Как добихте представа за Канада от България ?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Как добихте представа за Канада от България ?

Мнение от filipne »

Пускам тази тема след като прочетох следното мнение на многоуважаемия модератор г-н Линко в една друга тема :
Linko написа: Очакванията ми се припокриха напълно с действителността та даже и бях подготвен за по-лошо.
А ти ако си приел желаното за дадено и си мислел, че всичко дето хфърчи се яде, проблемът си е само твой.
Струва ми се, че това как да се създаде добра представа за Канада може да бъде от голяма полза на кандидат имигрантитте.

За съжаление, въпросът ми отправен към г-на Линка в оригиналната тема беше просто .... ами изтрит ! Все едно никога не съм го задавал !

Та за да не изгуби нишката, а и за да могат и други да споделят опита си реших да отворя тази тема.

Надявам се темата да не бъде изтритта, защото не противоречи с нищо на правилата на Форума и независимо от широко разгласявания факт, че в този Форум демокрация няма и няма и да има !
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

това е готина тема :) първа по жанра си в този подфорум :lol:

Имахме книжка на Нешънъл джеографик с най-подробни географски и общокултурни данни и гледах сутрин по ТВ5 от 9 до 9,30 една квебекска емисия /все още я дават/ - комбинация от 15 мин новини от провинцията + лов и риболов в далечния север и третото нещо, което служеше за източник беше едно приятелско семейство, което ни повлече и нас - имигранти от 3 години - разменяхме имейли и телефонни разговори. От последните разбрахме, че имат 3 хладилника в къщи и всеки ден изхвърлят храна - това беше решаващо за представата ни за Канада. Също така, от тях разбрахме, че за да учиш в университета ти плащат по 3 хил на месец - предостатъчни, за да се гледаме :twisted: Аз реших, че няма да ми навреди да поуча още, ако ще плащат така добре :wink: Като минахме интервюто, офицерката ни даде още хартийки за четене :beer: :beer:
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
pantata

Мнение от pantata »

на мен първите ми впечатления за канада са от един канадски филм, който гледах по БГ телевизия преди около 25 години.. филмът не беше кой знае какво, действието се развиваше в едно малко градче.. но ми направи силно впечатление отношението на хората един с друг, чистотата, и това, че момчето-колежнин имаше спестявания, които бе инвестирал в акции.. за БГ тогава инвестиции можеше да прави само държавата.. тогава за 1 път ми мина пре главата, че искам да живея в подобна среда... а съм бил на 14-15 години някъде..
друг о впечатление - от снимка на ниагарския водопад в учебника по география.. и тогава си помислих - е тва дали некога ще го видя (а сега ми е в двора едва ли не)..
около 2001 вече знаех че не искам да остана в БГ.. и тъй като зелена карта все не спечелвах - си подадох документите за Канада...знанията за нея - само от обща култура и подочуто от тук и там разкази на емигранти...а и наши познати бяха дошли 10 месеца преди нас и упорито се опитваха да ни откажат да идваме, щото тук 2002-2003-та криза и т.н. (еле па в ИТ сектора).. та конкретно представатаза Канада преди да дойдем - десетки хиляди такива като мен на улицата... и все пак - ето ни сега тук.. вече 6 години...
и да привърша - според мен е по-важно да знаеш защо не искаш да си в БГ, отколкото защо искаш да си в точно в Канада (САЩ, Австралия, т.н.)..
Everyone should believe in something -
I believe I'll have another drink.
pumpy

Мнение от pumpy »

Не помня да съм събирал информация за Канада....
Четох нещо там за интервюто, но мисля не това питаш. Събирах информация най-вече в професионалната свера, кое как става, колко време отнема, колко пари ще трябват. За останалото не съм мислел. Вярвал съм, че ще стане и съм вярвал,че ще се нагодя към обстановката, както се и получава. Но аз като отида на хотел и първата вечер го наричам "вкъщи" - много лесно се приспособявам...
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

