Как се кандидатства за социал в Торонто

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
Аватар
HVP
Обратна връзка:

Как се кандидатства за социал в Торонто

Мнение от HVP »

Здравейте.Ние с моята приятелка сме от един месец в Торонто и желаем да получим информация за социалните помощи.Ние имаме банкова сметка в която имаме пари,но разбрахме че искали и банково извлечение.Задалжително ли е да го показваме или може да го премълчим.Причината е че нямаме разходни документи че сме си изхарчили парите.А и още несхто да ви попитам каде се срештат Българите в Торонто заштото искаме да се запознаем.Ако моге да ми дадете някакав адрес на заведение или там кадето се срештат.
Благодаря ви предварително. :roll: [/b]
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

na Pape i Cosburn ima pone 400 bulgari. inache na Danforth ima bg restorant- Nikos Linos. tam ima baya chalgadgiii :lol:
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
Аватар
Koko

Re: Как се кандидатства за социал в Торонто

Мнение от Koko »

HVP написа:Здравейте.Ние с моята приятелка сме от един месец в Торонто и желаем да получим информация за социалните помощи.Ние имаме банкова сметка в която имаме пари,но разбрахме че искали и банково извлечение.Задалжително ли е да го показваме или може да го премълчим.Причината е че нямаме разходни документи че сме си изхарчили парите.А и още несхто да ви попитам каде се срештат Българите в Торонто заштото искаме да се запознаем.Ако моге да ми дадете някакав адрес на заведение или там кадето се срештат.
Благодаря ви предварително. :roll: [/b]
Намираш телефонен указател на Торонто, отваряш в синия раздел и търсиш в Social Sevices телефона на регионалното бюро (Social Assistance Office) което отговаря за района в който живеете. Обаждаш им се и се придържаш към инструкциите им.
Според мен обаче само след 1 месец в Онтарио и при положение че не сте похарчили (все още) парите с които сте дошли - шанса да получите социал е минимален.

За срещите на българи - всичко е въпрос на лични познанства и конкаткти. Можете да отидете до някоя от църквите в неделя и да следите обявите в http://www.bulway.ca- обикновенно там излизат обявите за предстящи събития в града.
Аватар
Leon
Обратна връзка:

Мнение от Leon »

Здравейте,

Накой знае ли на каква стойност са социалните помощи и от кой месец след пристигането може да се кандидаства? Защото съм чел във форума че това ставало след 6-ия месец и въпреки това било доста трудно.
Ако може някой който има опит да го сподели...
Аватар
Leon
Обратна връзка:

Мнение от Leon »

Явно никой не е на социални помощи в Торонто. :smokin:
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

Leon написа:Здравейте,

Накой знае ли на каква стойност са социалните помощи и от кой месец след пристигането може да се кандидаства? Защото съм чел във форума че това ставало след 6-ия месец и въпреки това било доста трудно.
Ако може някой който има опит да го сподели...
Изискването за 6 месеца е малко условно – всъщност свързано е с парите които се изискват от новодошлите имигранти да разполагат. Сумата с която се очаква да пристигнеш трябва да ти покрива разходите за първите 6 месеца, съответно през този период се предполага че имаш пари и не би трябвало да искаш социална помощ. Ако обаче свършиш парите по-бързо или си дошъл с по-малко пари, може да кандидатстваш за социал и без да са изтекли 6 месеца, но какъв ще е резултата не е ясно.
Мисля че в момента основната социална помощ в Онтарио е 540 долара на месец, но не съм сигурен. С толкова малко пари, особено в Торонто, не ми е ясно как би могъл да преживее човек.
Miroslava

Мнение от Miroslava »

