Какво е TCFQ и как протече при нас.

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Аватар
demococcus

Re: Какво е TCFQ и как протече при нас.

Мнение от demococcus »

Di_82 :y:
Не би трябвало разбирането да е по-лесно при TCFQ, но кой знае.

Иначе сега като те чета се сещам че и аз по едно време потънах във вихър от думи и като тебе имах чувство че ми говорят на език, който никога не съм чувал.
Аватар
bttm

Мнение от bttm »

Навсякъде в темата споменавате, че изпита се провежда в Института за чуждестранни студенти. На официалният сайт на TCFQ на първо място като възможност за явяване в България е ФРЕНСКИЯ ЦЕНТЪР в София http://www2.ciep.fr/tcf/Centres/Liste.aspx.
Някой да се е явявал там? А тези които са се явявали на друго място, биха ли дали някакви координати или URL, на Института за чуждестранни студенти, тъй като по тези ключови думи в Google излиза доста информация и няколко факултета, които се припознават с това име. Иначе за френския център съм проучил нещата. От там ми се обадиха, че всеки момент ще ми изпратят формуляр за записване за изпита на 26.03, но споменаха и, че при тях се провежда за първи път този изпит, което ме озадачи, след като френския център е посочен на сайта на теста като възможност номер едно е България
02-10-2009 г.Документи до Виена
17-09-2010 г.ВИЗИ
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

bttm написа:ФРЕНСКИЯ ЦЕНТЪР ...Някой да се е явявал там? ... при тях се провежда за първи път.
...координати или URL, на Института за чуждестранни студенти
Отговорът се съдържа във въпроса ти - очевидно никой не се е явявал, щом ще се провежда сега за пръви път.
URL на ИЧС: http://www.deo.uni-sofia.bg/html_bg/lic_fr.html

Стискаме палци и ще се радваме да споделиш как е минало, а пък аз ще добавя информацията за френския център във вики-темата.
Аватар
bttm

Мнение от bttm »

demococcus написа:
bttm написа:ФРЕНСКИЯ ЦЕНТЪР ...Някой да се е явявал там? ... при тях се провежда за първи път.
...координати или URL, на Института за чуждестранни студенти
Отговорът се съдържа във въпроса ти - очевидно никой не се е явявал, щом ще се провежда сега за пръви път.
URL на ИЧС: http://www.deo.uni-sofia.bg/html_bg/lic_fr.html

Стискаме палци и ще се радваме да споделиш как е минало, а пък аз ще добавя информацията за френския център във вики-темата.

Благодаря за инфото. Май предпочитам и аз да се явя на мястото където и вие. Все пак имат традиции в правенето на този тест, а на другото място е за първи път. Това малко ме притеснява, тъй като всяко начало е трудно и може да имат завишени критерии.
17-09-2010 г.ВИЗИ
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

bttm написа:Това малко ме притеснява, тъй като всяко начало е трудно и може да имат завишени критерии.
Не се притеснявай, за това - оценяването се прави някъде централно в център на CIEP. Хората от ИЧС само раздават бланките и ти обясняват как да си сложиш слушалките :lol: Колкото до устния - задават ти въпроси от списък и нямат почти никаква възможност за творчество, следователно нямат и шанс да сбъркат в твоя вреда. Записа на диалога се изпраща за оценяване също някъде централно в CIEP.

Съветвам да прочетеш статията TCFQ във викито, там са казани повечето неща, които ги повтаряме тук, плюс още някои които може да са ти от полза.
thriller
Изгонен от форума

Мнение от thriller »

Колко часа езикова подготовка трябва да минеш за да получиш оценка 5-6 която ти е напълно достатъчна пред властите на Квек?
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

thriller написа:Колко часа езикова подготовка трябва да минеш за да получиш оценка 5-6 която ти е напълно достатъчна пред властите на Квек?
thriller, не е необходимо да питаш едно и също нещо на повече от едно място. Отговорил съм ти тук. И ъъъ... точковата система включва много фактори, не само езика. Може и максимална оценка да имаш по език и пак да не ти одобрят молбата.
Аватар
hadministratora
Хабсурден

Мнение от hadministratora »

Освен това значение има не колко часа подоготвка имаш, а какво си научил през тези часове. Както е известно всеки от нас има доста часове по език (без значение какъв) от средното си училище, но малцина са тези, които реално извличат ползата от тях. Не случайно и по двете процедури нещата се улесняват значително ако човек се яви на изпит - няма значение дали си учил, а дали знаеш :)
Аватар
bttm

Мнение от bttm »

