За здравните осигуровки

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Joy
Мнения: 4013
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 11:30 pm

За здравните осигуровки

Мнение от Joy »

Някой може ли да ме светне как стоят нещата с прословутите ни застраховки?

Чета тук че всички сме длъжници. Ама за чужди граждани било изключение. Ами значи ли това че дължим за периода до получаването на канадското гражданство?
И на какви суми всъщност възлизат тези дългове?
M.S.S
Мнения: 18
Регистриран на: Пон Май 16, 2011 9:32 am

Re: За здравните осигуровки

Мнение от M.S.S »

Не не дължиш осигуровки стига да докажеш, че си бил повече от 6 месеца в годината извън България.

По принцип трябва да подадеш документи (някакви декларации и тн.) преди да заминеш в чужбина, че ще живееш повече от 6 месеца в годината извън България за да те отпишат и да не ти се начисляват осигуровки.

През 2003-2004 год. този въпрос не беше изчистен и живееш не живееш в Бг ти начисляваха осигуровки + лихвички без да им мигне окото.

Та аз за около 2 години (говоря приблизително не помня точно колко месеца бяха) ми се бяха събрали около 550-600 лв.(голяма част от тях бяха наказателни лихви) , които платих при поредната си ваканция в Бг.Тогава се тиражираше, че няма може да се напуска България (със самолет) ако имаш задължения към държавата и ми се наложи да ги платя.След около година ми възтановиха парите след като майка ми многократно ходи да се разправя и след като една от служителкате се оказа моя съученичка и тя прие при сърце моята проблем (в БГ връзки ти трябват и връзки за обувки да си купиш !)...

Но за да си 100 % сигурен хвърли 20-30 лв. на някой печен счетоводител да ти обясни точно как трябва да подходиш в твоята ситуация. Но 99% моето мнение е не дължиш осигуровки ако си живял повече от 6 месеца в годината извън Бг, просто трябва да го докажеш (копие от паспорта, а и те вече имат система, където могат да чекват кои кога е напускал страната и за колко време особенно ако си пътувал със самолет.Просто разправии ще има,време и нерви...). :sweat:


______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Съгласно чл. 40а от ЗЗО българските граждани, включително тези с двойно гражданство, които са длъжни да осигуряват себе си и пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година, могат да не заплащат здравно осигурителни вноски до края на съответната календарна година, смятано от датата на напускане на страната, и за всяка следваща календарна година след предварително подадено заявление до Националната агенция за приходите.

Здравно осигурителните права на тези лица след завръщането им в страната се възстановяват след изтичане на 6 последователни месеца, през които лицето е осигурявано по реда на чл. 40 от ЗЗО или след еднократно заплащане на сума в размер на 12 здравно осигурителни вноски. До възстановяването на осигурителните права лицата по чл. 40а от ЗЗО заплащат стойността на оказаната им в страната медицинска помощ на изпълнителите.

Съгласно разпоредбите на & 19 в от Преходните и заключителните разпоредби на ЗЗО, в сила от 1 юни 2005 г., българските граждани, които са пребивавали извън страната повече от 183 дни през една календарна година за периода от 01.01.2000 г. до 31.12.2004 г. и дължат здравно осигурителни вноски за своя сметка за времето, през което са били в чужбина, могат да бъдат освободени от задължението за внасяне на тези вноски, ако не са направили свободен избор за изпълнител на медицинска помощ, сключил договор с районна здравно осигурителна каса за съответната календарна година. Освобождаването от задължението за внасяне на здравно осигурителни вноски от тези лица се извършва чрез подаване на молба-декларация по образец, която се подава в териториалните дирекции на Националната агенция по приходите. В молбата-декларация се вписват периодите, в които лицето е пребивавало извън страната, като се попълва за всяка календарна година поотделно. Молбата-декларация може да се подаде лично, по пощата, по електронен път или чрез упълномощено лице.
От 21 декември 2004 г., съгласно чл. 40а, ал. 1 от ЗЗО, българските граждани, които са длъжни да осигуряват себе си и пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година, могат да не заплащат здравно осигурителни вноски до края на съответната календарна година, считано от датата на напускане на страната, и за всяка следваща календарна година след предварително подадено заявление до Националната агенция за приходите.
В тези случаи, тъй като разпоредбата на чл. 40 а няма обратно действие, тези лица няма да дължат здравно осигурителни вноски и ако през календарните години след влизане на закона в сила са пребивавали повече от 183 дни в чужбина. За това обстоятелство следва да се подаде заявление за освобождаване на задължението за внасяне на здравно осигурителни вноски в компетентните териториални дирекции на Националната агенция за приходите.
Чуждите граждани дължат здравно осигурителни вноски от датата на получаването на разрешение за постоянно пребиваване в Р България / чл. 34, ал. 1, т. 2 от ЗЗО/.
Националната агенция за приходите е издала Инструкция № 1 от 01.01.2006 г. за прилагане на & 19в от преходните и заключителните разпоредби на ЗЗДО /обн. ДВ, бр. 7 от 24.01.2006 г., в сила от 01.01.2006 г./, с която се уреждат редът и начинът за освобождаване от задължението за внасяне на здравно осигурителни вноски.
Информация относно здравното осигуряване, както и образеца на молбата-декларация по & 19в от ЗЗО може да се получи от Интернет страниците на Националния осигурителен институт и на Националната агенция за приходите.”

