Честит юбилей, Квебек

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Заключено
Аватар
Hemoglobin
Любим форумец
Любим форумец
Мнения: 447
Регистриран на: Чет Яну 29, 2004 9:03 pm
Местоположение: Само в самолета съм си у дома.
Обратна връзка:

Мнение от Hemoglobin »

За да се върнем на темата нека конкретизирам казаното досега и да излеза с изводите най-напред пък по-надолу ще спомена и някои коментари към тях. Правя го защото нарочно или не, при дискусия много хора просто извъртат темата когато видят, че идва време да се коригират.

И след всичко това Кримони, нека отново да наблегна на това което казах и което ти заобиколи (и както предвидих в предното си мнение, не пожела да помислиш върху него)

Ти се позова на историята за да докажеш, че ти (поне) че чустваш брат по съдба с квебектта.

Аз напомних, че историческите моменти за които говориш са неверни и/или силно изопачени, което от своя страна прави тезата ти абсурдна и нагласена:

1. Ти създаде България и българите в 19 век. (И това го кава българин :evil: )

- Напомних ти, че за българи се говори достта по отдавна (арменски и арабски хроники скоро след началото на новата ера)
- В Европа през 354 (това е 4ти век, Кримони,) се споменава в анонимна Римска хроника прословутото:
Ziezi ex quo Bulgares
- Хроника описваща събития случили се до 234г (прибл.)
- През 400те години се споменават като посетители на Илирикум.
- Хрониката на Павел Диаконийски говори за българите в Европа през 400те години на новата ера като съюзници на Зенон и Теодорих.
- в 498 г. Анастасиевата хроника говори за Българите обитаващи тракия и илирикум .
- В хрониките на Теофан, Кедрин и Зонара в началото на 500-те годиин се говори за българите
- 530 - 535 Отново хроники говорят за българите в битките в по течението на Янтра.
- През 548 Козма Индикоплевс пише "Християнска топография" в която споменава и българите
- в 593 папа Григорий пише "Диалози"...където споменава българските войници.
Политическо признание на българска държава има още по времето на Кубратова България и това е договор между първата и Византия.
Договора между Аспарух и Константин ПОгонат пък признава полиътически България на тези земи.
КРИМОНИ, ПОНЕ МИ КАЖИ Ч!Е ТОВА ЗНАЕШ В КОЯ ГОДИНА СТАВА МОЛЯ ТЕ.

Тоест по тази точка демонстрира нарочен нихилизъм и/или сериозни непознания.

2. Ти реши да наречеш освободителните борби на българите от турско владичество "тероризъм" и пожела да убедиш тези около теб, че цяла Европа е наричала тези борби тероризъм.

Аз ти напомних, че това съвсем не е така и че има страшно много общественици и официални политически лица изказали своята позиция на състрадание и защита на българите. Дадох ти и имена на такива дадох ти и линк да рочетеш един от тях, за повече ти казах има в библиотеката. Напомних ти за масовите обществени протести на ОБИКНОВЕНИ ХОРА в Аглия срещу зверствата на турците и в подкрепа на българското население след потушаването на априлското възстание.

Написах го с големи букви защото предвидих, че ще го пропуснеш...и бях прав ти видя само размера на шрифта изкоментира го мимоходом и сякаш нищо не бях казал.

3. За отстояването на държавността и лиспата на воля у населението на колонията да го прави не си коментирала. От това раззбирам че си се съгласила с мен и затваряме тази точка.

4. И УЖАС! Ти Кримони писа, че то било същата работа като падането на България под турско робство

Аз ти напомних, че Кримони, не е същата работа, защото ако квебек е загубен за 15 минутен спринт в посока обратна на врага.
България (не мога дори да го напиша в същото изречение) пада след 30 годишна съпротива.

Кримони, това ти изобщо пак го пропусна и взе да въртиш към някакви предателства и пр. изсмукани от пръстите доводи подкрепящи тезата ти за историческа съпричастност между рода ти и квебектта.

5. Кримони ти дори показа, че не прави разлика между Иван Шишман и патриарх Евтимий
КОгато говорим за защитата на столицата.
Знам че и това ще извъртиш на някъде другаде и ще го пропуснеш.

