имам ли шансове

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Аватар
emili_vn
Мнения: 1241
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 4:21 am
Местоположение: Montréal

Re: имам ли шансове

Мнение от emili_vn »

Вик написа: По-конкретно аз съм на 44г. а тя на 34г., когато попълваме онлайн теста и двамата имаме позитивен резултат. Но при попълване на екселската таблица с точките при мен резултата е негативен. Не мога да разбера от къде е разликата. Очевидно е, че губя точки от напредналата си възраст.
Очевидно е, че губите 13 точки по фактор възраст, ако ти си водещия. А това не е никак малко. Даже е прекалено много - цели 23 % от общия брой на точките, които трябва да съберете, за да бъдете допуснати до интервю.

Вик написа:С английския съм доста добре, а в момента изучавам френски. Английския на съпругата ми е трагичен, и тя учи френски в момента.
Максимума точки за френски е 16, а за английски 6 за водещия кандидат. Колкото и да и е трагичен английския на съпругата ти - ниво А1 или А2 ще ви донесе 2 точки. Твоя английски ще донесе 4 точки при средно ниво (Б1/Б2) или 6 точки за перфектен английски. Което не е основание да губите горепосочените точки от възраст.

Вик написа: Притеснявам се, че ще и дйде малко трудно да учи и френски и английски, а без грам английски не знам дали ще ни пуснат ако тя е водеща. При мен английския не е проблем , остава да се трудя върху френския.
Наистина ще и дойде трудно да учи едновременно двата езика. Аз почнах първо френския, а 5 месеца по-късно и английския от нулата. Определено и до момента се бъркам - като съм на курса по английски и трябва да кажа нещо - все на френски ми идва. Аз бях писала ниво 5/5 английски. На интервюто казах точно 5 изречения на 3 въпроса и понеже запънах на единия, ми намалиха нивото на 4/4. Но това не се оказа някакъв проблем.
И без грам английски на водещия може да се мине процедурата. Това е точкова система - ако събереш точките (минимума е 63 за селекция) - минаваш, без значение знаеш ли английски или не, имаш ли стаж или не, имаш ли висше образование или не, търсена ли ти е специалността или не, и независимо дали интервюиращия те харесва или не.

Вик написа:Кто трудов стаж и образование сме добре и двамата, но нейния стаж на е по специалноста.
Вик написа:От образование сме равни, от стаж по специалността аз печеля максимума, а тя нищо.
Това няма никакво значение. Стига да не е работила като общ работник. Точките за стаж се дават съобразно времетраенето на трудовия стаж като квалифициран работник:
от 6 до 23 месеца - 4 точки
от 24 до 47 месеца - 6 точки
над 48 месеца - 8 точки
Стажа по специалността има значение, ако образованието ви попада в списъка на търсените професии. Ако получите точки за област на образование, се оценява само стажа по съответната специалност. Ако не - се оценява общия стаж като квалифициран работник.
Но дори пеофесията да е едно към едно с някоя професия от списъка - пак не е сигурно, че ще вземете допълнителни точки - тртябва и изучаваните предмети да се покриват над 80 % с тези, изучавани за тази специалност в тамошните колежи и университети. Така че не разчитайте на точки за търсена професия.

