Проблем в детската градина

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
fa31
Мнения: 39
Регистриран на: Пет Май 28, 2004 10:56 am
Обратна връзка:

Проблем в детската градина

Мнение от fa31 »

Здравейте,
Искам да споделя с вас един преоблем, с който се сблъскахме скоро. Ние сме в Канада от 3 месеца, дъщеря ни почна в държавна детска градина/7$ на ден / от 1.09.Началото плачеше и я взимах на обяд. После свикна и казаха,че е спокойна .Последните няколко дни ми казаха ,че е започнала да плаче. Днес ми се обадиха на обяд да я взема,защото плачела и пречила на другите деца да спят. Заявиха ми,че ако продължава така ще се наложи да я изключат от градината , дори ме посъветваха да търсим частна с по-малко деца или гледачка. Ние със съпруга ми почнахме КОФИ и сме заети през деня и сега пред нас излезе този проблем-какво ще правим, ако наистина спрат детето ни от градина :worried: МОля, ако някой може да сподели дали се е сблъсквал с такъв проблем и имат ли изобщо право да спират дете от градина по такива причини.Ще съм ви благодарна ако дадете съвет как можем да търсим правата си.
DCS-28.08.2005
Interview 15.02.2006
emimilanova
Мнения: 225
Регистриран на: Нед Апр 29, 2007 3:44 pm
Местоположение: Montreal

Re: Проблем в детската градина

Мнение от emimilanova »

Това наистина е много странно ... На ваше място бих говорила с директора на градината. Вие имате не по-малко основание за притеснение след като детето ви не се чувства добре там. Трябва да се проучи къде е проблема. Защо автоматочно решават, че проблема е във вашето дете!? :o Не може да няма разработени варианти за действие в подобни ситуации ...
Наскоро четох правилника на нашата детска градина и никъде не видях опция за изключване на дете заради плач ...
Bobsan
Мнения: 4
Регистриран на: Пет Сеп 24, 2010 8:48 pm

Re: Проблем в детската градина

Мнение от Bobsan »

Според мен трябва да питате детето защо не му харесва в градината. На учителките то не може да обясни причините на френски.
По принцип детето ходило ли е на градина в България и свикнало ли е да стои с други възрастни освен с родителите си?
Може би ако носи със себе си някоя любима играчка или предмет като одеялце или възглавничка, ще му е по-лесно.
IFF
Мнения: 2495
Регистриран на: Чет Юни 22, 2006 9:30 am
Местоположение: Montreal

Re: Проблем в детската градина

Мнение от IFF »

Нашта щерка почна градина в една друга държава,и в началото-към две седмици беше голям рев,щото не разбираше езика.После беше голям рев,ако се случеше да не ходи на градина.Тука-същата работа,в началото с неудоволствие,после не мож я спря.
Аватар
optics
Модератор
Мнения: 11763
Регистриран на: Пет Юли 23, 2004 6:39 am
Местоположение: Victoria, BC

Re: Проблем в детската градина

Мнение от optics »

Основна причина детето да плаче в детската градина е, че нещо не го кефи там. Или не го кефи достатъчно че да не му е мъчно за майка си. Личен спомен ! Никога не съм плакал за да ме водят при баба, на градина и прочие. Винаги против. Ако едно дете след 2 седмици свиква с градина, това не значи че всички деца свикват.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
newwave
Мнения: 62
Регистриран на: Пет Юни 18, 2010 11:43 am

Re: Проблем в детската градина

Мнение от newwave »