6. Ти заговори за държавата Македония и нацията македонска това бе някак не много важно и свързано с въпроса.
Сметнах за необходимо да ти припомня, че такива все още няма признати, а държавата се казва ФИРОМ и това е временно име. Тоес позволих си да изясня пробългарската ти позиция.

До тук да заключа Кримони, всичките ти исторически доводи изглежда са неверни. Показваш непознание по историческата тематика (или нарочно я изкривяваш), което прави и тезата ти меко казана гротескна тъй като тя се опира на неверни твърдения.


И след всичко това ти рече

"Няма смисъл, Хеми. Нищо конструктивно не виждам в доводите ти"

Какво искаш да ми кажеш с това "няма смисъл"... на мен ми звучи като "колкото и да ми даваш фати и доказателства, няма да ме убедиш. Аз съм си решила, че моето е най-вярно".
Кажи моля те, че съм те изтълкувал грешно, защото това показва само твърдоглавост и спор в името на спора, а не за постигане на общи заключения.
А за конструктивността, по горе съм ти я дал вкратце :).

Сега нека коментирам някой нови изстъления.
krimon написа: чела съм доста работи, повечето от които ще са ми излишни ... забелязвам с годините.

А Априлското въстание /в представения вид/, 30 годишната отбрана (малък факт е, че българският владетел първи кани за съюзник османските турци, за да се пребори за престола си, а те използват това, за да му го отнемат - този същият, за който ти говориш - 80 годишния :cry: ) и т.н. ..... са патриотични митологии, но не и действителност. :
Кримони,
явно много си чела. Признавам го.
Виждам, че се позоваваш на историята след като си на 100% уверена че я познаваш в цялата и дълбочина.:)
Само че Кримони, нещо пак си в заблуда. Не знам кой ти ги е говорил тия глупости дето ги споменаваш в цитата горе..... но този старец, който споменах е духовник и никога не е бил монарх........ Кримони, отново ще те пратя до библиотеката! Търново е защитаван от човек минал през Атонските манастири, ученик на преп. Теодосий Търновски, оставям на теб да разровиш и разбереш кой. (подсказвам - някъде и мнението го пише :))

А за митологии ...как да ти кажа, не ги споменвай, защото дотук в изказаните си мнения опиращи до историческа фактология създаде доста такива.


krimon написа: Просто използвах българската история, за да направя паралел, който ще е по-понятен за повечето любителски настроени към историята българи. :
Кримони, ако я използваш, само бих се радвал да го правиш коректно и точно. Тоест вече в няколко мнения ти коригирам грешките и историческите абсурди и ти показвам, че не можеш да правеш този абсурден паралел.
Любителски не означава да си измисляме това което не знаем спрямо това дали сме на кеф днес към квебектта или не нали?
Аз не съм професионален историк, но това не ми пречи да се позовавам точно на фактологията без да я изкривавям или пък да деомстрирам пълно непознание на цитираните си източници.

