О неразумни и юроде!

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Аватар
Ivan1007
Мнения: 12442
Регистриран на: Нед Юни 11, 2006 2:01 am
Местоположение: Calgary

О неразумни и юроде!

Мнение от Ivan1007 »

miteto написа:
Ivan1007 написа:
optics написа:
Ivan1007 написа:
optics написа:.


Българската държава е завладяна, или още по-точно - унищожена от Османската империя. Освен издевателствата, неравностойните закони и т.н. тези дълги 500 години ни откъсват от Европа, от науката и културата и последиците са видими и досега. Който е ходил в Чехия примерно - една страна която е избегнала подобно нещастие, може да види разликата.
Българска държава ? Коя по точно? Търновското царство, Видинското или Калиакренското?
Добре е да се поинтересуваш и от това какво става в Европа през тези 500 години. Религиозните войни например от 16-ти и 17-ти век
Религиозните войни ме вълнуват колкото Мухата го вълнува развитието на релативистката квантова механика.

Виж, ако говорим какво е ставало в Европа по отношение на физиката, химията и математиката не мога да се сетя нищо съществено да е станало в България през същия период. Да не говорим за класическа музика и изобразително изкуство - същата работа. Еле па технологии.
Това би било напълно естествено, ако не правиш сравнение с Чехия. Понеже го правиш би следвало да знаеш какво става в Западна Европа по същото това време, за което Антон Дончев пише измишльотината "Време разделно" , за което вероятно се отнася "Даваш ли даваш Балканджи Йово", за времето на Св. Георги Софийски Нови (Кратовски), когото Паисий Хилендарски включва в наистина великата "История Славянобългаска" , която е пълна какафония и измишльотина като история, но безценна като начало на българското Възраждане.
Ако се заинтересуваш и познаеш историята на България и Европа, можени и да разбереш защо 45 години социализЪм пратиха Бохемия/Чехия и цяла Източна Европа на дъното. За 30 години след "Освобождението " България става модерна европейска държава. София и доста други български градове процъфтяват и не отстъпват на западноевропейските.
В България не се строят готически и барокови катедрали, но се строят манастири и черкви и църквата на Рилския манастир за мен не стои по-долу от " Свети Вит" в Прага. Поинтересувай се, кой дава пари за възстановяване на Рилския манастир през 15 ти век.
В България не се строят замъци и дворци като в Шотландия, Чехия, Унгария, Франция и Полша но се строят прекрасните Пловдивски,Копривщенски и Котленски къщи. Българите не правят географски открития, не търгуват с индианците в Канада, но търгуват с цялата Отоманска империя, пазар съпоставим с този на Западна Европа при това без мита и ограничения. В резултат много български градове процъфтяват.
България няма Леонардо и Микеланджело, но има Кольо Фичето, Захари Зограф, има уникални иконостаси от дърворезба.
България няма Моцарт и Бетовен, но има прекрасните родопски песни станали популярни по цял свят благодарение на Фейме Кестебекова известна повечв като Валя Балканска.
България няма Карловия университет, но във всяко село има училище и процена на грамотните е сравним с този в Западна Европа.
Та, ако търсиш причините за изоставането на България от Западна Европа не ги търси само в
Османската Империя. Най-лесно се вижда това като се направи съпоставка между Източна и Западна Германия от края на 80-те на миналия век. За 45 години окупация от съветската империя ГДР и НРБ бя ха докарани до едно дередже. ГФР правеше Мерцедес,БМВ и Порше, ГДР Трабант и Вартбург. Чехия от световен индустриален лидер беше докарана до там да произвежда през 80-те автомобили от 60-те.
Пагубното влияние на социализма е ясно и може да го оставим настрана. За какво се връщаш към него като става въпрос за конретен период - 500 години под Османската Империя?
С други думи, казваш че понеже България не се е върнала в каменната ера под Османската Империя, ерго развитието и постиженията са съпоставими със Западно Европейските? Да, ама не. Рилският манастир бил като "Свети Вит" в Прага - еми Рилският манастир е построен през 10 век, възстановен в началото на 14 век - и двете са преди падането на България. Почти разрушен от османлиите в края на 14 и началото на 15 век. Страхотен пример за процъфтяването на българското строителство по време на Османската Империя :D
"Българите не правят географски открития" - не само географски, не правят абсолютно никакви научни открития през този период!
"България няма Карловия университет" - България няма никакъв университет този период и това не е случайно! Процента на грамотните не знам дали е сравним, но процента на тези с университетско образование нали се сещаш колко е различен? Нали се сещаш че има огромна разлика в развитието на една страна, дали първия университет е основан чак в края на 19 век или през 14-15 век?
"прекрасните родопски песни" - всяка страна има прекрасни фолклорни песни ако погледнеш който и да е 500 годишен период, без значение какво се преживяли по това време. Те и африканските роби в САЩ са имали страхотни песни по време на slavery - така че родопските песни не са никакво доказателство, че сме се развивали страхотно през тези 500 години.
Паисий Хилендарски е писал своята "История" разполагайки с ограничени източници и поради това тя е пълна с неточности и има малка стойност като История.
Тъжното е, че дори сега с почти неограничен достъп до исторически източници и книги по история много не знаят историята. С тази тема искам да се опитаме да попълним познанията ни по История на България и света, което може да помогне на някои да преценят по различен начин миналото на българите.
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Аватар
Ivan1007
Мнения: 12442
Регистриран на: Нед Юни 11, 2006 2:01 am
Местоположение: Calgary

