BgCanada

Емиграция, установяване и живот в Канада
Дата и час: Чет Сеп 09, 2010 7:53 pm

Часовете са според зоната UTC [ DST ]

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 59 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Социални помощи?
МнениеПубликувано на: Вто Мар 09, 2010 7:51 am 

Linko написа:
Тя е че социала може да се взема с години и дори до живот, а помощите за безработни са за определен брой седмици.

може ли някой да сподели колко време има право на обезщетение за безработица канадеца, колко са тези седмици...
тази информация е важна за новите имигранти, плс!

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Мар 09, 2010 12:12 pm 
Съсел
Аватар

Отваряш ето този сайт и четеш - http://www.servicecanada.gc.ca/eng/ei/t ... shtml#much
Като цяло зависи от това колко изработени часа имаш и какъв е процента на безработицата в твоя района. За Монреал последния път като проверявах беше 49 седмици максимум, ако си работил около 1800 часа преди това, имаше една таблица, ама не я намирам нещо.. Ако заплатата е била над или равна на $43,200, получаваш максималната сума на седмица $457 , върху която дължиш федерални и провинциални данъци. Максималната сума чисто т.е бе данъци е около 1460 долара на месец. Ако е била под тази сума получаваш 55 % от заплатата си. Имаш две седмици изчакваш период т.е не ти плащат през тях. За болничните и майчинството също, имаш две седмици период на изчакване.
Ето още един сайт http://www.fin.gc.ca/pub/report-rapport ... 2b-eng.asp
Не е като в Европа там получават по добра сума и по дълго време.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Мар 09, 2010 1:11 pm 

IRA, благодаря за изчерпателната информация по всички мои въпроси до сега!!!
много полезна и важна информация за всеки нов

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Мар 09, 2010 6:03 pm 

Linko и IRA се (само-)заблуждават и търсят/намират в краткия ми и пределно ясен постинг, подтекст, какъвто аз не съм влагал. Но явно не са в застрахователния бизнес, така че неразбирането им е простено. Не им е простено обаче поднасянето на неверна информация, както и изопачена/премълчана такава. Не само че има разлика м/у осгуировки и помощи - това са 2 съвсем различни понятия. И аз лично се въздържам да давам морално тълкуване, каквото явно вълнува повече съфорумците. Само м/у другото - голяма е и разликата м/у осигуровки и застраховки - и тя е още по-неразбрана - не говоря само за хората от този форум - което пък се използва от застрахователните компании, можете да се досетите как.
Тук ще вмъкна едно малко отклонение, надявам се полезно. Вдъхновено от troll и неговите изключително добри размишления в една друга тема.
Значи, наблягам на факта, че моето наблюдение е лично за да не каже някой - какъв е този да ми казва неща, които аз знам от 1-ви клас още.
Относно правото на информация в Канада - наистина е общовалидно и общодостъпно, което изобщо не означава ЛЕСНОдостъпно, както и че някой друг е длъжен да ви я поднася на тепсия. Правата тук се търсят, изискват и отстояват, в противен случай никой няма и да ви спомене че ги имате тези права. Съществува също и понятието "привилегия", което аз поне тълкувах различно преди да дойда тук. Под привилегия
канадците разбират право, осигурявано ви от обществото, срещу което вие поемате строги задължения. Типичен пример - управлението на превозно средство - не само се задължавате да спазвате ред закони и разпоредби - вкл на ниско ниво - общински - но и се задължавате да заплащате тази си привилегия и то ежегодно, под формата на няколко
различни такси. И се счита за нормално общините да формират бюджет (и) от пътни глоби, преди нарушенията да са извършени. Драстичен пример - регламентите за паркиране в Монреал, с табели и куп други маркировки, за разчитането на които си трябва min. 1 PHD :), или ограничението на скоростта по някои булеварди - 70км по 2-те
леви ленти и 50км в дясната. С две думи - информацията я има и не е частична или скрита, но е завоалирана по такъв начин, че ако не вложиш определено ниво усилия има голяма вероятност да я пропуснеш, и някой със сигурност ще се възползва от твоя пропуск.
Доста дълго стана, но искам да опровергая поне 2 от заблуждаващите твърдения на Linko и IRA. IRA твърди, че на английски и 2-те били "benefits". Това не е вярно. Сумите получавани при временна безработица се наричат unemployement INSURANCE benefits - с главни букви е същината, а benefits най-елементарно на български се превежда "пари". Или както се казва по нашенски - имам да взимам едни пари - ама какви са парите - е, от INSURANCE са.
Linko пита каква е разликата да получиш 300 000 ако си внесъл 300, или ако нищо не си внесъл. Голяма е, Linko. Да оставим настрана заблуждаващите цифри - не познавам никой взел 300 000, нито като осигуровки (пари от осигуровки, ако държиш на терминологията), нито като помощи. За внесените също - пример - аз за миналата година съм внесъл 1200 - само към федералната служба. И така вече 10-та година. Е, да си призная, в началото сумата е била по-малка. Не съм бил без работа, т.е. нищо не съм получил. И въпреки ширещото се във форума мнение за канадците като мързеливци и връзкари, (а българите - умни и работливи, че и красиви, особено ако са от Банско :) ) смея да те уверя че работещите като мен са мнозинство, и че управлението на
осигурителните фондове, макар и федерално, а не частно, е достатъчно добро за да умножи чрез финансови операции внесеното от работещите, така че да стига за осигуряване (а не подпомагане) на временно безработните ( а не неработещите).
Прав си че има и прилика между двете системи - те са солидарни такива, ето защо осигуряването за безработица става чрез държавна, а не частна организация. Но застрахователния риск си остава, макар поет от бюджета, докато парите за социални помощи (за IRA - в това понятие съществената дума е СОЦИАЛНИ, и отново не "benefits") са просто преразпределение на приходите на съответната провинция, и това
преразпределение е повече политическо, отколкото икономическо. Не мога да отрека и че при осигуровките при безработица, особено напоследък, също има политическо преразпределение, но съотношението с икономическото е обратното на това при помощите. Толкова по въпроса. Съжалявам ако съм досадил, но както са казали още старите гърци премълчаването на част от истината е по-лошо от лъжа.

