Канада, каквато я видях

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Публикувай отговор
dartcherniat

Мнение от dartcherniat »

Леле боже - вече 9 станици - не че ги четох ама как не ви писна да дъвчите едно и също.
"О, картофът е злочест зад желязната завеса.
Вадят го с ръка до днес враговете на прогреса.
А в нашия лагер го вадим с багер! " AT
Аватар
7George

Мнение от 7George »

Обаче се чудя дали да не започна да градя позитивен имидж в тоя форум и първото, с което мисля да започна е да кажа на всички - "Хора, братя и сестри, дами и господа, другарки и другари, не се притеснявайте, в Канада пържолите винаги са на специал - само трябва да уцелите правилният магазин! И бирата върви с тях. Наздраве!" Laughing

Joana
Браво!
Виждам, че за почваш да си интегрираш! Само такива постинги, усмивка! :thumbsup:
Е, в Мисисага става по-бързо, за към 2 седмици, на нас ни трябва малко повече...
Само батето още не може да намери покой.
Аватар
Joana

Мнение от Joana »

7George, в грешка си - това е временно проявление на "Стокхолмския сндром". Утре ще ми мине. :lol:

Joana
"... и аз открих свободата, дивата соколова свобода, която ме остави без дъх, сякаш пред мен се откри един живот с вятър, слънце и гонени от вятъра облаци, живот, за чието съществуване не бях и подозирал." "Сенки в рая", Ремарк
HYYS

Re: За който не го е чел!

Мнение от HYYS »

flyfish написа:
JBD30 написа: В Канада ХЕИ няма,както и не съществува качествен контрол за храните (ДВСК),всичко е оставено на самотек.....JB
Това е доста интересно твърдение,между другото...Някой може ли да даде малко повече информация по темата...Аз, честно да ви кажа,такава мизерия и мръсотия в масовите заведения за хранене,каквато е в Канада,даже и в БГ не съм виждала.В БГ преди да започнеш работа в хранителната пром. задължително ти правят определен кръг изследвания,тука няма такова нещо....Дроги,откачалки,бездомници и алкохолици...кой мислите ви прави пиците,които поръчвате?Само като си преставя изпадналите мизерници,които работят в разните му там пицарии и т.н без никой да контролира хигиената,направо ми се повръща.Няма да забравя думите на мой познат,който разнасяше пица и се оплакваше,че между каранията го хващали в кухнята да готви нещо си...Друга моя позната разказваше как в заведението,където работела всеки трети ден имало нови служители,които просто идвали от някъде,поработвали и изчезвали отново в небитито,за да направям място на следващите...В някои отношения канадците са пълни ненормалници...това е истината..
Всеки, който държи заведение или производство свързано с храна, трябва да е получил permit от местните здравни органи, които за BC се явяват British Columbia Health Authorities, според Canadian Food Inspection Agency:
http://www.inspection.gc.ca/english/fss ... aure.shtml

Това разрешение се дава съгласно Food Premises Regulation:
http://www.qp.gov.bc.ca/statreg/reg/H/H ... _division5
Там има текст, който разглежда хигиената на работещите (Division 5). Т. 22 засяга отговорността на мениджъра на заведението по отношение на заразните болести.

Според мен, идеята е контролът да се осъществява чрез този, който оперира заведението и да му се търси сметка за това и вероятно да се отнемат разрешения, ако горното не се прилага.
Така че има и ХЕИ има и ДВСК, но нали никой не очаква да се наричат HEI и DVSK.
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

мда, даже в Квебек има подобна комисия само за Монрелските заведения и магазини:

http://applicatif.ville.montreal.qc.ca/ ... cualif.htm

ето и за провинцията

http://www.mapaq.gouv.qc.ca/Fr/Restauration/

Вярно, че не се казват ХЕИ и ДВСК :lol: :lol: :lol:
alen vid

Мнение от alen vid »

HYYS написа:
flyfish написа:
JBD30 написа: В Канада ХЕИ няма,както и не съществува качествен контрол за храните (ДВСК),всичко е оставено на самотек.....JB
Това е доста интересно твърдение,между другото...Някой може ли да даде малко повече информация по темата...Аз, честно да ви кажа,такава мизерия и мръсотия в масовите заведения за хранене,каквато е в Канада,даже и в БГ не съм виждала.В БГ преди да започнеш работа в хранителната пром. задължително ти правят определен кръг изследвания,тука няма такова нещо....Дроги,откачалки,бездомници и алкохолици...кой мислите ви прави пиците,които поръчвате?Само като си преставя изпадналите мизерници,които работят в разните му там пицарии и т.н без никой да контролира хигиената,направо ми се повръща.Няма да забравя думите на мой познат,който разнасяше пица и се оплакваше,че между каранията го хващали в кухнята да готви нещо си...Друга моя позната разказваше как в заведението,където работела всеки трети ден имало нови служители,които просто идвали от някъде,поработвали и изчезвали отново в небитито,за да направям място на следващите...В някои отношения канадците са пълни ненормалници...това е истината..
Всеки, който държи заведение или производство свързано с храна, трябва да е получил permit от местните здравни органи, които за BC се явяват British Columbia Health Authorities, според Canadian Food Inspection Agency:
http://www.inspection.gc.ca/english/fss ... aure.shtml

