Строителни материали и още нещо...

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
speedy
Мнения: 4160
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 9:08 am
Местоположение: Ontario, Canada

Мнение от speedy »

Hemoglobin написа:Дървенията е за евтиния...прави се кашона себестойнист 5 000$ и се подава за 200 000$ и да инвестират се едно 5 000$ на къща за да се лъжат клиентите че това е най-изолиранта и най-дървената къща, но тези пари се връщат. Има кой да вярва на глупости на този континент.
В този случай многото пари струва не само материала на къщата, а земята отдолу (най-вече), както и труда за построяването. Ако имаш къща виж какво ти пише в застраховката - колко ще ти платят ако изгори или я отнесе вятъра.

Тухлата сама по себе си не е изолатор. Иначе баба ми нямаше да си държи една тухла отгоре на печката, която после да пъхне под одеалото да и топли краката. Тухлата акумулира. Изолацията е въздухът между различните слоеве на външните стени, със или без разни допълнения стъклена вата или други подобни.

Мога да ти кажа каква е структурата на стената на моята къща - отвън тухли, след това обикновен онтарийски въздух, след това нещо като талашитено-шперплатова дървена плоскост, после розова вата и накрая от вътрешната стрена гипс и картон.

А изолацията не е само за студ. Върши работа и за жега.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
survivor
Мнения: 2848
Регистриран на: Чет Окт 09, 2003 10:08 pm
Местоположение: Монреал

Мнение от survivor »

miteto написа: но това което ме притеснява е че пожарната като дойде единствената и функция ще бъде да не позволи пожара да се разпространи и по съседните къщи - просто щото вече няма да има кво да гаси от дървената къща :roll:
Мите, не е така. Тук веднъж присъствах на гасенето на пожар в един 4-плекс. Беше пламнал единият от апартаментите на горния етаж. Като го загасиха цялата сграда си стоеше на място. Сега въпросният апартамент в какъв вид е бил отвътре - едва ли в добър, защото пробиха покрива отгоре за да гасят пламъците. Но така или иначе самата сграда беше запазена, не само съдедните. Цялата улица се беше напълнила с противопожарни коли за отрицателно време. Аз лично се ориентирах по дима и отидох защото на моето синче му беше интересно :D
Pepon
Мнения: 841
Регистриран на: Пет Авг 08, 2003 10:06 am
Местоположение: Somewhere Out There

Мнение от Pepon »

speedy написа: Мога да ти кажа каква е структурата на стената на моята къща - отвън тухли, след това обикновен онтарийски въздух, след това нещо като талашитено-шперплатова дървена плоскост, после розова вата и накрая от вътрешната стрена гипс и картон.
Izolaciata s istinski tuhli otvan, a ne s dekorativni tuhlopodobia struva 50000CAD za kashta. Ne sa mnogo tezi, koito mogat da si pozvoliat tazi extra. Masovata kashta e s edni plasmasovi dekorativni lenti, koito goriat kato fakli ili s dekoracii, napodobiavashti tuhli.
"You can always count on Americans to do the right thing. After they've tried everything else."

Winston Churchill
Аватар
Hemoglobin
Любим форумец
Любим форумец
Мнения: 447
Регистриран на: Чет Яну 29, 2004 9:03 pm
Местоположение: Само в самолета съм си у дома.
Обратна връзка:

Мнение от Hemoglobin »

Не знам дали са по "екологични" ала от понятието еколологичен по-девалвирало май няма в днешни дни... за какво ли не се използва и колко по далече от смисъла му.
И колко са "екологични" ..предполагам се има предвид че не са вредни за здравето (?!) се разбира ясно от случаите на канадци заболели от рак поради канцерогенните съставки в картонените строителни панели. Преди една година за първи път даже група от хора доказаха това и съдиха министерството на здравеопазването за това че е разрешило производството на тези велики изолации, който факт въпросното министерство официално си призна.
Факта, че тогавашния скандал показа, че огромен брой сгради са правени с употреба на материали с мутагенно действие и е оставено на добрата воля на собствениците да си подменят (ти ще се сетиш колко го поравят , я има 1% я не) е показателен.

