И пак за българските документи и за излизането от България

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Аватар
klisurov
Мнения: 1696
Регистриран на: Пет Авг 04, 2006 4:05 am
Местоположение: Where dreams come true
Обратна връзка:

Re: И пак за българските документи и за излизането от Българ

Мнение от klisurov »

agent Ozo написа:
def34 написа:Всеки гражданин на която и да е държава се идентифицира с паспорт при международни пътувания. Това че дъщеря ви има канадски паспорт не задължава българските власти да се пулят и да се чудят дали детето се казва Penka/Penca или Stanka/Ctanka/Ctanca/..Тъй като детето ви не може да притежава лична карта преди да е навършило 14 год. възраст единственият вариянт да бъде идентифицирано е като му се издаде български паспорт.
Сериозно! Значи един човек с 5-6 гражданства трябва задължително да носи в себе си 5-6 паспорта при международни пътувания, така ли? Или това важи само за българи с още няколко чужди гражданства? Уникално!

А как българските власти идентифицират малолетните деца вътре в страната?
И къде и в кой закон е изрично посочено изискването да не създаваме излишни грижи на властите като например тази да се пулят и чудят за написаното в даден документ?
То пък и възможно ли е изобщо да се постигне това - предотвратяването на пуленето и чуденето на българските власти? :D
Когато отивам в САЩ, си нося само канадския паспорт.
Ако някога тръгна за България или нейде из Европа, ще си взема и български документ за самоличност - българските власти изискват да им се легитимираш с български такъв, а из Европа (чувал съм, че) е по-лесно.

BTW при последното ми ходене в САЩ минах през малко КПП.
Един от въпросите бе, дали имам и друго гражданство и дали все още го имам.
Не поискаха да удостоверява по какъвто и да е начин българското си гражданство.
Един от другите уточняващи въпроси бе, че обикновено минавам границата другаде.
Явно имат "архив" т.к. преди да взема канадско гражданство влизах в САЩ с български паспорт с туристическа виза.
Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?

Koko

Skype: klisurov
Аватар
AnnaR
Мнения: 467
Регистриран на: Съб Яну 14, 2006 9:36 pm
Местоположение: Laval, Qc

Re: И пак за българските документи и за излизането от Българ

Мнение от AnnaR »

def34 написа: Малолетните лица в България се идентифицират или с ЕГН или чрез родителите им. В случая детето няма ЕГН доколкото разбрах, а родителите се канят да влязат в България с лични карти. Хайде сега да ни обясниш как българските гранични власти да свържат БГ лични карти с канадски паспорт и да решат че всички са едно семейство като се има непредвид че транслитерацията в двата документа е по всяка вероятност различна.
Определено не сте разбрала много. Но, както и да е. Подчертаното в червено, изобщо не е вярно :-).
Аватар
Павел
.
Мнения: 10209
Регистриран на: Пет Авг 10, 2007 4:57 pm

Re: И пак за българските документи и за излизането от Българ

Мнение от Павел »

AnnaR написа:
def34 написа:Детето Ви е български гражданин по произход, независимо дали има издадени български документи или не и съответно вие и то следва да се легитимирате с български документи за самоличност когато влизате и излизате в България.

Чл. 8. Български гражданин по произход е всеки, на когото поне единият родител е български гражданин.

Не виждам за какво са тези драми, има закон който трябва да се спазва...като подобно на българският закон изискване има почти всяка държава.

Така е не твърдя друго, но в България как едно дете под 14г удостоверява самоличността си? Подозирам с акт за раждане. Убедена съм, че родителите не представят паспорт в случая. Вярно, че става дума за изилизане от страната, но тя вече има паспорт и от Пенка не става Станка, т.е. има средство за транспорт. Казах, че ние възръстните, ще си извадим лични карти. Т.е. не съм против спазването на закона. А, че децата са ми българи, естествено, че е така, макар едното да има, а другото да няма български акт за раждане.


Ти откри наново тази вече дъвкана тема за да търсиш информармация/съвети, или да се дървиш и дрънкаш глупости, само и само за да убедиш себе си, че на децата не трябва да вадите паспорти?

"Не, съм от хората, които гледат да се възползват от ситуацията. За мен е важна сигурността, а да имаш и да използваш два паспорта, за мен е като да имаш две самоличности на една и съща личност." Глупост на КВАДРАТ! Никога не си чувала за хора с по повече от един паспорт? Аз имам 3 и нямам разстроение на личността - и тримата сме си един и същи:) Май от 12 години не само че не пътувала до Бг, ами и изобщо не си подавала нос извън Канада. Децата ти евентуално могат и да се промъкнат в БГ само с канадските паспорти, ама няма да излязат от там без български такива.

"но в България как едно дете под 14г удостоверява самоличността си? Подозирам с акт за раждане?" Подозираш грешно - малолетните установяват личността си при преминаване на границата само с паспорт!
Имай предвид, че на детето ти което няма акт за раждане, няма да може да му извадите паспорт в БГ. Вместо да си губиш времето да философстваш тук, се заеми с изваждането на бг акт за раждане тук, в бг консулство. Българския акт за раждане се изважда на основата на канадския и задължително трябва да има апостил от конулството, иначе в Бг няма да го признаят. Ако не си близо до Отава или Торонто, цялата процедура може да ти отнеме един месец, така че не се помотвай.

