Въпросителна - декларацията за пътуване на дете без родители

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
Ръченица
Мнения: 13
Регистриран на: Съб Юли 15, 2006 12:46 pm
Местоположение: Онтарио

Въпросителна - декларацията за пътуване на дете без родители

Мнение от Ръченица »

Доста е говорено във форума за въпросната декларация. Аз обаче откривам това в страницата на МВР:
--------------------------------------------------------------------------
НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА "ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ"
КАК МОГАТ НЕПЪЛНОЛЕТНИ И МАЛОЛЕТНИ ДА ПЪТУВАТ САМИ В ЧУЖБИНА
От Национална служба "Гранична полиция" напомнят на всички, че напускане на страната от деца не може да бъде разрешено без писмено и нотариално заверено съгласие на двамата родители. (Когато детето пътува с единия от родителите е необходим документ със съгласието на другия родител). За родители, които са в чужбина, заверката се извършва от компетентно длъжностно лице в съответното българско посолство или консулство.
Децата - български граждани, постоянно пребиваващи в чужбина или с двойно гражданство, чиито родители живеят постоянно или дългосрочно в друга държава - не са задължени да представят декларация от родителите.

---------------------------------------------------------------------

Какво искат да кажат, че може и без Декларация ли? Ами тогава защо винаги искат и никой не смее да се явавява без тази декларация? И как се удостоверява, че детето и родителите живеят постоянно извън БГ- с PRcard или канадски паспорт? И как да се знае без декларация, че примерно майка ми е бабата, а не ми отвлича детето нанякъде, без аз да знам...какво като е канадско гражданче.
:roll:
Не идва ли човек на този свят, за да прегърне едно дете.
Аватар
Jeeves
Мнения: 1025
Регистриран на: Пон Яну 24, 2005 9:39 am
Местоположение: Wild West

Мнение от Jeeves »

PR cart or canadian passport са напълно достатъчни, за да изпълниш това услови - така излиза. НЕ съм пробвал, но така пише.
Ръченица
Мнения: 13
Регистриран на: Съб Юли 15, 2006 12:46 pm
Местоположение: Онтарио

Мнение от Ръченица »

Обадих се до Консулството в Торонто с този въпрос. Казаха ми, ако искам да разпечатам текста от страницата на МВР, за да послужи при излизане на детето от БГ. Посъветваха ме, разбира се, да направя все пак Декларацията при тях (24 долара за двамата родители). С една дума - и те не знаят.
Пратих е-мейл с конкретното запитване и до Граничните служби в БГ, цитирайки текста. Да видим дали и какво ще отговорят. Ако не, пак ще им пиша или ще им се обадя направо.
Аман от тия двойни стандарти и вратички! Искам да знам каква е процедурата. Истината е една и няма две положения.
Защо да си губим времето и парите с нотариални заверки, ако не са ни необходими. Или пък друго - защо подвеждат хората с тази информация, ако изискват Декларацията.
Не идва ли човек на този свят, за да прегърне едно дете.
Аватар
Jeeves
Мнения: 1025
Регистриран на: Пон Яну 24, 2005 9:39 am
Местоположение: Wild West

Мнение от Jeeves »

Дано ти отговорят скоро и да напишеш резултата.
Di ana
Мнения: 294
Регистриран на: Сря Окт 22, 2003 11:58 am
Местоположение: Calgary,AB
Обратна връзка:

Мнение от Di ana »

Az za vseki sluchai napravih takava deklaracia, tai kato v BG neshtata chesto vzemat neprijaten i ponjakoga grozen obrat.
Osobenno, ako deteto patva samo, kakto dashterja mi predpochitam da ne ja stresiram dopalnitelno.
Iznenadah se, che ot Calgary do Ottawa, Ottawa -Toronto i ot tam do Calgary otne samo 3 sedmici za pismata da otidat i se varnat.Izpolzvah samoadresiran plik na Expresspost...moze bi zatova.
pepiliverpool
Мнения: 179
Регистриран на: Чет Фев 23, 2006 10:24 am
Местоположение: Ottawa

Мнение от pepiliverpool »

Ne ti trqbva deklaraciq, ako deteto e s dvoino grajdanstvo
Ръченица
Мнения: 13
Регистриран на: Съб Юли 15, 2006 12:46 pm
Местоположение: Онтарио

Мнение от Ръченица »

