Standart i sredna klasa dohodi v Canada

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
Аватар
bbb
Мнения: 360
Регистриран на: Вто Мар 29, 2005 12:55 am

Мнение от bbb »

c200 написа: Отивам в ъгъла, с лице към стената да пиша за Гърнето...
.
Хайде стига с тия глупости.Тъпо и досадно. :roll: :roll:
Стойте далече от прожекторите.После ще е късно. :) :) :)
bateto
Мнения: 4226
Регистриран на: Пет Мар 02, 2018 3:48 pm

Мнение от bateto »

Джой,ако станеш собственник на фабрика за уиски неиминуемо ще опреш до добър дегустатор.Тогава се сети за мен за да заема вакантният щат и съм сигурен,че няма да имам нужда от протекции и препоръки.Просто съм най добрия и печеля местото без конкурс. :D :beer:
Аватар
anxeli
Мнения: 3805
Регистриран на: Вто Ное 02, 2004 1:36 pm
Местоположение: TO

Мнение от anxeli »

JOY написа:Връзкарството бива доста видове с най-различни схеми:
-Човек си подава сам документите, а работодателят интересувайки се за него, получава от сигурен източник добри отзиви (твоя случай)
-Човек никога не си е подавал документи, но познат имащ бизнес-контакти с фирмата го препоръчва. В този случай може да има както приятелски, делови взаимоотношения, така и зависимост на компанията от бизнес-партньора в някаква степен.
- Фирмата никога не пуска обяви за работа извън пределите на предприятието и вакантните места се обявяват в много тесен кръг. Човек научава от познат за вакантно място и си пуска СВ. Компанията го наема с презумпция, че е познат на "вътрешен човек" без да се знае конкретно личността на първия.
Това на мен ми се виждат съвсем легитимни и мъдри начини за наемане на специалисти, направо шестица от тотото :D ...
Всеки има правото да е на еднаква позиция с всички останали кандидати и да се съди за него по неговите качества, а не по това чий познат е. И за това трябва да има някакви правила, а не правилата да СПОСОБСТВАТ ВСЯЧЕСКИ връзкарството -ако щете даже с посочване на "препоръки" в СВ-то.
Това на теория е така, но дай да забравим хипотетичните фирми от хипотетични браншове и да говорим за здравеопазване. Квалификацията на медицински работник е доста трудно да се установи на едно интервю, резюмето - мед капе от него, но доколко човека е способен, знаещ, мултитаскинг, как е с пациентите, колко е продуктивен, трябва просто да се види. Метода проба и грешка - наемане на квалифицирани "индивиди" за по 3 месеца, които след това се налага да се натирят защото са зле подготвени, неекспедитивни, празноглави, неадекватни с пациентите, е малко скъпичък и вреден за престижа на заведението. След което всичкото търсене започва отново. Акшъли, почти всички от дадена специалност в Торонто се знаят, болниците и поликлиниките се знаят, когато някъде се освободи позиция мениджъра душа дава да научи за някой способен, а не да попадне на току-що дипломиран шриланец, дето ще ти избухва като С4 в лицето ден след ден с издънка след издънка. Нетуъркинга работи здраво, обаждания съм имала много и съм се обаждала, за да си кажа мнението за някой с който съм работила или да дам идея за някой. Това не гарантира позицията, но дава предимство на интервюто. И аз го намирам за прекрасно.
Мисля че си много наясно с всичко това, иначе нямаше да си толкова нахъсена срещу тази система. Защото си се представяш на мястото на интервюирания или изпратилия СВ-то и не получил обаждане. Но ако се поставиш на мястото на мениджъра ще предпочетеш някой с проверени качества. Равноправието е хубаво нещо, но хората предпочитат да стане бързичко и он дъ сейф сайд :twisted: ... В реалния живот :P .
Циганите - на Сатурн !
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Мнения: 3360
Регистриран на: Съб Яну 31, 2004 12:10 am
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