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: Вто Мар 09, 2010 6:30 pm 
Изгонен от форума

Да това прилича много на плащането на така наречената такс сколер в Кебек. Има хора, на които отдавна децата са завършили училище...даже имат свои собствени деца, но плащат така наречената такса, от която се издържат училищата на база притежание на недвижима собственост....Просто е такъв закона! Обратно има други, които имат цял отбор деца, но те не плащат нищо, защото ....не са собственици. :)
А, колкото до така наречения шомaж...Аз никога не съм драпала за него, въпреки че 2 пъти ми се наложи да си сменя работата и можех да се възползвам...Просто предпочетох да отида на много по-висока заплата, отколкото да събирам трохите от предходната, тъй като шомaжът не е пълна заплата и се получава не повече от 8 месеца... 8)

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: Вто Мар 09, 2010 7:09 pm 
Съсел
Аватар

R. Ferlet, цитирай къде казвам, че осигуровки и помощи са едно и също нещо? Така нарешените "социални помощи" се наричат Basic benefit към Social Assistance Program,Social Solidarity Program .
Другата програма се нарича Employment Insurance (EI) към нея има Regular Benefits, който получаваш при безработица. Превеждай си ги както искаш.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Мар 09, 2010 7:33 pm 
Модератор
Аватар

R. Ferlet, защо си платил $1200 милата кодина? В кебек за 2009 ЕИ беше $583.74, защото максимум сумата за която си застрахован е 42,300...

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Мар 09, 2010 7:37 pm 
Съсел
Аватар

Той внася допълнително към застрахователния фонд. :rofl:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Мар 09, 2010 7:45 pm 
Модератор
Аватар

:rofl:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Мар 10, 2010 7:49 pm 

IRA написа:
R. Ferlet, цитирай къде казвам, че осигуровки и помощи са едно и също нещо? Така нарешените "социални помощи" се наричат Basic benefit към Social Assistance Program,Social Solidarity Program .
Другата програма се нарича Employment Insurance (EI) към нея има Regular Benefits, който получаваш при безработица. Превеждай си ги както искаш.