Re: О неразумни и юроде!

Мнение от Ivan1007 »

Рилският манастир е построен през 10 век, възстановен в началото на 14 век - и двете са преди падането на България. Почти разрушен от османлиите в края на 14 и началото на 15 век. 
Хм. ... историчестите факти май са различни

Още през 1402 г. османското правителство нарежда на кюстендилския кадия да потвърди съществуващите от по-рано права на обителта. Данъчен регистър от 1520 – 1521 г. изрежда поименно 21 живеещи там монаси.През 1469 г. с помощта на Мара Бранкович мощите на св. Иван Рилски са пренесени обратно отТърново в Рилския манастир.
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%A0% ... 0%B8%D1%80"
Thanks to donations by the Sultana Mara Branković, the Russian Orthodox Church and the Rossikon monastery of Mount Athos, the Rila Monastery was rebuilt in the end of the 15th century by three brothers from the region of Dubnica (Dupnica). With Sultana Mara Branković's influence Ivan of Rila's relics were moved from Trnovo into the new complex in 1469.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Rila_Monastery"

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Mara_Brankovi%C4%87"
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Странджата
Мнения: 3606
Регистриран на: Вто Дек 12, 2006 10:00 pm
Местоположение: Хъшия

Re: О неразумни и юроде!

Мнение от Странджата »

Ти да използваш цитат от Отец Паисий....?!!Все едно тамплиер да се кълне в корана!!!
agent Ozo
Мнения: 9745
Регистриран на: Вто Дек 18, 2012 10:35 pm
Местоположение: Montréal

Re: О неразумни и юроде!

Мнение от agent Ozo »

Пренаписвачи на историята днес колкото искаш.
Ама всуе се пънат. :D
„Стыдить лжеца, шутить над дураком и спорить с женщиной — все то же, что черпать воду решетом: от сих троих — избавь нас Боже!“ (М.Ю.Лермонтов)
todor73
Мнения: 1524
Регистриран на: Нед Юли 27, 2003 1:51 am
Местоположение: Квебек

Re: О неразумни и юроде!

Мнение от todor73 »

Грозна история ... , не заслужаваш дори да го имаш Иване, името де :( за другото просто без думи, както винаги.
Аватар
myhata II
Мнения: 15702
Регистриран на: Чет Яну 18, 2007 5:16 pm
Местоположение: Toronto Ontario

Re: О неразумни и юроде!

Мнение от myhata II »

todor73 написа:Грозна история ... , не заслужаваш дори да го имаш Иване, името де :( за другото просто без думи, както винаги.
е че ти не знаеш ли, на Иван отдавна му викат Хасан
„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
Аватар
Pyrelight
Напуснал форума
Мнения: 8662
Регистриран на: Нед Май 07, 2017 10:52 am
Местоположение: Out of dumbassworld

Re: О неразумни и юроде!

