нуждая се от съвет...

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Аватар
Independent
Мнения: 1723
Регистриран на: Пет Сеп 24, 2004 8:03 am
Местоположение: Montreal, QC

Мнение от Independent »

Сроковете кой ги е определял?
Ако си ти - другия път да внимаваш повече.

Ако са те питали, но накрая не са ти взели мнението под внимание - документираш всичко мноооого подробно. Колко е била първоначалната оценка, колко е записано в плана, колко е отнело в действителност, разбивка на задачките по време на макс 1 час. Така, ако има някакви проблеми, ще може да се види дали сроковете, които са ти дали, са били реалистични, дали пък не си си клатил краката (това само хипотетично, да не се обидиш сега), че дори могат да накарат някой друг да свърши същото нещо при същите начални условия и да засекат разлика във времето, ако има. Цялата тая бумащина няма да промени нещата, но ако решат да те уволновят, можеш да заведеш дело за незаконно уволновяне и това ще са ти доказателствата.

Ако изобщо не са те питали при оценяване на сроковете, е трябвало да спориш още тогава с тях за по-реалистични срокове.

Сега единствената ти опция е да си търсиш друга работа (след като не проявяват разбиране), като междувременно го правиш горното упражнение с документацията. Ако извънредните не ти се компенсират - след 5 часа забравяш какво е това компютър и се наспиваш като звяр. Нямат право да те карат да работиш повече от 20% над нормата, ако не ти ги плащат. Това значи, че на 40-часова работна седмица им се полагат максимум 8 часа (един ден) доълнително гратис. Всичко останало е нарушение на работното законодателство.

След като колегите ти крият информация, единственото решение е да си пазиш всичко черно на бяло. Ако им искаш някаква информация, не вдигаш телефона, нито отиваш до бюрото, ами пращаш емаил с обяснението, че това нещо спира производството, ако не му се обърне внимание. Ако няма отговор, копие на първото, цц до шефа и обяснение, че си поискал тази информация преди еди колко си време и докато не я получиш, не можеш да продължиш работа. Цялата кореспонденция си и я препращаш и на личен емаил, че да не вземат да затрият нещо.

И пак - цялата тая простотия по никакъв начин няма да ти подобри положението, ни ще си си вързал гащите в случай на изцепка.

И следващия път на интервюто един от въпросите да ти е за политиката с извънредните.
I must not fear.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.
Аватар
мравката Z
Мнения: 218
Регистриран на: Сря Окт 22, 2003 10:13 pm
Местоположение: Монреал

Мнение от мравката Z »

Independent написа:Сроковете кой ги е определял?
Ако си ти - другия път да внимаваш повече....
Когато се определяха сроковете не ми се видяха малки, но при положение че постоянно променят нещата в движение и се случва вече 2 пъти да съм приключил с даден етап и някой да промени концепцията и всичко което съм написал отива по дяволите и започвам отново. А и тези които трябва уж да ми помагат ми подават само грешна информация, или нарочно или просто защото са много назад с материала.
Извънаредни нямам защото реално стоя от 8:30 до 5:30 но нали съм си съвестен се опитвам да си наваксам от в къщи за което никой естествено не ми плаща.
А това за документирането е много добър съвет, но едва ли ще тръгна да се разправям, най-доброто решение е нова работа, но съм доста притеснен.
Ние сме независими, защото нищо не зависи от нас!
Аватар
Independent
Мнения: 1723
Регистриран на: Пет Сеп 24, 2004 8:03 am
Местоположение: Montreal, QC

Мнение от Independent »

Момченце, ти от колко време си в тоя бранш? :shock:

Първо, съвестен може да си само когато това е реципрочно, демек и работодателите ти са съвестни към тебе. За работата от вкъщи сам си си виновен.
Второ, като се появят такива промени в движение, отново всичко се документира, показва се какви са разликите с предишните изисквания и колко време ще отнеме да се направят по новите. Ако не стига времето, трябва да се търси някакъв компромис, а не така на ура.
Щом ти се подава грешна информация, след втората издънка почваш да проверяваш инфото от втори източник. Като има разминавания - като горното.

Я кажи коя е фирмата и на какво пишете, че да не се излъжат хората да ходят там.
I must not fear.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.
Аватар
мравката Z
Мнения: 218
Регистриран на: Сря Окт 22, 2003 10:13 pm
Местоположение: Монреал

Мнение от мравката Z »

Independent написа:Момченце, ти от колко време си в тоя бранш? :shock:
По българските стандарти от 15тина години
По тукашните стандарти от вчера.
Ние сме независими, защото нищо не зависи от нас!
speedy
Мнения: 4160
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 9:08 am
Местоположение: Ontario, Canada

Мнение от speedy »

Independent написа:Момченце, ти от колко време си в тоя бранш? :shock:
Съветите са добри по принцип, ама защо е този тон? Хубаво, направил е грешка, не си е направил сметката и затова пита. Сигурен съм че няма да повтори грешката. На това му викат "опит". Никой не се е родил научен.

