Много си ми интересна, ябълке. Стоиш си на дървото и по някое време вземеш, че се изплющиш на земята. Случва се понякога и да удариш някой по главата (мен, например
и несмалко щях да открия нов закон за гравитацията). В този случай, обаче успя да удариш половината форум и като се започна едно писане и брисане на мечти... е-ех. Сичко ша си кажат.
Да ти кажа, ябълке, може да ми се върне вярата, че има файда от този форум. Можели хората, значи, да споделят и да не се карат. Ама, чакай да видим.
Малко преди да дойда в Канада една умна жена ме научи на нещо от индианците. Каза ми: не живей с очаквания, така няма да си разочарован. Е, спазвам урока. Просто приемам нещата каквито са. Канада е такава каквато е и хората са такива каквито са. Същото е и за България. За съжаление българите като дойдат от България в Канада не се променят много. Който е ставал там, става и тук. Обаче обратното е по-страшно.
Канада взима, но и дава. В една друга тема някой беше написал нещо интересно - Канада дава много, но накрая взима всичко. Аз още не мога да открия смисъла, но съм сигурен, че има такъв. Просто още не съм стигнал до това ниво. На мен Канада още не ми е дала почти нищо и ми взе някои неща, но аз не я обвинявам. В моя случай така се стекоха обстоятелствата. Просто продължавам нататък. Когато му дойде времето сам ще си взема това, което искам.
За мечтите. Мисля, че Бърнард Шоу беше казал, че в живота на човека има две големи трагедии - неосъществяването на мечтите му и осъществяването им, а между тях стои надеждата.
Замисляли ли сте се, че се казва „американската мечта“, а не „американската реалност“? Знаете ли, че в град Детройт вече може да се купи апартамент за един долар? Прочетох за мечтите на калифорниеца за къщите, живота и всичко останало и ми се прииска бързо да му извикам линейка. Човече, казаха ти други съфорумци - слагай летвата на достижима височина. Не ти говоря наставнически, просто искам да ти помогна. Американската мечта е най-голямата нова измама след комунизма. Помислете през цялата човешка история колко хора са били много богати. 1%? Защо си мислите, че сега ще е различно? Който иска може да намери в youtube един анимационен филм, който се казва по същия начин - американската мечта. Има го и със субтитри на български за тези, които не разбират английски. Попаднах на него преди няколко дена. Канадската мечта, поне, е по-реалистична - спокоен не много ухолен живот, но и без лишения. Достатъчно!
За тези, които четат от България и искат да знаят истината. Четете внимателно и между редовете. Тук има много мнения, някой от които си противоречат, но и в едните и в другите има по нещо вярно. Също така може да приложите принципът на съдийството - най-ниската и най-високата оценки се елиминират. Препоръчвам ви мнението на Ева - то е най-близо до общия случай на българите тук. Нищо не става бързо и без да си платите. Оставям настрана онези, които за година и половина си купуват къща. Такива може да не срещнете извън форума. Не, че не съществуват, но както намекнаха други хора нещата са по-сложни. Да видим какво казва Ева. 1 година в университет ознавава приблизително 10 000 $ дълг. Ева е ветиринар, а това е особена професия, заедно е програмирамистите. При тях нещата, пък, са най-лесни. Могат да започнат веднага, стига да говорят поне английски на добро ниво. За другите професии не е така. Искат местна диплома, а твърде често и членство в ордер. Та за ветиринарите мога да кажа, че като си вземат местната диплома и започват добре платена работа, което означава бързо да си върнат дълга. Ама не всички професии са така. Представете си сега - една година подготовка - учене на френски, например. Може и с английски. Ако знаете един език ще спестите време. После учене по професионални училища или университети - 1 или 1,5 години. После почти същото време за връщане на дълговете. Понякога и доста по-дълго. Докарахме ги до около 5 години. След това трябва да имате някой заделен долар за покупка на къща. Мисля, че сега са 20% от стойността на къщата. Стават 6-7 години. Това са реалните срокове за повечето хора. Да ме извинят тези, който са по-бързи. После почва плащането на останалата сума, защото къщата все още не е ваша, ама вие си го знаете.
Някой хора си мислят, че България ще се оправи, но истината е че богатите страни са тръгнали към нейното ниво. Дали ще го стигнат и кога? Аз мисля, че стандартът на живота пада постепенно навсякъде. Тук е мястото да кажем, че в Канада нещата стават много бавно и падането е плавно, затова тук още дълго ще е поносимо. И затова си струва Канада.
Извинявам, се че писах толкова. Надявам се да не е било напразно.
Ей, ябълке! Пусна темата и замълча. Представям си те как стоиш сега с пакет пуканки, четеш и се кискаш. Добре ли се отчетох в твойта тема?