Естествено, че най-сигурно е да се презастраховаме - срещу 24 долара ще имаме заверената декларация. Но мисля, че това е много важен въпрос за нас, имигрантите и определено има нещо гнило в цяата работа.
Аз ще търся истината докрай. Няма да оставя тази работа така. Сега ще се опитам да изровя някакви телефони на Гранична полиция на летище София. Ще се радвам, ако има други от вас, които искат да се включат в изясняване на въпроса и да поразпитат тук там.
И откъде накъде тези в Консулството не знаят нищо. На екскурзия ли са тук или им е в интереса да ни прибират парите.
Дайте да разберем каква е работата точно, за да улесним себе си и както казва Дана, аман от изнудвания и грозни ситуации на летището (ама защото и ние си подвиваме перките и не си търсим правата)

Да изясним и за децата с канадски паспорт, и за тези с перманент резидент карти - това са нашите деца.
Не идва ли човек на този свят, за да прегърне едно дете.
Аватар
VanBC
Модератор
Мнения: 2582
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 7:27 pm
Местоположение: Vancouver, BC

Мнение от VanBC »

Знам за пресен случай (от пред 1-2 месеца) на майка и дете с канадски PR карти които си пътуваха от България към Канада без декларация позовавайки се на въпросният цитат от страницата на МВР (таткото през това време си беше в Канада). На границата не са им правили никакви проблеми - погледнали са в компютъра, видели са, че цялото семейство са канадски Permanent Residents и са им пожелали приятен път. С една дума, това си е напълно в сила:
Децата - български граждани, постоянно пребиваващи в чужбина или с двойно гражданство, чиито родители живеят постоянно или дългосрочно в друга държава - не са задължени да представят декларация от родителите.
Obey gravity ... It's the law!
Ръченица
Мнения: 13
Регистриран на: Съб Юли 15, 2006 12:46 pm
Местоположение: Онтарио

ОФИЦИАЛЕН ОТГОВОР ОТ ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ - добра новина

Мнение от Ръченица »

Уважаеми съфорумници,

Днес получих официален отговор от Заместник директора на Гранична полиция, г-н Росен Йорданов. Мился, че тази информация е много важна и се надявам, да достигне до всички имигранти с деца. Ако администраторите преценят, могат да преместят информацията, където трябва. И така, ето го писмото да се знае:

_________________________________________________________

From: nsgp@mvr.bg
To: somebody@abv.bg
Sent:
Subject: Re: Декларация за дете, пътуващо без родители
Рег.№ 33281/20.07.2006 г.

Уважаема Госпожо,

Във връзка с постъпило Ваше запитване по електронна поща, с вх. № 40633/19.07.2006 г. на Главна Дирекция “Гранична полиция, за пътуване на Вашата дъщеря до Канада без представяне на декларация, Ви уведомявам за следното:
На органите за паспортно-визов контрол на гранично-контролно пропускателните пунктове е разпоредено да не изискват писмено съгласие за пътуване от отсъстващия родител/и, настойник или попечител при пътуване на непълнолетен български гражданин, когато същият пребивава дългосрочно в чужбина и това е отразено в документите му за самоличност или притежава официален документ от съответната държава.
Следва да се отбележи, че е задължително изискването на писмено съгласие когато обстоятелствата отговарят на състава на чл. 43, ал. 3 от Закона за българските документи за самоличност: Забранява се напускане на Република България на чужденец под 18 години, притежаващ и българско гражданство, на който единият родител е български гражданин и не е дал писмено съгласие за пътуването му зад граница.
При положение, че Вашата дъщеря пътува с редовен български документ за задгранично пътуване и валидно разрешително за дългосрочно или постоянно пребиваване, издадено по надлежния ред от канадските власти, то при напускане на страната няма да й бъде изисквано писмено съгласие от родителите.


ЗАМ.ДИРЕКТОР НА
ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ: П
/ РОСЕН ЙОРДАНОВ /

_____________________________________________________________


:) :) :)
Не идва ли човек на този свят, за да прегърне едно дете.
Di ana
Мнения: 294
Регистриран на: Сря Окт 22, 2003 11:58 am
Местоположение: Calgary,AB
Обратна връзка:

Мнение от Di ana »

