Разлика между образование и стаж ПОМОЩ

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
libre

Разлика между образование и стаж ПОМОЩ

Мнение от libre »

Здравейте,
първо искам да попитам за нещо,което доста ме притесни-разгледах списъка с професиите от 2009 (http://www.immigration-quebec.gouv.qc.c ... aining.pdf" - неможах да намеря друг по-нов) и там за всяка специалност е дадена степен на образование и различни точки-тоест аз съм завършила Инжинерен дизайн,което отговаря на тяхното Industrial Design (DVS - 1,800 hours / 2 years) за което дават 6 точки,но пък аз съм с диплома от университет-ще получа ли точки в такъв случай?И другият ми въпрос е относно стажът-работила съм като чертожник в архитектурна фирма,което пък отговаря на тяхното- Architectural Technology (DCS - 3 years) и завършвам архитектура в момента(остава ми само дипломна работа)....как да си представя стажът и образованието, така че максимално да отговарят едно на друго и за кое мога да взема максимален брой точки.Също така попълнихме теста отново и видях,че са занижили критериите за трудов стаж,вероятно за сметка на години или език и по него без да попълвам каквато и да било специалност-точките ни стигаха-до каква степен бихме могли да се доверим на офицялният им тест?
Благодаря ви предварително!
Поздрави! :)
Последно промяна от libre на Пет Юли 08, 2011 3:57 am, променено общо 1 път.
DCS 10.08.2011
Полет 10.08.2014
Аватар
Gotina

Re: Разлика между образование и стаж

Мнение от Gotina »

Здравей,
това са официалните точки за стаж към 1 юни 2011 и си смяташ по тях. Просто не знам точно къде гледаш и сравняваш, та смятяш, че са намалени.

Facteur 2. Expérience Maximum = 8
Critères Points
2.1 Durée de
l'expérience
professionnelle du
travailleur qualifié

moins de 6 mois - 0
6 à 11 mois - 4
12 à 23 mois - 4
24 à 35 mois - 6
36 à 47 mois - 6
48 mois ou plus - 8

© Éditeur officiel du Québec À jour au 1er juin 2011
Ce document a valeur officielle.

ето тук http://www2.publicationsduquebec.gouv.q ... I0_2R2.htm"
Последно промяна от Gotina на Вто Юли 05, 2011 8:49 am, променено общо 2 пъти.
Аватар
Gotina

Мнение от Gotina »

сори , по-горе точките си ги бях подредила една под друга, ама на сайта излязоха залепени до текста :(
libre

Мнение от libre »

Здравей,
благодаря за бързия отговор!!!Разгледахме таблицата,но от там отново няма как да разбера дали ще можем да вземем точки от специалността ми,тъи като тя попада в секцията на SECONDARY LEVEL VOCATIONAL TRAINING,а аз сам с висше по тази специалност.А това,което съм работила отново дава точки,но попада в COLLEGE LEVEL TECHNICAL TRAINING,което евентуално може да се причисли към образованието ми.Та въпросът е има ли значение дали е университетска,колежанска или др. вид диплома?Или без значение просто да гледам специалността,която имам?И др въпрос е, че в теста единият въпрос относно стажа е-дали изобщо имате стаж по специалноста с която кандидатствате,а следващият е колко стаж общо имате,а това в таблицата с точките го няма като отделни графи и не ми става ясно мога ли да взема точки от там или не,тоест задължително ли е стажът ми да отговаря на специалността?
DCS 10.08.2011
Полет 10.08.2014
Аватар
Gotina

Мнение от Gotina »

:hai:
това, което знам със сигурност е, че когато претендираш за точки за област на образование - т.е. професията е в секции от А до С, ти смятат точки само за стажа по съответната специалност, а не общия.
Ако се предположи, че ще имаш последната си диплома готова към момента на кандидатстване, и покажеш напр. 2 години стаж в архитектурата, би трябвало да имаш 6т. за област на образование и 6т. за стаж, нищо че общия ти стаж може да е 10г. Плюс имаш точки за ниво на образование, но тук вече не знам дали ще ти го смятат за висше, или за колежанско. Все пак колежа е част от висшето образование и е логично да ти признаят нивото, но историята познава различни случаи и не мога да рискувам. Все пак обаче си мисля, че ще им е по-лесно да приемат една по-висока диплома за по-ниска, отколкото обратното... Често за втора диплома присъждат точки, особено ако е за висше образование, но е било различно в различните случаи - дори и точките са били различни. Ако нямаш стаж в инж. дизайн дори и да ти дадат точки няма да са много, защото предполагам, че дипломата е по-стара. Ако е придобита до 5г. - има повече шансове да признаят нещо по старата дори и без стаж, но ако е над 5 и нямаш поне 1г. стаж - слаба работа.
Последно промяна от Gotina на Вто Юли 05, 2011 11:10 am, променено общо 2 пъти.
Аватар
Gotina

