Трябва да взема важно решение

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.

Да ходим ли в Канада, ако имаме собствен бизнес в България?

Анкетата свършва на Пон Май 02, 2005 3:27 am

1. Да
13
33%
2. Не
25
64%
3. Може, ако .....(изпрати мнение)
1
3%
4. Недей, ако .....(изпрати мнение)
0
Няма гласували
 
Общо гласове: 39
dudu
Мнения: 8
Регистриран на: Вто Май 11, 2004 8:42 am

Трябва да взема важно решение

Мнение от dudu »

.
Здравейте приятели,

Очаквам да ни помогнете да вземем, може би, най-важното решение в живота ни!
Още сме в БГ, но със семейството ми получихме визи за Квебек и трябва да заминем до края на годината. Това добре, но вече не съм много убеден дали това е най-доброто за нас. Още повече, че наскоро получих изгодно предложение за собствен бизнес тук, в България. Очаквам да изкарвам по 1500 лева на месец, пък и тук си познавам хората, езика, условията (и най-вече климата). Нашите ще са ми подкрепа, ако се наложи, пък и аз за тях. Вече не ми се учи, писна ми от академично "набиване". Разбира се, това не значи, че ще престана да се развивам. По скоро означава, че искам да се уча от живота (или по скоро на живот). Пък и нали в крайна сметка смисълът му е да си щастлив. А щастлив ли ще бъда в Канада? В началото със сигурност не. Всичките тези адаптации, неудобства, тичания по нови за нас институции и места вероятно ще ни създават много допълнителен стрес.
Английския и френския са ми на средно ниво, а и като чета разни статии за "цигани" там, ми се отщява да ходя.

Накрая, искам да обобщя съмненията си с няколко въпроса:
1. Дали тук няма да живеем по-добре с тези 1500 лева (за в бъдеще и повече, надявам се)? Това при условие, че дипломата ми се признава тук, не ми се налага да усъвършенствам езици, а също имам вече доста ценни познанства и приятели в БГ. А и ще работя за себе си.
2. Както знаем, стресът се отразява на здравето. Заслужава ли си да бием един океан път, да се адаптираме към нови условия, да изфукаме толкова пари и пр. и пр. неща, които ще ни натоварват и с това да си съсипем здравето, което е едно от най-важните.
3. Климата. Там май-било доста студено, а ние всичките не носим много-много на студ. Абе, местните къде все пак ходят на море, се чудя? И как стои въпросът с отпуските?
4. Дали там няма да се отнасят с нас като втора ръка хора? Може да ви изглежда глезотия, ама да ме извинявате, върху вестник, на земята не съм сконен да спя.
5. Често чета, че хората на Запад са като зомбирани: на работа- в къщи и обратното. Как е там социалния живот?
Не на последно място трябва да спомена, че нямаме никакви приятели в Квебек, само един двама познати. Знам, че приятели ще намерим, но все пак тази изолация плаши. Както знаем, човекът е социално животно.
6. С това влизане е Европейския съюз и със сериозните подобрения в живота ни напоследък, дали все пак Старата Европа не е за предпочитане?
7. Всичките ни роднини са в БГ. Да не се окажем дърво без корен там?
8. Да обобщя: ДАЛИ В НАШИЯ СЛУЧАЙ НЕ СЕ ОКАЗВА ЧЕ МОЖЕМ ДА ИЗПУСНЕМ ПИТОМНОТО, ЗА ДА ГОНИМ ДИВОТО???

Идват ми още безброй подобни въпроси наум, но целта ми сега не е да ви оттегча. :)

Приятели, очаквам от вас сериозни мнения. Тийнеджърските подхвърляния биха ми се сторили като подигравка, предвид колко е важен за нас въпроса.

Благодаря на всеки предварително!
ПОЗДРАВИ
Аватар
VanBC
Модератор
Мнения: 2582
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 7:27 pm
Местоположение: Vancouver, BC

Re: Трябва да взема важно решение

Мнение от VanBC »

dudu написа:... Дали тук няма да живеем по-добре ... Заслужава ли си ... Дали там няма да се отнасят с нас като втора ръка хора? ... Как е там социалния живот? ... дали все пак Старата Европа не е за предпочитане?... Да не се окажем дърво без корен там? ... ДАЛИ В НАШИЯ СЛУЧАЙ НЕ СЕ ОКАЗВА ЧЕ МОЖЕМ ДА ИЗПУСНЕМ ПИТОМНОТО, ЗА ДА ГОНИМ ДИВОТО???
Всичките ти въпроси са много уместни, но не виждам как някой може да ти отговори дори и на един от тях. Всеки може да ти каже (и много ще го направят) какви са му били очакванията и доколко са се сбъднали, колко му е харесало или колко е бил разочарован, какво му се е случило и какво не му се е случило, но всичко това няма да ти помогне ни най-малко, защото всеки си гледа от собствената камбанария и неговата истина е абсолютно вярна, но ... само и единствено за него!
Според мен, единствения реален начин да разбереш истинските отговори е да отидеш (т.е. да дойдеш) и сам да установиш дали си е заслужавало, как се отнасят с теб, дали е по-добре от Европа или не, дали можеш да пуснеш корени и дали ще хванеш дивото или ще изпуснеш питомното ... :roll: .

