s iztekul pasport na granica

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Аватар
goliama mechka
Син на Великата Мечка

Мнение от goliama mechka »

anito написа:Снежи, той говори точно за удължаването, че струва толкова...
da бе,ама като гледам,май е дублирал някои цени,не може да му искат такса за паспорт,и такса за удължаване???????И не знам дали се попълват нови формуляри????
Аватар
Sneji
Най-любезен форумец
Най-любезен форумец

Мнение от Sneji »

anito написа:Снежи, той говори точно за удължаването, че струва толкова...
Преди месец се обаждах до консулството за да се поинтересувам дали мога да си удължа паспорта, ако новият (подала съм документи края на декември) паспорт не дойде скоро. Та госпожата беше много любезна и ми каза, че услугата струва 17$ и ще ми отнеме около 2 седмици (на приятелка са й го удължили за 10 мин.). itsso определено нещо бърка - при удължаване на паспорт не искат нови снимки, подава се само заявление + копия на акта за раждане и толкова.
Изображение
foxxbatter

Мнение от foxxbatter »

Точно така Снежи. Страница 3 на паспорта има следните графи:
Валидността на паспорта е удължено до.......
Посолство/Консулство на Република България .....
Подпис на длъжностното лице ....
Това е мястото за удължаване, не се искат никакви снимки. Ако не ме лъже паметта удължаването е максимум 6 месеца.
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Не те лъже паметта, точно такъв е срокът за удължаване валидността на паспортите.
Ето и един цитат от сайта на МВР:

Въпрос:
Намирам се в чужбина, срокът на валидност на паспорта ми изтича, а имам ангажименти, които ме задържат тук. Възможно ли е срокът на валидност на паспорта ми да бъде продължен?

Отговор:
Срокът на валидност на паспорт на български гражданин, по изключение, може да бъде продължен до 6 месеца, от дипломатическите и консулските представителства на Република България в чужбина, само за завръщане в страната.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
todor73

Мнение от todor73 »

sneji mojesh li da dadesh telefona na koito si zvqniala s lubeznata slujitelka :D , ne se bqzikam triabva da go ubqljavam, pasporta de, po tochno sroka :oops: omotah se
itsso

Мнение от itsso »

a puk na nas ot konsulstvoto v Toronto (sled kato biahme govorili s tiah po telefona i im biahme izpratili molba kakto poiskaha) ni izpratiha procedura za izdavane na novi pasporti. sled kato niakolko puti si govorihme po telefona i pisahme emaili za da "utochnim" che stava vupros za udulshavane a ne za novi pasporti te ni otgovoriha che procedurata e sushtata: triabva da populnime blankite, traibva da gi zaverim pri notarius i triabva da gi zipratim do JALC za zaverka. edinstvenite razliki bili che vmesto 4 snimki ni iskat samo edna i vmesto kopie na pasportite iskat da izpratime samite pasporti (tova pone e razbiraemo)

procedurata tvurdi che triabva da platime "Taksa ot $25 za zaverka na vseki podpis i pechat na ministerstvoto na vunshnite raboti na canada vurhu zaiavlenieto" + taksi po tarifa.

tarifata, koiato ni izpratiha www.bulway.ca tvurdi che:
"За преиздаване на паспорт се събират такси както следва:
- за лица до 14 г. (първи паспорт) и за лица над 70 г. – 15 к.д.;
- за лица до 14 г. (следващ паспорт) и за лица от 58 до 70 г. –30 к.д;
- за лица от 14 до 58 г. – 55 к.д."
i oshte:
При продължаване валидността на паспорт до шест месеца включително се събира такса от 17 к.д.,..
star variant www.bulway.ca:
При продължаване валидността на паспорт да се събират горните такси, завишени с 12 к.д. за комуникации и поставяния стикер за холограмна защита
az zatova kazah v purvia posting "ako izobshto gi razbiram pravilno"... dnes shte im zvunia otnovo...

Намалих дължината на линковете, че много разтягат екрана.
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

itsso написа:ami toi i pasavanut sigurno shte struva tolkova ako ne i poveche kato se ima predvid che "При повреден, унищожен или изгубен паспорт на лицето се съставя акт и следва да се плати глоба в размер на 100 к. д.". kato sloshish blanki, poshti i t.n. :cry:
Само че вашите паспорти не са изгубени или унищожени, а са изтекли. Доколкото знам, пасаваните ги издават при по-спешни случаи, така че може да се наложи да измислите някаква причина защо не можете да чакате за удължаване или нови паспорти.
itsso написа:a puk na nas ot konsulstvoto v Toronto (sled kato biahme govorili s tiah po telefona i im biahme izpratili molba kakto poiskaha) ni izpratiha procedura za izdavane na novi pasporti...
А ти каза ли им, че след като ви удължат паспортите ще си ходите до БГ и там ще си извадите нови. Някъде из инструкциите на консулството в Торонто бях чел, че понеже удължаването е еднократно и само за 6 месеца, ако в тези 6 месеца няма да си ходиш до БГ, трябва при кандидастването за удължаване да подадеш и документи за нов паспорт. Може би затова те карат да подадеш всичко накуп?
Obey gravity ... It's the law!
Аватар
Sneji
Най-любезен форумец
Най-любезен форумец