А инак нека не бъркаме алармите и трнировките на работа, в които фирмите си връзват гащите че няма да бъдат съдени с това дали строителството е противопожарно опасно.
Дори и салта да ни карат да правим бягайки по коридорите това няма да промени факта, че тези жилища изгарят за секунди.
Точно обратното параноята на работното моясто е резултат от желанието на фирмата да не тършпи легални последици при загуба на живот... причина и следствие... парен каша духа.

Виждал съм два пожара тук, картината е потресаваща, няколко минути... в които пожарните се бяха разпределили по следния начин: 4 коли пръскаха съседните къщи, 2 коли пръскаха горящата от немай къде и с никакъв ефект.

Така че мотивът с тренировките на работно място неяма нищо общо с това д че материалът е не пожаро а направо взривоопасен :):). Да не говорим, че при всичките тези детекторчета по апартаментите....все още направени с радиоактивен кадмий :) (няма проблем, де само гледайте да не изядете датчика :)) броят на пожарите ттук е ненадминат, сам по себе си е довод. Да ви попитам вие в България колкко пъти на годината по новините чуавате за пожари в домове...? 2 - 3? А тук колко пъти в седмицатата ?
Не мисля че и най-върлия защитник на този тип строителство може да отрече неизгодността му що се отнася до безоапсността на обитателите.
А инак аз все си мисля че тухлата си е много добър изолатор, защото ако смея да отбележа в тухлата е пълно със малки порички запълнени с упоменатия въздух :). Някой тук чупил ли е тухла на две ? цялата е пореста структура.
А инак горе някой спомена че баба му я топлела на печката и затова не била изолатор...
Нека само да попитам КОЛКО ВРЕМЕ ОТНЕМА НА БАБАТА ДА СТОПЛИ ТУХЛАТА НА ПЕЧКАТА?????? ОТГОВОР - ПОНЕ 10 пъти ПОВЕЧЕ ОТ ВРЕМЕТО ЗА КОЕТО sheetrock-а ЩЕ ПЛАМНе И ИЗГОРИ - с други думи ще се нагрее тлкова силно че ще се самовъзпламени. Така че в един период от 1 - 2 часа тухлата здраво си изолира топлината от голящата печка и може спокойно бабата да си я пипа от другата страна.
Така че ако ще говорим за баби, това което парви нбабата е 1 изпитва изолаторските своиства на тухлата защото има въздушни пори в материала и 2. свойството и като материал веднъж придобил тази температура да я задържи, и 3то бабата ще позлва тая тухла поне 50 години (да е жива и здрава) защото знае и друго нейно качество - здравината, всичко което я прави много добър като строителен материал ;).
И ако ще слизаме на ниво 4ти клас дайде да го решим това веднъж завинаги. Направете си следния "бриколяж :):):)" и да се спре да се говори. Ето бабата на човека по горе знае жената, сложете една нормална тухла (по скоро две, защото външни и носещи стени е забранено да са паянти от единичен зид) или една тухла четворка, сложете я на печката, тъй както знаят старите жени и слеожете и на съседния котлон едно парче "велик изолационен канадски картон- шеетрок" и просто вижте и сами се убедете кое кога ще се нагрее от другата страна....
Явно само една такава демонстрация на ниво 2ри клас Труд и Творчество ще реши този въпрос.

Инак тук тези декоративни тухлички с които облицоват стените всички знаете колко са дебели и че са декоративен материал а не строителен такъв. А за дървените или пластмасови капаци с които плескат по сюрмашките къщи няма какво да говорим.

ИНак защо все си мисля, че ако много си мераклия може да си купиш България едно дето се казва кнауф 1см е дебело и си го лепкаш на мазилката ако искаш ептен да се самоизолираш :) и хем къщата ти издържа на силен вятър, хем пожар трудно я лови пък и да я улови губиш само мебелите ама не и сградата, хем ще остане и за децата ти такава каквато е вместо купчина тор обрасла с дървесни гъби и си някъде 3 - 4 пъти по топлоизолиран отколккото с картон...

