Kak da si proizvedem rakiya pri domashni usloviya

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Заключено
bateto
Мнения: 4226
Регистриран на: Пет Мар 02, 2018 3:48 pm

Kak da si proizvedem rakiya pri domashni usloviya

Мнение от bateto »

Poradi golemiya zritelski,chitatelski i slushatelski interes kam temata ,podskazano mi ot mnogobroynite lichni saobshteniya koito poluchih otdelyam ot bezcennoto si svobodno vreme i se otkasvam ot lyubimoto si zanimanie svarzano s degustaciya i chesto prelivane s toya produkt da spodelya lichniyat si opit po prigotovlyavaneto mu pri domashni usloviya.

Rakiyata e aperitivna napitka ot vodnoalkoholni raztvori,nesadargashti zahar.Izhodni surovini za proizvodstvoto u nas sa fermentirali plodovi kashi ,grozdovi dgibri,vino.te se distilirat /izvaryavat/v hermeticheski zatvoreni kameri/kazani/ pri temp. 76C.Poluchenata alkoholna technost sled razregdane do gelaniya /standarten/ alkoholen gradus se naricha rakiya.
Vidat na plodovata kasha opredelya rakiyata :slivova -ot slivi,grozdova -ot grozde,vilyamova -ot krushi i dr.

Po gore opisanoto moge da go prochetete vav vseki uchebnik po stokoznanie,tehnologiyata na proizvodstvo moge da vi e poznata ot vashite dyadovci,no v givota na vseki edin chovek nastapvat i trudni momenti ,kogato ot degustator mu se nalaga da se yavi kato proizvoditel i kakto kazva izvestnata balgarska pogovorka ;nevolyata e nay dobriyat uchitel; i kakvo ni ostava da vikame nevolyata ,zaradi tova s nay blagorodni chuvstva ste se izgiveya v rolyata na nevolyata i ste napravya kratko opisanie na tehnologiyata i procesa .

Tryabva da imame 4 neshta za da si proizvedem rakiya pri domashni usloviya ,bez da gi stepenuvam po vagnost:
1.saoragenie za destilaciya
2.recepta pri polevi usloviya /razbiray kanadski/
3. tehnologiya
4. GELANIE

Zapochvam s opisanie na parvoto kato ste se postaraya da go opisha maksimalno razbiraemo i da ne mi se smeete na podrobnoto opisanie
-osnovno saoragenieto za distilirane e situirano v dva osnovni sada i nyakolko pomoshtni elementa ,neobhodima ni e tendgera pod nalyagane ,kolkoto po golyama ,tolkova po dobre ,no tova oznachava i po skapa ,predlagam optimalen variant 5-7lt. saotvetno 50-70d.,plastmasova kofa za 3,4d. medna trabichka /prodavat gi v home depot s dalgina okolo metar navita na rulo/,shlauka ili/a/ ustoichiva na nalyagane i temperatura /sashto v Home..,prozrachna za orientaciya / Saobrazyavate razmerite na med. traba ,shluk i otvora za izhod na parata na tendg.
Mednata traba se naviva pod formata na serpentina i se vgragda v kofata /sada/ ,kato gorniyat i kray/izvod/ probiva gorniyat kray na kofata i starchi v ochakvane da se saedini s shlauk. dolniya kray analogichno probiva dolniya kray na kofata i starchi i chaka ot nego da poteche rakiyata / i dvata probiti kraya na kofata sa po horizontala ,da ne stane greshka danoto ne se probiva /.Sled kato sme izpalnili po opisaniya nachin korpus n1 svarzvame gorniyat starchasht kray na med. traba sas izhoda na parat na tendg. pod nalyagane ,kato predi tova sme mahnali obezopasitelniya vintil na sashtata .
Po toya nachin saoragenieto e gotovo za boy ,no tryabva da se predvidi dalginata na shalok. spored kuhnenskite usloviya ,t.e. da se vzeme pod vnimanie ,che tendgerata e v/u kotlona ,a kofata e v mivkata pod techashtata voda .Obrazno si ya predstavyame situaciyata ,tend. na kotlona kofata sas serpentinata v koritoto na mivkata pod techashtata voda /struyata se regulira spored iziskvaneto serpentinata vinagi da e pokrita s techashta voda / i za da ima postoyanna cirkulaciya na studena voda bez kofata da preliva se probiva podhodyasht otvor v dolnata chas na horizontalnata strana na kofat ,po toya nachin se osiguryava cirkulaciyata.Sada v koito se izticha rakiyata se podlaga pod starchashtata chast na med. traba v dolnata chast na kofata i tryabva da se predvidi spored dom. usloviya na kakvo nivo tryabva da bade izvedena med. traba
po toya nachin pristapvame kam t.2-recepta ,tuk vseki moge da go napravi spored fantaziyata si ,az ste opisha proverena ot men :
-stafidi/optimalna cena 3d. za kg./-3kg
-zahar-5kg-5d
-maya za hlyab -4,5 chaeni lagici se raztvaryat v chasha topla voda -40-50c
-stafidite mogat da se zamenyat sas susheni kaysii,slivi,smokini i dr. ,spored vida na ploda ste imate i naimenovanieto na rakiyata ,no ot lichen opit nay spoluchlivi sa stafidite i smokinite.
-tehnologiyata za prigotvyane na ;kashata; e slednata -v kofa ili drug sad s vmestimost 20-25lt./az izplzvam tiya ot vinoto/ seslagat stafidite ,zaharta raztopena na razrvor ,dopalva se kofata s voda /topla i raztvorenata maya ,taka polucheniyat material se dargi na toplo,naprimer v banya ,do parno v prodalgenie na 10-15dni dokato fermentira ,t.e zaharnosta na raztvora se svede na 0,koeto se proveryava na vkus,
-tehnologiyata za poluchavane na materiala pozvolyava razlichni variacii spored koito ste zavisi dobiva i vkusa na produkta ,naprimer moge da smenyate kolichestvoto na ploda izaharta ,no kato cyalo za da izkarate okolo 4-5lt. rakiya po tozi nachin v razlichnite saotnosheniya na dvata produkta sborat i tryabva da e okolo 7,9kg.
-3.da go narechem tehnologiya na destilaciya :
-napalvat se 2/3 ot tendgerata i se postavya na kotlona na max./praktikata ste vi podskage tochno na koya stepen na kotlona/,sled kato raztvora v tendg dostigne gradusa na kipene prez otvora prez shlauk. koyto vodi kam serp. v kofata zapochvat da izlizat taka narechenite alkoholni pari ,koito popadnali v serpentinata potopena v postoyanno cirkulirashtata studena voda v kofata se preobrazuvat v taka gelaniyat i ochakvan kraen produkt.
-kak da regulirate posocheniyat po gore proces da stignete do savarshenstvo ne moge da se opishe ,gelaniyat efekt ste doyde s nyakolko opita i kachestvoto na produkta ste e pravo proprcionalno na vashiyat nyuh i tarpenie.