Аз например бях убедена, че трябва да получа 12 точки за професия от секция Б - имам съответната специалност, стаж по нея и предметите ми съвпадаха. Но когато си готвих кандидатурата - не си ги сметнах тези точки. И много правилно - на интервюто не ми ги дадоха, но ми дадоха за втората магистратура 6 точки за професия от секция С и то без да представя диплома, а само академична справка (дипломата не ми беше готова).
Вик написа:Ако вярвам на теста от официалния сайт и не е много рисковано бих предпочел да съм водещ кандидат, но не знам дали да му имам доверие и да ни дисквалифицират без интервю.
В края на теста се казва, че това, че резултата е положителен не ви дава гаранция, че ще стигнете на етап интервю. След като системата е точкова, е редно да си сметнете точките и да прецените какви са ви шансовете, до какво ниво на френски трябва да достигнете и т.н. Освен въпросния тест има таблици, гид - в който подробно е разяснено оценяването по всеки фактор. След като си добре с английския. мисля, че не ти е проблем да изчетеш официалната информация по въпроса. Аз преди да подам долументите, я изчетох с Гугъл преводач (въпреки неточностите в превода), поради простата причина, че не знаех нито френски, нито английски.
pavelyankov написа:Между другото, случвало се е бюрото във Виена да обръща кандидатури.
Случвало се е, но когато придружаващия има търсена професия от секция А. Иначе не си правят труда да смятат кандидатурата наобратно.
Вик написа:Ще се прежаля да съм водещ кандидат, и ще разчитам ако служителите ме намерат за безнадеждно остарял да ме разменят с жена ми по време на процедурата. За целта и двамата ще залягаме на френския.
Това ще е най-голямата грешка. Не разчитай на това, освен ако тя не е медицинска сестра например. Най-много да получиш писмо, с което да те уведомят, че не ти стигат точките и да им изпратиш допълнителни документи, с цел да вдигнеш точките, за да те поканят на интервю.

Ако дадете повече инфо, мога да ви сметна точките. Но по данните, които прочетох дотук, съпругата като водещ води с 9 точки, което не е никак малко.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Вик
Мнения: 122
Регистриран на: Чет Апр 28, 2011 9:49 am

Re: имам ли шансове

Мнение от Вик »

Много блогодаря, изчерпателно и точно. Сега вече съм наясно, кой ще е водещия кандидат. Другата седмица подавам документите.
deqn
Мнения: 10
Регистриран на: Съб Апр 23, 2011 2:49 pm

Re: имам ли шансове

Мнение от deqn »

и аз да попитам нещо,аз сега съм 3-та година в университета,другата ще ми е последна ,ако подам документи сега до Виена ще ме зачетат ли като висшист или не ,защото иначе не събирам точки.Нямам квалифициран стаж (ако барман се брои квалифициран значи имам) ,но иначе нямам и е по-добре сега да ги подам документите сякаш ,като знам че се бави отговора
Аватар
mufc
Мнения: 1322
Регистриран на: Пон Яну 05, 2009 3:56 pm
Местоположение: Stretford End

Re: имам ли шансове

Мнение от mufc »

:D
Последно промяна от mufc на Сря Май 18, 2011 6:47 pm, променено общо 1 път.
Вик
Мнения: 122
Регистриран на: Чет Апр 28, 2011 9:49 am

Re: имам ли шансове

Мнение от Вик »

emili_vn написа:
Вик написа:

Ако дадете повече инфо, мога да ви сметна точките. Но по данните, които прочетох дотук, съпругата като водещ води с 9 точки, което не е никак малко.
Като повече инфо, мога да добавя - съпругата ми е завършила НСА преди две години. Има две специалности - треньор и учител. Няма стаж по специалността , но е работила на административна работа през последните 5 г. Аз съм завършил Финанси преди много години - повече от 11. Имам 4г стаж по специалността през последните 5 г. и една година съм бил безработен. Имаме дете на 1г. Аз говоря и разбирам английски добре (5 г. съм живял в САЩ), но пиша с много грешки. Съпругата ми е изкарала ниво за начинаещи в Британика, но по моя преценка, знанията и са недостатъчни за елементарна комуникация. Нямаме роднини в Квебек, но имаме много приятели, което за точките няма никакво значение. Аз съм на 44г. а тя на 34г. . Ще съм благодарен за по-прецизна преченка. Явно аз нещо съм се спекал повече. Намерих в списъка с професиите освен учителската специалност и това -" SCIENCES DE L' ACTIVITE PHISIQUE", което като учебна програма се доближава до НСА. Информацията получих случайно като го написах в Гугъл и ми излезе сайта на университет в Отава. За учителския профил е по-ясно, но там се изисква попълване на декларация, че си запознат с изискванията на регулаторния орган на Квебек.
Аватар
emili_vn
Мнения: 1241
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 4:21 am
Местоположение: Montréal

Re: имам ли шансове

Мнение от emili_vn »