Опааа АМА НИЕ ЗАБРАВИХМЕ ОЩЕ ЕДНО ПРЕИМУЩЕСТВО НА МЕСТНОТО СТРОИТЕЛСТВО.... АМИ КОЙТО ЖИВЕЕ В АПАРТАМЕНТ ВИНАГИ чУВА КАК СЪСЕДИТЕ ПРАВЯТ СЕКС, КЪДЕ ГО ПРАВЯТ (в топографско архитектурен пък и в анатомически смисъл:)) и пр. детайли. Е лошо е само когато някой се изпърди в съседния апартамен, че се чудиш това ти ли беше или папагалчето ти:)?
Тоест какво да кажем и за шумоизолирането?
"Бързата кучка слепи ги ражда"
българска поговорка
pomiar
Мнения: 728
Регистриран на: Сря Сеп 01, 2004 11:12 am
Местоположение: ulitsa Sezam, vtora kofa, v liavo
Обратна връзка:

Мнение от pomiar »

A taka Hemoglobin, razkaji im na vsichki kolko e losho v Canada i v kakvi kashoni jiveiat tapanarite :haplio:
Stranno e kak niakoi hora izjiviavat imigratsiata kato evoluirat v nai-razlichni posoki. Sebestoinost 5000 dolara, hm naistina dobra ideia e chovek da vnimava kakvo govori, osobeno puk ako pishe :idea:
Az lichno ejednevno se zanimavam s materiali i sebestoinosti i smelo moga da vi kaja che durvenia material v edna kushta, zaedno s drugite materiali+ TRUDA= na dosta poveche ot 5000 dolara.
Za edna kushta stoinost ot 5000 dolara e tolkova normalna kolkoto i goliamo zeleno petno na ekrana na giant screen plasma TV :wink:
Ot tsialata pisanitsa deto edvam ia izchetoh (shtoto mi beshe mnogo interesno da naucha che dna kushta e sus sebestoinost 5000 dolara) samo s edno sum saglasen- pojarnata opasnost e OGROMNA, osobeno suchetana s nepravilna i evtina poddrujka. I moia suvet e ako shte jiveete v durvena kochina pone gledaite da e na purvia etaj i blizo do izhoda, zashtoto ako imate sused idiot koito po neizvestni prichi reshi da pretovari elektroinstalatsiata vie i vsichko koeto imate shte budete istoria za ne 5, a 2 minuti :idea:
Ima hora gotovi da braniat istinata dokato ot neia ne ostane nishto. (J.R.Openhimer)
Tutankamon
Мнения: 776
Регистриран на: Сря Юни 22, 2005 11:52 am

Мнение от Tutankamon »

Hemo, kakvo shte mi kajesh sega, 4e prez tuhlata ne se 4uva kato komshiite praviat seks i kakvo li ne, aide sega molia te. I az sum jivial v tuhleno betonen blok v BG. Niama kakvo da obiasniavam. Betona durji studeno, kolkoto i da otopliavash. Tuhlata sushto, osven ako ne se otopliavash s durva i vuglishta, koeto e purvobiten na4in na otoplenie. Ako tova iskash da pohvalish ot BG, kak tuhlata i betona tooleli, zashtoto si se toplil zimata na druvca i vuglishta, mersi. Po-mrusno neshto ot tova niama:):):)
A kato neiskash da 4uvash susedite ti, kato praviat seks, vzemi si kushta be 4ovek, kakuv ti e problema, nikoi ne te zaduljava da jiveesh v apartament :D :D :D
bateto
Мнения: 4226
Регистриран на: Пет Мар 02, 2018 3:48 pm

Мнение от bateto »

Чета тук спорите тухлата или дървото.Абе не знам,не съм компетенция да давам мнение ,затова си има индженери и други знаещи хора които да кажат.Обаче ми прави впечетление всяка сутрин като минавам на път за работа през Уестмаунт/квартала на милионерите и милиардерите/ където има да се строи къща масово се използват бетон,тухла ,камък и други масивни материали,а дървото го ползат само за декорация.Незнам ,нямам мнение пак да се повторя кое е по доброто,но тия сигурно/милиардерите/ са много прости хора ,цяла северна америка строи от дърво ,а тия с тухли и бетон,леле откачалките. :D
Аватар
IRA
Съсел
Мнения: 7532
Регистриран на: Пон Дек 22, 2003 8:53 pm
Местоположение: MONTREAL