Дойде време и аз да напиша как премина при мен теста TCFQ. Надявам се това да помогне на тези, които ще се явяват утре, 26.03.
Днес 25.03, заедно с още 6 човека се явихме на изпита в ИЧС. Този месец има обявени две дати, поради големия наплив и многото изпратени писма до кандидати за явяване на изпита вместо интервю. Добре е да се отиде половин час преди изпита, който е в 9 часа, за да се ориентирате в обстановката в сградата на ИЧС. Слушането и интервюто са в една стая, която се намира на втория етаж, 232 ст. В 8,45 вече всички бяхме в очакване. Малко по късно по списък започнаха да ни вкарват в залата, един по един. Забравих да спомена, че както и по-рано бе казано тук изпитващите са две възрастни дами, които са много разбрани, което ще разберете на интервюто ;) . След като ни настаниха на предварително определените за всеки един в залата места, имаше кратка проба на техниката. преди това ни приканиха да си отворим книжките с въпросите, които са запечатани. Тук бях изненадан, тъй като в продължение на няколко минути, ни дадоха възможност да си изчетем въпросите и да се ориентираме в начина на отговаряне-четеш отговорите от книжката и отговаряш на лист, на който е написано твоето име. Дадоха ни и по един лист чернова, за всеки случай. Обясниха и още няколко правила за зачеркване на отговори, които ще чуете там, не е сложно. След това преминахме към теста. Бъдете внимателни, когато започва теста, защото в самото начало има встъпителни слова, около две минути, където се обясняват правила за отговаряне и други подобни. Веднага без рязка граница започват да вървят въпросите, така че слушайте внимателно. Въпросите няма какво да ви обяснявам, има такива, които ще ви се сторят елементарни и други които изобщо няма да отразите, но наистина най-трудните не са накрая. времето между тях е само 5 секунди, като по мое мнение те са за да си прочетеш следващия въпрос, а не да мислиш върху този който току що си чул. Изгубиш ли това темпо започва шашкането. Една добра новина към тези които се подготвят по учебника TCFQ, който се разпространява тук във форума-всички пасажи/диалози към тях има само по един въпрос, а не както в книгата, където въпросите за 4,5,6 ниво са с по два въпроса. След теста има кратка почивка и в 10 ч започнаха интервютата. Реда за минаване е в зависимост от това кой от къде е пристигнал, и съответно този от най-далеч минава пръв. Интервюто е от 15 до 20 минути и по мнението на всички които минаха днес, двете изпитващи доста предразполагат и ПОМАГАТ при водене на разговора. Не се панирайте от микрофона, не се притеснявайте. Въпросите са подобни на тези които бяха вече посочени тук във форума. Дано сте ги чели и подготвили по тях, много ще помогне. При мен въпросите бяха следните. Преди да ги напиша, да уточня, че въпросите не са 6 на брой, могат да са десетки в зависимост от способностите на кандидата, но са разпределени в 6 области, 6 нива. Ако кандидата се затруднява да описва ежедневието си, семейството и подобни, въпросите се задържат на това ниво, ако преценят, че отговаряш с лекота, бързо преминават към все по сложни. Ще питате как определят кога да спрат с въпросите, много просто-за всеки има приготвена една нова аудио касета, на която пише името ви и е с определена дължина на лентата, вероятно 15 или 20 минути. Когато касетата е към края техника прави жестове на изпитващата и приключват с разговора. До тогава продължават да задават въпроси. Поне така беше при мен.
Въпросите:
-представете се
-какви езици сте учили
-къде сте учили френски
-какво работите, къде, какви точно са отговорностите ви
-посещава ли ли сте други страни
-представете си че ваши приятели идват в България за първи път, къде ще им препоръчате да отидат, къде ще ги заведете.
-каква е ролята на новите технологии в живота на хората. предимства и недостатъци
-представете си че полета ви закъснява, задайте въпроси, относно полета и други възможности за пренасочване по друг маршрут
-какво мислите за спорта и младото поколение
-къде предпочитате да живеете в центъра или в по-спокоен квартал. предимства и недостатъци.

Общо взето на тези въпроси отговорих аз и лентата свърши :D

Пожелавам успех на всички, които ще се явяват утре и на другите сесии. :up:
17-09-2010 г.ВИЗИ
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

Разширих малко табличката в Статистика 2010, за да може да се вписват в отделни колонки теста, интервютата и получаването на сертификатите.
Аватар
bttm

Мнение от bttm »

Забравих само да добавя, че за тези които са от провинцията има възможност сертификатите им да бъдат изпратени по пощата, с наложен платеж. Само трябва да помолите учтиво ;) секретарка г-жа Михайлова (на официалния сайт е посочен и тлф. номера й http://www.deo.uni-sofia.bg/html_bg/TCF.pdf)и да й оставите адрес.
17-09-2010 г.ВИЗИ
Аватар
bttm

Мнение от bttm »

:party: :party: :party: :party: :party:
След точно месец, най-накрая сертификатите са пристигнали. Заветната цел B1/B2 е постигната :rock:
Успех на всички, на които им предстои да се явяват :y:
17-09-2010 г.ВИЗИ
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

:y: bttm!
liddi

Мнение от liddi »

Честито, bttm!!! :handshake: :clap:
Успех и смело напред в процедурата!
27.06. 2009-Документи Виена
22.10. 2009-Покана за интервю по е-mail
10.12. 2009, 09:00 ч.Интервю
15.12. 2009-Букурещ
20.01. 2010-Баркодове!
19.02. 2010-Формуляри за медицински!
08.03. 2010-ОК
29.03. 2010-Покана за визи!- по e-mail
24.04. 2010-Визи!
Ninushevi
Обратна връзка:

Мнение от Ninushevi »

Браво bttm! Ние на 30.05 ще сме на изпит и се надяваме и при нас да мине така успешно както и при вас :)
DCS- Виена - 12.10.2009 г.
ПОЛЕТ-София-Мюнхен–Монреал-25.03.2012г.
Публикувай отговор