Мнение от Sneji »

todor73 написа:sneji mojesh li da dadesh telefona na koito si zvqniala s lubeznata slujitelka :D , ne se bqzikam triabva da go ubqljavam, pasporta de, po tochno sroka :oops: omotah se
(416) 696-2420
(416) 696-2778
Госпожата се казва Розмари и поне с мен беше мноооого любезна и изчерпателна.
Изображение
todor73

Мнение от todor73 »

Благодаря Снежи, знаеш ли дали може да отидеш на место да си удължиш срока, обадих се, но никой не вдигна, сигурно гледат ма4а. Утре пак :D
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

[quote="todor73"]Благодаря Снежи, знаеш ли дали може да отидеш на место да си удължиш срока, обадих се, но никой не вдигна, сигурно гледат ма4а. Утре пак :D[/quote]

В сряда мисля , че не работят. А през другите рaботни дни са от 10h-12h.Може и да се лъжа :roll:
Аватар
Sneji
Най-любезен форумец
Най-любезен форумец

Мнение от Sneji »

Приемното им време за подаващи документи за паспорти е от 10 до 11:30, така, че звънни им тогава. Можеш да отидеш и на място, но по-добре първо ги питай по телефона какво точно ще ти искат, за да не си губиш времето в излишни разходки.
Изображение
itsso

Мнение от itsso »

daaa... ne moshah da izdursha... misleh da izchakam dokato polucha "udulshenite" pasporti za da poblikuvam kak stava i kolko struva kato ne shiveesh okolo konsulstvoto, obache vishte kakvo stana.

sled kato prochetoh vsichki otzivi po temata (blagodaria na vsichki!), reshih ds zvunna pak v konsulstvoto i da pitam otnovo kolko shte struva tova vulshebno udulshavane.

az: moshe li da mi kashete kolko pari triabva da preveda za udulshavane sroka na tri pasporta
slushiteliat: chakaite da proveria... izpratete po $17 na pasport

ok. izpratihme populnenite blanki, notarialni zaverki, i snimki + money order za $51. vsichko spored ukazaniata. i razbira se pak triabvashe da platim $6.50 na bankata za prevoda. super.

dnes KONSULSTVOTO na BG ni se obadilo (niama ime) i ni ostavilo slednoto suobshtenie:
poluchihme dokumentite za udulshavane na pasportite vi no ne ste izpratili money order za legalizirane na podpisite vuv vunshno ministerstvo. triabva da platite osthe $75 - po $25 na zaiavlenie.

e tova e to... sega mi e edno veselo na dushata i napravo se umiliavam kato si predstavia kakvo me chaka v BG...

sigurno v KONSULSTVOTO rabotiat pone dvama SLUSHITELI: slushitel 1 znae che ima taksa ot $17 a slushitel 2 znae che ima taksa ot $25. sega predstoi cross-training ili naznachavane na slushitel 3, koito shte stoi na telefona i shte znae che ima dve taksi. moshe bi slushitel 3 sega e na obuchenie i specializacia.

dali puk da ne zvunna na "customer service" za da se opalacha i da poiskam refund... :wink: Sneji znaesh li telefona :)
Последно промяна от itsso на Вто Апр 05, 2005 1:28 am, променено общо 1 път.
Аватар
Sneji
Най-любезен форумец
Най-любезен форумец

Мнение от Sneji »

Ееееех, itsso, аз ако знаех всичко...
Изображение
todor73

Мнение от todor73 »

itsso, da ti kaja i az zvqnnah v posolstvoto i gi pitah kakvo,kqde, kak i kolko :D . iavno i az sqm popadnal na slujitel nomer edno :( , daite si adres ste vi izpratim formuliari, popqlvate gi, 17$ taksa, edna snimka i pasporta. ta taka ne si samo ti... samo che az niamah mnogo vreme da chakam pqk i kato znam kolko sa bqrzi moje i poleta da izpusna.
Gesh

Мнение от Gesh »

Това за служител #1 и #2 е точно така. Преди няколко месеца и аз оправях бумаги и първо говорих по телефона с една жена. Събрах хартиите, които тя ми каза и отидох в консулството. Там на гишето друга служителка са опита да ми обясни в каква грешка съм бил, та трябваше да и кажа, че съм направил точно това, което ми е казано от техен служител и че все пак бия път чак от село, та да потръгне работата.
Заключено