Новопристигащи

За това какъв е живота в Канада и какъв e смисъла да се имигрира.
leaf
Мнения: 549
Регистриран на: Вто Ное 11, 2003 4:35 am
Местоположение: Toronto

Re: Новопристигащи

Мнение от leaf »

army е имал в предвид ко-оп програми, които включват работни семестри. Много от завършилите тези програми биват наети после във същите компании на работа или получават добри препоръки за други позиции. С други думи натрупваш опит по дадена специалност.
В Торонто също съществуват ко-оп програми за нови имигранти, чрез които те придобиват канадски опит за по-нататъшно търсене на работа.
С други думи възможности много. Вие трябва да сте наясно какво искате, за да намерите пътя как да го постигнете.
tot2311
Мнения: 218
Регистриран на: Съб Май 30, 2009 6:41 am

Re: Новопристигащи

Мнение от tot2311 »

mortigur написа:Само да попитам, след като си сондажен инженер, защо смяташ в торонто да ходиш. Не се сещам за много места които се разработват в Онтарио. Верно сигурно имат водни сондажи, но едва ли са толкова много, че чак и да наемат първия дошъл емигрант. В момента Саскечуан разработват доста нефтени находища, и при тях не е като в Албърта open pit mining. Там е пълно със сондажни кладенци. Градът между Албърта и Саск наречен Lloydminster http://www.lloydminster.ca/" има повече от 600 такива. Приеми го като информация, но мен ако питаш потърси направо работа като сондажен специалист или нещо такова. Ясно е че за инженер ще ти искат членство в камерата и тем подобни, но на някаква по долна позиция можеш да се ориентираш.

Естествено не ти казвам да отидеш директно у пустошта но се ориентирай, там където има сондажи, ако това смяташ да работиш.
Да знам че Албърта е точно като за моето образование, но мисля че бях споменал че познатите които имам могат да помогнат с квартира и работа в Торонто, също мисля че няма да мога в началото да се метна на такава работа, а по-скоро на каквато и да е работа (да идват някакви пари докато се ориентирам). Също реално трудовия ми стаж не е насочен към нефтената индустрия. Работил съм проектант и sales engineer. Та затова така го мисля.
leaf написа:army е имал в предвид ко-оп програми, които включват работни семестри. Много от завършилите тези програми биват наети после във същите компании на работа или получават добри препоръки за други позиции. С други думи натрупваш опит по дадена специалност.
В Торонто също съществуват ко-оп програми за нови имигранти, чрез които те придобиват канадски опит за по-нататъшно търсене на работа.
С други думи възможности много. Вие трябва да сте наясно какво искате, за да намерите пътя как да го постигнете.
Да сега разбрах. Мерси за разяснението. Ще разуча и тази възможност, доста добре звучи.
Mr.D
Баннат за 7 дни
Мнения: 747
Регистриран на: Пон Юни 20, 2011 12:54 am

Re: Новопристигащи

Мнение от Mr.D »

Единствения проблем за тия ко-оп е че са накрая на образованието.
Ако си я работил в БГ значи я знаеш професията. Сaмо остава да ги преметнеш да те наемат.
Ето тук един отговор на тема която бях пуснал в друг форум. Става вьпрос за сертификати.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
From the hiring manager perspective: at a basic level (as mentioned by others already) if you get a pile of resumes 12 inches high for 1 position, you need a way to filter quickly. This happens a lot because many low end recruiting sweat shops and even internal HR departments can do a keyword match and that is about it. So things like certifications may be the key to getting the hiring manager to put your resume in the "keep" pile when considering candidates with similar levels of experience etc. Also when I see someone with certifications, it shows me that this person is probably someone who is engaged in their own career and looking for pro-active ways to improve themselves. Its been my experience that these kinds of people tend to make better team members. Someone with 10 years of experience, might just be someone with 10 years of bad experience and bad habits, so experience is not everything.