Мнение от Pyrelight »

А на теб как ти викат? Адолф?
По-подходящо не бих намерил, за човек, който слага на фейсбук профила си свастики. :(
''Между другото това ми е помогнало по мoй си начин: няма нещо на този свят, което да ме мотивира повече от твърдението " няма да стане", ай сиктер.''
powered by pumpy
Аватар
Ivan1007
Мнения: 12442
Регистриран на: Нед Юни 11, 2006 2:01 am
Местоположение: Calgary

Re: О неразумни и юроде!

Мнение от Ivan1007 »

България няма никакъв университет този период и това не е случайно! Процента на грамотните не знам дали е сравним, но процента на тези с университетско образование нали се сещаш колко е различен? Нали се сещаш че има огромна разлика в развитието на една страна, дали първия университет е основан чак в края на 19 век или през 14-15 век?
Да дадем думата на един американец, който се надявам да не бъде обвинен в пристрастие към османското управление в българските земи:
Мисля, че хората в Англия и изобщо в Европа имат доста погрешна представа за българите. Винаги чувах да се говори за тях като за обикновени диваци, които не били по-цивилизовани от американските индианци. Трябва да си призная, че самият аз, и то не много отдавна, не бях далеч от поддържане на същото мнение. Бях учуден и вярвам, че повечето от моите читатели ще се учудят, когато научих, че почти няма българско село без училище. Тези училища там, където не са изгорени от турците, са в цъфтящо състояние. Те се издържат посредством доброволен данък, с който българите се самооблагат не само без да бъдат принудени от правителството, но и напук на всички спънки, създавани от корумпираните турски власти. Образованието, което се дава в тях, е безплатно и всички - бедни и богати - се ползуват от него. Няма българско дете, което да не знае да чете и пише. И накрая процентът на грамотните в България е голям толкова, колкото в Англия и Франция. Питам се дали европейците, които говорят, че българите били диваци, са уведомени за тези факти?
Н́яма да посочвам източник и името на автора - былгарските патреоте нема начин да не го знаят
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Аватар
Ivan1007
Мнения: 12442
Регистриран на: Нед Юни 11, 2006 2:01 am
Местоположение: Calgary

Re: О неразумни и юроде!

Мнение от Ivan1007 »

С други думи, казваш че понеже България не се е върнала в каменната ера под Османската Империя, ерго развитието и постиженията са съпоставими със Западно Европейските?
От същи́я източник може да узнаем как са живели българите в Османската империя в сравнение със Западна Европа
И друго, аз мислех, че изгарянето на български села означава изгарянето на няколко колиби, направени от кал, които нямат голяма стойност в действителност и които могат да бъдат възстановени. Бях особено много учуден да установя, че множеството от тези села са наистина добре построени градове, със здрави каменни къщи, че в много от тях живееха значителен брой хора, които бяха достигнали нивото на всички удобства, и че някои от тези села могат да служат за пример на много английски и френски. Истината е, че българите наместо диваци, за каквито ги смятаме, са в действителност трудолюбиви, упорити в работата, честни, образовани и мирни хора.
Как са живели българите в Османската империя?
Масовият глад, епидемиите от смъртоносни заразни болести и войните са бич за световното население през 18-ти и 19-ти век. Класически пример дава Ирландия. Вследствие на заболяване по картофите, които са основен източник на прехрана на острова, между 1848 г. и 1851 г. над половината от ирландците измират от глад. Голяма част от оцелелите емигрират към Америка и Австралия.

Масовият глад тормози и други страни, например Руската империя, а в края на 18 век той е една от причините за Френската революция. „В проучените източници за историята на Балканите и българските земи през 19 век няма нито едно свидетелство за повсеместен глад и гладна смърт сред населението. Единствените проблеми в тази сфера са свързани с лошото качество на храните и недохранването”, казва професор Щерионов. През десетилетията преди Освобождението българските земи са били една от икономически най-развитите области на империята. Нейната столица Истанбул се е изхранвала с българско жито, което било и един от основните експортни продукти във външната търговия на Османска Турция.