Мнение от Gotina »

И разбира се, ти си слагаш и двете дипломи, и общия стаж, пък те да преценяват с какво да те почерпят като точки за втората диплома и :)
libre

Мнение от libre »

Здравей отново :)
Странното е че току що направих теста отново и на въпросът за стажа по образованието написах 0 и че дипломата съм си я получила преди 6 год. и отново излезе,че можем да подадем документи..........Това ми е изклучително странно,защото,когато смятаме точките самостоятелно излизаме над мин. единствено със 6-те точки от специалността ми.За второто образование вероятно нищо няма да ми дадат на този етап,но въпреки това съм взела служебна бележка за семестриално завършила.И така сега сме събрали почти всички документи,единственно трудовите ми характеристики останаха.....,но незнам как точно да си пресметнем точките относно моят стаж и специалност и май, май само те си знаят:)
Та за това първоначално останах с впечатлението , че са намалили точките за стаж за сметка на нещо друго....???
DCS 10.08.2011
Полет 10.08.2014
Аватар
emili_vn

Мнение от emili_vn »

Ако искате да сте сигурни в резултата - т.е. да минете прага за селекция и да ви поканят на интервю, си смятайте само сигурните точки. Според разликата между прага и сигурните точки, които събирате е необходимото ниво на езици, което трябва да постигнете, за да преминете.
Т.е. стажа съобразно месеците квалифициран труд, за образование - сигурни 10 точки. Ако ви дадат 12 - по-добре за вас. Не разчитайте на област на образование на 100 %, за да не останете изненадани и с известно количество пари, хвърлени на вятъра. Ако ви дадат точките още по-добре. Тогава може да ви паднат точките за стажа, ако не всичкия е по търсената специалност, но със сигурност няма да паднете под това, което сте смятали за стаж и образование като минимум.
Не слушайте какво ви казват останалите, а прочетете това, което ви интересува. Ако решите, че съветите на някой ви звучат правдоподобно - все пак проверете това, което ви казва. Напоследък се навъдиха съфорумци, които раздават съвети наляво и надясно (е - може и да си вярват)...и почнаха и да се връщат документи. А също така скоро може би ще има доста голям процент на кандидати, непокрили минималния праг на селекция. Което ще е странно, но не бих се учудила - масово хората разчитат на резултатите от онлайн теста, но той не гарантира нищо.
И....точки за втора специалност не се дават от 14.10.2009 г.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Аватар
Gotina

Мнение от Gotina »

Онлайн теста наистина е ориентировъчен, както и канадците си пишат, защото той е направен за ясни и "праволинейни" случаи. Не може да отчете всички допълнителни плюсове и минуси на една кандидатура, което може да направи само служителят. Например в онлайн теста, ти дефакто си заграждаш някаква диплома и то ти смята по нея като сигурно призната, но ако после служителят не ти признае тая диплома на това ниво, всички сметки отпадат.

И в крайна сметка само оценяващият си знае какво точно му харесва или не в дадена кандидатура като цяло.
Ето пример: точки за втора специалност не се дават от 14.10.2009 г.
Въпреки това на мой познат през юни-юли 2010 са му дали точки за втора професия и диплома :?: .
Но пък на други не са.

Та затова и аз смятам, че всеки си смята сигурните точки на ръка и заляга на езиците. И в крайна сметка сам си преценява как да процедира. Успех!
nia123

Мнение от nia123 »

Наистина е най- добре да си смятате само сигурните точки, за да няма после неприятни изненади, а ако ви дадат допълнителни още по-добре. Смятайте точките по тази таблица:

http://www.immigration-quebec.gouv.qc.c ... nthese.pdf"
Док. Виена - 2010-04-20
Интервю София - 2011-02-28
Док. Букурещ - 2011-03-15
Покана за медицински - 2011-08-08
OK медицински- 2011-09-13
Покани за визи - 2011-11-24
ВИЗИ - 2011-12-16