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Успех :D
davidorento
Мнения: 20
Регистриран на: Нед Юли 31, 2011 3:16 am

Re: За здравните осигуровки

Мнение от davidorento »

Подава се една декларация по чл. 40а за да те спрат от системата .Ако не си ги спрял/а задълженията ти стоят и не могат да бъдат изтрити от системата :D това сподели служителка на НАП при последното ми посещение. Принципно, щом си 6м извън страната не дължиш осигуровки но ако не си се отписала те си върят и не могат да се изтрият по сегашния закон.Получава се малко омагъосан кръг.
Питах и дали по давност не могат да се изтрият такива задължения от преди 5-10г ,отговора беше че изтриване от системата в момента по сегашния закон е невъзможно :rofl:
А колкото до спиране на границата отскоро приеха закон че и длъжници над 5000лв могат да напускат страната спокоино.

п.с. тоя линк които си дал/а е от 2005
Аватар
tonich
Мнения: 2234
Регистриран на: Чет Окт 11, 2007 6:36 am
Местоположение: New Westminster, BC

Re: За здравните осигуровки

Мнение от tonich »

При всички случаи трябва да подадеш декларация по чл. 40а.
Без нея няма как де се "спрат" здравните осигуровки. Използвайте всяко ходене до БГ, за да го направите, ако още не сте или упълномоцете някой друг да го направи вместо вас.
"Айнщайн ни учи, че няма значение влака ли се движи спрямо земята или земята спрямо влака. Същото е и с компютъра и Тонич ;-)"

powered by Optics
Аватар
Bistra
Напуснал форума
Мнения: 8801
Регистриран на: Сря Яну 19, 2011 12:19 pm
Местоположение: Rive-Sud de Montréal

Re: За здравните осигуровки

Мнение от Bistra »

Баси и абсурда! Не живееш там ама подаваш декларация за да те извадят от системата. Ами, ако не подам какво? Ще ми лепнат стикър на летището ли? :rofl:
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
Koko
Мнения: 8033
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 2:47 pm

Re: За здравните осигуровки

Мнение от Koko »

Защо ми се струва (но може и да греша) че въпроса със здравните осигуровки за българите живеещи в чужбина беше решен преди 3-4 години, а тази статия е наистина остаряла?
Спомням си че Атанас Чобанов беше много активен - пускаше подписки против това и изпращаше имейли с новини почти всяка седмица, но след като въпроса беше решен спря да го прави. Той май имаше и някакви амбиции да прави имигрантска партия, но и от това нищо не се получи.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Аватар
tonich
Мнения: 2234
Регистриран на: Чет Окт 11, 2007 6:36 am
Местоположение: New Westminster, BC

Re: За здравните осигуровки

Мнение от tonich »

Koko написа:Защо ми се струва (но може и да греша) че въпроса със здравните осигуровки за българите живеещи в чужбина беше решен преди 3-4 години, а тази статия е наистина остаряла?
То ако става въпрос, лелките в НАП и НОЙ (спИциален поздрав за Optics :rofl: ) са още по-остарели. 8)


Bistra,
Никой няма да ти лепи нищо на летището, ама законът тълкува, че трябва основание (декларация), за да те извадят от системата (сега се сещам за чиновничката от "Велика България", която постоянно повтаряше: "Системата казва "НЕ"!" - http://www.youtube.com/watch?v=wXS94uJM ... age#t=188s" ).
Не знам как стои въпроса за подаване на декларация за изминали периоди. Не съм специалист...
"Айнщайн ни учи, че няма значение влака ли се движи спрямо земята или земята спрямо влака. Същото е и с компютъра и Тонич ;-)"

powered by Optics
Аватар
7George
Мнения: 9663
Регистриран на: Съб Яну 21, 2006 12:42 pm
Местоположение: Calgary

