Здравейте!
Бихте ли ми разяснили как точно стои въпросът с приравняване на дипломите в Кебек. Може ли нещо да се предприеме оттук или всичко се прави на място?? Някъде прочетох, че има опция да признаят тукашна диплома с приравняване една степен надолу - димек ако тук си магистър, там можеш да претендираш, че си бакалавър (и съответно да се пробваш за ордерите) има ли такова нещо или пак съм чел не каквото трябва?
- "официално" - за пазара на труда, прави се от МРСИ /Министерство за гражданите и имиграцията/. Плащаш определена сума, беше между 105 и 155 долара /в зависимост от дипломата/ и в рамките на 2 седмици - 3 месеца получаваш приравняване на образованието си към тукашните стандарти. Обикновено диплома за магистър е припозната като бакалавърска такава, стига да е от достатъчно известен университет в България, а не Набабамихвърчилото.
- приравняване директно към професионалната организация или съотватната институция, която представлява професията /пр. Министерство на образованието за учителите или Ордера на инженерите/.
Обикновено те изискват първото "официално" приравняване на МРСИ, след което правят собствено и ако е необходимо назначават изпити.
- приравяване в университет - когато искаш да продължиш образованието си. Не изискват "официалното" от МРСИ и обикновено мастър = мастър, бакалавър = бакалавър, ако искаш да бъдеш студент в твоята област. Ако искаш друго, тогава е по-сложно.
Krimi, на мен ми искаха екиваланса от министерството в университета при подаване на документите. Те правят собствен такъв за да ти признаят кредити от БГ, поне аз така знам, може и да греша, както и да не е за всички специалности.