Estell написа:Първо обещаха за 01.2013г. да излязат новите изисквания, след това казаха началото на 2013. После споменаха началото на април (ако не греша), ...
Ами аз за 01.2013 и за началото на април нямам спомен да са ги давали като срокове.
По моите спомени първо казаха, че промените ще бъдат обявени в началото на 2013 ("early 2013" бяха написали). И действително тогава (но не помня точна дата) обявиха промените по езиковите и възрастовите изисквания, като казаха, че FSWP ще бъде отворена отново на 04.05.2013, че ще искат Educational Credential Assessment, за което детайли ще пуснат през април 2013, заедно с новия списък с професии.
Но всъщност всичко това не е толкова важно!
Важна е ПОДГОТОВКАТА!
Аз също не съм от търпеливите, никак даже!!!
Но канадците ме каляват, какво да се прави ...
А в момента наистина най-изнервящото за потенциалните кандидати е, че толкова време не пускат поне списъка с професиите, та човек да знае да се пъне ли изобщо.
Estell написа:... А не ми се иска да оставаме за другата година, понеже споменаха, че ще има ограничен брой заявления които ще приемат. ...
От 2010г. насам винаги има квоти. Първата година приемаха по 1000 бр. апликации/годишно от цял свят по всяка от обявените професии, а втората ги намалиха на 500. И сега ще е така, някакви квоти ще има. Въпросът е да се подава бързо след отваряне на процедурата, за да попаднеш в бройката, защото по някои професии тя се запълваше за дни. Но успокояващото в случая е, че това, което не знаят кандидатите в БГ, не го знаят и кандидатите от цял свят. Т.е. и на тях ще им е нужно времето за оценяване на образованието им и т.н., преди да могат да си пратят документите.
По-интересното е, като изтече първата година, дали ще запазят същите професии или списъкът ще бъде променен според нуждите на трудовия им пазар, ако в него има някакви размествания ...
С две думи, всеки сам си преценява до каква степен иска на риск да започне предварително да се готви "на сляпо" (инвестирайки в изпит IELTS, например, без да знае дали изобщо ще може да кандидатства с професията си), печелейки така ценно време, или да изчака публикуването на всички нови условия по програмата и едва тогава да започне с подготовката, като така рискува да загуби от фактора време и квотата по професията му да се запълни, но пък няма да е похарчил залудо хикс пари за изпити... The choice is yours!
Estell написа:... Благодаря за пожеланията, да ти се връщат.
...
Благодаря!