Объркването идва от там, че в старите дипломи не се посочва хорариума и съответно иммиграционните власти не могат да преценят как да приравнят предметите (защото не е все едно дали си учил 40 часа, даден предмет или имаш 140 часа лекции).
От тук идва и изискването за академична справка, която пряко се покрива с по-новите дипломи, където са указани освен оценките и часовете лекции и упражнения.
За академичните справки
Моята първа диплома е от 87-а, и аз, разсъждавайки като теб им пратих академична справка, а на интервюто ме попитаха: "Защо, след като не са ми я искали?" Така че, да не се разчита на това! То е повече необходимо на ордера към който принадлежи професията ви!
За да направиш прерия е нужно - пчела и детелина и една мечта голяма. Ако мечтата е достатъчно голяма, може и без пчела и детелина!
Моята университетска диплома е от преди две години и в нея не се посочва хорариума на изучаваните предмети. Да, на имиграц. власти не им трябва тази информация, но по-късно може да ми/ти е нужна.
Ако ордера не ми признае магистратурата и стажа от Б-я, смятам да запиша тази степен в Concordia, McGill или другаде в Montreal. А и за там ще трябва да докажа хорариум, за да си спестя една-две години учене т.е. ваденето на един документ в повече (който на мен ми струва 20лв) е само от полза.
Ако ордера не ми признае магистратурата и стажа от Б-я, смятам да запиша тази степен в Concordia, McGill или другаде в Montreal. А и за там ще трябва да докажа хорариум, за да си спестя една-две години учене т.е. ваденето на един документ в повече (който на мен ми струва 20лв) е само от полза.
- milla
- Модератор
Ако има само семестриално завършване, академичната справка е необходима, макар че ти признават тези години учене само като получиш крайният документ - диплома /чувала съм и за някои изключения/.
При наличие на диплома, академична справка не ти е необходима. Ако все пак решиш да си изкараш за всеки случай, по-добре я имай в наличност, но я покажи само, ако ти я поискат. Не мисля, че е необходимо, но е добре да разполагаш и с копие, ако случайно решат да ти я задържат. Но до такъв момент не вярвам да се стигне.
Успех!!!
При наличие на диплома, академична справка не ти е необходима. Ако все пак решиш да си изкараш за всеки случай, по-добре я имай в наличност, но я покажи само, ако ти я поискат. Не мисля, че е необходимо, но е добре да разполагаш и с копие, ако случайно решат да ти я задържат. Но до такъв момент не вярвам да се стигне.
Успех!!!

Мечтите се постигат, когато се потрудиш за тях, така както вятърът гони облаците, докато се покаже слънцето!