Moze bi as pak ne sam razbrala. no otnovo ima dvusmislie tuk... :?:
"Забранява се напускане на Република България на чужденец под 18 години, притежаващ и българско гражданство, на който единият родител е български гражданин и не е дал писмено съгласие за пътуването му зад граница. " :shock:
Hem ne se iska pismeno saglasie, ako deteto e postojanno prebivavashto v chuzbina i ima dokument za tova, hem ako ne e dadeno pismeno saglasie ot roditel, koito e BG grazdanin se zabranjava napuskaneto na stranata.
Mislha, che 95% ot roditelite tuk sa BG grazdani...tova oznachava li che trjabva da se predstavjat PR/Canadian Passports na roditelite, za da dokazat i te che sa postojanno prebivavashti???
"При положение, че Вашата дъщеря пътува с редовен български документ за задгранично пътуване и валидно разрешително за дългосрочно или постоянно пребиваване, издадено по надлежния ред от канадските власти, то при напускане на страната няма да й бъде изисквано писмено съгласие от родителите. "
Tova dobre, jasno...no i to si prtivorechi s gore kazanoto.
Predpolagam, che ima talkuvane, koeto az njakak si ne sam shvanala... :oops:
pantata
Мнения: 547
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 10:33 pm
Местоположение: Oakville, Canada

Мнение от pantata »

Di ana написа:Moze bi as pak ne sam razbrala. no otnovo ima dvusmislie tuk... :?:
"Забранява се напускане на Република България на чужденец под 18 години, притежаващ и българско гражданство, на който единият родител е български гражданин и не е дал писмено съгласие за пътуването му зад граница. "
бе и аз тва се зачудих, ама мисля са искали да кажат, ако единият родител е българин и си живее в БГ, а другият живее в чужбина, тогава за да изведе детото трябва съгласието на този, дето е в БГ. Ако и двамата са постовнно в чужбина - не трябва писмено съгласие.
Everyone should believe in something -
I believe I'll have another drink.
Аватар
anxeli
Мнения: 3805
Регистриран на: Вто Ное 02, 2004 1:36 pm
Местоположение: TO

Мнение от anxeli »

Бе я сгъни две-три декларации на детето в багажа :D, кой знае кой и как и къде ще тълкува, и на колко ракии ще е ...
Циганите - на Сатурн !
Ръченица
Мнения: 13
Регистриран на: Съб Юли 15, 2006 12:46 pm
Местоположение: Онтарио

Мнение от Ръченица »

Определено има двусмислие в пасажа, който визирате. Но мисля, че то се отнася, само ако става въпрос за дете от смесен брак (или без брак, няма значение, родители). Моето разбиране е, че това касае само смейства, в който единият родител е чужденец, а не българин с двойно гражданство.
Ако има такива случаи, може да направите запитване на е-мейла им и да пуснете информацията тук.
Както и да е, мился, че инфото е от полза за българските семейства, без значение с PR карти или канадско гражданство. Поне ще си спестим време и средства по нотариални заверки.
Не идва ли човек на този свят, за да прегърне едно дете.
Аватар
Mark
Мнения: 1258
Регистриран на: Нед Юли 27, 2003 12:25 am

Re: ОФИЦИАЛЕН ОТГОВОР ОТ ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ - добра новина

Мнение от Mark »

nsgp@mvr.bg написа:... Забранява се напускане на Република България на чужденец под 18 години, притежаващ и българско гражданство, на който единият родител е български гражданин и не е дал писмено съгласие за пътуването му зад граница....
ЗАМ.ДИРЕКТОР НА
ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ: П
/ РОСЕН ЙОРДАНОВ /

_____________________________________________________________


:) :) :)
Parwo - merci za poleznata informacia na "Ръченица"

Zna4i ako deteto e samo s Kanadsko grajdanstwo, ne se iziskwa nikakwa deklaracia

ЗАВИСТTА "УБИВА" ТОЗИ КОЙТО Я ИЗПИТВА.
ЖИВОТЪТ Е ХУБАВ, НЕ СИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТО И НЕРВИТЕ А ПОТЪРСЕТЕ ХУБАВОТО И ЗА ВАС.
Di ana
Мнения: 294
Регистриран на: Сря Окт 22, 2003 11:58 am
Местоположение: Calgary,AB
Обратна връзка:

Мнение от Di ana »

Da, ako e SAMO kanadski grazdanin BG njama nikakvo kasatelstvo...problema idva s dvoinoto grazdanstvo, koeto mnogo ot decata ni imat.
Hubavoto na deklaracijata e, che vednaz kato se napravi za neopredelen period ot vreme i destinacia na patuvane vazi za mnogokratno izlizane ot stranata...neshto kato "peace of mind" za decata ni, koito patuvat nepridruzeni ot nikakav roditel - kanadec ili balgarin.
Az lichno bih bila skeptichna otnosno tova, kakvo ste hrumne na sluzitelja na BG Mitnica, kogato vidi samo dete...
A i ziveeiki v Calgary, kontaktite s BG Institucii v Canada sa ponjakoga trudni i prodalzitelni i ako trjabva da se reagira barzo se otrazjava finansovo.
Eto vi edin NEDOSTATAK na Calgary... :wink:
Заключено