ЗА МЛЯКОТО В КАНАДА

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
bibco
Обратна връзка:

Мнение от bibco »

Ха познай де - защо и мляко на прах? Защото исках да увелича обема на продукцията и защото млякото на прах го имах вече...
Днес, след като киселото мляко се изстуди го пробвахме - много по-вкусно е от това, което се продава в магазините. Може би защото няма консерванти, може би защото ...ние си го правихме:)
А за ракията - незная дали ще почна да варя - нещо не ми се пие, откакто съм в тази хубава страна...
Mrs Santas sister

Мнение от Mrs Santas sister »

Ето моя опит с домашното производство на кисело мляко.

Преди да имаме бебе вкъщи, подквасвах с купешко американско кисело мляко. тъй като много обичам и за таратор и за добавка към всичко, да си купувам кисело мляко излизаше солено. като си квася вкъщи себестойността на една кофичка 1/2 литър ми излиза 70 цента срещу 2,50 в магазина.

след като дойде бебето исках да му давам от оригиналното българско кисело мляко, което съдържа прословуатата Lactobacillus bulgaricus. това е именно полезната бактерия, за която твърдят ,че допринася за дълголетие и здраве.

та тази бактерия не се съдържа в киселото мляко в магазините (освен ако изрично не пише). ако човек си донесе кисело мляко от БГ (на марля или в бурканче), бактерията ще издържи за 2-3 подквасвания после измира.

алтернативните варианти, ако човек държи киселото му мляко да съдържа Lactobacillus bulgaricus са:

1. използва кис. мляко Балкан обаче при 2,50 за 150 грама себестойността на 1/2 л. кофичка става 91 цента
този вариант е удобрен защото една малка кофичка Балкан се използва за едно квасене на 4 литра прясно мляко и повече не пазиш нищо в хладилника.

2. купува си суха бактерия от специализираните магазини: бурканче което прави 18 литра за $12 тогава готовата кофичка излиза 93 цента
сухата бактерия трябва да се пази в камерата

3. донася си същата суха бактерия от България - бурканчето което кваси 20 литра струва 2.50 лева кофичката излиза 64 цента
само дето ако на границата намерят бактерията може да я вземат и да си имаш неприятности.

Изпробвала съм всякакви начини за подквасване на северноамериканския континент. ето няколко правила:

- ако заври прясното мляко веднъж после изстине и пак заври (защото например го забравите) киселото мляко после става толкова гъсто - буквално "с нож се реже"

- най-добре да се увие с вълнен пуловер (особено ако сте го пуснали в пералнята и се е степал и вече не го носите)

- ако ползвате предишната доза подквасено мляко, за да подквасите нова, бактерията ще издържи по-дълго, ако малеността на прясното мляко е по-висока.

Приятно квасене и приятен апетит!!
"Същественото е невидимо за очите" - Екзюпери
Pipi Dalgoto Chorapche

Мнение от Pipi Dalgoto Chorapche »

[quote="Mrs Santas sister"]

ако човек си донесе кисело мляко от БГ (на марля или в бурканче), бактерията ще издържи за 2-3 подквасвания после измира.

Skapa Santas sister ne sam saglasna che bakteriata izmira. Ako imash kiselo mliako doneseno ot Bulgaria mojesh da go izpolzvash za podkvasvane s godini. Mnogo prosto - vseki pat ostaviash za podkvasa ot novoto podkvaseno mliako. Edin liubitel na balgarskoto kiselo mliako beshe donesal v bagaja si malko mliako i mi dade iveche vtora godina si kvasia bez problemi.
Ot skoro si kupuvam priasno mliako ot ferma i si pravia domashno maslo. Ako niakoi e entusiaziran da probva shte vi kaja kak.
Izviniavam se che ne pisha na kirilica no prosto niamam takava na moia computer. :oops:
Easy come...Easy go
Mrs Santas sister

Мнение от Mrs Santas sister »

само Lactobacillus bulgaricus измира (най-полезната твърдят хората)
иначе Lactobacillus има много видове и те всичките са способни да превръщат прясното мялко в кисело.
"Същественото е невидимо за очите" - Екзюпери
Аватар
darklady
Непокорна

Мнение от darklady »

Pipi Dalgoto Chorapche написа: Ot skoro si kupuvam priasno mliako ot ferma i si pravia domashno maslo. Ako niakoi e entusiaziran da probva shte vi kaja kak.
Izviniavam se che ne pisha na kirilica no prosto niamam takava na moia computer. :oops:
Здравей, Пипи! Ти си един от най-любимите ми герой от детските книжки!
Можеш да ползваш KREDOR за кирилизиране на мненията си - бутона се намира вляво от полето, в което пишеш отговорите си, точно под Emoticons.
Ще се радвам да споделиш правенето на масло. Аз до сега не съм опитвала това. С киселото мляко се справям отлично, правила съм също сирене и кашкавал у дома, но масло още не съм. С удоволствие чакам технологията. Мисля, че и други ще опитат.
До скоро! :lol:
Невъзможното е предизвикателство!
Pipi Dalgoto Chorapche

