daite mi suvet

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Заключено
Vaseto
Мнения: 85
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 10:03 am
Местоположение: Montreal

daite mi suvet

Мнение от Vaseto »

Здравейте, искам да ви помоля за съвет, понеже за пръв път съм наистина много затруднена при избора си. Имаме визи и планираме пътуване към Монреал на 26.03.2004. След срещата, която беше на 13.09.2003 г. ние избрахме да се установим във гр. Квебек, но там няма кой да ни посрещне. Изборът ни за административната столица е и заради по-бързото започване на курса по френски. От друга страна седмица преди нас в Монреал ще пристигнат наши състуденти, които могат да ни посрещнат и евентуално да намерят квартира, но и във форума редовно се съобщава, че там повече се чака за курса.(понякога 5-6 месеца, т.е. няма да разполагаме с толкова средства) Та въпроса е следният: Да си държим ли на първоначалното решение за Квебек или да преосмислим и да предпочетем установяване в Монреал? Ако и тези подробности са необходими: Двамата сме инженери по образование, знанието на френски при мен - завършено 5 ниво във Френски институт а съпругът ми е с почти нулеви знания по френски. Благодаря на всички предварително
Гост

Мнение от Гост »

Аз като главна съветничка да се изкажа, но само някой съображения:

1. Вашите състуденти няма какво да ви помогнат чак толкова, защото за една седмица няма да са ориентирани и те много, нито ще могат да ви намерят квартира.

2. Квебек град не е "доказал", че започването на курс КОФИ е по-бързо от това в Монреал. Справка - Анито - последните теми във форума + българи, които пристигнаха ОКТОМВРИ 2003 и започват сега МАРТ 2004 !!!! В Монреал се започва курс и до 3 месеца, в околностите също /Лавал, Лонгьой/.

3. Незнанието на езика и от двамата ще ви усложни положението, както и това, че няма достатъчно пари. Монреал е по-подходящото място за заселване, защото има възможности за неквалифициран труд в руски фабрики /по подразбиране всички българи говорят руски/. В Квебек град е по-трудно намирането на такава работа.

4. Като инженери в град Квебек може да имате някой предимства, но не е сигурно дали това ще важи, когато вие достигнете до необходимото владеене на френски език. Т.е. Анито съобщава за по-бърза процедура и съвсем безплатна за присъединяване към Ордера на инженерите в гр. Квебек, защото това е новост там. В Монреал са други реалностите.

В заключение ще ви пожелая успех и учете усилено език, защото ще се чувствате не на мястото си.
Joy
Мнения: 4013
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 11:30 pm

Мнение от Joy »

Иска ми се да дам няколко извадки от руски форум,които са писани от живущи или бивши живущи в Квебек(надявам се няма проблем с руския):
Далеко сидишь - высоко глядишь, угадал, короче

Мы в регионах не смогли существовать по нижеследующим причинам (вкратце, подробнее при встрече):
- друзья за 300 км (в Мтл)
- отсутствие цветных лиц и разноязыкой речи везде (как ни странно это звучит)
- отсутствие английского (он стал испаряться из наших голов !)
- овощи и фрукты продаются только в супермаркетах, т.е. нет греческих и индусских лавок со спец. продуктами и дешёвыми овощами, хлебом, молочным и прочим
- нам НЕ понравился микроклимат в детских школах и отношение к иммигрантам (не обобщать, тк нам просто, видимо, не повезло со школами)
- отсутствие национальной кухни (мало китайских, индийских, греческих и прочих ресторанов и те, что есть НЕ такие, как нам надо)
- мало русских, хотя круг друзей к концу 16 месяца обозначился и мы теперь скучаем по нашим квебекоградцам

Главное, конечно - отсутствие иммигрантов. С одной стороны - хорошо, легко попасть на КОФИ (this is "наверно", мы уже были там после этого этапа), дешёвое жильё (относительно), доброжелательные не за...ные агенты в иммиграции. Но когда на тебя смотрят, как на обезьяну в зоопарке, когда ты в супере говоришь с мужем по-русски, тоже было неприятно. Собирались группами, шушукались за спиной, таращились и глупо улыбались. Ввиду нашей не-эксгибиционистской натуры нам было не по себе.

Можно, конечно, поселиться в районе универа, тогда это всё будет в минимуме, но всё равно будет.
И работу там трудно искать :
- её там почти нет, тк маленькие города,
- недоверчиво относятся к иммигрантам (в Мтл привыкли уже, а там нас мало, нас ещё не знают).
Короче, каждый выбирает по себе ... Как в песне. Мы выбрали. Монреаль.

Но это не однозначно - там очень красивая, чистая природа в 2х шагах. И вообще, много хорошего - посмотри в других топиках, об этом многожды говорили.

ЗЫ Всё сказанное выше - наше личное ощущение и ни в коей мере не обобщение. Так что не топтать, если кто думает по-другому. Мы ничего не отрицаем.


_________________
Могу добавить, что насчет курсов КОФИ у вас устаревшие сведения - денег на это сейчас практически не выделяют, так что иммигратны, прибывшие сюда в декабре записаны только на апрель месяц на собесседование - тестирование, а сколько еще потом нужно будет ждать - неизвестно.Кроме того, если вы вообще никак не говорите не французком - вам здесь будет очень весело, поскольку никакой другой язык здесь не понимают и даже не делают попытки, а цены на жилье - примерно одинаковые и в Квебеке, и в Монреале, как показывает жизнь. А насчет подработки - в Монреале проще, здесь все это практически - только для местных. Так что "спасение утопающих - дело рук самих утопающих" - это точно про Квебек.
Добре са промивали мозъци на тези срещи...А замисляте ли се,че животът започва всъщност след Кофи-то,че ще трябва да се работи за да се живее,че ще трябва да си пробивате място под слънцето там,където емигрантите се броят на пръсти,че ще трябва да оцелявате през зимата,която е по-голямата част от годината?
Има не малко места в провинцията,където Кофи се започва веднага и където жилищата са на двойно по-ниски цени,пък и проблем с наемането им няма...Само че доколко си заслужава?
Сроковете за Кофи-то между другото в Монреал могат да бъдат и много различни...Ние започнахме точно на втория месец след пристигането.Точно имахме време да се опомним и пообзаведем жилището...
Аватар
miloto
Мнения: 426
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 7:58 am
Местоположение: Bulgaria, Sofia
Обратна връзка:

Мнение от miloto »

Елате си направо в Монтреал. Кой е казал, че трябва задължително да започнете КОФИ. Има и други много добри курсове по френски език, които са безплатни. Мъжът ми ходеше на един и беше много доволен. А през това време и работеше.

Тук в Монтреал възможностите са по-големи, работа има за всички.

Малко е трудно когато нямате познати за квартира, но дано имате късмет.
On a quelquefois assez souffert pour avoir le droit de ne jamais dire:"Je suis trop heureux"!!!
Аватар
Hemoglobin
Любим форумец
Любим форумец
Мнения: 447
Регистриран на: Чет Яну 29, 2004 9:03 pm
Местоположение: Само в самолета съм си у дома.
Обратна връзка:

Мнение от Hemoglobin »

Къде бе душички мили сте тръгнали така без да знаете нищо за мястото.
:cry: :x :x
Че то тия дето си мислят че са супер компетентни като доидаъ и се озъбват щото се оказва че са супер заблудени.....
Пишете ми в лично съобщение какви сте що сте и да видим какво може да се направи за вас.
Заключено