Мнение от Gotina »

Дискусията за това, дали още дават точки за втора професия ме заинтригува заради познат, който тепърва ще кандидатства и вижте какво намерих в официалния сайт, актуализирано към юни 2011, GUIDE DES PROCÉDURES D’IMMIGRATION, COMPOSANTE 3:
Remarques générales :
- Lorsqu’un candidat possède 2 diplômes (ou plus) dans des domaines de
formation différents et répondant aux conditions d’évaluation, c’est celui qui
permet d’obtenir le plus de points à la Liste des domaines de formation qui
doit être pris en compte.
това е на стр. 23 най-горе на документа

ето го и него http://www2.publicationsduquebec.gouv.q ... PI-3-1.pdf"
libre

Мнение от libre »

Здравейте отново:)
Вече окончателно се объркахме,същисахме и тн..... :( Стана така,че ако ми признаят специалността и стажа ще ми дадат 12т.,ако ли не.......само дето сме опитвали.От др страна съпругат ми изкарва 53 т. без френски и без за специалността му да дава каквито и да било точки,но........незнае грам френски и се надявахме ,че аз като водещ няма да му се налага да учи толкова(завършила съм френска гимназия и на мен щеше да ми е доста по-лесно).Та сега голямата дилема е какво да правим-тои ли да е водещ или да рискуваме с моите документи???И кога да ги подадем най-вече,дали ще има дата тази година,защото има и др малък проблем - той е морски и трябва да преценим дали да подаваме сега и да чакаме за евентуално интервю през есента или да подадем след като се варне......което вече се отлага във времето доста.....
Моля ви помогнете със съвет!!!
DCS 10.08.2011
Полет 10.08.2014
Аватар
tinval

Re: Разлика между образование и стаж ПОМОЩ

Мнение от tinval »

Здравей libre,

Не даваш информация за нивото на френски което ще си пишеш в документите. Можеш да си пишеш толкова колкото ти е нужно да ви извикат на интервю, лошото е че после ще трябва да го доказваш. Колкото до подаването на документите, няма как да се предвиди в кой точно момент биха ви извикали на интервю, най-вероятно няма да е тази година ( взимам предвид това което съм изчел във форума ), така че когато прецените подавайте. Ако в даден момент ви поканят, а половинката ви е на плаване, то ще имате уважителна причина да отложите интервюто, може пък да ги помолите да се проведе във Виена, във време когато и двамата сте на линия. Подгответе се да чаката много.
DCS изпратени 27.08.2011
DCS пристигнали 31.08.2011
Accusé 15.03.2012
Мейл за изчакване на интервю 02.10.2012.
Интервю на 19.09.13
Медицински 20.01.14
Доп. док. до Букурещ 10.03.14 - копия на университетските дипломи
Аватар
fandjo
Обратна връзка:

Мнение от fandjo »

съвет от патили... ;)
ако влизаш в максимума точки за възраст и имаш висше образование без значение какво и стаж по специалността си минаваш 99.9 %
ние сме без търсени професии, с магистратури по специалностите си, но на водещия кандидат му дадоха още точки за магистратура, а на "куфара" му дадоха най - много точки за занаята от средното образование... изобщо не отчетоха, че е висшист с 8 г. стаж и магистратура по специалността си.
идеята ми, че всичко е толкова индивидуално, че докато не изпратите документите си никога няма да разберете накъде сте.. :y:
давай смело и каквото има ще става :party:
от такова чудене ние втори път кандидатстваме... 8)
“I fear the day when the technology overlaps with our humanity. The world will only have a generation of idiots.” Albert Einstein
libre

Мнение от libre »

Благодаря за насърчителният отговор :y:
Да с макс. брой точки сме за възраст, аз съм бакалавър в момента,но предполагам, че до интервюто ще бъда магистър вече,"куфарът" :D е магистър и завършва втора магистратура, която ще е на лице до тогава.От средното нищо не можем да вземем, защото аз съм с френска,а той с математическа гимназия.Единственото, от което се опасявам е дали ще ми признаят стажа като стаж по специалността тъй като сме на ръба и тези точки са изключително решаващи.А шо се отнася до френският-мисля да посоча В2 като ниво.И така все още сме затруднени с избора на това кой да е водещ- като "куфарът" е по-атрактивен като водещ,но силно се плаши от френският тъй като е на 0 :)
DCS 10.08.2011
Полет 10.08.2014
Публикувай отговор