваш. Те са престанали да са валидни още от датата на превишаване срока на престой извън Канада. Значи, остава да заложат на това, че никой и по никакъв начин не може да докаже кога е превишен този срок и да се основават на датата на изтичане срока на картата.
За да не спорим възможно ли е това или не (за мен не е), нека приемем че е възможно. Значи преминават си те границата без никакъв проблем с невалидната карта, естествено преди датата на изтичане на нейния срок и какво следва? Следва подаване на молба за подновяване на картата с необходимите доказателства, че са спазени условията за това. Сега отново трябва да приемем, че настава едно лъжене и фалшифициране на документи и никакви проверки от страна на службите по направените твърдения за да стане работата. Инак следва предупреждение за екстрадиране и срок за доброволно напускане на страната.

Та който на каквото иска да залага. Може пък и да е роден с късмет.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Аватар
zaia
Мнения: 640
Регистриран на: Пет Фев 18, 2005 6:09 pm
Местоположение: Vancouver
Обратна връзка:

Мнение от zaia »

lorka, това, което питате, е обяснено в писмото, придружаващо ПР картите. Всъщност, отворих моето сега, та цитирам дословно - "за да запазите статута си, трябва да сте в Канада минимум 730 дни от всеки 5-годишен период". Като изключение от това правило, дават варианта да сте живели извън Канада, работейки за канадски работодател, което предполагам не е вашият случай.
lorka
Мнения: 24
Регистриран на: Сря Яну 12, 2005 7:03 am
Обратна връзка:

Мнение от lorka »

благодаря на всички!
това за канадския работодател звучи като малка вратичка:)))
Доколкото разбирам ако сме в Канада след май 2008 ще сме един вид...'нелегални'/оле мале,колко страшно прозвуча!/......
jess
Мнения: 195
Регистриран на: Вто Май 02, 2006 12:15 pm
Местоположение: canada

Мнение от jess »

....от всеки 5 годишен период.....Ако влезете в Канада с валидни карти ще ви ги удължат без проблем.Не можете да кандидатствате за гражданство преди да имате 730 дни престой тук в рамките на 3 години,които можете да започнете сега.Няма да можете да влезете в страната въобще след май.Успех.
Аватар
Koko
Мнения: 8033
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 2:47 pm

Мнение от Koko »

jess написа:....от всеки 5 годишен период.....Ако влезете в Канада с валидни карти ще ви ги удължат без проблем.Не можете да кандидатствате за гражданство преди да имате 730 дни престой тук в рамките на 3 години,които можете да започнете сега.Няма да можете да влезете в страната въобще след май.Успех.
Извинявай Джес, но мисля че бъркаш, пък и не бива да се смесват изискванията за запазване статута на постоянно пребиваващ в Канада и условията за кандидастване за канадско гражданство.
- за да не се загуби статута на постоянно пребиваващ трябва да имаш 730 дни престой (или 2 години) от всеки 5 години, а за съжаление Лорка е била извън Канада повече от това време през последните 5 години.
- за да се кандидатства за Канадско гражданство трябва да имаш престой в Канада от 1095 дена от последните 4-ри години, но това няма нищо общо с казуса на Лорка.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
jess
Мнения: 195
Регистриран на: Вто Май 02, 2006 12:15 pm
Местоположение: canada

Мнение от jess »

Коко,сигурно и двамата сме прави донякъде.Абсолютно сигурно е,че с валидна карта могат да влязат в Канада.Мисля,че логично ще се съгласиш с мен.Въпросът може би е дали ще имат проблеми с ваденето на нова.не ми се рови днес,но имам познат който през повечето време на 10 годишното си резидентстване беше в БГ,никой не му е отнел правото на пребиваване,сега си е тук и скоро подаде за гражданство.
Linko
Напуснал форума
Мнения: 4846
Регистриран на: Вто Яну 13, 2004 3:36 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

jess написа:...имам познат който през повечето време на 10 годишното си резидентстване беше в БГ,никой не му е отнел правото на пребиваване,сега си е тук и скоро подаде за гражданство.
Не съм очаквал да чуя подобни "доводи" от един правист, jess.
И какво сега? След този случай с твоя приятел вече си убеден, че законовите положения не важат и може да си излезеш от Канада на третия ден след получаването на картата, да се върнаш седмица преди срока на валидност за да я смениш и пак така...до безкрай? И статутът ти на постоянно пребиваващ ще си е валиден?

Хубаво, щом си вярваш направи и ти така. Твоя воля.
Лошото е, ако и някой друг ти повярва и последва съвета ти.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
jess
Мнения: 195
Регистриран на: Вто Май 02, 2006 12:15 pm
Местоположение: canada

Мнение от jess »

Моля,не твърдя никъде,че имам някакво доказателство .Това са само предположения,извинявям се,ако постинга ми е пдвеждащ.Ще се опитам да намеря достоверна информация.
Публикувай отговор