Електричарски въпрос
Re: Електричарски въпрос
Темата стара , но ми стана интересна.
Моето предположение е че единия контакт е свързан с ключ някъде. Това обяснява 120В които са се появили. А за 55В измерени с цифров мултицет при изключен ключ е нормално. Това е капацетивна връзка между активния проводник и този странния. Не може дори да те удари ток от него, за захранване на каквото и да било е невъзможно. В момента в който се включи там нещо, напрежението става 0.
Не знам дали на човека ще му се занимава да провери предположението но е напълно възможно да се измери напрежение различно от 55В в различни ситуации сходни с неговата.
Моето предположение е че единия контакт е свързан с ключ някъде. Това обяснява 120В които са се появили. А за 55В измерени с цифров мултицет при изключен ключ е нормално. Това е капацетивна връзка между активния проводник и този странния. Не може дори да те удари ток от него, за захранване на каквото и да било е невъзможно. В момента в който се включи там нещо, напрежението става 0.
Не знам дали на човека ще му се занимава да провери предположението но е напълно възможно да се измери напрежение различно от 55В в различни ситуации сходни с неговата.
- optics
- Модератор
driver,
Отговорът е ясен - не му се занимава. Още на 1-ва страница предложих да разкара уреда и да сложи товар.
После го повторих поне още един път.
Ако лампата въобще не светнеше, щеше да се потвърди твоето предположение.
Отговорът е ясен - не му се занимава. Още на 1-ва страница предложих да разкара уреда и да сложи товар.
После го повторих поне още един път.
Ако лампата въобще не светнеше, щеше да се потвърди твоето предположение.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.
2 юни 2012, budtel
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.
2 юни 2012, budtel
- ablood
- Обратна връзка:
Не ми се занимава. Отдавна разкачих загадъчната жица и всичко е ОК.
По-голям проблем имам с отсрещната стена, където ако включа повече от един мощен уред (тостер+прахосмукачка) и прекъсвачът изскача. Ама там май трябва да сменя само прекъсвача.
По-голям проблем имам с отсрещната стена, където ако включа повече от един мощен уред (тостер+прахосмукачка) и прекъсвачът изскача. Ама там май трябва да сменя само прекъсвача.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Значи го сеняш, но гледай да е същия, предполагам че е 15А което ще рече-държи до към 1.5кW. Струват около $10. Подмяната с по-голям е малко риск,освен ако си сигурен че жиците ще държат.
Относно закона на Ом от първата страница. Може да се изчисли каква е консумираната мощност на лампата при определено напрежение, но това не значи че лампата ще консумира 4 пъти по-малко при 2 пъти по-малко напрежение. Ще бъде приблизително 2 пъти заради нелинейното съпротивление на лампата при различни напрежения(температура). Т.к. токът на лампата остава почти неизменен при различни напрежения.
За интензитета на светене нещата са доста "криви" - освен че намаля нелинейно интензитета, се измества и спектъра и така на око, едва ли ще е вярно приблизително дори.
Надявам се някой да ме е разбрал.
Относно закона на Ом от първата страница. Може да се изчисли каква е консумираната мощност на лампата при определено напрежение, но това не значи че лампата ще консумира 4 пъти по-малко при 2 пъти по-малко напрежение. Ще бъде приблизително 2 пъти заради нелинейното съпротивление на лампата при различни напрежения(температура). Т.к. токът на лампата остава почти неизменен при различни напрежения.
За интензитета на светене нещата са доста "криви" - освен че намаля нелинейно интензитета, се измества и спектъра и така на око, едва ли ще е вярно приблизително дори.
Надявам се някой да ме е разбрал.
- optics
- Модератор
Аз те разбрах, но това за "почти неизменен" ми стои преувеличено. Ще го пробвам някой ден и ще пусна резултата.
За да стане още по-интересна картинката ще добавя и нещо от моята област - чувствителността на окото не е линейна.
Т.е. два пъти по-ярка светлина на око се "вижда" като по-слаба от два пъти, а което ни се струва (на око) два пъти, всъщност е повече от два пъти.
За да стане още по-интересна картинката ще добавя и нещо от моята област - чувствителността на окото не е линейна.
Т.е. два пъти по-ярка светлина на око се "вижда" като по-слаба от два пъти, а което ни се струва (на око) два пъти, всъщност е повече от два пъти.