Вик написа: Като повече инфо, мога да добавя - съпругата ми е завършила НСА преди две години. Има две специалности - треньор и учител. Няма стаж по специалността , но е работила на административна работа през последните 5 г. Аз съм завършил Финанси преди много години - повече от 11. Имам 4г стаж по специалността през последните 5 г. и една година съм бил безработен. Имаме дете на 1г. Аз говоря и разбирам английски добре (5 г. съм живял в САЩ), но пиша с много грешки. Съпругата ми е изкарала ниво за начинаещи в Британика, но по моя преценка, знанията и са недостатъчни за елементарна комуникация. Нямаме роднини в Квебек, но имаме много приятели, което за точките няма никакво значение. Аз съм на 44г. а тя на 34г. . Ще съм благодарен за по-прецизна преченка. Явно аз нещо съм се спекал повече. Намерих в списъка с професиите освен учителската специалност и това -" SCIENCES DE L' ACTIVITE PHISIQUE", което като учебна програма се доближава до НСА. Информацията получих случайно като го написах в Гугъл и ми излезе сайта на университет в Отава. За учителския профил е по-ясно, но там се изисква попълване на декларация, че си запознат с изискванията на регулаторния орган на Квебек.
Сигурните точки, които събирате са:
Ако тя е водещ:
Възраст - 16 + 0
Образование 10 + 3
Стаж - 8 (при положение, че има 48 месеца стаж през последните 5 години, без майчинството)
Дете - 4 т.
Фин. независимост - 1 т.
Английски - 2 т (ниво дебютант - А1/А2)
Дотук общо: 44 точки
Следователно за френския ще трябва да напишете ниво 7/7 за нея и 5/6 за теб, което са 12+4 точки.
Общо стават 60 точки при 57 праг за селекция.
Естествено можете да пишете и по-ниско ниво - например 6/7, което е 10 точки и стават 58 т.

Ако ти си водещ:
Възраст - 0 + 3
Образование 10 + 3
Стаж - 8 (при положение, че имаш 48 месеца стаж през последните 5 години)
Дете - 4 т.
Фин. независимост - 1 т.
Английски - 4 т (средно ниво - В1/В2) или 6 т. (ниво С1/С2)
Дотук общо: 33 точки (или 35 при високото ниво на английския)
Дори да напишете ниво 12/12 за теб и 12/12 за нея, което са 16+6 точки, пак не ги събирате (57 точки) без точки за област на образование (освен с високото ниво на английския). Т.е. трябва да знаеш английски и френски като роден англичанин и роден французин, а за жена ти френския също трябва да е роден, за да успеете да се доберете до интервю.

И така избора е ясен. Тя трябва да е водещата. По-горе съм ви сметнала абсолютно сигурните точки, като съм посочила нива не езиците, които са напълно достижими при желание от ваша страна.
Принципно за образование, ако сте учили повече от 5 години в една и съща специалност и имате придобита магистратура, може да получите и 12 точки. Но под 10 няма да са. При мен например за магистратура и обучение 5 години и половина в една и съща специалност ми оцениха дипломата на 10 точки. Така че - гаранция няма и е добре да се смята минимума.
Относно областта на образование: Финанси е в списъка в секция Б, за което се получават 12 точки за водещ и 4 за придружаващ. Но аз не съм ги смятала, защото не е сигурно дали ще ги получите и ако разчитате на тях и си правите сметката с тези точки, може да се разминете с интервюто (при мен с диплома и стаж не ги дадоха, но пък взех 6 т. за втората магистратура, придобита миналата година). За специалността на съпругата ти не знам - щом казваш, че я има и е завършила преди 2 години - може би ще получи точки за област на образование. Ако ви дадат точките за област на образование, добре дошли - значи сте минали. Но не разчитайте те да ви закарат на интервю. Т.е. подсигурете се със знанията на езика - така или иначе добрия френски ще ви донесе точки за адаптивност.
По отношение на декларацията, която се подписва - няма нищо страшно: подписваш се, че знаеш, че професията ти е регулирана в Квебек. Това не носи каквито и да било задължения или последствия, освен, че на интервюто е желатено да сте запознати с изискванията на съответния регулаторен орган.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Вик
Мнения: 122
Регистриран на: Чет Апр 28, 2011 9:49 am

Re: имам ли шансове

Мнение от Вик »

Благодаря за съдействието! Водещият кандидат е ясен. Остава борбата с френскя, това ще е решаващия фактор.
danielagogo
Мнения: 12
Регистриран на: Пет Мар 18, 2011 8:11 am

Re: имам ли шансове

Мнение от danielagogo »

Здравейте,съфорумци!


