Какво работите в момента и какво в началото?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Аватар
anxeli
Мнения: 3805
Регистриран на: Вто Ное 02, 2004 1:36 pm
Местоположение: TO

Мнение от anxeli »

Ами направете си сметка :roll:, от 37 до 63 хил доход данъка е $6067 + 31.15% на римайндъра. Това значи че Анто не бива да плаща повече от около 8200, а той плаща 16 хилки :). Нещо не е у ред. Аз плащам грубо около 26% данъци и ми връщат бая накрая, защото клеймвам градина за хлапето, спортни занимания, курсове за квалификация, мед. и зъбарски процедури, ррсп и т.н.
Циганите - на Сатурн !
Аватар
anito
Мразим да мислим
Мнения: 2595
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 9:35 pm
Местоположение: Са

Мнение от anito »

Бе кво сте се хванали за данъците на Антон, той не се жалва, напротив, казва, че му е добре даже и така. 8)
Първа работа - продавачка, втора - техник ОТК, трета - машинистка :lol: Междувременно учене на език (щото с почти нулев от БГ), неплатен стаж 6м., от които 4 на инж. пост, и изпити за членство в проф. орда. Сега свършвам сертификат в уни и почвам да търся нещо по-така :wink: Ако не стане: мога пак на машина и пак ще съм по-добре от в БГ като отговорна другарка в голяма фирма. И не се чувствам нещастна като Венус от работата в цех, може би защото цял живот съм била из цеховете, па макар и от другата страна.
За улеснение на публиката: аз съм от нереализираните :lol: ма пак по ми харесва от БГ. :beer:
Обичам да преча
Dparo u TaHq

Мнение от Dparo u TaHq »

Анито ,правилноо :thumbsup:
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Мнения: 3360
Регистриран на: Съб Яну 31, 2004 12:10 am
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

Драго , ами ако стане така, че не стане работата с пожарникарстването (не ти го пожелавам) пак така ли ще викаш ?
Dparo u TaHq

Мнение от Dparo u TaHq »

Филипне,определено не съм си казал "край,пожарникар и нищо друго"
Мога и бих работил много други неща както съм го правил в България.
Срамна работа няма,нали :baby:
Щом има трастика всичко е наред :)
Dparo u TaHq

Мнение от Dparo u TaHq »

Но наистина бих се стремил към пожарникар,защото искам да мога да помагам на хората,да правя нещо значимо.......времето ще си покаже
Жени
Мнения: 1120
Регистриран на: Чет Фев 15, 2007 5:11 pm
Местоположение: Торонто

Мнение от Жени »

Dparo u TaHq написа:Но наистина бих се стремил към пожарникар,защото искам да мога да помагам на хората,да правя нещо значимо.......времето ще си покаже


Dparo u TaHq ,Ако знаеш колко канадци чакат на мноооооооого дълга опашка, "за да правят нещо значимо и искат да помагат на хората"! :wink:


За протокола: Първите 9 месеца нищо не работех, поне не нещо съществено. Имах нелегални логопедични занимания по домовете с 2 канадчета, т.е. 4 часа седмично! Кви пари вземах няма да напиша, че да не ме издаде някой на данъчните! :lol: 8) :wink:

От 1 седмица работя в Детски Градини Peekaboo, като ECA което е асистеннт на учителката. $ 11 на час, пълен работен ден, от понеделник до петък.

Парите не са много и не ми се налага да работя, но ми се налага да натрупам КАНАДСКИ опит, много се държи на това особено в сферата за работа с деца! Този канадски опит ми трябва, щото като си завърша канадската съртификатна програма, за която писах в една друга тема, ще искам да си намеря работа за 30 долара на час, ама изобщо няма да ми и погледнат резюмето, ако нямам канадски опит! :wink:
dartcherniat
Мнения: 275
Регистриран на: Вто Яну 11, 2005 10:45 pm
Местоположение: Acer

Мнение от dartcherniat »

Антон написа:Целта ми не е заяждане, обявявам го предварително с цел да не засегна предния, но в Онтарио и Квебек човек завършил висше техническо образование не е инженер. .
Хе не се засягам споко.Ми ние не сме завършили тук ,а в бг и там сме инженери. :D. Аз от местния ордер не се вълнувам хич.
Да уточня , че за Кебек и ако практикуваш тук може и да е така. Но може да живееш тук и да работиш за Онрарио ( там са Professional Engineers ) и УСА , да се пишеш инженер (не профисионален) , и нямаш проблем. На мен такава ми е позицията - това пише и на визитките ми :). Аз лично се подписвам под всички сметки и после друг подпечатва. А също така мой колега, ми каза че от ордера са се свързали с него да му кажат, че са го засекли да работи като инженер без да е член. Той им е отговорил , че да, но работи само за УСА. Също беше допълнил ,че няма нищо против да стане , ако не му искат френски. От тогава ни стон ,ни вопъл - вече 2 години. :D
П.С. Учудвам се, но 86 000 много малка заплата за човек с такъв стаж. Това в Кебекарска фирма ли? И 36% данък за 44 000 е много .
"О, картофът е злочест зад желязната завеса.
Вадят го с ръка до днес враговете на прогреса.
А в нашия лагер го вадим с багер! " AT
Dparo u TaHq