krimon написа:Хеми, това за Македония ... ходи да го кажеш на Желев и сие, които я признаха 1991 година. И си направи ревизия на съвременните политически понятия /и тези свързани с признаването на някакъв език, нация и т.н./. Питай и Канак какво мисли по въпроса
:wink:
FYROM = Former Yugoslav Republic of Macedonia
:
Кримони, преведи ми го на френски, че не го разбрах :).
Между FYROM и Македония има огромна разлика Кримони.
Що се отнася до ревизия, аз ти го споменах вече и пак ще го кажа но виждам твоята нагласа (и преди го споменах, ти просто не четеш това което пиша и за свое удобство пропускаш изложените от мен доводи).
Македонистите бленуват за име което е само и единствено Македония, засега обаче дори и компромисния FYROM Е ВРЕМЕННО ИМЕ. Към ЕС има специална комисия по името на ФИРОМ, която трябва да реши какво ще е финалното име. В момента Гърция (браво на гърчолята) активно отказва да признае каквото и да е име което включва думата Македония.
ФИРОМ между другото също така се наложи да се откажат и от първоначалния си национален флаг, поради кражба на чужди символи.
Кримони, пак ще ти кажа, ако ти с готовност им даваш и популяризираш името на държава Македония, след като дори възгледите ти там са пробългарски, явно е защо толкоз лесно сега пропагандраш квебекизъм.
krimon написа:Единствените ви доводи са броя на вековете и личната ви омраза към хората, с които в момента "делите" една провинция. :
Нека преведа за любителите читатели:
"Единственото което аз искам да коментирам от написаното от вас е това. Другото показва че споменатите от мен твърдения са малко абсурдни и затова тихомълком ще извъртя надругаде темата"
krimon написа: факт по факт можем да превърнем бгканада в исторически форум и тогава надълго и нашироко с исторически доказателства /извори, историографии и интерпретации на доказали се историци/ да видим кой прав и кой крив.
:
Кримони, надълго и нашироко????????
Нито ще е дълго нито пък особено широко... стига да желаеш да дискутираш а не да заобикаляш всеки път когато ти покажа, че използваш неверни и измислни факти за да подкрепиш теза, която явно нещо и куца.
krimon написа:До тогава - не използвай, моля те определения като глупав, абсурден и незнамсикаквоситам си в дискусии с градивен характер, надявам се. Също защото и ти си ми мил. :wink: :):
Кримони, не бъди толкоз пример за любезничене, защото аз се съгласих със теб, а не съм казал нещо което ти да не си споменала. Ето виж как ти самоопредели въпорса за който говориш.
krimon написа:а дали щяхме да се освободим от турците ако я нямаше Русия ... това е тъп въпрос,:
krimon написа: И сам войнът е войн, ама все пак няма ли някой, който да застане на моя страна :lol::cry::lol:
КРИМОНИ, това нещо най-накрая в прав текст показва нагласата ти към разговора.... ВОИН? За теб това не е дискусия а битка... препирня... с тази нагласа докъде ще стигнем...със сигурност не и д о общ извод. ДА ТЕ ЗАЩИТИ??? Сега и съюзници ли искаш, ако изказваш СВОЕ МНЕНИЕ, няма кой друг да ти го защити освен ти самата. Би трябвало най-добре да си познаваш доводите. Инак ако искаш да навикаш някой в препирня, определено ще имаш нужда от още няколко гласа :). Сега ти да ме надкрещиш ли се опитваш или да застанеш зад доводите си?


Инак ако ти е трудно да разбереш речника ми, мога да го напиша и на диалект от Катуница:):):)...както ти е по-удобно и както си свикнала, ти кажи. ;), мога и по една псувня да слагам на всеки 3 думи и по една "даге", "майна" и пр между вссеки 4 - 5 думи....няма проблем, стига да знам, че тогава изказът ми ще е по-разбираем за теб.
Знам, че има хора на които ако не им се каже "толкоз ме меланжира, че чак се деранжирах, ама карай гоу фор ит!" няма да разбрат какво имам предвид, ама тия са твърде малко и ти не си от тях май.

Хайде помисли по това което писах и утре пак.
"Бързата кучка слепи ги ражда"
българска поговорка
pomiar
Мнения: 728
Регистриран на: Сря Сеп 01, 2004 11:12 am
Местоположение: ulitsa Sezam, vtora kofa, v liavo
Обратна връзка:

Мнение от pomiar »

