Yahoo! и обратно

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
ssttoo
Администратор
Мнения: 2389
Регистриран на: Нед Юли 27, 2003 1:12 am
Местоположение: LA, California
Обратна връзка:

Yahoo! и обратно

Мнение от ssttoo »

Та пуснах аз едно СиВи до Yahoo! преди известно време. Понеже професията ми е свързана в Интернет, за мен има 3-4 наистина големи фирми, "играчи" така да се каже, за които би ми било интересно да поработя. Google, Microsoft, Yahoo!. Може би също еBay/paypal и Amazon.

Няколко пъти съм пускал сивита на Гугъл. След 2-3 седмици винаги получавам отговор, че след внимателно разглеждаме ... и т.н. не им трябвам. Майкрософт са ми против "политическите" убеждения, така че там и не опитвам. Обаче пуснах на Яху, ей-така, на майтап, дори небрежно, без мотивационно писмо. Известно време - нищо. Викам тия барем едно "не" да кажат. И изведнъж преди около месец ми звъни телефона (ама някак така международно ми звъни ;)). "Ало, ало, имате ли си бутало, аз съм от Яху". "Екстра", викам.

Беше една дама от човешки ресурси да провери дали още проявявам интерес. Позицията беше супер вълнуваща, точно това, което искам да правя. Проявих интерес. "А ще се преместите ли в ЛА, Калифорния?" Ми що не? Тя ми направи час за селдващо интервю на другия ден.

На другия ден говорих с един човечец, който се представи за Hiring Manager. На мен ми прозвуча като Човешки Ресурс и аз започнах да му отговарям на въпросите като на не-ИТ човек. Скоро се оказа, че човека е много в час и че досега съм му говорил като на идиот. Това откритие малко ме извади от равновесие по средата на разговора, но как да е. След около час чукане на лафче + изключително технически въпроси, се разделихме и той рече, че сигурно ще се чуем пак, което ми прозвуча обнадеждаващо.

Ноо ... времето си минава и те не се обаждат. Викам си, че сгафих задето му говорих като вожд на индианец. Но две седмици след разговора, телефона пак звъни (интернационално ;)) "Ало, аз съм sinior recruiter @ Yahoo! Искаме да додеш за интервю на място, можеш ли, кога?"

О-оо, ами аз нямам Щатска виза, леле! Разбрахме се като си извадя посетителска виза да им се обадя, но все пак определихме приблизителна дата. Шаш-паника, процедурата за виза мамата си трака, няма свободни часове в следващите 8 седмици! Писах емайл на консулството, обясних случката и те ми дадоха час за след 1 седмица, кефец! След една седмица и един ден, визата беше готова. Писах на хората в Яху и те ми дадоха час за интервю!

Още шаш, още паника. Интервюто е в понеделник, аз научавам в петък вечерта. Бърза резервация (http://farechase.yahoo.com е супер за целта). По принцип ми бяха казали, че ще ми покрият разноските по пътуването, ама не се бяхме разбрали кой ще прави резервацията. Майната му, викам си, 1200 щ.д., дори и да не ми ги възстановят, опита си струва. Взех си билетите по интернет, билета всъщност е "е-тикет", просто един емайл с номерца ;)