2 юни 2012, budtel
2 юни 2012, budtel
би трябва 100 пъти да ни се вижда като 2 пъти. Някъде бях чел, че повечето човешки рецептори са логаритмични (около 10 логаритъм)optics написа: Т.е. два пъти по-ярка светлина на око се "вижда" като по-слаба от два пъти, а което ни се струва (на око) два пъти, всъщност е повече от два пъти.
- optics
- Модератор
100 пъти за 2 пъти е Мнооого пресилено. В популярните раздумки се ползва лафа, че е логаритмична чувствителността и за форумни раздумки е в реда на нещата. Всъщност е степенна функция.jet написа:би трябва 100 пъти да ни се вижда като 2 пъти. Някъде бях чел, че повечето човешки рецептори са логаритмични (около 10 логаритъм)optics написа: Т.е. два пъти по-ярка светлина на око се "вижда" като по-слаба от два пъти, а което ни се струва (на око) два пъти, всъщност е повече от два пъти.
2 юни 2012, budtel
2 юни 2012, budtel
40W лампа- 100В - 0.27А
50В - 0.2 А
Промяната е около 25%, не е като да не се променя изобщо но е доста по-малко от очакваното.
50В - 0.2 А
Промяната е около 25%, не е като да не се променя изобщо но е доста по-малко от очакваното.
- ablood
- Обратна връзка:
Днес пак се сблъсках със същия проблем в сграда на 20 км от моята къща. Горния контакт 124 волта, а долния 50. Ето снимки:

Ето и видео:
http://youtu.be/JtjBhKr7JB8
Нек'ви идеи?

Ето и видео:
http://youtu.be/JtjBhKr7JB8
Нек'ви идеи?
Май е това.
http://www.buellinspections.com/what-is ... ed-voltage"
http://www.thecircuitdetective.com/glossary.htm#ph"
Може умишлено да е направено демек някаде има ключ.
Аз бих звьннал в енергото и вероятно ще ти кажат какво е това.
Преполагам че е стара кьща и това сигурно е била обичайна практика да режат волтажа по този начин.
http://www.buellinspections.com/what-is ... ed-voltage"
http://www.thecircuitdetective.com/glossary.htm#ph"
Може умишлено да е направено демек някаде има ключ.
Аз бих звьннал в енергото и вероятно ще ти кажат какво е това.
Преполагам че е стара кьща и това сигурно е била обичайна практика да режат волтажа по този начин.
Аз лично бих елиминирал странната фаза и бих съединил 2-та контакта с мост. И не бих натоварвал особено тая двойка, в кухнята са достатъчно контактите.
Embrace your climate change!
- ablood
- Обратна връзка:
Не е много стара сграда, а 20 годишен кондомниум.
Директно махнах шантава жица и сложих мост.
Въпросът е, че срещаме това за поне трети път. Явно има някакъв смисъл.
Директно махнах шантава жица и сложих мост.
Въпросът е, че срещаме това за поне трети път. Явно има някакъв смисъл.
Изобщо провери ли нещо от предположенията които се изписаха тук? Не е трудно да се включи там нещо без значение какво, да видиш какво ще се случи.
Не мога да те разбера- задаваш въпрос но не искаш отговор.
Не мога да те разбера- задаваш въпрос но не искаш отговор.
- ablood
- Обратна връзка:
Идеята да се взирам в крушка, превключвайки щепсела горе и долу, докато се опитвам да преценя при коя позиция ми прогаря по-качествено ретината не ме кефи. Бих го направил, ако се очакваше някакъв резултат, но очевидно предлагащите си нямат никаква идея защо това се прави в накои местни кухни. Ще доведе само до нови предположения.
Последното видео беше по-скоро за оня, дето изрази съмнение, че лъжа.
Последното видео беше по-скоро за оня, дето изрази съмнение, че лъжа.
Това съществува не само в кухните. Единия контакт да се включва от ключ не е нещо ново в Канада. Ако беше послушал някой съвет дори нямаше да се налага да правиш видео. ЛАМПА или каквото и да е друго няма да светне там с тия фалшиви 50В. По-горе обясних от къде идват.
Айде със здраве
...и продължавай да елиминираш излишни проводници но не питай повече от къде идват.
Айде със здраве
...и продължавай да елиминираш излишни проводници но не питай повече от къде идват.