ако ще си говорим кой какво чул и подучул за Канада от най-ранно детство, да се изкажа пак: в наш'то училище доде едно българско-канадче в 9 клас след сравнително дълго време в дипломатическия корпус. Сваляше девойките като им раздаваше "канадски" маратонки и значки с канадското знаме :lol: :lol: Беше знаменит хокеист, всички девойки от училище ходеха да го гледат на "Червено знаме" :wink: Голямо л**** се оказа де, разплака до една всичките девойки, които беше прикоткал.
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
speedy

Мнение от speedy »

Представата ми за Канада беше мъглява. Преди 10-12 години интернетът беше зле и оставаше информацията от двама познати. Единият си беше намерил работа за 3 седмици, а другият за 5 месеца. Като се замисля, ако тогава го имаше този форум и четях подфорумите от серията Живеем в Канада бих се отказал от емиграцията за нула време. Което щеше да е мно-о-о-о-го голяма грешка.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Аз четях само фoрума и благодарение на предупрежденията на такива като filipne след това нямах никакви разочарования. Даже бях подготвен за още по-лошо както вече споменах. Те това е истината. :)
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Аватар
Мими

Мнение от Мими »

За първи път за Канада чух от гения на българския хумор - Тодор Колев и неговата незабравима 'Ех, Канада!' :lol: :lol: А за първи път ми се прииска да отида там по време на екскурзията ни до Ниагарския водопад (от Хамериканска страна). Та там прехласвайки се пред красотата му, ахкайки, щракайки с камери и кой с каквото може ни забиха, че от Канадско всъщност гледката била още по-хубава :lol: Иначе информация - от телевизията, интернет, приятели...
Изпратени докс до Букурещ--12.05.2008
Искане за доп.докс--19.12.2008
Изпратени доп.докс до Букурещ--11.04.2008
Получени Медицински--15.06.2009
ОК Медицински--10.07.2009
Покана за ВИЗА--30.07.2009
ВИЗИ--18.08.2009
Permanent residents--28.10.2009 :) :)
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Fireman

Мнение от Fireman »

За първи път разбрахме от наш Приятел,който ни спомена ,че е подал документи за Канада,чрез посредник.Тъй като все ни лъжат в България си помислих "е пак поредните дето искат да ти вземат парите".
По онова време работех в "Практикер",имах колежка,която беше представител на "Досев Импекс" и с нея от дума на дума се оказа,че и тя с нейния съпруг също са подали документи за Канада.Тогава се замислих,че може и да не е лъжа и се заинтересувах повече,тъй като вече не виждах живот в БГ.
И, 1 година изчакахме да мине от момента,в който сменихме личната карта на приятелката на моя адрес.И сега останаха поканите за визи :roll:
Но скоро гледах един филм за Канада,който вече затвърди желанието ни.
Има един сайт http://www.kolibka.com ,влизайки в него се отива на ТЪРСЕНЕ,пише се Canada,най -долу е филма и се казва Over Canada - An aerial adventure
Приятно гледане на всеки проявил желание :)
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

ето още откъде :)
Българският модел

Ако сме дали нещо на света - това е българският модел. Той е - както Хеопсовата пирамида или Вавилонската кула - нашият принос в съкровищницата на човечеството.

Казано сложно - това е състояние на духа. Определен начин на мислене.

Тип душевност.

Казано просто - обратното на всичко.

Колумб тръгва за Индия и открива Америка.

Ние тръгваме за Америка и стигаме в Индия.

Все откриваме Америка и все се оказва, че сме открили Индия.

Навсякъде по света в приказката на Андерсен кралят е гол.

У нас се получи обратното - кралят е облечен, а народът е гол. И гладен.

И безработен.

Навсякъде по света считат лудите за свестни, но болни хора.

У нас свестните считат за луди. Още от времето на Ботев.

Навсякъде по света дупките са предимно в сиренето.

У нас те са на ръководни места.

Там, когато стреляш по някого, той умира.

Тук, дори когато стреляш по друг, умира Алеко Константинов.