Hemoglobin, otkude ia subra taia jluch i omraza kum mestnite, che daje uspia da ia prehvurlish i kum subratiata si. Biah zapochnal da te uvajavam, no vijdam che mai e bilo leko priburzano ot moia strana.
Az niamah nervi da ti izcheta poslednia posting, no izvoda koito mi se nabiva v ochite e che:
1. Nie sme neshto poveche ot mestnite, zashtoto 3000 godini predi az da se rodia niakoi niakude si e se e narichal sus sushtoto ime kato men (t.e Bulgarin) i e trepel vsichko jivo nared (deto ne e bilo Bulgarin).
2. Tia chervei mestnite ne zaslujavat da se izpluesh vurhu tiah zashtoto sa naslednitsi na neshto deto predi 300 godini go e niamalo, a osven tova sa i dostatuchno nagli da se opitvat da govoriat ezik, koito ti ne odobriavash.
3. Chovek triabva da se gordee s tova, koeto drugite sa napravili, a ne s tova koeto samia toi e postignal.
4. Vsichki sa maskari (tova go e kazal edin tvoi sugrajdanin).
5. Vseki koito ne misli kato istorik i ne mu tekat ligite shtom chue Bulgaria e dostoen da bude premazan ot kopitoto na bulgarski boen jrebets.
6. Ako ne umeesh da smachkash fasona na vsichki okolo sebe si niamash pravo da se narichash drugoiache osven quebecois (razbirai idiot, tapunger i sotsialadjia).
I nakraia iskam da zaklucha, che vupreki absurdonstta v koiato se prevrushta tazi tema az za sebe si razbrah edno- nikak ne e lesno da si Hemoglobin v Québec libre. Popravete me ako gresha :nenam:
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Мнения: 9069
Регистриран на: Пет Авг 29, 2003 8:40 am
Местоположение: j-cowboyland, Toronto
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

заради тъпите квебеква, страда цялата страна:
http://www.canada.com/national/national ... 338815c36b
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
pomiar
Мнения: 728
Регистриран на: Сря Сеп 01, 2004 11:12 am
Местоположение: ulitsa Sezam, vtora kofa, v liavo
Обратна връзка:

Мнение от pomiar »

G-n Balkanski, samo tova li uspia da razberesh ot tazi statia. Mnogo jalko. Porednata jertva na propagandata. Vseki moje da kaje kakvato glupost si iska i da ia pusne v internet- tova ne ia pravi avtomaticheski istina. Znachi Quebec e vinoven che Canada ne e olizala pak zadnika na po-golemia brat. A voinata v Iraq- G-n Balkanski, idete vie da se biete, zashto triabva canadskite momcheta da ginat zaradi prostotiata na amerikanskia president?
Jalko naistina che priemate subratiata si ot Quebec po tozi nachin. Omrazata G-n Balkanski rajda samo omraza- nishto drugo. Molia, pregledaite forumite i shte se ubedite v tova.
survivor
Мнения: 2848
Регистриран на: Чет Окт 09, 2003 10:08 pm
Местоположение: Монреал

Мнение от survivor »

ivanko13 написа:
Не си чела достатъчно
Това вече истински ме развесели :lol:
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Мнения: 9069
Регистриран на: Пет Авг 29, 2003 8:40 am
Местоположение: j-cowboyland, Toronto
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

pomiar написа:G-n Balkanski, samo tova li uspia da razberesh ot tazi statia. Mnogo jalko. Porednata jertva na propagandata. Vseki moje da kaje kakvato glupost si iska i da ia pusne v internet- tova ne ia pravi avtomaticheski istina. Znachi Quebec e vinoven che Canada ne e olizala pak zadnika na po-golemia brat. A voinata v Iraq- G-n Balkanski, idete vie da se biete, zashto triabva canadskite momcheta da ginat zaradi prostotiata na amerikanskia president?
Jalko naistina che priemate subratiata si ot Quebec po tozi nachin. Omrazata G-n Balkanski rajda samo omraza- nishto drugo. Molia, pregledaite forumite i shte se ubedite v tova.
ами вие гусин помияр не дочетохте ли статията?
аз пускам статии които съм прочел и сметнал за истина. вашта кебекарка каза на всеослушание че буш е идиот...
в статията черно на бяло си пишеше че разликата между алберта и явебек по отношение мнение към войната е 40%
за мен алберта е доста по важна от квебек и предпочитам да правим каквото те кажат а не да се водим по сантимента на квебек...
аз чесно да си кажа не ги мразя но ми е писнало от тях
повечето политици трябва да знаят френски, всички продукти трябва да са билингуал...постоянно им ходим по гайдата и на всичко отгоре ако сте прочели ГОмери рипорта в квебек се харчат държавни пари се едно че няма утре...
според мен или си с нас или против
ако много се отварят и аз бях ин чардж бих им дал независимост и след това бих ги превзел и направил английския официален език и бих обърнал техния закон 101 ли беше срещу тях...всичко същото само дето където пише френски бих сложил английски...