След това:
  • 3:30 нощеска, неделя срещу понеделник - ставане
  • 4:30 излизане
  • 5:00 на летището (бях щателно прегледан на секюрити-служителя Пиер, всъщност Пешко, който беше българин ;) )
  • 6:00 - 7:30 полет до Кливланд, Охайо. Първото ми посещение в Щатите.
  • 8:30 - 10:30 Кливланд - ЛА (пътуването всъщност е 5 часа, но има 3 часа часова разлика). До мен седеше едно 150 кг honey от Кливланд, която като разбра че идвам от Монреал, почна да си упражнява френския на мен ;) От другата ми страна беше едно бабе, което ме оля с кафе. "Няма страшно" викам й. "Това е на късмет". Тя ми прочете молитва за успешно интервю и завърши с "Амин". Целия самолет беше с хора от някаква църква, които отиваха на събор на тяхната църква в ЛА да празнуват 100 години откакто някой си там в ЛА е възкръснал и мертвих.
  • 10:30 сутринта. ЛА. Голямо летище, мамка му! Палми, слънце. Чекирах се за на връщане за да не губя време после, обратния самолет беше за 10 вечерта. Служителката (черна) ми вика: Don't miss your plane, hon, I know you have a whole day! Всички черни булки ми викат "hon" ;)
  • 12:00 такси до Яху офиса в Санта Моника. Бакшиша кара като идиот. 40$ за разстояние, което никак не изглежда голямо на картата. Това ЛА е голям град, очевидно.
  • Имам два часа и 15 минути да се мотам. Тръгвам към плажа, който на картата иглежда съвсем близо. Оказва се, че не е и се отказвам. Едно бързо двойно старбъкско еспресо и вадя камерата да поснимам квартала. А квартала е супер, Яху офиса където аз отивам не е централния им офис, а е отделна сграда за Яху Мюзик, музикалния клон, там където аз кандидатствам. И кои са комшиите в квартала? MTV Networks, BMG Sony Music, Universal Music Studios, AMI и пр. И навсякъде палми. Цялата обстановка е една такава лежерна, релаксираща, палми, джапанки, плаж, море/океан. В далечината малко планинка - Холивуд. И (да не пропусна) - много палми.
  • 1:30 звъни ми телефона, вече някак интерквартално. Обажда се този с който говорих преди две седмици. "Как си", вика, "тръгна ли си от плажа?". Хехе. "Исках само да проверя дали си пристигнал. А, ма ти си в квартала? Ми аре идвай."
  • 2 без нещо - офиса на Яху. Целия е в жълто и лилаво, като новото им лого. Идва да ме посрещне човека, с който говорих по телефона, който е тим лидер и потенциален мой шеф. Той се оказва сигурно набор или по-малък от мен, хеви-метъл с дълга коса, черни панталони, черна блузка и черни ... джапанки. Брях мааму!
  • 2:00-5:00 - три интервюта и по двама човека, никакви човешки ресурси, само по работа. След три часа говорене (и пребит от път и недоспиване) вече всичко е леко сюреалистично. Аре на кафе с шефчето. Говорим си за пътувания из Европа, за музика, за ужасните цени на недвижимите имоти в ЛА. 600К+ за кондо с две стаи! И по работа - формалности за визата, за мойте планове за ваканция, за неговите, за факта, че не съм канадец все още и че може е да е малко по-заплетено с работната виза.
  • 6:00-7:00 Автобус #304 - Санта Моника-Холивуд. Пейзаж. Мексиканци, много мексиканци, Ел Мариачи. Свежа мексиканска архитектура с керемидки. Испански навсякъде, рекламите, надписите, всичко. Автобуса минава покрай Бевърли Хилс, мамка му и квартал, поне малкото което виждам. Зеленинка, красота... богатите също плачат. Колите които излизат от там ... майко мила.
  • Слънцето вече ще залезе, а аз исках да посрещна залеза на булевард Залез ;) Sunset blvd
  • 7:00 - 8:00 Бегом през Сънсет блвд и блвд Холивуд. Ама наистина бегом. Видях звездите по тротоара - забелязах тези на Стинг и Мечо Пух ;) Видях и най-накрая дето пише Холивуд на хълма.
  • 8:00 - 9:30 Три линии на метрото и автобусче до летището. Супер подтискащо метро и хората в него. Като цяло града е подтискащ, ама аз какво ли съм видял от него.
  • 10:00 вечерта - не помня - ЛА - Филаделфия. Дремуцане в самолета, вече съм премазан от пътуване и от 15-минутки спане.
  • там някъде - час и нещо във Филаделфия, геврек, еспресо. Вече е вторник.
  • после - 10:00 - Филаделфия - Монреал. Проспал съм и излитането, и кацането. Но се събудих над Ню Йорк, за да видя океана. Другия океан. Оня в ЛА съм го видял ... кога съм го видял? Днес, вчера?
  • 10:00 Монреал. Вали. Мил, "роден", Монреал, френски съобщения на летището, музика за ушите. Вкъщи.
Аватар
IRA
Съсел
Мнения: 7532
Регистриран на: Пон Дек 22, 2003 8:53 pm
Местоположение: MONTREAL

Мнение от IRA »

И ся какво? ще се местиш или да? :lol:
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
Kuma Lisa
Мнения: 4545
Регистриран на: Чет Ное 13, 2003 5:02 pm
Местоположение: BC

Мнение от Kuma Lisa »

WOW :haplio:
Нека аз съм първата, която те поздрави :D
От все сърце ти пожелавам да работиш това, което те кефи.
Успех :D
Нали знаете как в САЩ се избира президент:
минават целия му род под лупа, и се гледа какво е направил за благополучието на страната си и какво е учил и какви титли е защитил.

powered by Botzo
ssttoo
Администратор
Мнения: 2389
Регистриран на: Нед Юли 27, 2003 1:12 am
Местоположение: LA, California
Обратна връзка:

Мнение от ssttoo »