Много ти благодаря darklady за уточнението. Това е супер!
Рецептата обештавам да напиша в наи-скоро време. Може би довечера.
Easy come...Easy go
Pipi Dalgoto Chorapche

И така ето как аз правя домашно масло.
1.Сварявате пьлномаслено мляко и го оставяте да изстине за няколко часа. Отгоре на повьрхността се сабира каимака. Аз си купувам един пат седмично мляко от една ферма и млякото е страхотно.Отделяте каймака и с още малко мляко го подквасвате в един буркан по позната ви вече технология. Така ще получите заквасена сметана. Вярваите ми много е вкусна но калорична :cry: .
2.Следващият пьт когато варите мляко пак отделяте каймака. Сега ви трябва дълбок (по точно висок) съд за да смесите този каймак с подквасеният. Аз използвам един пластмасов съд който сабира около 2л.
3.Добавяте кам смесените каймаци около 1 литър хладко мляко. Трябва да внимавате температурата на сместта да баде стайна. На пипане даже трябва да я усещате студена. Ако е топла, та дори и леко хладка маслото няма да се избие. Това е много важно. Много често се случва да не уцеля температурата така че не се отчайваите - добавете още студено мляко.
4.Взимате миксера и му слагате приставките за разбиване на тесто(по-широки са). Пускате го на 1 и го оставяте да разбива млечната смес за 15-20 минути. Ако имате от големите миксери дето стоят и си имат купа отдолу - чудесно! Мен обаче ме хващат бесните да даржа миксера толко дълго време та намерих начин да го закрепям неподвижно в една купа за плодове и миксера си бачка сам. Аз само го наглеждам от близо. Тука ще разберете защо казах че ви трябва далбок съд - докато миксера работи се носят пръски от мляко навсякаде. Така че си осигурете работно пространство.
Ако сте уцелили температурата и имате достатачно маслено мляко, след 15-20 минути ще видите маслото да се е отделило отгоре над млякото. С решетачна лъжица отделяте маслото и го слагате в отделен сад. Да ви кажа няма да бъде много - около една чаена чаша :cry: но пак е много вкусно :lol:
Това масло може да стои в хладилника до една, две седмици и ако не го изядете то се разваля. Сакън недейте - толкова труд за нищо.

Та накратко технологията е такава. Който иска да опита.
Ако някой иска хубава подкваса и живее близо до Торонто да ми се обади. Киселото мляко ми става за 2-3 часа.
Успех на всички!
Easy come...Easy go
Pipi Dalgoto Chorapche

Забравих да добавя че след като отделите маслото мойе да изпиете млякото. Това си е всеизвестната мътеница. Ако я оставите да постои в хладилника ще стане киселичка и резлива. Супер е за горещото Канадско лято :lol:
Easy come...Easy go
bateto

Мнение от bateto »

Луда работа,щом и кисело мляко си произвеждате ,да взема да ви дам и бостана си на бул. България/улица Кент/ под наем да го копате ,че и зимнина да си направите,така и така целият е в бурени поне някой да го наглежда .Давам го безплатно,ако има желаещ нека свирка.
todor73

Мнение от todor73 »

bateto написа:Луда работа,щом и кисело мляко си произвеждате ,да взема да ви дам и бостана си на бул. България/улица Кент/ под наем да го копате ,че и зимнина да си направите,така и така целият е в бурени поне някой да го наглежда .Давам го безплатно,ако има желаещ нека свирка.

viatqr ni vei nas na bial kon batka :beer: :beer: :beer:
az go polzvam za snejanka 10% i ... finlandia
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

todor73 написа:
bateto написа:Луда работа,щом и кисело мляко си произвеждате ,да взема да ви дам и бостана си на бул. България/улица Кент/ под наем да го копате ,че и зимнина да си направите,така и така целият е в бурени поне някой да го наглежда .Давам го безплатно,ако има желаещ нека свирка.

viatqr ni vei nas na bial kon batka :beer: :beer: :beer:
az go polzvam za snejanka 10% i ... finlandia
да бе, тия тук нямат снежанка, трябва ние да си правим :D Тощо, ама ти там в северно Онтерио бая алкохол трябва да вкарваш за затопляне :beer:
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
todor73

Мнение от todor73 »

e ai sia niama se izlagame me ia, pqk i znaish li sasho kvi sa indiankite :wink:
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

todor73 написа:e ai sia niama se izlagame me ia, pqk i znaish li sasho kvi sa indiankite :wink:
ne знам, никога не съм спал с индианка. почвам да си мечтая вече :llove:
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
Аватар
darklady
Непокорна

Мнение от darklady »

Момчета, бихте ли водили дискусията за алкохола, индианките и бостана на ул. Кент в друга тема, моля! Млякото трябва да е чисто, за да стане продукта добър! :lol: :lol: :lol:

Пипи, ще опитам когато мога! Благодаря за идеята!
Невъзможното е предизвикателство!
Гост

Мнение от Гост »

лейди, и да не забравяме, млякото трябва да се прави от чиста жена (бърза проверка в традиционната култура какво означава това) в подходящо време на деня :idea:
Заключено