Това разрешение се дава съгласно Food Premises Regulation:
http://www.qp.gov.bc.ca/statreg/reg/H/H ... _division5
Там има текст, който разглежда хигиената на работещите (Division 5). Т. 22 засяга отговорността на мениджъра на заведението по отношение на заразните болести.

Според мен, идеята е контролът да се осъществява чрез този, който оперира заведението и да му се търси сметка за това и вероятно да се отнемат разрешения, ако горното не се прилага.
Така че има и ХЕИ има и ДВСК, но нали никой не очаква да се наричат HEI и DVSK.
Ами не само според теб е така , моите проучвания в областа ,също сочат ,че именно собственика е длъжен да отговаря за контрола и качеството в заведението си .
В законовите наредби не съм срещнал абзац , ясно сочещ отговорността на Фууд инспекшън айганси оф Канада - да, за оторизация трябва да се обърнеш към тях , за да ти дадат лицвнз .
Но не са длъжни да извършват проверки , виж - при подаден сигнал , да отиват веднага , но иначе ясен регламент за превенция не съм срещал.

А собствениците , веднъж докопали се до лиценза , си правят веднаааааааааааага застраховки /трудови злополуки и т.н. /

Инспекцията се провежда само за задгранични храни и суровини , както и на места като кланници и т.н.

Фууд инспекшън ейжанси оф Канада не носи пряка отговорност , в случай на хранително отравяне в заведенията за обществено хранене , тука и аз мисля ,че инфото ти е верно .
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

HYYS написа:Там има текст, който разглежда хигиената на работещите (Division 5). Т. 22 засяга отговорността на мениджъра на заведението по отношение на заразните болести.
Това е много показателно. Тук е тънката, но съществена разлика, която ние българите не можем да схванем, защото идваме от общество, в което отговорността не означава нищо. Ако в някое заведение в България и в Канада се случи хранително отравяне, какъв е шанса да има съдебен процес и осъдени виновни по случая на едното и другото място и най-вече каква ще е разликата в последствията за собствениците на двете места? Все сме свикнали някой и нещо да ни контролира отгоре, защото ние нямаме чувство за лична отговорност пред обществото, породено от липсата на съвременна работеща съдебна система.
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

Това колко са чисти ресторантите в БГ в сравнение с Канада... абе милички, вие луди ли сте бе???

Федералното правителсво не му е работа да проверява всеки ресторант. Провинциалните и местните администрации се грижат за това. Ето тук например може да търсите по име ресторанти в Торонто и какво са намерили "местното ХЕИ" при проверките, които правят няколко пъти през годината. Забележете че им правят забележки дори за неща от типа на "свършила е тоалетната хартия/сапуна в кенефа".

Вие не сте ли яли дюнери по пазарите дето в будките единственото нещо което е в хладилник са кока-колата и бирата? Хората дето те обслужват няма мивка дето да се измият, не че някой от тях би се измил ако имаше възможността... фърля цигарата и е готов да те обслужи.

Между другото, това че някой е бил проверен за болести като го вземат на работа (съмнявам се че това се прави много често), каква е гаранцията че няма да пипне нещо след два месеца? Да не би да дават кръв на ХЕИ през две седмици?

Бахти криворазбраната цивилизация... вие наистина ли не виждате каква тотална кочина е БГ в момента? Толкова ли сте свикнали да живеете в онези лайна, че сега една нормална, чиста и красива страна ви изглежда толкова ужасно???

Може би защото канадците имат наглостта да излизат по улиците със дънки и тениски. Вярно че в БГ всеки носи костюм.... е, половината от тях се я се окъпят веднъж да седмицата, я не... ама нали са официални. Гати превземките туземски. Или ако не е костюм, то ще е нещо марково. Пише АРМАНИ с ей-толкоз големи букви на гъза, и на левия и на десния крачол (което май е гаранция че дрешката е менте)... да видят всички каква голяма работа съм.
flyfish

Мнение от flyfish »

HYYS,нали се сещаш,че това което ти си написал не противоречи на това,което аз съм написала.Естествено,че всички заведения за хранене имат разрешителни.Проблемът идва след това.Никой не контролира нищо.Заведенията за хранене се самоконтролират.Ако мениджърът е мърльо и си няма и понятие от крос контъминейшън,не си мие ръцете след тоалет и т.н,нали се сещаш какво се случва.Не забравяйте ,че те собствениците са бизнесмени,не експерти по хигиената.Каквото и да ми разправята,аз съм го виждала с очите си-мизерията е пълна....
flyfish