Историческата истина

Първата модерна за времето си болница в България е открита през 1837 г. в Шумен. Тя обслужва преди всичко турския военен гарнизон в града. Постепенно се създават болници в пристанищните градове и административните центрове. По нареждане от Истанбул за противодействие на епидемиите от силно заразни болести, по българските земи се изграждат карантинни служби, особено по пристанищата, в големите градове и пограничните райони на империята. До Освобождението са създадени 32 аптеки, на територията на днешна България функционират общо 15 болници, а в градовете практикуват между 120 и 150 дипломирани лекари.

„Това е историческата истина. Друг въпрос е доколко тя съответства на масовите представи на българите за Османската империя и нейното развитие. Но може би би трябвало да се променят именно тези представи”, казва професор Щелиан Щерионов
.
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Аватар
Ivan1007
Мнения: 12442
Регистриран на: Нед Юни 11, 2006 2:01 am
Местоположение: Calgary

Re: О неразумни и юроде!

Мнение от Ivan1007 »

agent Ozo написа:Пренаписвачи на историята днес колкото искаш.
Ама всуе се пънат. :D
Историята вие комунистите я ползвахте за кенефна хартия да си бършете кафявите от лизане на московски задници носове.
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
joro
Мнения: 6456
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 11:04 am
Местоположение: Bulgaria

Re: О неразумни и юроде!

Мнение от joro »

До средата на 18 век не е имало особена разлика между българския и френския селянин. И в Западна Европа както и в Османската империя населението тъне в мизерия, бандити върлуват по горите и нападат търговците по пътищата, хората с месеци не са се къпели и са изливали нощните си гърнета на улицата по случайни минувачи. Католиците са били катрто днените ислямисти- изгаряли са на клада всеки, който твърди, че Земята се върти и са спъвали прогреса в продължение на столетия.
В края на 18 и началото на 19 век благодарениеди на откритието на парната машина, а после и на електричеството в Западна Европа започва Индустриалната революция. Започва промишлено производство на стоки и услуги, влаковете и параходите правят транспорта много по-бърз и сигурен. Това увеличава стандарта на хората, променя начина на живот. Османската, Руската и някои други империи изостават от този процес. В Османската империя в началото на 19 век започва упадък, властта е безсилна пред бунтовете и размириците, които възникват по цялата територия- възстават гръцките острови, после Босна и Херцеговина, Сърбия, накрая и в България. Русия използва случая за да съсипе Османската империя, Руско-турската война през 1877-78 г. е 10-та по ред война между двете империи и е само един епизод от постоянния конфликт между двете империи.
Българите не сме нито по-умни, нито по-глупави от другите народи. Нихилизмът и патриотарството са еднакво глупави и отхвърляни от здравия разум. Всеки народ, поставен в условията на демокрация и свободна пазарна икономика след време започва да просперира. България, макар и закъсняла и започнала малко по-късно от Чехия и другите държави в Източна Европа също върви напред, въпреки врънкането и оплакването на някои хора от предимно по-възрастното поколение. За 7-8 години жизненият стандарт се увеличи двойно, днес българинът с една заплата може да си купи 2 пъти повече стоки и услуги, отколкото през 2009 г. и около 3 пъти повече в сравнение с 2006 г. Разбира се, още сме далеч от стандарта на Канада, Швейцаия, Германия, но разликата всяка година намалява.
"Което не става с кубатура, става с обороти"- девиз на японската фирма Кавазаки
Аватар
ablood
Мнения: 10496
Регистриран на: Нед Авг 28, 2005 2:51 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Re: О неразумни и юроде!

Мнение от ablood »

joro написа:За 7-8 години жизненият стандарт се увеличи двойно, днес българинът с една заплата може да си купи 2 пъти повече стоки и услуги, отколкото през 2009 г. и около 3 пъти повече в сравнение с 2006 г.
Целият пост е като писан от третокласник, но това е направо бисер. Как вдигането на стандарта става паралелно с увеличаването на достъпа до услуги? Разните адвокати, сервитьори, готвачи, монтьори, плочкаджии, маникюристи, счетоводители и прочие извършващи услуги не взимат 3 пъти повече?