Мнение от Dparo u TaHq »

Жени,спокойно :)
Няма да се опрем на твоето рамо да ни плащаш социал!
Аватар
troll
Мнения: 2056
Регистриран на: Вто Яну 30, 2007 10:26 pm
Местоположение: MTL, QC, CA

Мнение от troll »

Dparo u TaHq написа:Но наистина бих се стремил към пожарникар,защото искам да мога да помагам на хората,да правя нещо значимо.......времето ще си покаже
Човек с таз нагласа да помага на хората е само за "préposé ou préposée aux bénéficiaires " а и много се търсят. :lol:
Верно ,че местното население много не си пада, но то само докато са млади, т.е. под 75 г., а и все повече ще остаряват. :lol:
Тук хората уредили се да бъдат началник кадри са толкоз зле, че даже сами не могат да разберат, а направо те питат :
"Що да те вземем тебе, а не някой друг?"
И ти какво ще кажеш? Щото искам да помагам на хората! :lol:
Желанието ти да помагаш на хората се взима предвид ако искаш да миеш задниците на тез дето не могат сами. :lol: За пожарникарството не важи. :lol: Щото като почне екипа да си подвиква и да си говори по станцията кой как да помага... А ! Бе ти на къф език ще ставаш пожарникар? :lol:
А иначе това, че искаш е добре! Ще станеш помощник-пожарникар и ще те запишат в един списък, ако изпълняващ определени изисквания. Мисля ,че не пишеше да разбира какво говорят другите и да може да ходи, но повярвай ми , че има много неща които не се пишат, но хорат тук си ги знаят :lol:
И най-сетне да ти кажа ,че пожарникарските пари не са лесни пари, щото ти сигурно знаеш де, ама тука пожарникарите не са като у БГ. Тук трябва да ходиш да влизаш в една редица дървени къщи, добре изсъхнали и насмолени снабдени тук там с бутилки пропан от по 20,10,5 и 1,5 литра и газифицирани.А за работата в екип даже няма да ти обеснявам. Примерно сме трима души:Аз -шеф на екипа, Брат ми -ме замества като трябва, а ти, ти си екипа. :lol: И ако си мислиш,че понеже работиш много и си много подготвен и интелигентен и напорист, аз ще кажа на брат ми: що не напуснеш бе брато?Я виж тва новото момче е три пъти по-добро от тебе и повече заслужава твойта работа и твойте пари, а ти ходи се преквалифицирай в строителен работник и оди влачи кофи до 18 етаж при -25. :lol:
И изобщо кохортата дето седи в БГ и рие нервно, очаквайки заветните папиета/пейпъри и харчи готови пари, може да учуди само мен и то със самочуствието си , че може да учуди някой тук.Тука хората са свикнали да посрещат големи работници и да ги карат да работят докато могат, а в туй време идват други. :lol: Тъй върви света! :lol:
Емигрант! Терминатор! Губернатор !
Антон
Мнения: 103
Регистриран на: Сря Окт 01, 2003 2:25 pm
Местоположение: Монреал

Мнение от Антон »

Аз, като свърша проект за Онтарио, го нося на инженер, който има печат за Онтарио, като е за Нов Брунзуик - съответно друг. Има 2-3-ма в компанията за която работя с по 4-5 печата, но това излиза скъпо на компанията, затова са само толкова. За Щатите зная с абсолютна сигурност, че строителен инженер от Вашингтон (щата) не може да подпечатва проекти в Тексас, освен ако цялото изпълнение на проекта не е възложено на компания от Вашингтон, която се занимава с узаконяването, или на такава притежаваща федерален лиценз, но такива са рядкост.
А лафа, как англоговорящ затапва асоциацията на инженерите в Квебек с хитри и на място лафове е доста изтъркана партенка, хората се занимават с това което се върши тук и им дреме как се подписваш в Щатите.
Не забравяй да споменеш и падналия мост!

За данъците - нямам намерение да си пускам фишовете точно в този форум, както казах - всеки преценява какво да приеме и какво - не.

Всъщност истината е по-трагична, защото съм споменал само първоначалните данъци, които се удържат директно, макар че аз към тях придавам и различни удръжки - пенсия, професионална застраховка, фирмен застрахователен план, които някои тук наричат бенефити, но за мен са си удръжки.
И изобщо не съм споменал таксите от рода на ДДС-то 15%, застраховки къща, кола и т.н. НО - парите така или иначе са за харчене и разходите за храна също могат да се погледнат като един вид данък към стомаха. Не съм споменал, че съм във възторг от възможността за печелене на пари в Канада, но аз гледам по друг начин на този въпрос. Важното е труда и усилията които влагам, да ми позволяват начин и качество на живот, които преценявам за нормални. Не съм много претенциозен, и все пак в Канада това се получава, докато в България - въпреки многократно по-големите усилия - не. Интересното е че там почти не съществува(ше) такава корелация, или ако я е имало не била аритметична, а експоненциална - тоест за мъничко повишаване на жизнения стандарт е необходимо огромно увеличение на усилията. Сигурно и затова доста хора в България си казват - айде бе, за 5 кинта повече няма да се напъвам - и са си прави, лошото е че резултата от подобна система е крайно негативен за по-дълъг период.