С две думи - от Канада излизате с канадските паспорти - в Бг влизате с двата или само с българския, или с бг лична карта (ако нямате бг паспорт) и канадския паспорт, защото ще ви питат откъде идвате и могат да поискат да видят и канадския. От Бг излизате и с двата, в Канада влизате само с канадския
Последно промяна от Павел на Вто Юни 06, 2017 10:34 pm, променено общо 2 пъти.
ВАТНИК С УШАНКА/ТЪРГОВЕЦ НА КОПЪРКА
def34
Мнения: 435
Регистриран на: Пет Ное 16, 2007 9:28 am
Местоположение: Toronto

Re: И пак за българските документи и за излизането от Българ

Мнение от def34 »

Определено не сте разбрала много. Но, както и да е. Подчертаното в червено, изобщо не е вярно :-).
Разбрал..мъж съм ;)
За това споменах, да смятаме да си извадим лични карти за нас възръстните, но ни най-малко не смятам да си вадим паспорти, особено като казват, че с лична карта може да излезеш от България в друга европейска страна. Напълно съгласна съм, че трябва да имаме лични карти и не го успорвам, но не искам паспорти
Май явно си говорим на китайски. Преминаването на българската държавна граница за български граждани става с паспорт, в случая от ЕС с лична карта. Актът за раждане не е документ с който може да се премине граница. Ако искате не си вадете паспорти, проблемът си е лично ваш.Искате съвет-даден ви е такъв.Вие почвате да спорите кое е правилно и кое не. Това че някой е минал по кривата лайсна не означава че няма да се заядат със вас.
Аватар
Ivan1007
Мнения: 12442
Регистриран на: Нед Юни 11, 2006 2:01 am
Местоположение: Calgary

Re: И пак за българските документи и за излизането от Българ

Мнение от Ivan1007 »

AnnaR написа: Не, съм от хората, които гледат да се възползват от ситуацията. За мен е важна сигурността, а да имаш и да използваш два паспорта, за мен е като да имаш две самоличности на една и съща личност.
Сигурността е винаги по-голяма, ако имаш два паспорта.
Най-малкото, ако загубиш единия имаш втори.
Описания от Вас личен проблем е чисто психологически.
Двата паспорта доказват нещо, което съществува реално - двойно гражданство. Ако не можете да го преодолеете може би трябва да решите проблема като се откажете от едното от двете гражданства. Два документа не е истиниския проблем и в случая е задължително детето да има български паспорт.
Последно промяна от Ivan1007 на Сря Юни 07, 2017 1:58 am, променено общо 2 пъти.
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Аватар
Ivan1007
Мнения: 12442
Регистриран на: Нед Юни 11, 2006 2:01 am
Местоположение: Calgary

Re: И пак за българските документи и за излизането от Българ

Мнение от Ivan1007 »

AnnaR написа:
Ivan1007 написа:Глупаво е да влезе в която и да било страна от ЕС като канадка, а не като българка/гражданка на ЕС независимо на колко години е.
Усложненито е да си прибереш на дъното на чантата канадския паспорт в момента в който секачиш на самолета в Канада и забравиш за него докато не стане време да се прибираш обратно.
Защо?
Защото това е личния ми опит от над 40 пътувания до и от страни от ЕС след приемането на България в него. При това правя сравнение с колеги, с които сме пътували заедно и те са влизали като канадски граждания, а аз като български. По-точно:
- наличие на гишета за паспортен контрол, които са само за граждани на ЕС. Разликите може да са 5 до 15 и повече минути за преминаване през тях и може да се окаже решаващо дали да хванеш следващия полет.
- Във Великобритания не попълваш митническа декларация на влизане. Не е кой знае какво, но за дете е по-сложно отколкото да покаже български паспорт.
- При влизане в коя да е страна от ЕС като гражданин на ЕС при необходимост от съдействие ще ти бъде оказано като гражданин на ЕС. При влизане като канадски гражданин трябва да търсиш канадско посолство или консулство, каквто може и да няма в тази страна.
-Необходимост да носи писмо, заверено нотариално в Канада, ако дете пътува само, с единия родител или с друг придружител. Такова писмо не се изисква за деца български граждани постоянно живеещи в чужбина при напускане на България. Доказва се с канадския му паспорт, но трябва да притежава и български.
- Ограничен престой до 90 дни в 180 дневен период.

Толкова се сещам в момента.
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
agent Ozo
Мнения: 9745
Регистриран на: Вто Дек 18, 2012 10:35 pm
Местоположение: Montréal

Re: И пак за българските документи и за излизането от Българ

Мнение от agent Ozo »

def34 написа:Законът за пуленето и чуденето в даден чужд документ, притежаван от български гражданин/ се нарича Закон за българските документи за самоличност.Хубаво е да се запшознаеш с е него.
Ха, ха, ха...то си беше изначално ясно, че си дървен философ, дори и наименованието на закона не знаеш. Не само това, ами не си даваш труда и да четеш какво ти пишат другите. Вече няколко пъти само в тази тема го цитирах закона, изписвайки правилното му наименование.

Единственият правилен и ценен съвет, който виждам до тук е този на Павката относно изваждането на български акт за раждане на по-малката дъщеря. Има законов срок след раждането, в който дете - български гражданин (в случая по произход) трябва да бъде записано в регистъра на населението.
„Стыдить лжеца, шутить над дураком и спорить с женщиной — все то же, что черпать воду решетом: от сих троих — избавь нас Боже!“ (М.Ю.Лермонтов)
Публикувай отговор