Иначе е ясно, че българските маси имат нужда да се разделят с илюзията, че съществуваме благодарение на братята освободители и че за всичко са ни виновни турските поробители. Две поколения тенденциозно извъртане и украсяване на историята са оставили сериозен отпечатък.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
agent Ozo
Мнения: 9745
Регистриран на: Вто Дек 18, 2012 10:35 pm
Местоположение: Montréal

Re: О неразумни и юроде!

Мнение от agent Ozo »

Ivan1007 написа:
agent Ozo написа:Пренаписвачи на историята днес колкото искаш.
Ама всуе се пънат. :D
Историята вие комунистите я ползвахте за кенефна хартия да си бършете кафявите от лизане на московски задници носове.
А какви са днес на вкус и цвят лайната на американските задници, които либерастите лижете в унес? Да не би да миришат на рози и имат вкус на нектар? ;) :rofl:
„Стыдить лжеца, шутить над дураком и спорить с женщиной — все то же, что черпать воду решетом: от сих троих — избавь нас Боже!“ (М.Ю.Лермонтов)
joro
Мнения: 6456
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 11:04 am
Местоположение: Bulgaria

Re: О неразумни и юроде!

Мнение от joro »

ablood написа:
joro написа:За 7-8 години жизненият стандарт се увеличи двойно, днес българинът с една заплата може да си купи 2 пъти повече стоки и услуги, отколкото през 2009 г. и около 3 пъти повече в сравнение с 2006 г.
Целият пост е като писан от третокласник, но това е направо бисер. Как вдигането на стандарта става паралелно с увеличаването на достъпа до услуги? Разните адвокати, сервитьори, готвачи, монтьори, плочкаджии, маникюристи, счетоводители и прочие извършващи услуги не взимат 3 пъти повече?

Иначе е ясно, че българските маси имат нужда да се разделят с илюзията, че съществуваме благодарение на братята освободители и че за всичко са ни виновни турските поробители. Две поколения тенденциозно извъртане и украсяване на историята са оставили сериозен отпечатък.
Явно си спал в часовете по икономика. Нямаш представа какво е жизнен стандарт. А българите в чужбина трябва да се разделят с илюзията, че са много преуспели като миячи на чинии и че в България е много зле и затова избягахме да мизерстваме навън.
"Което не става с кубатура, става с обороти"- девиз на японската фирма Кавазаки
miteto
Модератор
Мнения: 11161
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 3:26 am
Местоположение: Toronto

Re: О неразумни и юроде!

Мнение от miteto »

Ivan1007 написа:
Рилският манастир е построен през 10 век, възстановен в началото на 14 век - и двете са преди падането на България. Почти разрушен от османлиите в края на 14 и началото на 15 век. 
Хм. ... историчестите факти май са различни
Историческите факти са точно както ги написах, проблемът е, че или не разбираш английски достатъчно добре или се опитваш да правиш елементарно изопачаване:
miteto написа:Рилският манастир е построен през 10 век
Wikipedia написа:Founded in the 10th century, the Rila Monastery is regarded as one of Bulgaria's most important cultural, historical and architectural monuments
miteto написа:възстановен в началото на 14 век
Wikipedia написа:The Rila Monastery was reerected at its present plac by Herelyu, a feudal lord, during the first half of the 14th century
miteto написа:Почти разрушен от османлиите в края на 14 и началото на 15 век. 
Wikipedia написа:However, the arrival of the Ottomans in the end of the 14th century was followed by numerous raids and a destruction of the monastery in the middle of the 15th century.
Това, че най-накрая са успяли да го възстановят с руски и гръцки пари, благодарение на покровителството на сръбска принцеса (подарена за жена на султана) - не го виждам като голям плюс за положителното влияние на османлиите в България, ама де да знам, според твоите ценности сигурно е различно.
Публикувай отговор