Земетресениеееее

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
tochica
Мнения: 1081
Регистриран на: Чет Авг 07, 2003 10:09 am
Местоположение: Mtl

.

Мнение от tochica »

сега ми е ясно защо се събудих в 1 и 20 през нощта , бях забравила , но не беше много силно като че ли .. :?
"искам да ми е интересно , иначе няма да играя "
карлсон , който живее на покрива .
Аватар
Леля Екимка
Диване
Мнения: 3297
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 12:38 pm
Местоположение: град Кралски хълм
Обратна връзка:

Мнение от Леля Екимка »

сега разбирам защо съм била нервна вчера... :lol: Легнах си след 1 часа, ама нищичко не усетих...дали не е, щото сме на баир...
Представителна извадка тип "паплач"
Изображение
ilian79
mutd
Мнения: 702
Регистриран на: Сря Юни 16, 2004 1:44 pm

Мнение от ilian79 »

Elia,samo da ne si ti vinovna za zemetressenieto :wink:
Аватар
anito
Мразим да мислим
Мнения: 2595
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 9:35 pm
Местоположение: Са

Мнение от anito »

Prebroiawane: Ia si kajete barzo: kolko narod gleda Matricata sno6ti :lol: Pokrai komentarite za zemetresenieto stawa iasno, 4e ne sme bili samo nie ludite :lol: I tuk poznatite ni, s koito goworia, towa sa prawili. Mnogo e interesno da razbere6 kak edi kolko si bulgari w Ca sa prawili towa, koeto i ti, po sa6toto wreme :beer:
Обичам да преча
Joy
Мнения: 4013
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 11:30 pm

Мнение от Joy »

anito написа:Prebroiawane: Ia si kajete barzo: kolko narod gleda Matricata sno6ti :lol: Pokrai komentarite za zemetresenieto stawa iasno, 4e ne sme bili samo nie ludite :lol: I tuk poznatite ni, s koito goworia, towa sa prawili. Mnogo e interesno da razbere6 kak edi kolko si bulgari w Ca sa prawili towa, koeto i ti, po sa6toto wreme :beer:
:lol: :lol: Добре че е "Матрицата" иначе единиците не спящи нощно време със сигурност щяхме да бъдем обявени за луди... :lol: Все пак е събота вечер-може да си позволи човек да не заспива с кокошките... :D

Мен лично ме интересува практическата страна... Явно се случва често съдейки по моите лични наблюдения. Аз вчера се панирах къде човек може да се укрие ако случайно започне да се руши сградата. В България обикновенно се препоръчва под касата на вратата ако не можеш да излезнеш. Тук, обаче вратите нямат каси-по-точно те са толкова тънки,че няма да те опазят изобщо. Ако има инженери разбиращи от местните конструкции,дайте идея какви са противоземетръсните характеристики на дървеното строителство и къде е най-безопасното място!
Интересно ми е също, застраховат ли си собственниците къщите от земетресение. :roll:
Аватар
Maria
Мнения: 347
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 1:45 am
Местоположение: Sainte-Julie/Варна

Мнение от Maria »

Аз тъкмо идвах за да пусна същата тема... Мислех,че ще ме помислят за луда. Никъде не се съобщава за земетресението към 1:00 снощи,а беше много сериозно... Всъщност, още не съм имала време да гледам новини...Да видим дали ще кажат нещо! Това е втори земетръс, който усещам тук и първия мина без думичка да беше съобщено...

Анито,аз също умрях от страх. Имах чувството,че блока ще се разлети на тресчици още малко ако беше продължило. Слава богу беше само един тръс!

Абе,мислех,че Монреал не е сеизмично-активна зона...Или се лъжа?
Аз пък ще имам хов кожух....
Снощи спя, по едно време ставам, тръгвам към ВС-то, с периферното мервам навън някакви сенки летят нагоре-надолу.....викам си, от статичното напрежение ще да е......привижда ми се.....Облекчих се и ходя пак да си лягам.....На сутринта, кво да видя, кеф.....не ми били сенки, не ми се било привиждало, най-ми били катерички....накачени по простира.....хвърчали били от труса.....
Такива ми ти работи по канадско.....
Аватар
anito
Мразим да мислим
Мнения: 2595
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 9:35 pm
Местоположение: Са

Мнение от anito »

