Дойде време и аз да напиша как премина при мен теста
TCFQ. Надявам се това да помогне на тези, които ще се явяват утре, 26.03.
Днес 25.03, заедно с още 6 човека се явихме на изпита в ИЧС. Този месец има обявени две дати, поради големия наплив и многото изпратени писма до кандидати за явяване на изпита вместо интервю. Добре е да се отиде половин час преди изпита, който е в 9 часа, за да се ориентирате в обстановката в сградата на ИЧС. Слушането и интервюто са в една стая, която се намира на втория етаж, 232 ст. В 8,45 вече всички бяхме в очакване. Малко по късно по списък започнаха да ни вкарват в залата, един по един. Забравих да спомена, че както и по-рано бе казано тук изпитващите са две възрастни дами, които са много разбрани, което ще разберете на интервюто

. След като ни настаниха на предварително определените за всеки един в залата места, имаше кратка проба на техниката. преди това ни приканиха да си отворим книжките с въпросите, които са запечатани. Тук бях изненадан, тъй като в продължение на няколко минути, ни дадоха възможност да си изчетем въпросите и да се ориентираме в начина на отговаряне-четеш отговорите от книжката и отговаряш на лист, на който е написано твоето име. Дадоха ни и по един лист чернова, за всеки случай. Обясниха и още няколко правила за зачеркване на отговори, които ще чуете там, не е сложно. След това преминахме към теста. Бъдете внимателни, когато започва теста, защото в самото начало има встъпителни слова, около две минути, където се обясняват правила за отговаряне и други подобни. Веднага без рязка граница започват да вървят въпросите, така че слушайте внимателно. Въпросите няма какво да ви обяснявам, има такива, които ще ви се сторят елементарни и други които изобщо няма да отразите, но наистина най-трудните не са накрая. времето между тях е само 5 секунди, като по мое мнение те са за да си прочетеш следващия въпрос, а не да мислиш върху този който току що си чул. Изгубиш ли това темпо започва шашкането. Една добра новина към тези които се подготвят по учебника
TCFQ, който се разпространява тук във форума-всички пасажи/диалози към тях има само по един въпрос, а не както в книгата, където въпросите за 4,5,6 ниво са с по два въпроса. След теста има кратка почивка и в 10 ч започнаха интервютата. Реда за минаване е в зависимост от това кой от къде е пристигнал, и съответно този от най-далеч минава пръв. Интервюто е от 15 до 20 минути и по мнението на всички които минаха днес, двете изпитващи доста предразполагат и ПОМАГАТ при водене на разговора. Не се панирайте от микрофона, не се притеснявайте. Въпросите са подобни на тези които бяха вече посочени тук във форума. Дано сте ги чели и подготвили по тях, много ще помогне. При мен въпросите бяха следните. Преди да ги напиша, да уточня, че въпросите не са 6 на брой, могат да са десетки в зависимост от способностите на кандидата, но са разпределени в 6 области, 6 нива. Ако кандидата се затруднява да описва ежедневието си, семейството и подобни, въпросите се задържат на това ниво, ако преценят, че отговаряш с лекота, бързо преминават към все по сложни. Ще питате как определят кога да спрат с въпросите, много просто-за всеки има приготвена една нова аудио касета, на която пише името ви и е с определена дължина на лентата, вероятно 15 или 20 минути. Когато касетата е към края техника прави жестове на изпитващата и приключват с разговора. До тогава продължават да задават въпроси. Поне така беше при мен.
Въпросите:
-представете се
-какви езици сте учили
-къде сте учили френски
-какво работите, къде, какви точно са отговорностите ви
-посещава ли ли сте други страни
-представете си че ваши приятели идват в България за първи път, къде ще им препоръчате да отидат, къде ще ги заведете.
-каква е ролята на новите технологии в живота на хората. предимства и недостатъци
-представете си че полета ви закъснява, задайте въпроси, относно полета и други възможности за пренасочване по друг маршрут
-какво мислите за спорта и младото поколение
-къде предпочитате да живеете в центъра или в по-спокоен квартал. предимства и недостатъци.
Общо взето на тези въпроси отговорих аз и лентата свърши
Пожелавам успех на всички, които ще се явяват утре и на другите сесии.