Мнение от IRA »

Айде темата отиде на кино,ама и аз да си кажа мнението . Не харесвам дървените къщи и никога няма да ги харесам, за мен са отживелица. Става дума за тия клечки дето им викат дърво тука,иначе би могло да има и хубва дървена къща,ама...Това да ходиш и да ти трепти пода под краката хич не е приятно,поне за мен.Лично аз не намирам нищо екологично да отсечеш един декар гора за да построиш къща, докато се възстанови тази гора ,трябва да буташ въпросната къща и да сечеш наново. Просто унижоваваш гората. Да не говорим за невероиятната кобнация дърво+ метал ,дърво +вата :shock: ,по българските противопожарни норми това е недопустимо,а тука е практика. Дървенат къща излиза евтино единствено и само за строителя ,но не и за купувача,затова строят мосово такива къщи,хората искат да печелят.
В момента обаче са започнали да строят доста бетонови сгради,дори и да не са високи.Взе да им идва акъла,бетона се продава по лесно.
За момента не мога да си позволя да си построя къща такава каквато искам, затова се задоволявам с наличното ,е надявам се един ден на имам това което искам.
Не че няма и качествени жилища в Монреал има ,ама много много скъпи ,другото са замаскирани боклуци.
Последно промяна от IRA на Пет Ное 25, 2005 1:13 am, променено общо 1 път.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
THC
СЕКСИ ПИЧ
Мнения: 3055
Регистриран на: Пет Сеп 24, 2004 2:34 pm

Мнение от THC »

авееее в Тексас ебахти студа , затуй и там са дървени къщите и из цяла америка.
Пари на заем - само взимаме.

http://www.thc-ministry.net/untoldstory/#INDEX
Godis
Мнения: 1661
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 2:22 am
Местоположение: Montreal, Pointe Claire

Мнение от Godis »

както някой знаят, изолацията няма нищо общо с това дали в страната е топло или студено. Предназначението й е да пази от външната температура, в Канада от студ, респ. в Тексас от жега, така че сравнения къде какво използвали и т.н. и в тази връзка колко са били изостанали или напреднали са смешни.
beckythomas9
Мнения: 527
Регистриран на: Чет Фев 17, 2005 10:06 pm
Местоположение: ottawa

Мнение от beckythomas9 »

Hemoglobin написа:
Tutankamon написа: Ами замисляли ли сте се, защо аджеба в една Норвегия къщите не са картонени?
Защо в една Финландия или Швеция и там не са от картон и пирони направени жилищата?
А ти сигурен ли си, че там къщите не са предимно дървени? Защото аз имам друга информация......
Svilko
Мнения: 252
Регистриран на: Нед Юли 27, 2003 11:21 am
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Мнение от Svilko »

Абе много спорове има в тая тема, та си викам и аз да зачекна въпроса.
По темата за изолацията който иска може да погледне тази семпла справка за топлопроводноста на материалите.

http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hb ... thrcn.html

Искам само да ви обърна внимание на последното нещо в таблицата, а именно въздуха. Забележете колко ниска топлопроводност има. Затова не се чудете защо има въздушна междина след тухлите. Та тия тухли, за които говорим сигурно са обикновени червени, на които топлопроводноста е 5-6 пъти по голяма от тази на дървото.
Обаче искам да запитам нещо, ако може някой да даде мнение.
Абе като казвате за дървени къщи, това значи ли че и стените са дървени, щото аз такова нещо не съм виждал. Вярно че гредите и носещите конструкции са дървени, и вътрешните стени са гипсови плоскости. Но дървениите са само под формата на греди, което ще реше че не може да ги слагате при нещата определящи топлоизолационните качества на къщата.
И да ви спомена нещо от чисто личен опит, тукашните тухли са доста твърди, в сравнение с нашите в БГ. Не знам как и от какво са ги правили, обаче са ужасно твърди.

