Що е то социален живот

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
huba
Мнения: 925
Регистриран на: Вто Дек 07, 2004 1:54 pm

Мнение от huba »

beckythomas9 написа: Просто недоумявам - да не би само АЗ да ходя на концерт? Нали там има хора, които явно споделят интересите ми, щом са отишли ТОЧНО на това пресдтавление!? Странни мисли; тогава какво е социалния живот? !
Ne mislai che fakta da sedish mejdu hora po vreme na predstavlenie se naricha socialen jivot.Po sahstata logika i s tezi koito sedish v obshtestvenia transport spodeliash obsht interes ili neobhodimost.Tova ne oznachava obache che triabva da se ljushkame kam drugata krainost i da smiatame napivaneto s priateli kato edinstvenia vid socialen jivot.Da klturnite razvlechenia sa neobhodimi , no dalech ne sa opredeliashti za socialnia jivot na edin chovek.Primera mi si e mnogo na miasto daje.
Аватар
krimon
гугуле
Мнения: 7159
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 9:56 am
Местоположение: GMA

Мнение от krimon »

huba написа:
krimon написа: социа̀лна,социа̀лно, мн. социа̀лни, прил.

1. Който се отнася до живота на хората в група, в общество; обществен.
2. Който се отнася до отделните групи в обществото. Социална
класа.
3. Който се отнася до общуване между хората. Социални
кантакти. Социални клубове.

http://www.eurodict.koralsoft.com/searc ... on=ed_tylk

.
Samo ne razbrah zashto se smesva hodeneto na kino , teatar ili muzei ili drugite razvlechenia sas socialnia jivot.Spored opredelenieto po-gore stava vapros za neshto po-razlichno.
шъ ти обясня с думи прости 8)

просто хората ходят на такива места с други хора и във връзка с посещаваното кино, театър или музей (както ти ги изреждаш, но има още безкрайно много неща - концерт, хокейен мач, дискотека, екскурзия) обсъждат, общуват, споделят, разменят мисли и идеи, радват се един на друг, влюбват се, разлюбват се и тъй нататък, т.е. наблюдава се социален живот

групите обикновено се формират по интереси - едни обичат бонбони, други краставици, трети си седят в къщи само със семейството - това им е социалният живот

ти къде правиш по-горните работи - в къщи ли :?: А в България къде ги правеше :?:
Аватар
ivanko13
Модератор
Мнения: 3602
Регистриран на: Сря Юни 29, 2005 5:02 pm
Местоположение: Toronto

Мнение от ivanko13 »

krimon написа:
просто хората ходят на такива места с други хора и във връзка с посещаваното кино, театър или музей (както ти ги изреждаш, но има още безкрайно много неща - концерт, хокейен мач, дискотека, екскурзия)
Да не забравяме - лов и риболов ,то от там май се почва пустия му социален живот. :lol: :beer:
"Нищо велико на този свят не е постигнато без страст"
Георг Вилхелм Фридрих Хегел
Аватар
St.Anger
Some Kind of Monster
Мнения: 712
Регистриран на: Нед Яну 04, 2004 11:26 am
Местоположение: Montreal

Мнение от St.Anger »

Аз, откакто huba се появи в този форум, спрях да пиша, щото много ще се повтаряме :D . Аз понеже съм си фен на първичните усещания, мога да кажа само, че след 1,5 години тук разбрах, че АЗ НЯМА ДА МОГА ДА СЕ ПОЧУВСТВАМ КАТО ЕДИН РАВНОПРАВЕН СУБЕКТ В МЕСТНОТО ОБЩЕСТВО, поне не в близките години...Всеки ден виждам по плаците възрастни хора от един етнос да се събират и да си говорят на техния си език, не защото не говорят френски или английски, а защото ИСКАТ да комуникират на майчиния си език! Техните деца може би, а техните внуци със сигурност ще се чувстват тук като у дома си, но те самите, първото поколение емигранти, ще си останат едни българи, словенци или каквито и да е там, живеещи в Канада. Всеки сам си преценява дали си струва тази жертва!
To Live Is To Die
Аватар
anxeli
Мнения: 3805
Регистриран на: Вто Ное 02, 2004 1:36 pm
Местоположение: TO

Мнение от anxeli »

Ами това също е позиция, разбиране и каквото още искаш го наречи и няма нищо лошо в това! Кой не обича да си говори на родния език за неща дето само този етнос вълнуват, политика, плетки, риба, Слави Трифонов, суисайд бомбингс, кой каквото иска! Но не виждам защо да не се иде с тези същите авери на местно мероприятие, да се даде шанс на местната култура, да се видят богатствата на Екатерина Велика, да се опита виетнамска кухня или турски сладкории. Бъдете по-отворени, изследвайте новите неща. Но ако не искате или имате проблеми с езика, или нищо тук не ви харесва по условие, незнам защо трябва някой друг да е виновен. Винаги ще си останем бълагри в канада, никой няма да стане канадец, освен по документи, но може да се опита да живее интересно и да даде шанс на други хора и познанства, вместо да си признае пред себе си и да си бъде просто ауткаст за цял живот, или колкото си е отреди в Канада.
Циганите - на Сатурн !
Аватар
St.Anger
Some Kind of Monster
Мнения: 712
Регистриран на: Нед Яну 04, 2004 11:26 am
Местоположение: Montreal