anxeli написа:
....Нетуъркинга работи здраво, обаждания съм имала много и съм се обаждала, за да си кажа мнението за някой с който съм работила или да дам идея за някой. Това не гарантира позицията, но дава предимство на интервюто. И аз го намирам за прекрасно.
... Но ако се поставиш на мястото на мениджъра ще предпочетеш някой с проверени качества. Равноправието е хубаво нещо, но хората предпочитат да стане бързичко и он дъ сейф сайд :twisted: ... В реалния живот :P .
Точно така ! Дава предимство ! Или с други думи всички са се наредили на опашката, но някои се предреждат. Или както се казваше преди - всички сме равни, но някои сме по-равни.

Ами да ! Защо мениджъра да се хаби да търси а и да поема сам отговорност за новоназначения ? Много по-лесно е да каже : Този човек е препоръчан от еди кой си - той носи отговорността ако нещо не върви както трябва.

Накратко казано, тази система съществува, защото има условия за нейното съшествуване. Това в никакъв случай не означава, ще тя е най-удачната или най-обективната.

Един от негативните резултати от тази толкова лесна за hiring managers система е, че способни и свестни хора биват измествани от далеч не толкова кадърни кандидати, САМО защото не познават никого във фирмата.

От това което чувам от мои познати в САЩ, при тях всяка една информация предоставена от кандидата се проверява щателно. Почти е невъзможно да си съчиняваш разни неща. И това работи много добре там.Не случайно връзките са много по-малко разпространени ж САЩ. Един факт само : По официални статистики така наречения hidden market - или необявявани работни места , са 40 % в САЩ и 80 - 90 % в Канада. Как работодателите намират хора за места , които никога не са обявени ? Ами с познати, как иначе ? Понякога се чудя защо въобще има обяви по търсачките и от какво рекрутерите си изкарват хляба.

Относно hiring managers: Това са наемници, които вервайте ми, не милеят много за благото на фирмата. Техния личен интерес е нещата да ИЗГЛЕЖДАТ добре,, а не да СА наистина добре. Друга основна грижа на такъв manager е да наеме някой, който няма да му създава проблеми. Например: Ще прави без много да умува всичко каквото му се каже. Няма да е заплаха за мястото на manager-а. Няма да проявява излишна инициативност. С две думи : може да е малко не до там квалифициран и умен, но е страшно важно да бъде лесно управляван, т.е. удобен за manager-а, не за фирмата. Всъщност е много важно да бъде видимо по-долу от въпросния manager за да не му вземе мястото.

Както се вижда от по-горното, интересите на наемните manager-и често се разминават съществено от интересите на фирмата ( а именно да има продуктивни служители ).

Няма нищо лошо в това да се правят професионални препоръки. Но често пъти това са препоръки на хора които НЕ познават професионално кандидата. Нещо по-лощо : Вместо препоръките да бъдат проверени на една крайна фаза на подбора, се започва именно с тях. Някой се обажда на друг и ходатайства за кандидата още преди въпросния да е бил селекциониран на основата на CV-то си. Ето един интересен сценарий: Двама кандидати подават CV-та. Единия е по-малко квалифициран, но с малко повече усилия ( и може би не малко средства дадени от фирмата) ще се справи в близкото бъдеще. Другия кандидат е достатъчно добре квлифицирамн и може да започне почти веднага да върши работат на високо ниво. Добре но първия кандидат има познат, който от своя страна познава този , който ще прави предварителната селекция. Нека допъня, че става въпрос за добре платена позиция, за която има поне оше 20 камдидати. И така, кандидата с връзките бива селекциониран "по документи" и продължава напред. Другия понеже е "неоправен" и не си и е създал връзчици, просто отпада.

Най-накрая, при тукашните условия интерес от тази ситема имат само маките шефчета от една страна и от друга, хората свикнали да постигат всичко с връзки ( защото не биха могли по-друг начин).