Re: За здравните осигуровки

Мнение от 7George »

Доколото знам, оная декларация ни освобождава за определени години, колкото пишеш там в нея, после пак ще се събират дългове. Като всичко останало там, нещата са противоречиви и неясни.
Embrace your climate change!
Аватар
Bistra
Напуснал форума
Мнения: 8801
Регистриран на: Сря Яну 19, 2011 12:19 pm
Местоположение: Rive-Sud de Montréal

Re: За здравните осигуровки

Мнение от Bistra »

Не ми е ясно, хич! Аз докато замина през 2004 година имах фирма в БГ-то, на която бях титуляр и чрез която се осигурявах.Преди да замина я закрих и съответно моето присъствие се дематериализира от държавата. За какъв дявол сега трябва да подавам някаква си декларация, като за мен това е приключен етап от живота? Не живея там, не работя, не подавам данъчни декларации, не се осигурявам очевидно. Затова казах, че го намирам за абсурдно и тъй като съм последната, която се съобразява с абсурди попитах: Какви са последствията?
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Joy
Мнения: 4013
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 11:30 pm

Re: За здравните осигуровки

Мнение от Joy »

Е каква декларация какво чудо пък сега? :tmi:

Хората от къде са длъжни в чужбина да разбират за някакви си декларации? Ами ако не се се прибирали?

Закона за декларациите е излязал доста след като съм емигрирала.

Къде мога да проверя дължа ли им нещо на тия гадове?

Коко и аз си мислех че е решен и се бях успокоила, но нещо родата ме плаши и май не е чиста тая работа.
Аватар
anxeli
Мнения: 3805
Регистриран на: Вто Ное 02, 2004 1:36 pm
Местоположение: TO

Re: За здравните осигуровки

Мнение от anxeli »

https://inetdec.nra.bg/pls/pub/home.htm ... tatus.home"

Вкарваш егн и проверяваш.
Циганите - на Сатурн !
IFF
Мнения: 2495
Регистриран на: Чет Юни 22, 2006 9:30 am
Местоположение: Montreal

Re: За здравните осигуровки

Мнение от IFF »

Bistra написа:Не ми е ясно, хич! Аз докато замина през 2004 година имах фирма в БГ-то, на която бях титуляр и чрез която се осигурявах.Преди да замина я закрих и съответно моето присъствие се дематериализира от държавата. За какъв дявол сега трябва да подавам някаква си декларация, като за мен това е приключен етап от живота? Не живея там, не работя, не подавам данъчни декларации, не се осигурявам очевидно. Затова казах, че го намирам за абсурдно и тъй като съм последната, която се съобразява с абсурди попитах: Какви са последствията?
Ако имаш нещо на твое име в БГ-то и го продадеш, се задължаваш да попълниш една декларацийка, с която заявяваш че не дължиш нищо на държавата. След това заявление държавата завежда дело срещу теб, и започва да си търси парите по съдебен път. Тогава става наистина интересно.
Аватар
Bistra
Напуснал форума
Мнения: 8801
Регистриран на: Сря Яну 19, 2011 12:19 pm
Местоположение: Rive-Sud de Montréal

Re: За здравните осигуровки

Мнение от Bistra »

Нямам, Бе! Всичко е на името на свекървата! :D
Аз не съм човек. Ходя на 10 крачки след мъжа ми и пия водата като му измия краката. ;)
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Joy
Мнения: 4013
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 11:30 pm

Re: За здравните осигуровки

Мнение от Joy »

anxeli написа:https://inetdec.nra.bg/pls/pub/home.htm ... tatus.home

Вкарваш егн и проверяваш.
Не се отваря този линк. :worried:
davidorento
Мнения: 20
Регистриран на: Нед Юли 31, 2011 3:16 am

Re: За здравните осигуровки

Мнение от davidorento »

http://www.nap.bg/" --->Проверете здравния си статус ---> Справка за здравноосигурителния статус

за улеснение са направили и "Здравноосигурителен калкулатор" които ти смята автоматично с лихвите колко дължиш ;)

Които е бил извън бг 6м в година не дължи осигуровки ,така че и даже да ви ги има в системата няма страшно вие не ги дължите.
Но е добре да се пусне тази декларация за да ви спрат.
Публикувай отговор