За или против канадското гражданство

За това какъв е живота в Канада и какъв e смисъла да се имигрира.
bp_de
Мнения: 1627
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 11:44 am
Местоположение: USA

Мнение от bp_de »

Veliko - дори в текста на обявата да не пише -на HR от съответната фирма му е пределно ясно че ако персоната НЕ е ЕУ ще трябва да му се вади работно разрешително-това е 100% сигурно (има изключения в някои страни -обикновено имат еденични двустрани споразумения но това са както казах изкючения)
То и в обявите в Канада на повечето не пише че требе да си местен или с резидентство ама HR в фирмата знае за какво иде реч.
Ако 1 персона е САМО с Канадски паспорт -въобще не е лесно.
Обаче тука нашенци дет са се отказали от БГ гражданство няма- така че цялата дискусия клони към чесане на език
Veliko
Мнения: 637
Регистриран на: Съб Окт 25, 2003 10:50 am

Мнение от Veliko »

За българи все още се иска разрешително, вадят го бързо. То важи за 1 година, и е валидно само за фирмата дето ти е ходатайствала. След 1 год. ти правят ново, за целия ЕС валидно вече.

За не ЕЮ граждани, пак се дава, но става по/бавно. Всекви се наемат из европа, без канадски и без БГ паспорти.
Life goes on. It always does, until it doesn´t!
Аватар
emodonkov
Мнения: 72
Регистриран на: Вто Фев 13, 2007 8:29 pm

Мнение от emodonkov »

Veliko не си прав, една фирма трябва да е много закъсала за да ти извади разрешително, което за Англия отнема около 4-6 месеца. Препоръки от България не се признават, на българското образование се гледа като на такова от килийно училище. Единствения вариянт е да си self employed, но на селф имплойд инженер се гледа несериозно - първо трябва да убедиш посредниците (агенциите по труда) че във времената на рецесия за работодателя е по-добре да наеме такъв, отколкото на трудов договор. Следва момента с препоръките - по-къс период от 2 години трудов стаж в Англия е несериозен. Обикновенно за да смениш работа значи търсиш по-добри условия. Когато агенцията се обади за препоръки от предишния ти работодател не пропуска да спомене че не си бил доволен от условията там за да провокира ответна реакция, което не носи точки за теб. Следващата стъпка е прекия контакт с евентуалния ти работодател и пак следват убеждения и увещания. Това от личен опит. IFF е най-прав в изказванията си. Проблема е че ще е така до 2014 когато развитите страни от европа няма да имат законно право да налагат ограничения за нас.
Manage the expectation
mwanza
Мнения: 1008
Регистриран на: Пон Апр 24, 2006 12:17 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Мнение от mwanza »

...закона неможе да принуди фирмата Х да наеме Митко завършил МЕИ, както и закона неможе да убеди HR на същата фирма, че трябвая да наеме баш наш Митко. Аз много искам да видя как Митко се състезава с един германец за място в заводите на Ауди (примерно). Много искам да видя и как го приемат като равен европеец. Ама иначе ограниченията ще са паднали...

Европа не е само географско понятие. Никой ли не го е разбрал още?
Уж сте умни хора...
Аватар
emodonkov
Мнения: 72
Регистриран на: Вто Фев 13, 2007 8:29 pm

Мнение от emodonkov »

mwanza написа:...закона неможе да принуди фирмата Х да наеме Митко завършил МЕИ, както и закона неможе да убеди HR на същата фирма, че трябвая да наеме баш наш Митко. Аз много искам да видя как Митко се състезава с един германец за място в заводите на Ауди (примерно). Много искам да видя и как го приемат като равен европеец. Ама иначе ограниченията ще са паднали...

Европа не е само географско понятие. Никой ли не го е разбрал още?
Уж сте умни хора...
явно не си ме разбрал, ако Митко превъзхожда един германец с професионални умения той ще му седне на мястото и факта че Митко е завършил МЕИ не го прави по-калпав. Аз нямам проблеми нито с комуникативни нито с професионални умения. Проблемът ми е точно с тези ограничения. Медиите в Англия хвърляха и още хвърлят кал срещу нашите специалисти и когато стане дума за право на работа на българите не се пропуска да се отбележи че глобата за наемане на работник без разрешително е 10000 паунда, нищо че имаме право да работим при определени условия - това умишлено се премълчава. В резултат на тази кампания фирмите са наплашени и е достатъчно при кандидатстване за работа да има няколко кирливи индиеца или поляка и ти автоматично отиваш в списъка с резервите. Ако успея да убедя интервюиращите да ме допуснат до пробен период (което изобщо не е масова практика в Англия) от там нататък нямам никакви проблеми. А, и още нещо по отношение на образованието. Професионалните умения са си професионални умения - всички са учили законите на Ом и Кирхов и Котелников... и да, науката се развива, но който си е съвестен специалист успява да навакса с промените. Това, което липсва на тукашните инженери е креативност. Много добре са подготвени теоретически, но те за проблема Х знаят че решението е Y защото така пише в учебниците. По мои наблюдения българските специалисти превъзхождаме западните точно с това качество и то точно тези, които са завършили МЕИ и са практикували в България. Аз точно така пробих на едно интервю - казах им че електрониката е точна наука доколкото се подчинява на физични и математически закони, от там нататък е като конструктор Лего и всичко опира до въображението на инженера и това е което отличава iPhone от останалите телефони - отвътре няма нищо по-различно от другите телефони но продукта си излъчва някаква магия. Искам да кажа че ограниченията пречат, знам че са наложени заради нискоквалифицираните работници, но те пречат и на висококвалифицираните дори там, където има облекчения за тях. Достатъчно е уронването на престижа ни - аз затова избягвам работата в екип - заради отношението, недай си боже да работиш с чернилка автоматично се превръщаш в гръмоотвод на комплексите им.
Manage the expectation
Публикувай отговор