Моля някой,който има време и желание,да ни помогне в преценката ни дали имаме шансове!

Гого:възраст-37г.;диплома от 2007г. за магистър,право;няма трудов стаж по специалността;завършено средно-специално образование през 1992г.(радио и телевизионна техника);трудов стаж през последните пет години:понастоящем монтажник на електрооборудване,преди това сезонен работник в ски-влекови съоръжения(3м.,15дн.),преди него техник ел.системи(2м.,4дн.),преди това електромонтьор(1г.,6м.) ,общо-около две години трудов стаж.През тези пет години е работил като електроинсталатор,но няма документи за това;има и периоди през които е бил безработен.

Даниела:възраст-37г.;завършено средно-специално образование през 1992г.(радио и телевизионна техника);сертификат за завършен 6-месечен курс по английски език с 533 точки по TOEFL(през 1994г.);завършени курсове по фирмен мениджмънт и ресторантьорство през годините;трудов стаж през последните пет години:съсобственик и управител на магазин за продажба на дрехи(,но в трудовата и книжка се води продавач-консултант !!!);понастоящем-продавачка в хранителен магазин.

Нямат престой и роднини в Квебек,имат две деца-на 4 и на 14 г.Нямат валидна оферта за работа там.

Нямат си и представа какво ниво на езиците би дало възможност да се покрият точките,ако изобщо се покриват ?


Ще бъдем благодарни на всички Вас,които с компетентното си мнение ни помогнете да направим вярна преценка за нашата кандидатура!

Бъдете здрави!
iliyana74
Мнения: 70
Регистриран на: Нед Авг 08, 2010 8:14 am
Местоположение: Варна

Re: имам ли шансове

Мнение от iliyana74 »

Здравейте и от мен и аз бих искала да се впиша в тази тема,дали и ние имаме шансове?

Съпругът ми е на 33г има стаж 6 години като управител на магазин за хранителни стоки(семеен бизнес)и работи с 4 -рима работника,но няма образованието.Със средно е няма висше.Има кетап за пътно строителни машини,но е карал малко време багери за около 6 месеца.Френски не знае,английски малко повечето разбира от колкото да говори и ако е от значение знае много добре гръцки(но в Гърция не ни се ходи пак).Съпругът ми като търговец може ли да кандидатства понеже има стаж и може да го докаже?

За мен аз съм на 36г имам средно професионално образование 1992 завършено,нямам висше.Завършила съм 6 месечно училище в Гърция за маникюр,работих там една година,но не мога да докажа защото бях без договор.Имам една година и 2 месеца стаж тук в България като миникюрист (мога да го докажа).Сега съм в майчинство заради това прекъснах стажа си.Аз също не знам френски,английски съм като съпруга ми(ще се запише на уроци по френски стига да имаме шансове)

Имаме 2 дечица синът ни е на 4г,а момиченцето ни е на 8 месеца.
Бизнесът ни върви добре,но не сме доволни от управниците ни искаме да се махнем за по-добро бъдеще на децата ни.Благодаря предварително и ви желая много здраве и успехи :)
01.09.2011 - Varna
02.09.2011 - DCS Vienne
24.11.2011 - Осребрен чек
22.02.2012 - Accusé de réception
Аватар
emili_vn
Мнения: 1241
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 4:21 am
Местоположение: Montréal