Конкретен съвет, дали да дойдеш в Канада или не, не мога да ти дам, затова и не гласувам в анкетата ...
:beer: :beer:
Obey gravity ... It's the law!
Aries
Мнения: 1203
Регистриран на: Пон Май 24, 2004 11:58 am
Местоположение: Alberta

Re: Трябва да взема важно решение

Мнение от Aries »

dudu написа:.
Здравейте приятели,

Очаквам да ни помогнете да вземем, може би, най-важното решение в живота ни!
Очаквам да изкарвам по 1500 лева на месец
Да очакваш нещо, все още не означава то да се осъществи! И замисли се, какво би станало, ако нещата не потръгнат?
1. Дали тук няма да живеем по-добре с тези 1500 лева (за в бъдеще и повече, надявам се)? Това при условие, че дипломата ми се признава тук, не ми се налага да усъвършенствам езици, а също имам вече доста ценни познанства и приятели в БГ. А и ще работя за себе си.

Защо мислиш, че да работиш за себе си е по-малко стресиращо от това да работиш за някой друг?
1500 лева в момента не са зле, но след влизането в ЕС дали ще стигат?
2. Както знаем, стресът се отразява на здравето. Заслужава ли си да бием един океан път, да се адаптираме към нови условия, да изфукаме толкова пари и пр. и пр. неща, които ще ни натоварват и с това да си съсипем здравето, което е едно от най-важните.
Собствения бизнес се отразява на здравето още по-негативно. Стреса е огромен (особено в БГ) и свободното време винаги е кът.
6. С това влизане е Европейския съюз
Теслата от влизането в ЕС тепърва предстои. Лично мнение.
8. Да обобщя: ДАЛИ В НАШИЯ СЛУЧАЙ НЕ СЕ ОКАЗВА ЧЕ МОЖЕМ ДА ИЗПУСНЕМ ПИТОМНОТО, ЗА ДА ГОНИМ ДИВОТО???
Да, винаги има такава вероятност. Както ако заминеш, така и ако останеш.
Решението наистина е много трудно и трябва да го обмислите сериозно. Предполагам, че първите години в Канада стандарта ви изобщо няма да може да се сравни с този тук, но как ще се промени след това едва ли някой ще може да ви каже.
Каквото и да решиш - успех в начинанието.
P.S. А, да, в анкетата не съм гласувал :D
pumpy
Мнения: 10244
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 2:47 pm

Мнение от pumpy »

Последно промяна от pumpy на Пет Апр 22, 2005 4:52 am, променено общо 1 път.
pumpy
Мнения: 10244
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 2:47 pm

Мнение от pumpy »

недей - с тази нагласа няма смисъл да си късаш нервите тук - аз изкарвах по повече от 3 хиляди месечно, а сме и двамата с жена ми така и пак заминахме, защото парите критерий ли са ?
сега трябва да ти кажа, че една година по-късно и двамата сме доволни от направеното, но това няма обективен изказ.....


Канада е възможност.......
всеки сам решава кака и дали ще се възползва, но то идва от вътре. Успех
Аватар
Fish
Мнения: 12
Регистриран на: Съб Дек 25, 2004 1:04 pm
Обратна връзка:

Мнение от Fish »

Здрасти,
Аз също съм си задавал тези въпроси. Дали си заслужава и т.н... Сега имаме дата за интервю и все по-често си го задавам този въпрос.
Ние с моята приятелка също изкарваме добри пари тук, но изглежда това не трябва да е критерия. Критерия за мен е дали този живот тук ме задоволява или не.
По принцип аз бих казал че най-сигурното нещо на този свят е несигурността... (това най китайците са го казали...), така че дали си в БГ или в Канада незнаеш какво ще стане с теб. Аз тук се чувствам сигурен, незнам в Канада как ще е...
Но на мен тук не ми харесва. Всеки ден вървя и гледам хората по улиците. Всички са изтормозени... Живота в София е страшно забързан. Не че си мисля че в Канада не е така...
Всеки мечтае за спокоен живот. Аз също. Дори си мисля дали няма да е най-добре да се преместя да живея някъде в някой малък град или направо в гората... :wink:
Но това заради което ще отида в Канада ако ми се отдаде случй ще е мисълъта за пропуснатата възможност. Не искам ако тук нещо ме изнерви да си мисля: "А сега можех да съм в Канада".
В БГ може да се върнем след време, дори най-вероятно така ще стане...
Така че аз за мен си съм решил, че бих отишъл...
Но това е моят избор, всеки си решава сам...
monny
Мнения: 582
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 6:15 am
Местоположение: toronto