4. kakvo ostana,da GELANIE,imenno gelanie zashtoto pri domashni usloviya proizvodstvoto na rakiya iziskva i vreme i krie nyakoi nedostataci ,naprimer izdaynicheskata mirizma na sveg likyor ,koyato moge da bade usetena ot vashite komshii/no vav vsichki sluchai po dobra ot aromat na kari i pargen chesan/,obiknovenno procesat na proizvedstvo e sapatstvan s leko/ili tegko/ opiyanenie ,nalogeno ot nugdata na postoyanen kontrol na kachestvoto na produkta /degustaciya /sapatstvashto s posledvasht mahmurluk i glavobolie.nugdata na dostatachno argumenti da ubedite polovinkata si/ako e trezvennik/ ,che ne ste se prevarnali v alkoholik ,a se nugdaete ot dokazatelstvo,che ste vse oshte goden da satvorite produkt,a ne ste zombiran da chakate na olmara ili saka i nay veche sam da si vyarvate ,che vi vyarvat.

obache na bazata na tiya nedostataci pozitivite sa bezkrayno po veche ,nyama da gi izbroyavam samo za prime :ste imate mnogo,mnogo priyateli :D

nakraya NAZDRAVE

,nyakoy ,ako ne e razbral da pita ,stoto i az kato go prochetoh mnogo ne
mi stana yasno.

Ochakvayte prodalgenie novi razyasneniya za geni,puri,uiski i podobni razni veseli raboti.
Аватар
troyaneca
Мнения: 164
Регистриран на: Пон Ное 17, 2003 9:53 pm
Местоположение: Montreal

Мнение от troyaneca »

V dopulnenie na gorekazanoto moga samo da suobshtia na interesuvashtite se, che pritejavam profesionalen areometur (spirtomer) s vgraden termometur, taka che koito se interesuva po-podrobno i nauchno za rezultata ot svoia eksperiment, to neka donese 1 litur ot poluchenoto veshtestvo, shte mu napravia pulno izsledvane BEZPLATNO.
Za kontakt- prashtaite LS
bateto
Мнения: 4226
Регистриран на: Пет Мар 02, 2018 3:48 pm

Мнение от bateto »

Auu,golyam hitrec se izvadi i az go imam obache ti me izprevari :o ,no za da sam aktualen ste dobavya ,kam sashtata oferta priemam vsichki klienti koito si doydat i s mezeto. :o
Аватар
Kuma Lisa
Мнения: 4545
Регистриран на: Чет Ное 13, 2003 5:02 pm
Местоположение: BC

Мнение от Kuma Lisa »

Хаха,сладури :D ракийка ли ви се пийва :roll:
Нали знаете как в САЩ се избира президент:
минават целия му род под лупа, и се гледа какво е направил за благополучието на страната си и какво е учил и какви титли е защитил.

powered by Botzo
joro
Мнения: 6456
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 11:04 am
Местоположение: Bulgaria

Мнение от joro »