Преди месец ходих да превеждам на една позната, която кандидатстваше за социал. Разказвам ви това, което знам от моя опит:
Пръво се обадихме по телефона в района, в който живееше момичето. (Срока преди който не ти отпускат соц. помощ наистина е 6 мес. ) Една служителка ни проведе телефонно интервю в което питаше за лични данни, къде и с кого живее, работи ли и т.н.... След това ни записа час за интервю.
На уреченият ден отидохме и след кратко чакане ни повикаха в една стаичка, където една много недружелюбна китайка Чен (или нещо от сорта беше) започна да води кръстосан разпит. Къде живее, колко плаща за наем (каза, че нейният наем от 500$ е прекалено скъп) и накрая поиска касови бележки за всички суми, които е похарчила, за да докаже, че вече няма пари. Освен това девойката беше казала, че има апартамент в Бг и китайката я посъветва да го продаде и като си изхарчи парите пак да иде да пита за помощи. Не мина номера, че родителите и живеят в жилището. Каза й да си намерят друго жилище.
Дадоха й едни бумаги как да си търси работа и й поискаха още куп документи, които моята позната просто нямаше как да набави и от къде за минималния срок от 5 работни дни.
В крайна сметка момичето се отказа да кандидатства за социал, но ако все пак беше продължила процедурата съм сигурна, че щяха да й откажат... :(
Като изисквания, които са факт:
1. Мнинмум 6 мес. в Канада (защото по закон трябва да имаш средства да се издържаш през това време)
2. Да си похарчил (И ДА ДОКАЖЕШ С ДОКУМЕНТ!!!) всичките си пари до последния цент
3. Да нямаш никъде по света никаква собственост или доходи
4. Да имаш здрави нерви и голямо дебелоочие (аз полудях по време на двучасовия разпит, а за мота позната мога да кажа само, че като излязохме се разрева)
Социалната помощ е 539$ на месец и ако ходиш да работиш доброволно някъде ти дават още 100-тина долара да си купиш Метропас.

Това е моят скромен опит със социалите... :shock:
Miroslava

Мнение от Miroslava »

А........забравих...
по отношение на банковите извлечения:
Искаха й банкови подробни разпечатки за цялото време (6 мес.) през което е била в Канада.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Условията за Quebec са същите само 4е без 6 месеца,а доста хора са минали през помощите .
Miroslava

Мнение от Miroslava »

Няма нищо лошо в помощите, ИРА. Само исках да кажа, че е трудно човек да се добере до тях. Блазе на тези които успяват и които могат да живеят с толкова малко пари :)
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Не аз имах предвид 4е е възможно,защото доста хора изпълняват условията.Само дето след 6 месеца ако нямаш допълнителни пари само на социална помощ не можеш да оцелееш.
Joy

Мнение от Joy »

Miroslava написа:Няма нищо лошо в помощите, ИРА. Само исках да кажа, че е трудно човек да се добере до тях. Блазе на тези които успяват и които могат да живеят с толкова малко пари :)
И кое му е трудното?
Просто хората постъпват умно...Не си обявяват парите на влизане в Канада,не си ги държат по банкови сметки,пазят си всички касови бележки от пазаруване и не си признават за недвижими имущества в България.Кой я е дърпал за езика тази позната да казва,че има апартамент в България?Те не могат да го разберат по никакъв начин...
Miroslava

Мнение от Miroslava »

Ако предварително си си направил сметката, че ще взимаш социал - може да се подготвиш предварително. Обаче ако си се надявал до последния момент, че ще си намериш работа, а не си в състояние да успееш да започнеш по една или друга причина - Тогава?... Отиваш неподготвен с бележките.
Колкото да апартамента - грешката си беше нейна наистина :(
bate ivan

Мнение от bate ivan »

Тази тема за социалните е много болезнена и не мога да приема някои ,бих казал несериозни препоръки. А бе как може да скриеш апартамента си след като още при кандидатстването си показал нотариалния акт и та са ти го снимали. Някои беше казал, че нямало връзка с емиграционните служби?! Ами ако я направят тази връзка след време, а ? Къде отиваш тогава?
bate ivan

Мнение от bate ivan »

А това дето китайката била нелюбезна и искали много справки не виждам нищо чудно в това. Питайте някой дето е получавал помощи от 40 лева в България , да ви каже как е положението в това отношение в милата ни родина :D
Заключено