Мнение от flyfish »

....до момента,в който някой се оплаче и нещата се раздухат.За тези,които вярват в системата-ДА ВИ Е СЛАДКО.......
Aries

Мнение от Aries »

flyfish написа:HYYS,нали се сещаш,че това което ти си написал не противоречи на това,което аз съм написала.Естествено,че всички заведения за хранене имат разрешителни.Проблемът идва след това.Никой не контролира нищо.Заведенията за хранене се самоконтролират.Ако мениджърът е мърльо и си няма и понятие от крос контъминейшън,не си мие ръцете след тоалет и т.н,нали се сещаш какво се случва.Не забравяйте ,че те собствениците са бизнесмени,не експерти по хигиената.Каквото и да ми разправята,аз съм го виждала с очите си-мизерията е пълна....
Да бе, не знам как е в Монтреал, ама тук в Бритиш по носа като се пипне и търчи до мивката, за да се измие. И нивото на хигиена е в пъти по-високо (а контрол на средата, в която се работи се прави един път на няколко месеца и собственика НЕ знае за идващата проверка) отколкото в БГ. Да не говорим за прословутите павилиончета към училищата, където вода няма (не, че лелката би се сетила да се измие след като е изровила всичко от носа си) а се продават храна на децата.
Dparo u TaHq

Мнение от Dparo u TaHq »

Marto,няма смисъл да обяснаваш на някого,каквото и да е.
Наистина явно са свикнали да ги мачкат и да живеят в мизерия,че даже и им харесва.
Това си е вид мазохизъм.....но не е важно това,важното е какво ние ще направим нали Приятелю!
becks

Мнение от becks »

Аз не искам да сравнявам Канада с друга страна, само искам да попитам всички разбирачи по хигиена в канадските ресторанти колко пъти са влизали в кухнята на такъв???

Пак повтарям, в български ресторант не съм работил, само съм бил клиент, но това което flyfish ви пише, аз гарантирам че е така с две ръце.

Първите ми 4 месеца след пристигане прекарах като сервитьор в един голям и два малки ресторанта. И трите места с претенции - клиенти евреи, ала-бала, високи цени. За 4 месеца проверка не видях някой да направи. Всичко е на отговорността на собственика. Текучеството е такова, че ако всеки постъпил на работа трябва да се изследва, то канадското здравеопазване ще се задръсти.

Наемането на работа става така - кога може да почнеш? Утре? Ок. В 11 да си на работа с униформа, имаш една седмица обучение.

Двама човека постоянно те следят дали се усмихваш и превземаш пред клиентите, колко си учтив и.т.н., но никой не ти гледа дали си миеш ръцете. Тва е истината. В кухнята са само шриланковци, на които е забранено да се показват под какъвто и да е начин пред клиентите
:lol: От един шриланкси рефюджи може да очакваш точно толкова лична хигиена, колкото от български циганин.

Настинал си? Сори ама не ства да си вземеш почивен ден, малко ни е персонала тази седмица. Може да си представите в ресторант с 250 места на колко човека съм се изкихал в лицето.

Не говоря за някакви ресторанти-дупки, а за места с претенции.

:D :D :D
flyfish

Мнение от flyfish »

Aries,ами че и аз съм в Бритиш,бе човек :lol: .Като се пипнели по носа и търчели да се мият :rotfl: .Това го разкажи на дрогирания канук или на мизерния китаец,дето и двамата не знаят къде се намира мивката.
Драго,ти за момента ще е хубаво да не се изказваш неподготвен,щото доколкото знам още си на етап "вчера си подадохме документите,УРА!".Като дойдеш и видиш как стоят нещата,тогава може.Поздрави на Варна :wink:
HYYS

Мнение от HYYS »

В допълнение към Mr.Geek, освен лична отговорност в закона е заложено доверие, което ако бъде загубено, следват санкции, неотменими с подкуп. В споменатата т.22 има много повече отговорност, отколкото изглежда на пръв поглед. The Operator винаги може да бъде обвинен, че е нямал достатъчно наблюдения дали е здрав персонала.
Никой няма да отрече, че в практиката има стремеж да не се спазват правилата. В постинга на JDB30, обаче се намекваше, че няма закони и органи.
Тази тема има смисъл от продължение, само ако някой е подавал (или смята да подаде) сигнал до тези authorities и ни разкаже какво е станало:
а/ никой не е инспектирал заведението и не смята да го прави
б/ инспекторът си е тръгнал от ресторанта с $1000 (да речем) и смята да си затвори очите
в/ наложени са глоби и предупреждение за отмяна на permit-a

А преглед за заразни болести при постъпване наистина няма кой знае какъв смисъл, персоналът може да се зарази на всеки следващ ден.
Публикувай отговор