Успех на всички, които не са имали щастието да си завъдят връзчици !
Аватар
MrGeek
Путлер Капут
Мнения: 16508
Регистриран на: Вто Мар 01, 2005 4:20 am
Местоположение: The Red Square

Мнение от MrGeek »

filipne написа:...
Най-накрая, при тукашните условия интерес от тази ситема имат само маките шефчета от една страна и от друга, хората свикнали да постигат всичко с връзки ( защото не биха могли по-друг начин).
...
Филипе, дали ще се намери лигичен отговор на въпроса какъв още го дър..ш в тази връзкарска Канада при всичките тези огромни терзания на душата ти? Не ми отговаряй - знам, много е сложно. :lol: :rotfl:
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Мнения: 3360
Регистриран на: Съб Яну 31, 2004 12:10 am
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

MrGeek написа:
filipne написа:...
Най-накрая, при тукашните условия интерес от тази ситема имат само маките шефчета от една страна и от друга, хората свикнали да постигат всичко с връзки ( защото не биха могли по-друг начин).
...
Филипе, дали ще се намери лигичен отговор на въпроса какъв още го дър..ш в тази връзкарска Канада при всичките тези огромни терзания на душата ти? Не ми отговаряй - знам, много е сложно. :lol: :rotfl:
Отговарям ти в същия тон : Голям !

Сега сериозно : Какъв друг избор имам ? България ? Ами те и там са същите (макар и малко недоразвити) връзкарчета ..

Та такъв го д..я тук , прелюбезни ми MrGeek !

P.S. Доставя ми удоволствие да изкарвам най-хубавите черти ( и простотии) от опонентите си !
Аватар
MrGeek
Путлер Капут
Мнения: 16508
Регистриран на: Вто Мар 01, 2005 4:20 am
Местоположение: The Red Square

Мнение от MrGeek »

filipne написа:...Какъв друг избор имам ? ...
Не знаех, че света се състои само от две точки - България и Канада. Интересно. :lol:
Aries
Мнения: 1203
Регистриран на: Пон Май 24, 2004 11:58 am
Местоположение: Alberta

Мнение от Aries »

Негативното отношение към връзките в славянската душа произлиза от татовото време, когато за да няма безработица са били разкрити редица "топли" местенца не изискващи особена квалификация, но затова пък подсигуряващи определено положение и престиж.
Цялата презумпция е, че на тези местенца не само не се прави нищо, но освен това ти се дава и власт да правиш разни гадорийки. От тук и негативното отношение към връзките - важното е да си "наш човек" и да не ни разваляш "рахатеца". Както виждам някои хора прелетяха океана, но останаха с това мислене (да не вадя цитати от писанията).
Другата основна разлика с тукашната система на препоръките е, че в БГ веднъж назначен на "отговорен" пост няма значение как ще се справяш с работата - важното е да си послушен. Уволняване не се предвижда. Също така не може да си безработен, защото в БГ нямаше такова понятие - безработица.
Третата съществена разлика е, че тук този, който препоръчва някого, си слага главата в торбата - ако препоръчания се издъни изхвърча, а този, който го е препоръчал в най-добрия случай бива погледнат "на чорчик". И познайте колко ще му тежи мнението след това.
Затова тук хората са внимателни с препоръките и ги дават само тогава, когато са сигурни, че отсрещната страна ги заслужава и ще се справи с работата.
Що се отнася до наемането на по-малко подходящия на дадена позиция. Какво ще рече това? След като човека се справя с работата значи всичко е наред. По високата квалификация изобщо не е + - напротив, след като той с лекота се справя с тази работа, значи ще се стреми нагоре и скоро отново ще освободи мястото. А това са допълнителни средства за наемане и обучаване на нови хора. Защото и най-талантливите минават през някакъв адаптивен период.
Филипе, ще се съгласиш с моята гледна точка, когато преминеш от другата страна на бариерата и от наеман станеш наемащ. Тогава ще проумееш предимството да се наемат хора, които не са "черна кутия".
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Мнения: 3360
Регистриран на: Съб Яну 31, 2004 12:10 am
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