Мнение от monny »

тази ситуация ми е малко позната
ако дасега си получавал по-малко 1500 ще ти се видят пари и наистина за бг са добър месечен доход
аз мисля че собствения бизнес е хубаво нещо - първо си по-независим второ има тръпка не точно стрес
стрес има при работа с бг администрацията и се оказва че това е сериозен мотив да напуснеш бг
бързо ще свикнеш ще свикнеш с хубавото, но 1500 са дребен бизнес не могат да ти осигурят безпроблемно съществуване бързо може и да ги загубиш затова си отвори вратичка :beer:
Аватар
Леля Екимка
Диване
Мнения: 3297
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 12:38 pm
Местоположение: град Кралски хълм
Обратна връзка:

Мнение от Леля Екимка »

Zagubihme ciala godina v nazlandisvane dali da puskame dokumenti, zashtoto: i dvamata s muja biahme "porsanali" na rabotnite si mesta, pechelehme dobre, imahme dosta prilichen standart i nishto ne ni lipsvashe...Kupon, rabota, veselba - na koi mu e bilo do organizacia po dokumentite...
Obache edin den bashtata na muja mi hvurli edno izrechenie vuv vazduha ot sorta: kakvo se motaete, dnes ste dobre, ami utre!
Doide utre i ni reznaha za edno malko biznesche s muja mi, a sled godina i polovina veche biahme v Canada...
Za nas tova e pravilniat izbor!
P.S. Kak shtiah da propusna - malko predi da zaminem napusnah firmata, na koiato biah posvetila jivota si (bukvalno!), otidoh v druga...Kogato doidohme tuk nauchih che lubiamata mi firma e falirala...Predi sedmica razbrah, che sushtoto e spoletialo i poslednata mi rabota v BG...
Za posledicite ot tova i za ostanalite bez rabota i bez dohod v BG- nema nujda da komentirame...
Представителна извадка тип "паплач"
Изображение
lidiya
Мнения: 161
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 4:11 am
Местоположение: calgary
Обратна връзка:

Мнение от lidiya »

spored men si go re6il!!!
vsi4ko, koeto izlaga6 sa samo plusove za ostavane v bg i ni6to za zaminavane :)

vsi4ko nai-dobro vi jelaia !!!
Аватар
St.Anger
Some Kind of Monster
Мнения: 712
Регистриран на: Нед Яну 04, 2004 11:26 am
Местоположение: Montreal

Мнение от St.Anger »

Аз пък хайде да ви питам каква сигурност намерихте тук, тук фирмите не фалират ли какво!? Айде в Кебек ще минеш малко на социалче примерно, ами в другите провинции..!? Че тук е раят на фалитите, на някой това им е бизнеса, в БГ провят пари с врътки с ДДС а тук с фалити. Сигурност няма никъде и това не го приемам като сериозен мотив, щото ги има и обратните случаи - на моя позната пък в БГ на колегите й са им качили яко заплатите и сега вземат по 1000 евро, а пък тя тук ще ги сънува тези пари! Не виждам никаква логика ако живееш в момента добре и се занимаваш с нещо сериозно (а не с дистрибуция на марихуана напр.) да емигрираш понеже не знаеш нещата дали ще продължат до живот така...
To Live Is To Die
Аватар
Koko
Мнения: 8033
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 2:47 pm

Мнение от Koko »

Във форума може да се прочетет различни мнения за живота на имигранта в Канада – и всеки е прав за себе си. Интересното е че мненията обикновенно са поляризирани в двете крайности (положителна и отрицателна) – за някои Канада е най-доброто място на света, където всичко е идеално и няма никакви проблеми. А другата крайност е че за някои хора Канада е най-гадното място на света, където всичко е ужасно и няма нищо хубаво. Много рядко може да се прочете някакво по-балансирано мнение, което да отразява и добрите и лошите страни. Затова моят съвет е да не приемате на 100% всичко написано или поне да не правите кардинални изводи за това какъв е живота в Канада само на база няколко мнения прочетени в интернет. Можете да сте сигурни че ако се установите в Канада, вашата собствения история ще е поне малко по-различна от всичко прочетено във форума.