Re: имам ли шансове

Мнение от emili_vn »

danielagogo написа:Нямат си и представа какво ниво на езиците би дало възможност да се покрият точките,ако изобщо се покриват ?
Ако бяхте прочели нещо по въпроса щяхте да знаете, че точките, които не достигат се постигат с точки от език. По данните, които сте дали: за него френски - ниво Б2, английски - В1, за теб - френски В1 биха ви стигнали да минете прага.
danielagogo написа: Ще бъдем благодарни на всички Вас,които с компетентното си мнение ни помогнете да направим вярна преценка за нашата кандидатура!
Вярна преценка на кандидатурата си можете да направите сами по тази таблица: http://www.immigration-quebec.gouv.qc.c ... nthese.pdf"
Щом разчитате някой друг да ви прецени нещата и вие просто да подадете документи, по-добре си стойте тук. Иначе би следвало да седнете сами да се информирате за подробностите относно предполагаемото ви бъдеще и да действате в тази посока.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Аватар
emili_vn
Мнения: 1241
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 4:21 am
Местоположение: Montréal

Re: имам ли шансове

Мнение от emili_vn »

iliyana74, имате шансове със средно ниво на френски за двамата и английски за водещия (съпруга). Сядайте и четете.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Аватар
emili_vn
Мнения: 1241
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 4:21 am
Местоположение: Montréal

Re: имам ли шансове

Мнение от emili_vn »

Тук стана като рубриките с гаданията. Пращаш SMS с данни и получаваш отговор от врачката: Да, ще се влюбиш... или Скоро ще срещнеш мъжа на мечтите си... и т.н.

:rofl: :rofl: :rofl:

ХОРА СЯДАЙТЕ И СЕ ИНФОРМИРАЙТЕ ЗА ПРОЦЕДУРАТА И СПРЕТЕ ДА ЧАКАТЕ НАГОТОВО. ЗАДАВАЙТЕ ВЪПРОСИ, КОГАТО ВЪЗНИКНАТ НЕЯСНОТИ. ФОРУМА Е ЗА ВЗАИМОПОМОЩ, А НЕ ЗА АНАЛИЗ И ПОДГОТОВКА НА ЦЕЛИ КАНДИДАТУРИ. ЗА ТОВА СИ ИМА ФИРМИ ПОСРЕДНИЦИ....И ПОЧВАМ ДА РАЗБИРАМ ТАРИФИТЕ ИМ.

А НА ВЪПРОСА "ИМАМ ЛИ ШАНСОВЕ?", ОТГОВОРА Е:
ВСЕКИ ИМА ШАНСОВЕ, СТИГА ДА ИМА ЦЕЛ И ЖЕЛАНИЕ ДА Я ПОСТИГНЕ.
НО ПОНЯКОГА САМО ЖЕЛАНИЕ НЕ Е ДОСТАТЪЧНО. ВСЯКА ТАКАВА ЦЕЛ ИЗИСКВА СОЛИДНА ПОДГОТОВКА И УСИЛИЯ.
ВСЕ ПАК МЕЧТИТЕ НЕ СЕ ПОСТИГАТ САМО ЧРЕЗ МЕЧТАНИЕ.....


ВЯРНО, ЧЕ С ПИТАНЕ И ДО РИМ СЕ СТИГАЛО, НО С ЧЕТЕНЕ МОЖЕТЕ ДА СТИГНЕТЕ ДОСТА ПО-ДАЛЕЧ.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Аватар
mufc
Мнения: 1322
Регистриран на: Пон Яну 05, 2009 3:56 pm
Местоположение: Stretford End

Re: имам ли шансове

Мнение от mufc »

:D
Последно промяна от mufc на Сря Май 18, 2011 6:47 pm, променено общо 1 път.
Аватар
emili_vn
Мнения: 1241
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 4:21 am
Местоположение: Montréal

Re: имам ли шансове

Мнение от emili_vn »

mufc, то и ние бяхме новобранци едно време...ама като знам какво четене падна преди да си задам първия въпрос ;)

А напоследък стана традиция всеки нов съфорумец да си пише автобиографията тук и да чака някой да седне да му сметне точките. Добре, че все още има и такива, дето четат. Все пак труда на толкова хора, дето са писали тук, не е отишъл напразно.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Аватар
mufc
Мнения: 1322
Регистриран на: Пон Яну 05, 2009 3:56 pm
Местоположение: Stretford End

Re: имам ли шансове

Мнение от mufc »

:D
Последно промяна от mufc на Сря Май 18, 2011 6:48 pm, променено общо 1 път.
Публикувай отговор