Мнение от St.Anger »

anxeli написа: незнам защо трябва някой друг да е виновен.
Ти къде видя да обвинявам някого!?
To Live Is To Die
Аватар
anxeli
Мнения: 3805
Регистриран на: Вто Ное 02, 2004 1:36 pm
Местоположение: TO

Мнение от anxeli »

Сори :oops: , не ти, някои други хора имах предвид.
Циганите - на Сатурн !
Аватар
Lub0
Мнения: 6899
Регистриран на: Вто Авг 26, 2003 11:42 am
Местоположение: Sunnyvale Trailer Park, Nova Scotia
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Мързи ме да изчета всичките мнения по темата, но според мен проблема на плачковците е, че нямат приятели, било българи или канадци, затова са натрупали толкова негативизъм...
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
huba
Мнения: 925
Регистриран на: Вто Дек 07, 2004 1:54 pm

Мнение от huba »

krimon написа:шъ ти обясня с думи прости 8)
Merci za "prostite dumi", no niamashe nujda da se napriagash da promeniash "slojnia" si stil . :) :) Hodeneto na kino , teatar ili kakvoto i da bilo razvlechenie, spomaga za shtastieto i chuvstvoto za palnocennost na edin chovek, no dalech ne e kriterii za dobar socialen jivot.Ne mi obiasniavai samo, che s horata koito sedish po vreme na spektakal sa kriteria ti za socialno obshtuvane. :D Ako e taka.... e moga da ti kaja evala i prodaljavai s bogatia si socialen jivot. :D
Любо
Мнения: 84
Регистриран на: Пет Авг 22, 2003 4:06 pm
Местоположение: Toronto,ON,CA
Обратна връзка:

Мнение от Любо »

Според разбиранията на повечето хора социален живот е общуване със себеподобни, с които в по-голямата си част споделят общи интереси и мнения. А също така и оплюване на други тям подобни субекти, които не споделят техните възгледи за живота или просто са на по-различно социално, културно или обществено ниво от самите тях. За много хора/незвисимо от произход, националност, религия и език/ е също така много важно да има възможност за създаване на интриги и последващо наслаждаване на ефекта от тях.
В тази връзка за първо поколение имигранти това е трудно осъществимо предвид липсата на обичайната им среда, от която са се откъснали по собствена воля. За да я намерят тук са необходими години и радикални промени в самите тях, но за целта е необходимо да имат нужната психологическа нагласа.
Масата имигранти, които идват тук са на възраст около тридесетте. На тази възраст и нагоре промените стават все по-мъчителни за тях самите и за околните им. Първоначалният ентусиазъм или хъс много лесно отстъпва място на негативизъм и последващото отричане на околната действителност.
Колкото и да е странно това също води до някаква форма на социален живот, т.е. намираш група хора, които мислят като теб/негативно/ събираш се с тях да речем на чашка и започваш да оплюваш Канада, респективно лошият начин на живот в нея, както и други хора, най вече общи познати по една или друга причина. Познатият модел от БГ, където голяма част от хората всъщност това и правят, само че там се оплюват България, политици и разбира се не на последно място гореупоменатите общи познати. Искам дебело да пдчертая, че това съм го виждал не само сред българи и източноевропейци.
Има и други групи, които са настроени позитивно към новия си начин на живот и те по подобен начин осъществяват така наречените социални контакти.
Има обаче един основен проблем, който засяга всички групи и той според мен е липсата на минало в държавата приемник. Тук ги няма приятелите от детинство, с които си до такава степен близък, че можеш да си позволиш да се държиш естествено. Те ти знаят и кътните зъби и ти знаеш техните, т.е. няма място за фалш, а на новото място с по-голямата част от новата ти среда почти не се познаваш и това определя голяма доза скованост в отношенията. Не познаваш този който стои срещу тебе и се притесняваш да не бъдеш изтълкуван погрешно, тъй като и той не те познава. Нека не забравяме и големите разстояния, които малко или много са пречка за по-чести контакти.
Друг проблем е, че хората които идват тук са и много различни един от друг. Различни мантатлитети, различни образования, привички, предпочитания, интереси и т.н. Сред тези хора, с които се виждаш за първи път в живота си ще трябва да намериш тези, които ти пасват и ти на тях и всичкото това в ограниченото време, което имаш от разстоянията и работата. Все пак си дошъл тук с идеи, амбиции и желания, които трябва да бъдат отстоявани много по-усърдно от преди, предвид на това, че започваме живота си почти от нулата като първо поколение имигранти.
Всичко това се възприема по различен начин от различните хора, което ги отчуждава още преди да са имали времето и възможността да се сближат.