Не мисля че някой може да отговори на въпросите категорично, пък дори и да го направи, би трябвало да сте наясно че решението и последствията от него ще трябва да го вземете сами и дано да успеете да намерите най-правилното решение за вас самите.
Макар и силно обобщено, това което мога да кажа като мое субективно мнение е че ако решите да имигрирате, то това означава да започнете всичко отначало. В Канада ще попаднете в една доста по-конкурентна среда, в която ще трябва да се преборите с доста трудности, породени от различния начин на живот, чуждия език, различната култура и т.н. трудности. Това е свързано с полагането на доста усилия, в общия случай ще се наложи да си усъвършенствате езика, а и доста вероятно да учите тук нещо наново. Според мен нещата не опират само до парите които евентуално човек влага в това начинание. Най-важния фактор за това дали човек ще се справи с трудностите и ще успее да се установи успешно на новото място е МОТИВАЦИЯТА с която тръгва човек. Ако не сте мотивирани и не сте уверени в това какво искате да постигнете, то тогава е доста вероятно имиграцията да се окаже едно голямо разочарование. Затова наистина е най-добре да сте наясно какви точно цели преследвате, както в по-краткосрочна, така и в по-далечна преспектива.

Чисто прагматичния съвет, който бих си позволил е следния - недейте оставяйте визите ви да изтекат. Макар че едно пътуване до Канада също си е разход, нищо не пречи да дойдете до тук дори и за 1-2 седмици само, да си уредите документите и да се върнете обратно в България. По новия имиграционен закон в момента може да се отсъства от Канада до 3 години, без човек да си загуби статута. А това е достатъчно време за да прецените дали влизането на България в ЕС е променило нещо и дали бизнеса който планирате се е получил. Ако нещата са се подредили успешно, то тогава може и да няма смисъл да имигрирате, но от друга страна няма да сте си затворили и врата за Канада, което ще се случи ако визите ви изтекат и не ги използвате. От друга страна – ако имате мотивацията и желанието да имигрирате, и това е целта в дългосрочна преспектива, то тогава е по-добре да не губите нито ден повече, а да стягате куфарите и да тръгвате.

Пожелавам ви да намерите най-правилното решение.
pomiar
Мнения: 728
Регистриран на: Сря Сеп 01, 2004 11:12 am
Местоположение: ulitsa Sezam, vtora kofa, v liavo
Обратна връзка:

Мнение от pomiar »

dublirano mnenie :beer:
Последно промяна от pomiar на Пет Апр 22, 2005 10:21 am, променено общо 1 път.
pomiar
Мнения: 728
Регистриран на: Сря Сеп 01, 2004 11:12 am
Местоположение: ulitsa Sezam, vtora kofa, v liavo
Обратна връзка:

Мнение от pomiar »

Kofti postaven vapros. Golem praz kato imate biznes :wink: Po-vajno za reshenieto e da se zapitate. Imate li jelanie, vazmojnosti i nai-veche uporitost.
Pitaite se imame li znaniata za da osashtestvim tova nachinanie- kak sme s ezitsite i t.n. Tova triabva da vi vodi v reshenieto. Az ne glasuvah shtoto nemoga da si slagam takav griah na sartseto- podobno reshenie ako go vzemete na baza rezultati ot taia anketa znachi ste nai-ludite i napravo nenormalni hora deto sa naminavali kam foruma :shock:
Ne vi znam biznesa, no dobre pomislete. Osobeno za ezitsite. Ako ne znaete pone edinia dobre nai-dobre si gledaite biznesa. Ako znaete edin i ste pochnali drugia- idvaite. I si reshete sami, mahnete gi tia anketi :roll:
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004
Мнения: 4882
Регистриран на: Пон Авг 18, 2003 8:28 am
Местоположение: отнороТ

Мнение от sasho71 »

това ми звучи като оня постинг: "Да ходя ли в Канада" след като взимам 1550 лева тука :D
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
miteto
Модератор
Мнения: 11161
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 3:26 am
Местоположение: Toronto

Мнение от miteto »

Мда и аз не мога да гласувам че не ща после да ми тежите на съвестта :D Прочетете това много внимателно:
Koko написа:Затова моят съвет е да не приемате на 100% всичко написано или поне да не правите кардинални изводи за това какъв е живота в Канада само на база няколко мнения прочетени в интернет. Можете да сте сигурни че ако се установите в Канада, вашата собствения история ще е поне малко по-различна от всичко прочетено във форума.
Заключено