Kupuvane na kashta...mortgages i dr. glavobolia

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
Аватар
hullboy
Изгонен от форума

Zaemi

Мнение от hullboy »

Zdraveite

Bate, Malko trjbva da koregiras % v infoto za lihvite v BG i otvarjaneto na chastnata banka.

Da ne stane da se nalaga da koregiras i tsenata na partselcheto za koeto si dal kaparo viz zakluchi ja zdravo tazi tsena za 3 - 5 godini dokato saberes parite che viz kakvo stava po bankite v BG.

Tova e kopie ot Standart ot dnes 5.10 v sektsia ikonomika.

Банките започнаха есенен щурм с кредити

Банките започнаха есенна надпревара за клиенти с нови кредити. ДСК пуска нов потребителски заем за покупка и ремонт на жилище. Сумата е до 10 000 лева, а срокът на изплащане - до 8 години.
Кредитът за покупка на апартамент може да бъде и в евро с лихва от 12,95%.

Pozdravi

Hullboy
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Бате,преди да си смяташ етажите допитай се да специалист колко етажа е позволено да дигнеш и какъв % можеш да застроиш ,450 кв.м хич не е много. В регулация ли е парцела?На някой места искат по 9-10 евро за да го вкарат в регулация,което е безобразие според мен. Също така провери какво е състоянието с водопровода, канализацията и електричеството. Да не ти кажат да си направиш сам трафопостта.
Всъщност надявам се че си се консултирал предварително с архитект за всичко.
Аватар
taralej

Мнение от taralej »

bateto написа:А моля ,моля ,точно аз съм за инвестицията и твърд противник на бурканбанк,само че не удобрявам подобна инвестиция като закупуване на дървена барака в Канада на кредит и последващо дългогодишно заробване за да обера плодовете на труда си на пенсионна възраст.Аз лично съм си капарирал едно парцелче от 450кв.м. в Бг. и до налято трябва да посъбера парици за да го платя и от там на татък следва годинка -етажче,та в този смисъл годинките ми престой тук ще се определят от броя на етажчетата.За сега съм се спрял на 3 етажчета ,дано само не ме подгони амбицията ,че по вече от 3 не ми се застоява тук.Като сложим накрая покрива кво се получава -блокчето платено и Батето вместо да има да дава започва да взема и не му се налага да става сутрин в 6 за работа :D А ако някой долар остане настрани си отварям частна банка ,доколкото имам инфо частните кредити в Бг държат здраво нива 3-4% месечно,е не е както ги давахме преди години на 8-10% ,но пак не звучи лошо.
Аз лично инвестирам по този начин ,а вие както искате :D

Добре де,
аз имам доста близък човек в строителния бизнес и мога да кажа,че с 200 000К ще купиш само плочките,кухнята,ще направиш мазилката и обзавеждането на този хотел.....за материалите, за построяването,за работници и разрешителни ще ти трябва доста капитал, който не го виждам къде е в тази сметка?
С 200 000К ако може да се построи цял хотел :shock: аз веднага отивам да си продавам имуществото в БГ и да започвам строежа....

Бате, наистина много искам да си изясня как с 200К ще купиш земя, ще построиш цял хотел и ще му сложиш дограми, обзавеждане,кухня...??????

Не го приемай като заяждане или нещо подобно...аз не съм много по сметките...обаче това ми се струва абсолютно невъзможно да стане с тези пари.....
"Книгата на живота започва с един мъж и една жена в една градина, а завършва с Апокалипсиса." - Оскар Уайлд
VenV
Обратна връзка:

Мнение от VenV »

Явно темата е много вълнуваща, но като оставим емоциите настрана моите сметки показват следното:
1. Сумата от лихвите върху заема за закупуване на къщата
и таксите на имота е по-малка от наема на едностаен апартамент в
район където живеят предимо хора плащащи данъци само в
най-ниския бракет < ако вьобще плащат такива>. И тази сума
намалява, а наемите се увеличават.
2. Сумата която плащаме на месец е равна на наема на приличен
2-3 стаен апартамент или таунхауз. Мога и да я намаля.
3. Ако искам да наема подобна къща, при подобни условия < хубав
квартал, реномирани училища наоколо и др.> ще трябва да
плащам повече пари.