о, та да се върнем към статията
който си направи труда да я прочете ще види че проповядва който е в канада да трябва да е съпричастен с стойностите на западната цивилизация и да се самоопределя като канадец...
отделно...бойнишката служба е професия...на мен професията ми е да редя палети, на тях да се бият
ако умрат - умрат...да не са се записвали за войници.
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Аватар
IRA
Съсел
Мнения: 7532
Регистриран на: Пон Дек 22, 2003 8:53 pm
Местоположение: MONTREAL

Мнение от IRA »

А пък ви се чудя за безумните спорове и сравнения. Всичките национални борби за освобождение и там подобни са дрън,дрън та пляс,независимо дали става дума за български или канадски. България е искала да стане независима от запдащата Османска Импрея,която е забавяла икономическото и развитие.А за Квебек какво да кежем, ми цяла Канада го крепи да не падне,а те се дърпат. :shock: Та къде намерихте приликата в тия две ситуации не знам.
В края на 19 век евентуално може и да е имало романтични залитания от сорта националност,език и незнам какво си още,ама тия времена са отминали отдавна и нека да не забравяме че сме живеем в 21 век и светът върви към обединение е не към разделяне.
Да си градиш бъдещето на базата на някави си войни от преди 100-200 години е пълно безумие,но все пак трябва да отбележим че дори и националистите кебекари не разчитат само на чуството за национална принадалежност,те създават и насаждат образа на проспериращият свободен Квебек в който парите просто падат от небето и овцете вярват и си мечтаят . Уточнение под овце няма предвид цялото местно населие ,а само тя дето вярават в светлото бъдеще на свободен Квебек и си мисля че могат да се отделят туко така.

И да повторя - НЕ ПРЕКАЛЯВАЙТЕ С МИСЛЕНЕТО,НЕ ВИ СЕ ОТРАЗЯВА ДОБРЕ.

Националистите на мен лично са ми много смешни,независимо към коя националност принадлежат.Това е вече отживелица, крайно време е да смените векът.
speedy
Мнения: 4160
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 9:08 am
Местоположение: Ontario, Canada

Мнение от speedy »

KolioBalkanski написа:който си направи труда да я прочете ще види че проповядва който е в канада да трябва да е съпричастен с стойностите на западната цивилизация и да се самоопределя като канадец...
отделно...бойнишката служба е професия...на мен професията ми е да редя палети, на тях да се бият
ако умрат - умрат...да не са се записвали за войници.
Да ама какво общо има Буш със западната цивилизация? Тоя явно иска още експонати в музея си и плаче, че няма нов материал.

А въпросът за парите които потъват в Квебек е друго нещо.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Аватар
exquisitus
Мнения: 497
Регистриран на: Вто Окт 26, 2004 10:12 am
Местоположение: Hell

Мнение от exquisitus »

pomiar написа:nikak ne e lesno da si Hemoglobin v Québec libre. Popravete me ako gresha :nenam:
ot hemoglobin stana na bilirubin ;)
The secret of success is sincerity. Once you can fake that, you've got it made. -- Jean Giraudoux
--------------------------------------------------------
If the world were the perfect set of teeth, you would be plaque!! -- Dolph, the fascist hippo
foxxbatter

Мнение от foxxbatter »

:D Хемоглобин не искам да споря, но защо приемаш, че България от 5-14 век има нещо общо с България 19-21 век? :nenam:

За мен такава връзка да се прави е съшиване с бели конци тип груба тропоска? :wink:
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Мнения: 9069
Регистриран на: Пет Авг 29, 2003 8:40 am
Местоположение: j-cowboyland, Toronto
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

speedy написа:
KolioBalkanski написа:който си направи труда да я прочете ще види че проповядва който е в канада да трябва да е съпричастен с стойностите на западната цивилизация и да се самоопределя като канадец...
отделно...бойнишката служба е професия...на мен професията ми е да редя палети, на тях да се бият
ако умрат - умрат...да не са се записвали за войници.
Да ама какво общо има Буш със западната цивилизация? Тоя явно иска още експонати в музея си и плаче, че няма нов материал.