Кума Лиса написа:Хаха,сладури :D ракийка ли ви се пийва :roll:
Ами без домашна ракия закъде? Пък и една машинка за хляб като си вземе човек, и едно прасенце като домашен любимец, няма нужда изобщо да ходи да дава пари на тия спекуланти от супермаркетите. Искам само да попитам терасите в канадските блокове широки ли са? Има ли достатъчно място да накачим суджуците?
"Което не става с кубатура, става с обороти"- девиз на японската фирма Кавазаки
Аватар
IvHaydu
Хайдутин на годината
Хайдутин на годината
Мнения: 4829
Регистриран на: Нед Юли 27, 2003 4:52 pm
Местоположение: Montreal, QC

Мнение от IvHaydu »

Не случайно французите наричат ракийката как? А, вода на живота!!!
:D :D :D :D
Репутацията е онова, което хората знаят за теб. Честта е онова, което сам знаеш за себе си. Пази честта си. И майната и на репутацията...
По-добре временни неуспехи, отколкото временни успехи!
bateto
Мнения: 4226
Регистриран на: Пет Мар 02, 2018 3:48 pm

Мнение от bateto »

Mi Jоре terasite sa shiroki ,no e mnogo riskovo podobni delikatesi da se eksponirat na otkrito osobenno po niskite etagi.Edin komshiya ot vtoriyat etag naskoro se oplaka ,che mu otkradnali sudgucite ot terasata ,samnyaval se v komshiite arabi i se zakani dogodina da gi natapche samo sas svinsko,a inache petalata ya prodavashe po 6d. parcheto i nemogeshe da nasmogne ot klienti.
Аватар
Kuma Lisa
Мнения: 4545
Регистриран на: Чет Ное 13, 2003 5:02 pm
Местоположение: BC

Мнение от Kuma Lisa »

Ахахаха,bate,ти направо ме утрепа :D съседа ти е голям пич :D
мойта тераса е много голяма,ама няма кой да прави суджуците :roll: ако някой иска да ги суши при мен-няма проблеми,кучето ще ги пази като кокала си :shock:
Нали знаете как в САЩ се избира президент:
минават целия му род под лупа, и се гледа какво е направил за благополучието на страната си и какво е учил и какви титли е защитил.

powered by Botzo
joro
Мнения: 6456
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 11:04 am
Местоположение: Bulgaria

Мнение от joro »

Ми аз мисля само свинско да ръгам, ама ме е страх комшиите араби да не вземат да ми взривят терасата, нали за тях свинското е сатанинско :D :D :D Пък ако някой канадец ми открадне банския старец, няма да ме е яд толкова, че го е откраднал колкото, че няма да може да си го нареже :D :D :D
"Което не става с кубатура, става с обороти"- девиз на японската фирма Кавазаки
Аватар
Lub0
Мнения: 6899
Регистриран на: Вто Авг 26, 2003 11:42 am
Местоположение: Sunnyvale Trailer Park, Nova Scotia
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Ако живееш на по-високите етажи нямаш проблеми със съджуците. Ще забележеш обаче познати лица да се навъртат около блока ти, а когато станат готови, сутрин ще трябва да разгонваш гостите от прага си и барзо да излизаш за да не се шмугне някой вътре... Предполагам и при ракиджиите ситуацията е подобна?
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
ssttoo
Администратор
Мнения: 2389
Регистриран на: Нед Юли 27, 2003 1:12 am
Местоположение: LA, California
Обратна връзка:

Мнение от ssttoo »

"Ям със килограми,
суджуци и салами."

Трендафил Акациев
Аватар
JoroF
Мнения: 796
Регистриран на: Нед Авг 10, 2003 12:51 pm
Местоположение: TORONTO-CANADA

Мнение от JoroF »

shte si pozvolia da predloja edna modifikacia na kondenzatora /kofata /na saorajenieto koeto opisa bateto.vzimate medna traba s diam.8-10 mm. ,daljina proizvolna /pkolo1-1,5 metra/vzimate prozrachna shlauha s po goliam diam. ot tozi na trabata pravite stranichno procepi na shlauha i vkarvate trabata v nego.trabata triabva da vliza platno prez procepiteot dva ta kraia na med. triabva da ostaviate po 5-7 cm ot kraishtata med. traba ,uplatniavate procepite s tikso/ima edno zdravo tikso,sivo ili cherno na cviat,/navivate trabata spiralovidno.gornia krai na med. traba svarzvate s tendjerata,a ot dolnia izticha kondenzata/rakiata/,dolnia krai na shlauha /ot kam rakiata /se svarzva kam cheshmata, a ot gornia izticha vodata v mivka ,kanal.mojete da napravite edno U obrazno ogavane v dolnia krai ma med. traba za poluchavane na palna kondenzacia na parite/stava kato sifon/ da niama fira.s struiata na cheshmata regulirate ohlajdaneto s techashta voda.spestiava se kofata /namaliavat se nachalnite proizvodstveni kapitalovlojenia/i niama davi bie jenata che ste i batisali kofata.niama opasnost dase butne i razlee kofata /povreda na saorajenieto/v sledstvie na postoiania kontrol na kachestvoto /s opitvane/na produkta.dano sam polezen s neshto
THE LAST LINE OF DEFENSE
Заключено