Eто тук аз така го разбирам :

Цитат:
Но и двете са benefit . На Български няма точен еквивалент на думата, ама най - близкото е парична помощ отпусната от държавен фонд, затова много хора съкратено казват помощ.

Освен това няма тук "държавен". Не напразно се наричат правителствени. Защото правителства има бол, с различна политика, и са субекти на които се държи отговорност, за разлика от в някои други държави.

Цитат:
R. Ferlet, защо си платил $1200 милата кодина? В кебек за 2009 ЕИ беше $583.74, защото максимум сумата за която си застрахован е 42,300...

Не искам да засягам когото и да било, но подобен жалък опит за иронизиране, неподкрепен от добро познаване на материята звучи меко казано глупашки.
Няколко числа за любопитковците:
На двуседмичен период плащам следните удръжки
АЕ - 26,14 - пряката осигуровка за безработица (679,64 годишно, т.е. вече > $583.74)
ARG - 13.67 - това го броя за непряка осигуровка за безработица
Две други застраховки - водят се "живот", но нямат нищо общо със личната ми такава, и съм убеден, че представляват просто косвени такси, затова ги включвам към горните, поне са малки - 1,08 и 1,82.
Това прави общо 1110,46 годишно. Е, преценявайки на око съм сбъркал с 90 д. Халал да ви е.

Вярно е че сумата, платена над посочените от Lub0 $583.74 би могла да се приспадне от данъчно облагаемата, но само ПРИ ОПРЕДЕЛЕНИ УСЛОВИЯ. Които са неизпълними при заплати над около 47 000.
Няма да давам числата за пенсионните или RQAP - от където се изплаща майчинството, въпреки че моите деца са големи вече, да са ми живи и здрави. Даже не съм и недоволен - обратното, смятам че е редно и добре хората да са спокойни, че отглеждането на деца и пенсионирането са поне минимално финансово осигурени.
Виж, за федералния и провинциалния данъци, които ми отрязват главата имам какво да кажа - относно управлението на бюджета - като купуването на стари и потъващи подводници от консерваторите за много, много пари, но го правя там, където биха ме чули евентуално.
Няма да споменавам многобройните останали такси и удръжки. Същественото е че системите са солидарни и живота тече почти по социалистически, с положителните и отрицателните си страни. Което мен ме устройва и е една от причините да съм тук.

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: Сря Мар 10, 2010 8:25 pm 
Модератор
Аватар

R. Ferlet, няма какво да се пениш, ясно е колко разбираш по въпроса..., а въпросът беше за Employment Insurance (EI) и максималната сума, която се удържа за 2009 е точно $583.74, защото максимумът на който си застрахован е $42300. Това е, просто и ясно.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Мар 11, 2010 5:27 pm 

Ти се опитваш да му обясниш като на човек, при това с факти от лична информация, оно рупа ли рупа зелье.

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

МнениеПубликувано на: Чет Мар 11, 2010 8:27 pm 
Модератор
Аватар

Като не можеш да плуваш, защо се събличаш не ми е ясно...

Каква лична информация бе пич? Удръжките са точно 1.38% от бруто заплатата и не са цяла година а само докато се изплатят тези примерно 583.74 дето бяха за 2009. Ако имаш хубава заплата, виж си последните чекове за миналата година и ще видиш, че се изплаща за няколко месеца и поле нищо не ти удържат, защото макисмумът за който си застрахован е 42300 и премията е върху тази сума... И 200к на година да правиш ако станеш безработен максимумът помощи ще бъде изчилен на базата на тази сума 42300...

Няма такъв филм с удръжки от $1200 за Employment Insurance (EI)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Мар 11, 2010 11:31 pm 
Шерп
Аватар

Много трудно се разделяме с някои самозаблуди, дори понякога ни е невъзможно.
Човекът мъкне от девет дерета вода, слага в един кюп каквото му скимне и т.н., само и само да я докара работата до там, че е прав. А всъщност е толкова крив, че няма накъде повече. :)

Върнете се в началото
 Профил Изпрати  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 59 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4

Часовете са според зоната UTC [ DST ]