Стига засега, пък догодина ако видя че пак ги дъвчете същите, пак ще се обадя :lol:
bateto
Мнения: 4226
Регистриран на: Пет Мар 02, 2018 3:48 pm

Мнение от bateto »

Ти да не си бил комсомолски секретар в бг. брато,като те чета какви ги редиш.Като ти е хубаво да бъдеш цял живот наемник и да си подлагаш шепичките в края на месеца няма лошо ,но не се набърквай в аритметиката на хората ,чийто смисъл на живота им е те сами да си пишат работното време и определят правилата на играта,за да са по толерантни и те с теб.Останалото си е натрупана злоба ,като се замисля и аз не знам защо.
Така де,ако ги нямаше тия които визираш,отдавна да си трайно безработен ,дори и в Канада. :wink:
dartcherniat
Мнения: 275
Регистриран на: Вто Яну 11, 2005 10:45 pm
Местоположение: Acer

Мнение от dartcherniat »

Антон написа:Аз, като свърша проект за Онтарио, го нося на инженер, който има печат за Онтарио, като е за Нов Брунзуик - съответно друг.
Че аз какво казвам. Май същото, a. Никъде не пиша ,че професионалният инженер, който, има лиценз във Вашинктон ( P.E) ,може да подпечатва в Тексас, или този от Онтарио ( P.Eng) , да подпечатва в Кебек. ( Всъщност в УСА е доста по-сложно от тук, с лицензите. В момента съм в процес на лицензиране в Тексас). Но той спокойно може да направи изчисленията , които после да бъдат проверени и съответно заверени с печат от друг, който носи отговорността - демек подпечатват и съответно заплатите им са доста по-добри. Профисионалният инженер (PE)подпечатва , като проверил, а другият (EIT) като изготвил и му тече стаж. Демек , професионалнит върши работата на КТК-то в България, знаеш там, той носи отговорността.
Та това , което аз казвам е , че може да работиш като инженер ( EIT engineer in traning), без ордери , но съответно не подпечатваш, не носиш отговорността и затова заплащането е по-малко ( но по-високо от на техник). Ограничение колко време да бъдеш няма. Затова е достатъчна българската диплома. След няколко години, може да получиш и печат ( не навсякъде) и без изпити, а само с канидадстване. Друг е въпроса ,че ако само на диплома разчиташ( без опит) , вероятноста да те вземат е 0. Така ,че всеки сам си прави избора. Ако не искаш, да носиш отговорност, си работиш като ЕИТ такъв цял живот.
П.С. Сега ако някой , мисли ,че само членовете на ордера в Квебек са инженери, си е негов проблем. Забелязвам ,колко комлексирани сме българите. Като запеем не ни признават дипломите , та не ни ги признават. А в крайна сметка и за да станеш , член на ордера не е необходимо да учиш наново.
Последно промяна от dartcherniat на Нед Май 25, 2008 10:07 pm, променено общо 1 път.
"О, картофът е злочест зад желязната завеса.
Вадят го с ръка до днес враговете на прогреса.
А в нашия лагер го вадим с багер! " AT
Аватар
Ivan1007
Мнения: 12479
Регистриран на: Нед Юни 11, 2006 2:01 am
Местоположение: Calgary

Мнение от Ivan1007 »

По образование съм инжинер-геофизик, а тук в Алберта има APEGGA ( Асоциация на Професионалните Инжинери, Геолози и Геофизици на Алберта)
В началото се бях засилил да им ставам член, после си намерих работа и установих, че мога да си работя като такъв без да се занимавам да обяснявам на някой неграмотник дали съм точно инжинер или геофизик.
:D
Вече 6 години не съм почувствал нужда от пръстена им. И двете фирми зa които съм работил са филиали на американски такива и в позицията ми влиза и думата инжинер. Интересува ги какво мога, плащат ми добре и нямам намерение (засега поне) да се занимавам с APEGGA
Държа да подчертая, че това се отнася за мойта специалност и работа и не важи за всички.
tztania
Мнения: 25
Регистриран на: Чет Фев 07, 2008 9:04 pm

Мнение от tztania »

Има една подробност, тук в Канада под инжинер се разбира човек с техническо образование, но не висше.
Съпругът ми е професионален инженер тук в Албърта. Единственните изпити, които държа са професионална етика и икономика. Втория защото е завършил преди 1989 година в България. Докато го допуснат до тези изпити мина през иглени уши (едното изискване беше документ от ВМЕИ на английски език изпратен директно до тях)
Публикувай отговор