Както виждаш не е лесна работа но не е и невьзможна.
tot2311
Мнения: 218
Регистриран на: Съб Май 30, 2009 6:41 am

Re: Новопристигащи

Мнение от tot2311 »

Надявам се да не е невъзможна. Интересно е това със сертификатите. Поне в БГ не държат на тях, а по-скоро на предишен опит в сферата и контактите ти. Аз за това и се допитвам защото ми е ясно че нещата са много различни при кандидатстване за работа в БГ и Канада.
Mr.D
Баннат за 7 дни
Мнения: 747
Регистриран на: Пон Юни 20, 2011 12:54 am

Re: Новопристигащи

Мнение от Mr.D »

tot2311 написа:Надявам се да не е невъзможна. Интересно е това със сертификатите. Поне в БГ не държат на тях, а по-скоро на предишен опит в сферата и контактите ти. Аз за това и се допитвам защото ми е ясно че нещата са много различни при кандидатстване за работа в БГ и Канада.
И тук важи на пьрво място предишния опит и врьзките.
Ти го нямаш опита локален и затова е друга играта.Като и прибавиш че и образованието ти е бьлгарско и то не по специалността ти все по-трудно става намирането на работа.
Няколко кратки сьвета.
Направи си емeйл с пьлното ти име.Така изглежда по професионално. Използвай го само за тьрсене на работа.После като подаваш по обяви гледай да следиш на кои вече си подал да не се дублираш. Води си списьк ако не е чрез емeйла.

Намери си работа веднага без значение каква е. Аз като мина месец изперках в кьщи и реших да почна някаде за малко пари докато намеря нещо по специалността.Walmart http://walmartcanada.ca/Pages/Careers/1 ... 84?lang=en" те взимат веднага, след като ти направят поне 3-4 интервюта. Плащат на всеки различно.На мен ми даваха 11 на час на други по-малко. Не е зле за начало като имаш на предвич че нищо не правиш.там работих с един японец архитект и един индиец с MBA. Срамна работа няма.Напуснах след два дена, понеже като готвач правих повече.
Бях на едно интервю и шефа мина през цялото резюме и ми каза какво е довре и кое е зле.Тогава не писах че работя и той ми обясни че трябва незвисимо от работата, иначе не обичат безработни хора на социал. Тогава ме погледна с респект като видя че и уча едновременно, после ми каза че и сина му работи по рестуранти но го мьрзи да учи .

Може и тест да те накарат да минеш, на последното интервю ми поискаха да видят дипломата с класовете които сьм минал. Много хора имат дипломи и на някои места в Америка сьм виждал като изискване успеха да е на ниво а не само хартията.

На линка за сертификатите който пуснах, не се искат приемни изпити.
Само плащаш и почваш, цената им е около 400 на клас.

Ако и тази тема не я обьрнем на псуване и каране може и други да научат нещо.
Аватар
ivandaman
Мнения: 5245
Регистриран на: Съб Яну 30, 2010 9:09 pm
Местоположение: NOT in 'The Mental Institution Formerly Known as Canada', but in a perfect multiCULTural UTOPIA

Re: Новопристигащи

Мнение от ivandaman »

tot2311 написа: защото ми е ясно че нещата са много различни при кандидатстване за работа в БГ и Канада.
Дано наистина да ти е ясно и не само на теб а на всички новопристигащи. Да прибавя към това което Мр.Д е споделил по-горе, в Канада търсенето на работа е ... "изкуство" Всичко трябва да е изпипано, намазано, нагласено до перфектност. Една точка или запетайка в резюмето ти те закопава, а пък за правописна грешка и дума не може да става. Персонализирано мотивационно писмо (Cover Letter) за всяка позиция е задължително. Примерно ако ще кандидатсваш в Toyota МП е натъкмено като за тях ако кандидатсваш в Nissan съответно го адресираш към тях..
В никакъв случай не пиши нещо като "To whom it may concern" или "Dear Sir/Madam" Защото с това се прострелваш не в глезана а в челото.. Нямаш шанс.

Да не говорим че на интервютата за работа се задават стандартни въпроси на които трябва да си подготвен като по сценарий. Един от тези е:
"Tell me about one of your weaknesses" .. А така де?? Уж трябва да сме позитивни пък ще говорим за слабости.. Номера е да споделиш за нещо което уж ти е слабост но така да го извъртиш че да звучи като нещо позитивно.