Ако някой е имал търпението да прочете всичко това евала. То е моето лично мнение по въпроса. Не визирам никого и всяка прилика с действителни лица е напълно случайна.
:beer: :beer: :beer: :D
Не си го слагайте пркалено много и ще живеете по леко!
Нема лабаво
Аватар
anxeli
Мнения: 3805
Регистриран на: Вто Ное 02, 2004 1:36 pm
Местоположение: TO

Мнение от anxeli »

huba написа: Ne mi obiasniavai samo, che s horata koito sedish po vreme na spektakal sa kriteria ti za socialno obshtuvane.
Тук малко е неясно какво искаш да кажеш, но защо не си съгласна че общуването със хора води до обществен живот. С колкото повече членове на социума общуваш (хора, надявам се), толкова по-богат е твоя социален живот. За да си им интересен и да искат пак да си пообщуват с теб трябва да имате общи интереси, впечетления за обсъждане, иначе няма да има какво да си кажете. Затова едно ходене на театър може само да помогне. Е, общуването в салона не е препоръчително, но след представлението, на кафенце, на коктейлче, дори по телефона ако имате какво да си кажете, па даже и да е колко тъпо и загубено мюзикълче сте видели и как друг път да се придържате само към маргаритите, пак бая сте си пообщували социално.
Циганите - на Сатурн !
Аватар
myha
Мнения: 1248
Регистриран на: Съб Окт 01, 2005 9:15 am
Местоположение: Toronto Ontario

Мнение от myha »

Daaa Lubo prav si ama zabravi edno
vsichki zapocvame ot edin start nali:))))
znachi kakvoto za mene takova i za tebe:)))
Mislia che horata vinagi sa se i shte se plyiat :)
A dokolkoto do vsichko tova mislia da ne my mislim mnogo :)
kakvoto doide, inache chovek moje da izkykyriga ne mislish li??
Vseki pravi tazi krachka za svoe po dobro !!!!
I az podkrepiam vseki koito go e reshil
a na PLACHKOVCITE shte kaja
sprete da plachete vsichko zavisi ot vas ! :thumbsup:
Na edna vrata pishelo ''Ne razbivai, ne vlizai ,niama nishto za kradene '' a ot doly pishelo
'' nie sme dlajni da proverim '' !!!
Cherna Kosmata Raka se e spysnala nad foryma
Аватар
krimon
гугуле
Мнения: 7159
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 9:56 am
Местоположение: GMA

Мнение от krimon »

huba написа:
krimon написа:шъ ти обясня с думи прости 8)
Merci za "prostite dumi", no niamashe nujda da se napriagash da promeniash "slojnia" si stil . :) :) Hodeneto na kino , teatar ili kakvoto i da bilo razvlechenie, spomaga za shtastieto i chuvstvoto za palnocennost na edin chovek, no dalech ne e kriterii za dobar socialen jivot.Ne mi obiasniavai samo, che s horata koito sedish po vreme na spektakal sa kriteria ti za socialno obshtuvane. :D Ako e taka.... e moga da ti kaja evala i prodaljavai s bogatia si socialen jivot. :D
хуба, извини сложния ми стил :twisted:

та, на въпроса, ти къде общуваше социално в България - на мегдана, на хорото, в хоремага, в магазините, в къщи и наоколо със съседите ... или имаше и друг социален живот :?:

а с кого общувам и дали ми е богат социалния живот си е моя работа, билив ми ... тук иде реч за това къде можем да развием в Канада такъв живот, дали изобщо съществува или се лъжа нещо :roll:

кеф ти българи - ходиш на български сбирки, кеф ти канадците да опознаеш - прибягваш до общуване с тях (питай Канак по въпроса), обичаш да общуваш професионално - събираш се с колегите ти, имаш повече семейна ориентация - каниш хора, които пасват на семейното ти положение (с деца - хора с деца на вашата възраст, без деца - с цел сдобиване с гадже), искаш културно и интелектуално общуване - търсиш хора, с подобен на твоя светоглед, искаш да си общуваш със съседите - правиш го по същия начин както в България (аз поне нямам подобни затруднения), искаш да спортуваш - събираш се със спортисти, туристунгер - туристунгерстваш, караш ски - скьори, рисуваш с пастели - курсове към местното читалище, танци-манци - латино - групи, колкото щеш (та даже има кебекуа, които танцуват български народни танци, ако искаш ще те свържа - имат награда от България) и тъй нататък, и тъй нататък ...
huba
Мнения: 925
Регистриран на: Вто Дек 07, 2004 1:54 pm

Мнение от huba »

St.Anger написа:Аз, откакто huba се появи в този форум, спрях да пиша, щото много ще се повтаряме :D .
Shto ne kazvash po-rano che tova e prichinata?Spiram vednaga. :D :D
Аватар
krimon
гугуле
Мнения: 7159
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 9:56 am
Местоположение: GMA

Мнение от krimon »

абе лесно ти е на теб да се измъкваш тъй със St.Anger 8)
(има хора дето си спомнят как си помагала на въпросния потребител при писане на СВ-та и търсене на работа :beer: )

Кажи сега, какво е това нещо Критерий за добър социален живот (по-горе си го цитирала) - дефиницийка нещо и кратък списък (ако искаш от българската действителност)

Умирам от любопитство да узная (много съм любознателна :wink: )
Заключено