fighter написа:
А, и нещо се сетих да те питам:
Сред колегите ти има завършили български университети, нали? Я кажи честно, кой има по-добра практическа подготовка - ти или те? Ама бъди честен, обективен и обоснован
На това няма как да се даде точен и изчерпателен отговор. Още по-малко обоснован.
Нещата са мозайъчни. Един е силен в едно, друг в друго.
А колегите ми са избирани много внимателно и са от най-добрите. Ако не като опит, поне като капацитет.
Аз съм по-добър в неща, в които съм си природно по-добър. А и в които съм бил развит от моята си гимназия навремето.
То е логика, алгоритми, оптимизация, мислене на варианти, възможности, невъзможности и тн.
Съответно уни-то в Канада силно доразви тези ми стари силни страни. Или може би аз съм се възползвал най-много от тях.
Но пък дълбоко копаене в някой конкретен език, колегите са по-добре. Евентуално една магистратура в Канада би помогнала доста по въпроса, но нямаше време и за нея. А не съм имал и време да се занимавам странично, извън (работно/академично/за развлечение).
Т.е. кой в какво е по-добър в конкретния (моя) случай не е чак толкова обусловено по място.
Друга силна страна на канадските университети е, че материята е много, с широк профил, преподава се много набързо, и има непрекъснати дошамни, проекти и контролни. Съответно напрежението е по-голямо, т.е. свикваш да работиш под стрес, да си менажираш изключително добре времето (със задължително правене на компромиси и елиминиране на част от по-маловажните задачи) и изобщо да си много сериозно настроен.
Изпитите са по-тежки, покриват целия материал и изцеждат буквално максимума, който си способен да дадеш.
Учиш се да четеш/учиш/работиш мимоходом, като муле, просто буташ до дупка, и започваш да вярваш, че няма език/метод/алгоритъм/комплексност на софтуер, която не можеш да научиш и покриеш в движение.
Но фейловете са примерно към 2/3. Много малко хора наистина завършват успешно и взимат диплома. Оценките се радават много по-трудно. И това дори не е толкова определящо от факта, че университета се намира в Канада, дори не и от добрите и добре платени преподаватели, а заради нивото (високото) на студентите, пристигащи от целия свят, които обуславят после нивото на оценяване.
Съответно, дипломата ти е сертификат, че наистина ставаш за нещо. Разбира се, зубрачи, които учат наизуст и се дипломират винаги си има и ще има.