Друго важно е позата на тялото по време на интервю, манерите, как си облечен, така нареченият "body language". Много е важно да не си нито с прекалено самочувствие както и да не се държшип отчаяно като "удавник за сламка"..

Не знам сега как е, но на времето имаше безплатни "job seeking programs" в които те учат на всичко това и помагат с резюмето, кавър летър-а и тем подобни подробности..

Сега, както винаги "for the record" знаем че има изключения от правилата но сега не говорим за изключенията а за булшинството от случаите.

Както е споделяно и в други подобни теми, личните препоръки са много важни, но логично за новодошъл такива е трудно да се намерят, точно за това "първата работа" е важна.

Търпението също е важно.. Трудно се завъртва колелото но веднъж като набере инерция, после пък трудно спира.. Така че като заключение едва ли ти казваме нещо ново.

В началото (най-вероятно) ще е трудно и постепенно нещата ще се подобрят..

Успех
_________________________________________________
Pro-OPEN BORDERS
Proud GLOBALIST & proponent of DIVERSITY - OUR GREATEST STRENGTH
UNCONDITIONAL support for & ZIONISM
Justin Trudeau's BIGGEST FAN
tot2311
Мнения: 218
Регистриран на: Съб Май 30, 2009 6:41 am

Re: Новопристигащи

Мнение от tot2311 »

Поне на мен повечето неща са ми известни от към препоръки, мотивационни писма и държание на интервю, но ако има хора дето не са се замисляли над това е хубаво наистина да обърнат внимание.
Иначе ще взема препоръки от БГ. Знам че няма много да помогнат но по-добре с тях отколкот без тях.
Дотука ми е ясно че в началото ще е някаква загубена работа колкот пари да падат и като гледам задължително някакви сертификати ще се изкарват.
Mr.D
Баннат за 7 дни
Мнения: 747
Регистриран на: Пон Юни 20, 2011 12:54 am

Re: Новопристигащи

Мнение от Mr.D »

tot2311 написа:Поне на мен повечето неща са ми известни от към препоръки, мотивационни писма и държание на интервю, но ако има хора дето не са се замисляли над това е хубаво наистина да обърнат внимание.
Иначе ще взема препоръки от БГ. Знам че няма много да помогнат но по-добре с тях отколкот без тях.
Дотука ми е ясно че в началото ще е някаква загубена работа колкот пари да падат и като гледам задължително някакви сертификати ще се изкарват.
Тия препорьки от Бьлгария най-вероятно са безполезни.
Ходих на интервю в много фенси рестурант http://www.qhautecuisine.com/" и главния готвач някаква местна звезда пьрво ме пита- Кьде си сега,кьде имаш гиг?
Отговорих че тькмо се приместих от Флорида.
Те след това гугьлват ти предишната работа в моя случай беше Френски рестурант и четат ревютата.
Веднага разбрах че няма да стане.
На друго интервю ме питаха- на кой в Калгари може да се обадим да питаме за теб как работиш? Казах им Флорида и не ги интересуваше.

Внимавай с LinkedIn не пиши големи години работа в Бьлгария щото като те видят след това резюмето ти ще излезе льжливо. Като за начало LinkedIn го дрьж минимален. LinkedIn започва да работи след като си минеш на пьрвата локална работа probation. Тогава и без да си тьрсиш работа може да ти се обадят.
Като цяло внимавай какьв профил имаш онлайн.
Аватар
ivanko13
Модератор
Мнения: 3602
Регистриран на: Сря Юни 29, 2005 5:02 pm
Местоположение: Toronto

Re: Новопристигащи

Мнение от ivanko13 »

tot2311 написа: Дотука ми е ясно че в началото ще е някаква загубена работа колкот пари да падат и като гледам задължително някакви сертификати ще се изкарват.
Пич, недей да подценяваш никоя работа. Тука познавам възпитаници на York University с икономики и психологии, дето лепят плочки и коват фреймове. Маса образован народ е в почистващия бизнес също. За пица разноса да не говорим, че там що компютърджии съм видял, няма да повярваш. Говоря за хора трайно заети, не за временни работи. За имигранта е важно пара да пада, колкото повече толкова повече... Хората са склонни да продадат мечтите си за пари, в тукашната среда в повечето случаи е оправдано... Ама ти ще ги усетиш нещата когато дойдеш, тия приказки са колкото да имаш едно наум :)
"Нищо велико на този свят не е постигнато без страст"
Георг Вилхелм Фридрих Хегел
Аватар
roumensp
Мнения: 15285
Регистриран на: Сря Мар 28, 2007 7:38 pm
Местоположение: Далеч от наполеонки и дзифт