хех, мерси. Дали ще се местя - ба ли мааму. Чакам да видя оферта първо, да видя, че визата е ОК, пък после ще му мисля. Това ЛА-то е много различно и не задължително по-хубаво от Монреал.
Аватар
Kuma Lisa
Мнения: 4545
Регистриран на: Чет Ное 13, 2003 5:02 pm
Местоположение: BC

Мнение от Kuma Lisa »

Айде не се праи сега, молим ти се,Ссттоо :wink: Не вярвам, че предпочиташ да киснеш в Мнтрл. в тоя клинч, вместо да си джиткаш и ти по джапанки :D Тц, тва не го вярвам :twisted:
Нали знаете как в САЩ се избира президент:
минават целия му род под лупа, и се гледа какво е направил за благополучието на страната си и какво е учил и какви титли е защитил.

powered by Botzo
bravo

Мнение от bravo »

Ha, mnogo se izkefih! USPEH!!!!!!

Ama kak ne izskubna edno palmi4e za nasam, da ni zamiri6e na plaj!
Аватар
IRA
Съсел
Мнения: 7532
Регистриран на: Пон Дек 22, 2003 8:53 pm
Местоположение: MONTREAL

Мнение от IRA »

Ми късметс офертат тогава.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
yahoo
Мнения: 2330
Регистриран на: Чет Авг 28, 2003 7:47 am
Местоположение: Montreal

Мнение от yahoo »

Не му мисли много, ами си купувай джапанки и заминавай докато и Google не са те потърсили :wink:
Определено бих предпочел Yahoo, особено в LA :beer:
"FJ не е направена за хора с тънки портфейли, търсещи икономичност, а за тези на които живота им е по-ценен от икономисана цистерна бензин."

Powered by A++ групата
miteto
Модератор
Мнения: 11161
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 3:26 am
Местоположение: Toronto

Мнение от miteto »

ssttoo, поздравления :D Много яко си го описал. А и кво има да му мислиш щом позицията е точно каквото ти се работи - при това в ЛА !!!
ssttoo
Администратор
Мнения: 2389
Регистриран на: Нед Юли 27, 2003 1:12 am
Местоположение: LA, California
Обратна връзка:

Мнение от ssttoo »

yahoo написа:Определено бих предпочел Yahoo...
С този ти ник, не бих се учудил ;)
Veliko
Мнения: 637
Регистриран на: Съб Окт 25, 2003 10:50 am

Мнение от Veliko »

Ето това е разковничето? Не трябва да ви пука от нищо на интервюта. Покажете че може да живеете и без тази компания и не сте на зор (дори да няма какво да ядете). Ако ви хванат че сте на зор-спукана работа.

Успех нататък ссттоо, пък дали яху, гугъл-мугъл все същите л.....а, парата е важна, щото нали знаете (виж по-долу) :wink:
Life goes on. It always does, until it doesn´t!
Аватар
MrGeek
Путлер Капут
Мнения: 16505
Регистриран на: Вто Мар 01, 2005 4:20 am
Местоположение: The Red Square

Мнение от MrGeek »

Ей ssttoo, супер, стикам ти палци и да не смееш да се отказваш от офертата. ;) :D :beer: :beer: :beer:
Аватар
Lub0
Мнения: 6899
Регистриран на: Вто Авг 26, 2003 11:42 am
Местоположение: Sunnyvale Trailer Park, Nova Scotia
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Браво момчето ми, само така, също проучи добре какви месечни разходи ще имаш там, за да може да ги сравниш с заплатата, която ще ти предложат, и не се съгласявай на опции ;)
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
AlexAA
Мнения: 431
Регистриран на: Пет Сеп 05, 2003 2:41 pm

Мнение от AlexAA »

Evalla brato,
Nadushvam, che sme ot edna priroda. I az kato teb, podavam resumeta i zabravyam. Kvoto e pisano shte se sluchi.
Az hodih na interview predi 2 dni. Sled okolo 40 minuti krastosan razgovor mi pisna i im vikam - " A pak az kato byah v kazarmata trenirah da strelyam po kanadci, shtoto vie byahte ot NATO, a pak nie ot Warsaw Pact". NAstapi ggrobna tishina v offica, pichovete i pichkata ne byaha sigurni dali se bazikam ili ne. TA sega chakam da mi se obadyat managerite....
Anyways, good luck in L.A. and heavy metal do dupka.
Cheers

P.S. Abe shto mi izchena ikonkata za kirilica?
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Мнения: 9069
Регистриран на: Пет Авг 29, 2003 8:40 am
Местоположение: j-cowboyland, Toronto
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

честито...
дано да стане
не се съгласявай на първата оферта
виж каква виза ще имаш (х1 или т1)
искай да ти платят за местенето...след като сте оправили другите оферти итн.
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Заключено