MrGeek написа:
filipne написа:...Какъв друг избор имам ? ...
Не знаех, че света се състои само от две точки - България и Канада. Интересно. :lol:
Простено ти е да не знаеш ! А сега знай че другаде нямам право да работя легално , а втора имиграция не ми се прави.
Аватар
MrGeek
Путлер Капут
Мнения: 16508
Регистриран на: Вто Мар 01, 2005 4:20 am
Местоположение: The Red Square

Мнение от MrGeek »

filipne написа: Простено ти е да не знаеш ! А сега знай че другаде нямам право да работя легално , а втора имиграция не ми се прави.
Ето виждаш ли? Вече си с една крачка по-близо до истината. Ако се позамислиш още малко, може да установиш, че и други неща не ти се правят. ;) :lol:
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Мнения: 3360
Регистриран на: Съб Яну 31, 2004 12:10 am
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

MrGeek написа:
filipne написа: Простено ти е да не знаеш ! А сега знай че другаде нямам право да работя легално , а втора имиграция не ми се прави.
Ето виждаш ли? Вече си с една крачка по-близо до истината. Ако се позамислиш още малко, може да установиш, че и други неща не ти се правят. ;) :lol:
Да, не ми се четат глупости !

По-точно ще бъде да кажеш : " Ако се позомбираш още малко, може да установиш, че и други неща не ти се правят "

Но не, не искам да се зомбирам !

Лека нощ !
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Мнения: 3360
Регистриран на: Съб Яну 31, 2004 12:10 am
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

Aries написа: Филипе, ще се съгласиш с моята гледна точка, когато преминеш от другата страна на бариерата и от наеман станеш наемащ. Тогава ще проумееш предимството да се наемат хора, които не са "черна кутия".
Ariesр чисто любопитство - ти наемащ ли си или наемник ?

Лека и на теб !
Aries
Мнения: 1203
Регистриран на: Пон Май 24, 2004 11:58 am
Местоположение: Alberta

Мнение от Aries »

filipne написа:
Aries написа: Филипе, ще се съгласиш с моята гледна точка, когато преминеш от другата страна на бариерата и от наеман станеш наемащ. Тогава ще проумееш предимството да се наемат хора, които не са "черна кутия".
Ariesр чисто любопитство - ти наемащ ли си или наемник ?

Лека и на теб !
Бил съм и от двете страни на барикадата. В БГ за кратко и след това реших, че не ми се работи за хора, които не са по-умни от мене :D
Аватар
krimon
гугуле
Мнения: 7159
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 9:56 am
Местоположение: GMA

Мнение от krimon »

Joy написа:Да, аз тук съм единствената може би, когото подобен начин на наемане не заплашва изобщо, така че сравненията ти са меко казано самоиронични и завистливо-злобарски.
:rotfl: :rotfl: :rotfl:

Само Джой ще я наемат по качества и заслуги, а не с връзки, другите да му мислят!
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Аватар
IRA
Съсел
Мнения: 7532
Регистриран на: Пон Дек 22, 2003 8:53 pm
Местоположение: MONTREAL

Мнение от IRA »

Ние тук имахме малък сблъсък с това как американските фирми си търсят работници. Един ден звъни телефонът в офиса:
-Мога ли да говоря с .....(името)
-Да ,момент.
Докато се прехвърли разговора, няма никой вече на линията.
В офиса настъпи суматоха, така и не разбрах защо. След 2 седмици разбирам ,че търсеният колега получава предложение за работа от американска фирма. И тогава разбрах защо всички взеха да подскачат, ами това си било обичайна практика за американските фирми да си набират хора.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Заключено