Въпрос за дипломите...

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Публикувай отговор
kapitanovn
Обратна връзка:

Въпрос за дипломите...

Мнение от kapitanovn »

Здравейте!
Бихте ли ми разяснили как точно стои въпросът с приравняване на дипломите в Кебек. Може ли нещо да се предприеме оттук или всичко се прави на място?? Някъде прочетох, че има опция да признаят тукашна диплома с приравняване една степен надолу :roll: - димек ако тук си магистър, там можеш да претендираш, че си бакалавър (и съответно да се пробваш за ордерите) има ли такова нещо или пак съм чел не каквото трябва?
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Има три вида приравняване:

- "официално" - за пазара на труда, прави се от МРСИ /Министерство за гражданите и имиграцията/. Плащаш определена сума, беше между 105 и 155 долара /в зависимост от дипломата/ и в рамките на 2 седмици - 3 месеца получаваш приравняване на образованието си към тукашните стандарти. Обикновено диплома за магистър е припозната като бакалавърска такава, стига да е от достатъчно известен университет в България, а не Набабамихвърчилото.

- приравняване директно към професионалната организация или съотватната институция, която представлява професията /пр. Министерство на образованието за учителите или Ордера на инженерите/.
Обикновено те изискват първото "официално" приравняване на МРСИ, след което правят собствено и ако е необходимо назначават изпити.

- приравяване в университет - когато искаш да продължиш образованието си. Не изискват "официалното" от МРСИ и обикновено мастър = мастър, бакалавър = бакалавър, ако искаш да бъдеш студент в твоята област. Ако искаш друго, тогава е по-сложно.
kapitanovn
Обратна връзка:

Мнение от kapitanovn »

Благодоря, krimon, за изчерпателния отговор :D
Аватар
Gonzo#1

Мнение от Gonzo#1 »

Krimi, на мен ми искаха екиваланса от министерството в университета при подаване на документите. Те правят собствен такъв за да ти признаят кредити от БГ, поне аз така знам, може и да греша, както и да не е за всички специалности.
Публикувай отговор