Там са велики народите.

Тук - Народното събрание.

Там от великото до смешното има само една крачка.

Тук няма никаква разлика.

При тях са свободни хората, а при нас - цените.

Това е българският модел.

Българският модел е по-лош от Бермудския триъгълник.

В Бермудския триъгълник нещата просто изчезват.

И знаеш, че ги няма.

При българския модел ги има, но не са те.

И не знаеш какво е.

Нарича се бензиностанция, но нито има бензин, нито ти сменят маслото, нито проверяват гумите, нито мият стъклата.

Знаеш само, че е най-високото на Балканите. Или най-широкото.

Според този модел българските джуджета са най-ниските в света, а българските мъже - най-мъжествените.

Българският модел е, когато мълчанието е злато, а преклонената главичка остра сабя не сече и по-добре яйце днес отколкото кокошка утре, защото кроткото агне от две майки суче.

И когато отвличаме останките на Чарли Чаплин за откуп.

При българския модел селяните идват в града, за да купуват мляко, а гражданите отиват на село, за да прибират реколтата.

Българският модел е велосипед без педали, но с десет кормила.

И когато заводите произвеждат художествена самодейност.

Българският модел е продупчена и завързана с конец стотинка. За да се возим безплатно в асансьор и да говорим безплатно по телефон.

При българския модел няма девета дупка на кавала. Тя не е пробита. Пробита е направо десетата.

Българският модел е не аз да съм добре, а ти да си зле.

Българският модел е неунищожаем.

С него ще бъде свършено, когато всички отидем в Канада.

Както ще бъде свършено и със самата Канада.
Станислав Стратиев
Fireman

Мнение от Fireman »

Krimon, за теб поклон Изображение
Pehlivan

Мнение от Pehlivan »

Аз да ви кажа малко преди да дойда тук нищо не знаех за Канада,само това че е много студена северна страна.Просто искахме да се махнем от тая загубена БГ и къде избрахме -Канада,че е близко с Америка.За Автралия и Нова Зеландия беше за нас далекооо,на гъза на географията.И за нас Канада беше желанието и ние се бехме подготвили,че няма лабаво тук.И така и стана,бачкаме,бачкаме и си живеем живота и сме мноого доволни от избора.В началото имахме по големи очаквания,но после след време свикнахме и сме си щастливи.Е,имаше един в БГ се бше върнал от Канада и говореше против нея,но не му вервах,защото знаех какъв мързел и лентяй е,че такива като него ,дето се завръщат в Бг говорят глупости и хората в Бг кого да слушат и мислят,че не е добре тук.Така,че Канада много ми напомня за времето на комунизма,а за мен това е един изключително романтичен период от живота ми.О,Canada second our and native land...Thank you ... че ни прие
dartcherniat

Мнение от dartcherniat »

pantata написа:според мен е по-важно да знаеш защо не искаш да си в БГ, отколкото защо искаш да си в точно в Канада (САЩ, Австралия, т.н.)..
Напълно споделям.

Иначе, аз черпех информация от приятели, които бяха вече тук, та ми беше ясно ,че няма да ме носят на ръце от летището. Много се чудих дали да емигрирам , заради роднините и приятелите, ама хич не ми се седеше в Бг. Оказа се най-умното м решение в живота ми.
"О, картофът е злочест зад желязната завеса.
Вадят го с ръка до днес враговете на прогреса.
А в нашия лагер го вадим с багер! " AT
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

Linko написа:Аз четях само фoрума и благодарение на предупрежденията на такива като filipne след това нямах никакви разочарования. Даже бях подготвен за още по-лошо както вече споменах. Те това е истината. :)
Линко, радвам се, че писанията ми са помогнали дори в твоя случай :lol: ! Явно много ме бива :lol: !

Ами сега ако дадеш малко повече детайли, може пък наистина да станеш полезен с мнение в тази тема.

П.С.

Този път чистачката е минала и през твоето мнение. Нещо, което си беше напълно справедливо.
Публикувай отговор