Всъщност това не се отнася само за този бранш . Ако са те взели да сложиш фаянсови плочки и си преценил, че ще го направиш за една седмица, но на петия ден ти кажат че по-добре плочките да са жълти а не зелени, ясно че няма да спазиш срока.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
ssttoo
Администратор
Мнения: 2389
Регистриран на: Нед Юли 27, 2003 1:12 am
Местоположение: LA, California
Обратна връзка:

Мнение от ssttoo »

Не само този бранш, но особено този бранш. Скоро разбрах, че всъщност вече сме били в 40 годишна софтуерна криза, от която най-вероятно няма излизане (доста неща са пробвани и постоянно пробваме, то не беше pair programming, Agile, RAD...) само че никой не говори за това, щото не е новина.
dionis
Мнения: 137
Регистриран на: Пон Яну 12, 2004 10:40 pm
Местоположение: Montreal

Мнение от dionis »

Първо поздравления за новата работа !
Това не е България, тук е Канада. Тук се работи по хронометър, ако не ти се плаща чао. У кебешко важи принципа "Les choses prennent le temps qu'elles prennent". След като си им казал че няма да стане и са те разбрали, значи вече са си направили сметката, само дето не ти казват за да им се трепиш. Всеки път като ти искат statut d'avancement им напомняй, че проектът се развива както си го очаквал, т.е. времето за реализация ще надхвърли плануваното... Има си ръководители, тяхна е задачата да планират проекта и рисковете свързани с него.
Трудът ти е неизмерим, неосезаем и току така не могат да те уволнят за несвършена работа. Колегите не крият информация, просто толкова знаят...
Не си съсипвай живота за глупости, явно си прекалено съвестен, не си за този свят и този сбъркан модел. Важното е да не ти пука, ходи с настроение на работа, базикай се с колегите носят много на майтап и не се притеснявай.
Избутай някой друг месец и им тегли шута.
zorina
Мнения: 420
Регистриран на: Сря Авг 17, 2005 2:40 pm
Местоположение: Торонто

Мнение от zorina »

Послушай Дионис! :D

навремето имах един колега в БГ, който си правеше каквото иска и беше на принципа докато го държат..... :lol: и доста време го държаха :wink: така че хич да не ти пука.... :lol: колкото толкова, давай го ведро , спокойно и уверено :lol: :wink: докато може..работа винаги ще има :wink:
batkoto
Мнения: 164
Регистриран на: Пон Фев 19, 2007 6:45 pm

Мнение от batkoto »

ssttoo написа:Не само този бранш, но особено този бранш. Скоро разбрах, че всъщност вече сме били в 40 годишна софтуерна криза, от която най-вероятно няма излизане (доста неща са пробвани и постоянно пробваме, то не беше pair programming, Agile, RAD...) само че никой не говори за това, щото не е новина.
:) Време е да пробваш Scrum...
Godis
Мнения: 1661
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 2:22 am
Местоположение: Montreal, Pointe Claire

Мнение от Godis »

Mravke,
Всяка промяна на началните параметри се таксува на клиента допълнително. При мен положението е подобно - ноември приключихме проект за (примерно) 10К, до момента клиента се изръси още поне толкова щото си мени през седмица вижданията. Всяка промяна му таксувам от поддръжка до нов код, зависи от дълбочината на промените.
Това се казва ясно още в началото, за да си знае - и е грижа на шефовете ти. Ако не знаят - обясни им . Моя нищо не отбира от този бизнес ама е шеф и трябваше да го ограмотя.
Ако твоите работят на този принцип - няма проблеми - работиш си и си спокоен че работата ти носи пари на фирмата. Ако не, следващия път да си опичат нещата овреме.
А за работата у дома, всички го правим, но гледай да не влезеш в стрес, че тогава става лошо.

Ако няма разбиране във фирмата, почвай да си търсиш нова работа. :) и успех !
Аватар
Lub0
Мнения: 6899
Регистриран на: Вто Авг 26, 2003 11:42 am
Местоположение: Sunnyvale Trailer Park, Nova Scotia
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Кавото станало станало, моят съвет и да не се притесняваш и да си гледаш здравето, това е най-важното... бачкаш си от 9 до 5 и това е, колкото можеш толкова, никакви работи от вкъщи и т.н. за безпари защото ще направиш лош прецедент и после ще го очакват от теб постоянно...
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
ssttoo
Администратор
Мнения: 2389
Регистриран на: Нед Юли 27, 2003 1:12 am
Местоположение: LA, California
Обратна връзка:

Мнение от ssttoo »

batkoto написа: :) Време е да пробваш Scrum...
No silver bullet, както се вика.
Ето една супер готина статия от Гугълски (екс-Амазонски) рекрутър Good agile, bad agile
pop
Мнения: 103
Регистриран на: Пон Ное 29, 2004 11:40 am
Местоположение: митарстващ

Мнение от pop »

Lub0 написа:Кавото станало станало, моят съвет и да не се притесняваш и да си гледаш здравето, това е най-важното... бачкаш си от 9 до 5 и това е, колкото можеш толкова, никакви работи от вкъщи и т.н. за безпари защото ще направиш лош прецедент и после ще го очакват от теб постоянно...
точно - ако вземеш да работиш по 18 часа дневно 7 дена в седмицата и все пак някакси успееш да направиш проекта що-годе в срок очаквай още по кратки срокове за следващия...
аз бих ти препоръчал при всяка промяна в спецификациите да изпращаш по един е-меил с копие до всички с твоя estimate колко допълнителни часа/дена ще отнеме поради този change of scope (това не го знам как е на френски).
ако продължават да те тормозят или се правят на неразбрали направо сменяй работата...
Аватар
Guinness
Мнения: 1643
Регистриран на: Вто Яну 27, 2004 10:54 pm
Местоположение: Edinburgh,Scotland

Мнение от Guinness »

мравката Z написа:
Има нещо сбъркано в тази фирма и не мога да разбера какво. Може би защото е нова или защото е франкофонска, до сега съм работил само с англофони и нямах никакви проблеми.
Ами ти сам си отоворил на въпроса къде е проблема.
Публикувай отговор