Здравейте,

На колко годинки е детенцето, до сега посещавало ли е детска градина и за колко време ако е?
Не го спирайте от градина.
Ако може, опитайте да разберете от самото детенце какво има в градината, което го кара да се чувства тъжно.
Щом учителката е тази, която ви е казала, че ще се наложи, според нея, да отпишете детенцето, обърнете се към директора на градинката и му обяснете вашата ситуация - за езиковите курсове и че имате желание заедно с учителките да помогнете детето да се адаптира по-лесно в градинката. Ако и от там не получите съдействие и учителките продължават да твърдят, че детето не е добре там и вие си познавате детето и може да прецените дали е добре или не, ако не вървят нещата в крайна сметка го преместете... ако е възможно това да се случи в кратък скрок, за да си продължите спокойно с курса...
Има още нещо - не знам дали ще проработи при вас - когато нашият татко водеше децата в началото нещата минаваха по-гладко, а когато аз - плачеха повече... може наистина да му дадете на детенцето любима играчка, аз съм против по принцип, но да ви кажа и аз давах на моята дъщеря до скоро, тя е на 2 и половина годинки сега. В началото си поплакваше, но слава Богу попаднахме на свестни учителки и много помагаха. Та така вече сме ок с ходенето на градина. И двамата. Това е период, ще мине, въпросът е дали вашите учителки ще имат желание и търпение да съдействат в тази ситуация. Ако не - друга градина.
Аватар
IRA
Съсел
Мнения: 7532
Регистриран на: Пон Дек 22, 2003 8:53 pm
Местоположение: MONTREAL

Re: Проблем в детската градина

Мнение от IRA »

Както са ви казали по горе най-добре говорете с директорката. Когато сте давали детето на градина би трябвло да сте подписали някакви документи, вижте там какво пише, но лично аз не мисля, че имат правото да отпишат детето. Нормално е да плаче много в началото, то все пак и езика не разбира, нова обстановка, това си е голям стрес. Според мен "лелките" не им се занимават и се мъчат да ви накарат да си отпишете детето. Това ,че ви карат да взимате детето когато плаче е погрешно, така то ще знае ,че като плаче много мама идва и го взима и никога няма да свикне.
За играчките при сина ми не дават да се ност, защото после всеки седи и си пази своята играчка и само се карат. :)
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
fa31
Мнения: 39
Регистриран на: Пет Май 28, 2004 10:56 am
Обратна връзка:

Re: Проблем в детската градина

Мнение от fa31 »

Детенцето другия месец ще стане на 2год.Ходи вече два месеца и беше свикнала, носи си любима играчка, сутрин тръгва без да плаче.В България не е посещавала градина. И аз мисля,че така е по-лесно да ми се обадят и да я взема, но така наистина ще знае,че когато плаче ще идвам, а аз няма да мога. МОля просто за съвет как да постъпя, ако нямат право да я махнат ще бъда по-настоятелна.

Благодаря ви
DCS-28.08.2005
Interview 15.02.2006
seeker
Мнения: 304
Регистриран на: Вто Юли 27, 2010 8:37 am

Re: Проблем в детската градина

Мнение от seeker »

Децата непрекъснато растат и се променят. Възможно е да плаче по различни причини: напоследък е било неотлъчно до вас (събота и неделя), станало е нещо, което го е свързало по-силно с вас, осъзнало е липсата ви, не чува нито една позната думичка и това го напряга, нещо в градината се е променило (нова леличка, ново отношение). Нашите и в България имаха етапи на привикване и на плач. Това е нормално, но е добре да се разбере, ако има друга причина. Не знам дали имат право да искат да напускате, но не забравяйте, че ако те имат негативно отношение към детето, това не е добре. Детето ви е в ръцете им. Огледайте се и за други градини, винаги има начини. Опитайте в частни с държавно финансиране. Разликата е голяма и като отношение и като организация на процеса вътре. Успех! :y:
Аватар
newwave
Мнения: 62
Регистриран на: Пет Юни 18, 2010 11:43 am

Re: Проблем в детската градина

Мнение от newwave »

Да... за съжаление е така, както казва Seeker, ако самият персонал е настроен негативно към детето, дори да настоявате и да успеете да задържите детето там, може би не е чак толкова добра идея, защото тяхното негативно отношение ще се отрази само на детенцето. Ако имах възможност бих преместила детето.
emimilanova
Мнения: 225
Регистриран на: Нед Апр 29, 2007 3:44 pm
Местоположение: Montreal

Re: Проблем в детската градина

Мнение от emimilanova »

Днес питах нашата директорка и тя потвърди това, което са ви казали - наистина имат право да отпишат детето, ако прподължава да плаче и пречи на грижите за останалите деца. Обикновенно съветват родителите да избират по-малки фамилни ДГ.
fa31
Мнения: 39
Регистриран на: Пет Май 28, 2004 10:56 am
Обратна връзка:

Re: Проблем в детската градина

Мнение от fa31 »

Благодаря на всички за мнението. ДАно нещата се променят към добро,вчера казаха че била много добра.Явно нещата са на моменти,защото не ми казват, че плаче всеки ден. Последната седмица има промяна и затова си мисля,че нещо може да се е случило, нещо в градината да се е променило за нея, но нали е малка не може да ми обясни :( .Надявам се много да не прибегнат до такива крайни мерки
DCS-28.08.2005
Interview 15.02.2006
IFF
Мнения: 2495
Регистриран на: Чет Юни 22, 2006 9:30 am
Местоположение: Montreal

Re: Проблем в детската градина

Мнение от IFF »

Ще стискаме палци :)
compaq
Мнения: 347
Регистриран на: Съб Окт 02, 2004 1:29 am
Местоположение: MTL

Re: Проблем в детската градина

Мнение от compaq »

Чак сега виждам темата. Ах, тези права..., понякога ги измислят на момента. Първият въпрос, който можете да зададете е да ви покаже къде пише, че поради такава причина може да се отписва детето? Ако това не го пише конкретно в предварителния даден ви договор от градината, нито на официалния сайт за градините, тогава нямат такова право. А в официалният сайт досега аз лично не съм срещал такова абсурдно нещо.
И вторият ми съвет - кажете им, че ще поставите въпроса пред Министерството. Това ще е само във ваша полза, имат голям респект към това.

Можете напълно справедливо да обърнете въпроса като дискриминация на детето ви, затова че ви заплашват да спрат грижата за вашето дете защото проявява нормално за възрастта си качество - да плаче на все още непознато добре за него място и хора докато се адаптира. Ако поставите ситуацията като дискриминационна съвсем различно започват да се държат и говорят, защото от едно ваше оплакване може да им спрат или редуцират субсидията. И практиката показва, че такива случаи не са малко, затова директорките на такива градини бързо сменят поведението си от заплашващо във удовлетворяващо родителите. Казвам го и от наблюдения и от личен опит.

Ние имахме също проблем с дългото плачене, но това беше поради причина от ухапване на едно от децата в групата. Най-сигурната информация за това какво имат право или нямат е да се свържете с Министерството - http://www.mfa.gouv.qc.ca/fr/Pages/index.aspx" . Там има специален раздел за оплаквания. Обяснете случая и питайте дали имат право да ви принуждават да преместите детето или могат само да ви го предложат като вариант за решавана на ситуацията. Ето това е линка .http://www.mfa.gouv.qc.ca/fr/pour-nous- ... ainte.aspx" . Ще се свърже служител с вас, който ще ви даде отговор на въпросите. Питайте го за директен телефон, на който да звъните, ако за в бъдеще възникнат и други въпроси. Ако се притеснявате, че не говорите добре езика, обяснето това в текста си до Министерството и дайте тел на свои приятели, които могат да преведат казаното във ваше присъствие или им обяснете, че предпочитате да ви дават само писмени отговори заради възможността да си преведете текста след получаването му.

http://www.mfa.gouv.qc.ca/fr/pour-nous- ... ainte.aspx" - тук се обяснява инфо, свързано с оплакванията
http://www.mfa.gouv.qc.ca/fr/pour-nous- ... stion.aspx" - тук са дадени координатите, ако имате въпроси, вместо първо да подадете оплакване, може тук първо да попитате какво е вярно според закона и как да постъпите в тази ситуация
Iris
Мнения: 169
Регистриран на: Вто Сеп 14, 2010 5:04 am

Re: Проблем в детската градина

Мнение от Iris »

Щом детенцето е само на 2 години и първо е свикнало, а после плаче - може да се предположи, че е започнало болезнено никнене на кътник.

Поне при нас бе така - и даже налиташе да се хапе. При вас психолозите биха го определили като агресия. Но тук детските зъболекари го определят като чесане с цел намаляване на болката.

Обикновено се препоръчват кремчета за мазане. Но е добре да се провери да нямат лидокаин, защото той е много ефективен (масово се предписва в БГ), но все пак е наркотична упойка.
The worst mistake people do is that they listen half, understand quarter and speak double...
Публикувай отговор