Re: Новопристигащи

Мнение от roumensp »

Mr.D написа:На друго интервю ме питаха- на кой в Калгари може да се обадим да питаме за теб как работиш? Казах им Флорида и не ги интересуваше.
Не е баш така. Когато почвах първата си работа в Канада, още преди да започна се бяха обадили на 2-ма от бившите ми работодатели в САЩ. Явно доста силно ги интересуваше. Не знам дали препоръките от България ще помогнат, но в никакъв случай няма да навредят, така че по-добре е да ги има.
Mr.D
Баннат за 7 дни
Мнения: 747
Регистриран на: Пон Юни 20, 2011 12:54 am

Re: Новопристигащи

Мнение от Mr.D »

roumensp написа:
Mr.D написа:На друго интервю ме питаха- на кой в Калгари може да се обадим да питаме за теб как работиш? Казах им Флорида и не ги интересуваше.
Не е баш така. Когато почвах първата си работа в Канада, още преди да започна се бяха обадили на 2-ма от бившите ми работодатели в САЩ. Явно доста силно ги интересуваше. Не знам дали препоръките от България ще помогнат, но в никакъв случай няма да навредят, така че по-добре е да ги има.
Да де затова написах най-вероятно са безполезни. В багажа няма да му тежат. На жена ми и искаха препорьки от САЩ на едно от 10 места.
Не са чак такива полицай както много хора ги изкарват.Все пак има и пробейшьни. Ако си ськс в работата могат да ти бият дузпата по-всяко време.

Голяма роля играе и кьсмета.
Аватар
OILERS
Мнения: 319
Регистриран на: Вто Май 15, 2007 3:26 am
Местоположение: slightly south of the Arctic Circle, Canada

Re: Новопристигащи

Мнение от OILERS »

Квартирата и първата работа можеш да си намериш и без познати.Друг е въпросът ,че след като изкараш да кажем една година в Торонто и изхарчиш всички пари и като се огледаш и разбереш,че не си стигнал до никъде,ще отвориш нова тема във форума:Торонто-Калгари или Едмънтън.Ама всичко с времето си.

Успех
tochica
Мнения: 1081
Регистриран на: Чет Авг 07, 2003 10:09 am
Местоположение: Mtl

Re: Новопристигащи

Мнение от tochica »

на мен ми се случи точно обратното - обадиха се на работодателя ми в България .
при положение , че имах няколко години стаж в Канада , но кандидатствах за работа в хотел , където нощувката в единия от апартаментите е 6000 $ на вечер , поискаха да се свържат с шефовете ми в България и така й стана .
обадили са се през централата ,като първо са намерили сайта , независимо от препоръката , която бях дала с резюмето , намерили са съответното лице и са задали въпросите.
така че , понякога препоръките от България помагат , пък даже и след години.
"искам да ми е интересно , иначе няма да играя "
карлсон , който живее на покрива .
tot2311
Мнения: 218
Регистриран на: Съб Май 30, 2009 6:41 am

Re: Новопристигащи

Мнение от tot2311 »

Е то това е де, няма да са в излишък със сигурност и по-добре да ги има човек отколкот да ги няма.
Mr.D
Баннат за 7 дни
Мнения: 747
Регистриран на: Пон Юни 20, 2011 12:54 am

Re: Новопристигащи

Мнение от Mr.D »

tot2311 написа:Е то това е де, няма да са в излишък със сигурност и по-добре да ги има човек отколкот да ги няма.
ако ме черпиш 5-6-10 бири найш кви препорьки щи прасна.
СЕО ще станеш. :D
Публикувай отговор