Maria написа:На сутринта, кво да видя, кеф.....не ми били сенки, не ми се било привиждало, най-ми били катерички....накачени по простира.....хвърчали били от труса.....
E, izbi ribata naprawo :lol: I kwo, izmreli li sa? :lol:
Обичам да преча
Аватар
VanBC
Модератор
Мнения: 2582
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 7:27 pm
Местоположение: Vancouver, BC

Мнение от VanBC »

JOY написа:... и къде е най-безопасното място!
Под масата! Може да ти прозвучи като шега, но си е самата истина.
JOY написа:... Интересно ми е също, застраховат ли си собственниците къщите от земетресение. :roll:
Не знам как е по прерите и из източните покрайнини, но на западния бряг - задължително! :D
Obey gravity ... It's the law!
Аватар
Kpetrov
.
Мнения: 8444
Регистриран на: Чет Яну 15, 2004 4:31 am
Местоположение: KIRIBATI
Обратна връзка:

Мнение от Kpetrov »

22 e dylbochinata na epicentyra
Аватар
anito
Мразим да мислим
Мнения: 2595
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 9:35 pm
Местоположение: Са

Мнение от anito »

Taia sutrin 6tiaha da goworiat za zemetrasa po TV v "Cafeine", oba4e dokato izliaza ot ka6ti, ne go naprawiha. Niakoi da e 4ul ne6to?
Обичам да преча
Alex_dim
Мнения: 388
Регистриран на: Пет Авг 01, 2003 9:32 am
Местоположение: Монреал
Обратна връзка:

Мнение от Alex_dim »

Имаше днес статия в The Gazette. Пишеше, че ставали около 1500 земетресения годишно в Канада. Източната част като цяло била сеизмично много спокойна и двете леки разлюлявания в последните дни не били предвестник на нищо сериозно. По-силното било усетено също в Отава и Бостън. Изброяват и няколкото по-големи труса край Монреал през последните 200-300 г., които не са причинили особени щети.
Остава да се надяваме, че земетресенията са се запознали със заключенията на сеизмолозите. :wink:
Аватар
MetroMan
Мнения: 1
Регистриран на: Пет Мар 11, 2005 2:41 am
Местоположение: Канада

Данни за земетресението

Мнение от MetroMan »

По всичко личи, че това е вашето земетресение:
http://www.seismo.nrcan.gc.ca/sig_eq_re ... 1749_e.php (на е един ред)
Магнитудът е Ms=5.1, което си е доста, например земетресенията в Стражица от 1987 са с магнитуди 5.3 и 5.6 (по памет).

Какво да правим по време на земетресение? Както VanBC ви съветва (а то се препоръчва от компетентните служби в Калифорния и Япония), лягането под масата (или под леглото ако сте в спалнята и то е достатъчно високо) е добра стратегия. Целта й е да ви предпази главата от падащи предмети. Нищо обаче не може да ви спаси ако например целия етаж се срути (да не дава Господ).

Ако сте в къща и на първия етаж можете да се опитате на избягате бързо. Но трябва много добра реакция.

Освен това, при силно земетресение се преобръщат гардероби и библиотеки и е имало смъртни случаи по тази причина (в Кобе, Япония, 1995). Предотвратяването става чрез захващане на мебелите с дюбели за стената, разпънки и пр.

Друг пагубен ефект е пръскането на стъкла на прозорци и на витрини на шкафове и библиотеки. Стъклените частици могат да се забият в различни части на тялото, ако сте близо до съклото или просто да се разпилеят по пода и да си нарежете краката по невнимание. Предотвратяването става чрез залепване на (декоративни) лепенки по стъклата, така, че и да се пръсне стъклото, то да падне без да се разпилява.

Стоенето под касата на вратата е нещо като градски мит. То не е всеобщ принцип. Важи за стоманобетонни сгради с пълнежни стени (кухи тухли напр.). Често при земетресение такива стени падат е една посока. Идеята е следната - накъдето и да падне стената с вратата, ако сте в отвора на касата, стената няма как да ви затисне падайки.
Това предполага, че конструкцията ще издържи, само пълнежните стени ще паднат. При панелните блокове това поведение няма особен смисъл, при бълг. селски къщи с носещи стени по-скоро е противопоказно. За дървените канадски къщи мисля, че също няма смисъл.

Земетръсната застраховка в Б-я се като практика се предлага в пакет с други застраховки, поради безхаберието на застрахователите. В Канада би трябвало да е обратното - да се плаща отделно. Ако във BC тя е задължителна, то в Квебек вероятно е по желание.

Ако имате други вапроси или желаете да дискутираме - моля.
Заключено