От което само мога да си направя извода че, ми е по-изгодно да живея в собствена къща отколкото да плащам наем. Ако реша да се преместя, в следващите 2 години къщата ще се изплаща сама, а след
това ще ми носи и чисти доходи. Това е.
bateto

Мнение от bateto »

Е това с хотела е отшумяла идея,отшумя с ценовия скок на недвижимото имущество от около преди 2 години за съжаление.За това и по горе написах -блокче-450кв.м-22 метра лице м/у два калкана , в регулация,ток ,вода ,проект-първи етаж търговски площи,3 етажа с по 4 апартамента и 4 мансардни апартамента . Е. Т. итс окей само 200к. ги няма и трябва да се набавят.Сега да не изпадаме в заблуди ,тия пари стигат за търговските площи и 8 апартамента ,така поне сочат изчисленията ,останалата част ще се финансира от продажбата на останалите апартаменти.Е има и неизвестни ,не се знае след 2-3 год колко ще скочат цените на строителните материли,но това са непредвидими неща.Поне тези изчисления ми ги направи братовчеда -инженер и строителен предприемач с 10 год. стаж в бранша.Забравих да спомена каза ми и да си наглася едни 20к ЕУ за почерпка на там разните му приемателни комисии и надзори.Така ,че не ми е лека задачата да ги събера тези пари,но ще се опитам :?
Аватар
taralej

Мнение от taralej »

bateto написа:Е това с хотела е отшумяла идея,отшумя с ценовия скок на недвижимото имущество от около преди 2 години за съжаление.За това и по горе написах -блокче-450кв.м-22 метра лице м/у два калкана , в регулация,ток ,вода ,проект-първи етаж търговски площи,3 етажа с по 4 апартамента и 4 мансардни апартамента . Е. Т. итс окей само 200к. ги няма и трябва да се набавят.Сега да не изпадаме в заблуди ,тия пари стигат за търговските площи и 8 апартамента ,така поне сочат изчисленията ,останалата част ще се финансира от продажбата на останалите апартаменти.Е има и неизвестни ,не се знае след 2-3 год колко ще скочат цените на строителните материли,но това са непредвидими неща.Поне тези изчисления ми ги направи братовчеда -инженер и строителен предприемач с 10 год. стаж в бранша.Забравих да спомена каза ми и да си наглася едни 20к ЕУ за почерпка на там разните му приемателни комисии и надзори.Така ,че не ми е лека задачата да ги събера тези пари,но ще се опитам :?
Значи доколкото разбирам ще строиш кооперация и ще продаваш апартаментите...а не хотел?
"Книгата на живота започва с един мъж и една жена в една градина, а завършва с Апокалипсиса." - Оскар Уайлд
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

bateto написа:.Поне тези изчисления ми ги направи братовчеда -инженер и строителен предприемач с 10 год. стаж в бранша.Забравих да спомена каза ми и да си наглася едни 20к ЕУ за почерпка на там разните му приемателни комисии и надзори.Така ,че не ми е лека задачата да ги събера тези пари,но ще се опитам :?
E това че имаш роднини е добре.
Ама много пият и ядът тия от приемателните комисии бре ,20 000 :shock: .
Това с апартаментите според мен е по добра идея от хотела,много хотели се навъдиха напоследък. Лятото като бях в София се строеше с бясна сила,че масово ги е страх от влизането ни в Европейската общност и че щели да се покачат изискванията за трудовата безопасност,ама според мен няма опасност да ни приемат .Личното ми мнеие е че трябва да почнеп да строиш и продаваш максимално бързо,че сега е бума ,може и да не се задържи дълго така.
Късмет и да пуснеш снимки на блока :wink:
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

bateto написа: Е това с хотела е отшумяла идея,отшумя с ценовия скок на недвижимото имущество от около преди 2 години за съжаление.За това и по горе написах -блокче-450кв.м-22 метра лице м/у два калкана , в регулация,ток ,вода ,проект-първи етаж търговски площи,3 етажа с по 4 апартамента и 4 мансардни апартамента . Е. Т. итс окей само 200к. ги няма и трябва да се набавят.Сега да не изпадаме в заблуди ,тия пари стигат за търговските площи и 8 апартамента ,така поне сочат изчисленията ,останалата част ще се финансира от продажбата на останалите апартаменти.Е има и неизвестни ,не се знае след 2-3 год колко ще скочат цените на строителните материли,но това са непредвидими неща.Поне тези изчисления ми ги направи братовчеда -инженер и строителен предприемач с 10 год. стаж в бранша.Забравих да спомена каза ми и да си наглася едни 20к ЕУ за почерпка на там разните му приемателни комисии и надзори.Така ,че не ми е лека задачата да ги събера тези пари,но ще се опитам :?
А-а-а, тоя план е малко по-различен (и доста по-добър :wink:) от това дето го разправяше досега (как ще събереш 200 бона на куп и после ще си въртиш синджирчето) :D. Ще стискаме палци да се осъществи, и то колкото се може по-скоро :thumbsup:!
bateto написа:... само че не удобрявам подобна инвестиция като закупуване на дървена барака в Канада на кредит и последващо дългогодишно заробване за да обера плодовете на труда си на пенсионна възраст ...
Това ,че ти не я одобряваш, не означава, че тази стратегия е по-лоша от твоята. Просто е различна. Твоята е добра когато крайната цел е връщане в БГ, купуването на къща е добре когато планираш да се задържиш в Канада по-дълго. А кредита въобще не е чак такова заробване каквото си мислиш че е. Във всеки един момент можеш да продадеш къщата и да се оттървеш от кредита и, освен ако не уцелиш някой момент когато пазара на имотите е в голям срив, най-вероятно ще имаш и някаква печалба. Също така,не е задължително къщата да се изплаща до пенсия. Аз например, ако продължавам със сегашните темпове, моята ще съм си я изплатил след 12 години. Ако се напъна, мога и за 9-10 да я изплатя, ама при сегашните лихви няма смисъл 8).

