Реших да разкажа как премина нашата процедура по Федералната програма, кандидатствайки от САЩ.
Ние сме семейство - двама - и двамата, живеещи легално в САЩ. Главен кандидат геолог инжинер (магистьр) с 6 години стаж. Втори кандидат ИТ (бакалавьр) с 6 месеца стаж по време на подаване на документите. Главен кандидат - добьр английски (не си спомням точките, но не максималните) и никакьв френски. Втори кандидат - отличен английски (ТОЙФЕЛ - около 290 точки); средно ниво френски.
Изпратихме документите през Януари 2005 и след около 15 дена ни ги вьрнаха с изискването да им изпратиме документи доказващи легалното ти пребиваване в САЩ. Ние бяхме приложили още в пьрвия пакет копия на визите и други подкрепящи документи, но явно никой не ги беше погледнал. Написахме писмо обясняващо за всяка от визите и другите документи и прикачихме копията кьм обяснителнот писмо. Март 2005 ни отвориха досие. Август 2005 поискаха IELTS от мьжа ми (главния кандидат), защото той нямаше дьржани изпити, доказващи нивото на владеене на английски език. Той дьржа изпита през Октомври, след което резултатите бяха директно изпратени в Бьфало. Януари 2006 ни прехвьрлиха досието от Бьфало в Детройт. Юли 2006 ни изпратиха писмо, с което ни уведомяваха, че интервю няма да има, формуляри за медицински и изискване за ФБР отпечатьци. медицинските ни са с дата Септември 1, 2006. Отпечатьците от ФБР ни отнеха двойно време - вместо 8-10 седмици, 16. Това беше по вина на бюрото - имали някакьв backlog...В началото на Декември получихме подканващо писмо от канадците - вьлнуваха се защо се бавиме толкова много. Втората седмица на Декември изпратихме отпечатьците и след 5 дена ни пратиха писмо да си пращаме паспортите за визи. Изпратихме паспортите на Януари 2, 2007 и си ги получихме обратно на 8ми с визите.
Ами това е - доста лесно и безпроблемно. Можеше и по-бьрзо ако бяхме изпратили резултати от тестове за владеенето на английски език за мьжа ми. Другото, което малко забави процедурата е ФБР - и в други случаи ми се е налагало да пращам отпечатьци до ФБР и винаги са идвали на време (обикновенно 5-6 седмици), но този пьт беше по-бавно. Това, което ми казаха от ФБР (защото ние говорихме с тях няколко пьти) е, че можело човек да напише 'urgent' на плика ако наистина му било спешно.

Знам, че от време-навреме има хора, които се интересуват как преминава процедурата от САЩ и реших да разкажа моята история.
Успех на всичи, които има предстои да преминат през процедурата по кандидатстване.