В крайна сметка си мисля че е въпрос на традиция за всяка държава. Тука хората така си ги правят къщите. Да не говорим че в БГ има къщи и от "кирпич". За тези които се чудят какво е това ще поясня че са саморъчно направени блокове от смес на кал и слама.
Тука ще ви оставя да размишлявате за кирпичените къщи. :))
Аватар
Guinness
Мнения: 1643
Регистриран на: Вто Яну 27, 2004 10:54 pm
Местоположение: Edinburgh,Scotland

Мнение от Guinness »

Свилко,ами няма наистина дървени стени-талашитени са :D :D
vanko22
Мнения: 130
Регистриран на: Вто Ное 25, 2003 4:40 pm
Местоположение: Toronto

Мнение от vanko22 »

eiii horaaa elate v construction-a i sami shte se ubedite v predimstvata i nedostatucite na canadskoto stroitelstvo.Znachi moga da uspokoia vsichki,tuk se stroi nesamo s durvo .Ima i mnogo beton i tuhli.sushto taka ima goliamo kombinirane mejdu tezi materiali.Vseki ot tiah ima svoi predimstva i nedostatuci i imenno te se vzemat v predvid kogato se izpolzva toi.rabotata s durvoto i ma predimstvo che e mnogo burzo se stroi edna kushta i izliza po evtina ot tuhlena ili betonna takava.Edna durvena kushta na dva etaja se vdiga ot 5 choveka za okolo20 dni.i tuk ima tuhleni kushti s dva sloia tuhli i vuzdushna mejdina mejdu tiah ,no vutre staite sa razdeleni s durveni ramki i gipsokarton(kakto mu kazvame v bg).Ako si kupite takava mnogo lesno moje da napravite generalno razmestvane na razpolojenieto n a stenite bez da se buta kushtata.nikoi ne spomena che tuk se namirat i metalni konstrukcii koito se kazvat metal studs ,koito zamestvat veche durvoto.Takiva ima i v Bg.Namnogo mesta v bogati kushti vijdam i evropeiski tip vunshni izolacii koito oblicovat cialata kushta i otgore se pokrivat s mineralna mazilka.Tezi neshta sushtestvuvat i v Bg ot neotdavna.No pak povtariam ,i tuk i tam te sa proiritet na po zamojnite.Bil sum i v kushtata na edin ot nai bogatite bulgari v Toronto.Tam neshtata sa drugi.Cialata kushta e postroena ot metalni gredi i e s neveroiatno razpolojenie na staite. ogromnite pomeshtenia sa naistina blagodat blagodarenie na metalnata konstrukcia kudeto ne se iziskvat podporni steni.A za tezi koito izpolzuvat dumata talashit shte kaja che tova e suvsem drugo neshto.Ne navlizaite v sverata na mebelite.Nikude ama nikude niama talashit v konstrukciata na kushtata.Ima shperplat ima OSB no te niamat nishto obshto s talashita.Samo elektrichestvoto vingi mi e bilo smeshno.Kabelite si minavat otkudeto si iskat.Vruzkite na tezi kabeli sa s edni smeshni kapachki ...no taka sa go reshili Kakvo da se pravi.I nevijdam nujno li e pak kakto vinagi da se izpada v nechuvani emigrantski sporove koi kushti sa po zdravi ili po izolirani ili po shumo izolirani.I tuk i v Bg vsichko e vupros na pari.I v Bg ima kushti Um da ti zaide.Ot vseki spor lichi edinonachalieto.Canada ili Bg.Zashto be hora gledaite si jivota i tva e.
Na kriv emigrant,Kanada mu vinovna.I zatvariaite prozorcite,che vlizat mnogo muhi.
Godis
Мнения: 1661
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 2:22 am
Местоположение: Montreal, Pointe Claire

Мнение от Godis »

Не бе Ванко, не се хаби, тия дето спорят по правило на строеж не са стъпвали сигурно, важното е че тия дето живеят в "дървени" къщи , на малкия пръст немогат да ни стъпят. Това е.
Заключено