:beer: :beer:
Последно промяна от VanBC на Чет Окт 06, 2005 1:15 am, променено общо 1 път.
Obey gravity ... It's the law!
bateto

Мнение от bateto »

ОК,дойдохме си на думата ,исках само да представя и другата гледна точка.Ако щях да оставам в Ка. приемам твоята теза на 100%,като по изгодна и далновидна отколкото прахосване на пари на вятъра за наеми,по този въпрос спор няма.Но бих казал в заключение,кой каквото го влече.
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

mi що не ги туриш тез пари на срочен влог- при 6% лихва това се пада по 1000 лева чисто на месец, с които ще си връткаш синджира без да мислиш за строителни материали и тем подобни.
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
Аватар
Doktora

Мнение от Doktora »

sasho71 написа:mi що не ги туриш тез пари на срочен влог- при 6% лихва това се пада по 1000 лева чисто на месец, с които ще си връткаш синджира без да мислиш за строителни материали и тем подобни.
Щото инфлацията ще ги стопи бе колега!
Що задаваш такъв провокативен въпрос?
Батката не е ахмак!
Абе .......ще го разберете вие след време ама дано се спомните тогава какво съм ви хортувал.
Док........
TROUBLEMAKER
Аватар
goliama mechka
Син на Великата Мечка

Мнение от goliama mechka »

bateto написа:Грешно ми интерпретирш тезата ,но както и да е до там са ти възможностите.Моята оферта е 3 год. работа ,а не 10год. както споменаваш по горе.А с 8-10 бона на месец не само,че щЕ ги събереш тези пари ,но ще си скъсаш задника от разходки,ядене ,пиене,театри и концерти и каквото ти е на душата.Това ти го казва човека с най редките пръсти когото познавам,т.е. аз.Икономията и мизерията са за някои други ,за мен са неприсъщи неща,по скоро с горното си исказване исках да дам насока -стегнете се за 3-4год. ,направете си капитала и след това го дайте свободно.
И защо винаги при различно от вашето мнение слагате хората под един знаменател.Има и хора скроени като мен с по отворен поглед и по широко мислене на които не им се стои в порочното блато наречено кредитна система от което влезеш ли един път излизане няма .Ами например аз искам да съм аз евреина ,а не овцата и се стремя към това .
Приятно пасане. :D
Батка,а какво стана с броенето :lol: :lol:
http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopi ... sc&start=0
още ли си в графика,или нещата не са такива,каквито са :lol:
Аватар
hullboy
Изгонен от форума

Zaemi

Мнение от hullboy »

Zdraveite

Hora kakvo stava, nilkoi ne otgovarja na vaprosa na Baba Pena i moja.

Nikoi li ne znae kade davat poveche ot 5-6 % lihva da maham downpaymenta i da go nosja tam.

Zastoto bilo kostunstvo da se davat za dowmpayment vmesto da generirat dohod na drugo mjasto i daze da sam v pechalba.
Nali tova se ubezdavahme dopredi den dva.

Pozdravi

Hullboy
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Re: Zaemi

Мнение от KolioBalkanski »

hullboy написа:Zdraveite

Nikoi li ne znae kade davat poveche ot 5-6 % lihva da maham downpaymenta i da go nosja tam.

Zastoto bilo kostunstvo da se davat za dowmpayment vmesto da generirat dohod na drugo mjasto i daze da sam v pechalba.

Pozdravi

Hullboy
е-траде.ка
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Re: Zaemi

Мнение от Lub0 »

hullboy написа:Zdraveite

Pozdravi

Hullboy
Аз ще ти дам 7%, пращай кинтите.
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Заключено