А въпросът за парите които потъват в Квебек е друго нещо.
Буш е единственният защитник на запада в момента...но не за това ставаше въпрос а за статията в която пише за етносите в канада...
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Аватар
exquisitus
Мнения: 497
Регистриран на: Вто Окт 26, 2004 10:12 am
Местоположение: Hell

Мнение от exquisitus »

KolioBalkanski написа:Буш е единственният защитник на запада в момента...но не за това ставаше въпрос а за статията в която пише за етносите в канада...
kolio kvo si pushil, be?
eto ti edin link da iztrezneesh http://www.tedrall.com

a statiata e baia typa, nema smisyl taia statia brato, cheti neshto po-smisleno, analizi nekvi, de da znam ;)

zapad vs iztok alabala, fukuyama oshte predi >10 godini go kaza: istoriata svyrshi, momcheta :)
The secret of success is sincerity. Once you can fake that, you've got it made. -- Jean Giraudoux
--------------------------------------------------------
If the world were the perfect set of teeth, you would be plaque!! -- Dolph, the fascist hippo
Аватар
krimon
гугуле
Мнения: 7159
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 9:56 am
Местоположение: GMA

Мнение от krimon »

Hemoglobin написа:1. Ти създаде България и българите в 19 век. (И това го кава българин :evil: )
Не бе, казах, че българската нация е създадена през 19 век - можеш да прочтеш постинга ми, после си хвани някоя популярна книжка по българско Възраждане (препоръчвам Николай Генчев) и виж сам какво и защо преди да ни изкараш първия народ на света :wink:

иначе излиза много йезуитско, аз пиша едно, ти надебеляваш някакво си твое твърдение, което слагаш в моите уста :cry:

ще се опитам да ти отговоря точка по точка, обаче трябва и да поработя, пък и да почина малко ... тъй че търпение :)
Аватар
krimon
гугуле
Мнения: 7159
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 9:56 am
Местоположение: GMA

Мнение от krimon »

Hemoglobin написа:2. Ти реши да наречеш освободителните борби на българите от турско владичество "тероризъм" и пожела да убедиш тези около теб, че цяла Европа е наричала тези борби тероризъм.
не прекалявай моля те с недебеляването на шрифта, Хеми, нищо подобно не съм рекла, не бъди по-голям християнин от папата :lol:

истината е в този ред (следи си постингите)

- Хемоглобин казва, че кебекуата са терористи и сепаратисти
- кримон отговаря, че това ако беше така, щеше да е същия случаят както с българите по време на техните национално-освободителни войни, когато са били наричани със същия термин от по-голямата част в Европа ... т.е. да ти преведа ако не си разбрал коментара ми - Твърдение на кримон - кебекуата не са сепаратисти, нито терористи, а просто радеят за национално самоопределение, по същия начин както нашия народ през 19 век.
- Хемоглобин прави инсинуации :lol: , че кримон е нарекла българските войводи и радетели за национално освобождение терористи ... :wink:
Последно промяна от krimon на Вто Ное 01, 2005 1:39 pm, променено общо 1 път.
huba
Мнения: 925
Регистриран на: Вто Дек 07, 2004 1:54 pm

Мнение от huba »

Godis написа:Често тия дни се замислям - как така става, че ние българите които още през 1976 ни пишеха като 'страна на циганите' по разни туристически справочници, българи които (ако приемем че си заслужават правителството а правителството отразява мисленето на народа) нямат собствено мнение а само гледат накъде духа вятъра и са винаги със силния на епохата, та същите ние, които сме дошли на другия край на света в чужда нам цивилизация, започваме да съдим тази цивилизация? Която за разлика от нас драпа със зъби и нокти да си извоюва своя дял от баницата.
Kogato ne znaesh da uvajavash sebe si, proizhoda si i sebepodobnite ti, ne mojesh da uvajavsh i cenish razlichnoto i razlichnite ot teb. :roll:
Заключено