1.Как се прави EVALUATION на диплома за висше образование на педагог в провинция Кебек?
2.Необходими документи?
п.с. С бутончето за търсене изчетох доста и пак не ми стана ясно какво е туй чудо и как става
Всичко идва ,за да си отиде!
Остава само кристалната форма на онова,
което е било и никога няма да се върне!
zdr!
това го бях писал преди 2-3 месеца, освен тези неща искат и Permanent Resident Card и оня имигрантския формуляр от летището.
Провери дали ордата на даскалите в Кебек иска такова нещо или си го правят сами.(възможни са и двата варианта)
"ето малко прясно инфо от мен.
преводите ги правихме при преводач в София, а като изпращахме копия ги заверявахме при нотариус, без легализация. туй за имиграцията, сега за Канада.
цъфнахме в Монреал в края на април и проверихме как стои въпроса с ученето. накратко - съществува т.нар. Évaluation comparative des études effectuées hors du Québec, който се прави в най-близката Service d’évaluation comparative и струва 105 $, без значение колко дипломи представяте (в моя случай - за средно и висше образование). за да се направи се представят оригиналите на дипломите от БГ + преводите на френски/английски. задължително трябва да са подписани от лицензиран преводач от Ордата на Канадските преводачи. т.е. може да се ползват преводите от БГ, но парафирани от местен преводач (мисля че излиза малко по-евтино отколкото да се превеждат пак в Канада). ползвах услугите на една рускиня, Elena Riff, която има право да работи с БГ документи, из форума има и координати на български преводачи.
Évaluation comparative е необходим обикновено при кандидатстване в колеж (CEGEP), кандидатстване за правителствени служби, рядко се изисква и от частни компании
при кандидатстване в университет ТРЯБВА ДА СЕ ПРОВЕРИ НА МЯСТО. повечето университети си правят собствени Évaluation и правителствените не вършат работа, т.е. тия 105 $ няма нужда да се дават."
«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
nini написа:I na kraia tazi evaluatziia nikoi ne ti ia priznava...
Хм, признава я...Обаче някой е махнал темата, която стоеше доскоро като важна, а аз се уморих да повтарям едно и също...
В общи линии, всеки случай е индивидуален и е преценен различно и строго субективно...Така и не разбирам защо толкова малко хора дават информация, когато е така полезна...
Елиа,темата ти си я пазя в любимите,чета я и я препрочитам,но не намирам отговор на моите въпроси!Защо няма много пишещи учители тук?Инжинери колкото искаш и инфо за тях също а за нас няма,ама ще събера всичко и ако не го сложа на портала .......!ОБЕЩАВАМ!
savsem priasno, o6te toplo info za daskaliata.
na4i, probvam se az za permis, ama nanaici, 6tot niamam 450h psychopédagogie v diplomata, sal 1 metodika sam darjala, ni6to 4e 10 godini sam si izkarvala hliaba kat daskal. pitam v monrealskia u-tet kak samo tui det go iskat da si go doizu4a, demek individualen plan na obu4enie, pak iadec, mnogo stajove imalo, ta da si karam 4 godini za brevet, am 6tiala da mi e leka sesiata, dreme mi na men, az si iskam tejka sesia, ama za 1-2god.max da priklu4i kupona, ne bilo mojelo , mola vi sa. za kapak ne mi priznaha ni6to ot u4enite disciplini, 6tot nema descriptif des cours. kvo da opisva6 na morfologia ili sintaksis - toi si e edin. kakto i da e , teglih im edna dalga-kasa i zapisah maîtrise, hem po-malko vreme i pari, hem e ne6to det mi haresva. pak 6te moga da prepodavam, ama v kolej, koeto e dale4 po-interesno i priatno , pone za men. uslovieto e da ima6 evaluation na diplomata ti i uspeh ne po-nisak ot mn.dobar v diplomata, pone za monrealskia u-tet.
uspeh na daskaliata, tuk 6te gi razbiem, 6to tehnite kat gi gledam kak iava6 go davat, za znania ne mi se govori izob6to, nie sme kade-kade, bez da preuveli4avam ili da se duia.
Bravo, по това което пишеш оставам с впечатлението, че си филолог.
Ако е такъв случаят, зарежи ги тези от монтреалския за по-късен етап, когато ще отидеш там за магистърската си степен.
В ЮКАМ от тази година, благодарение на шефката на програмата, такива като нас - т.е. филолози с чужди дипломи и документ за учителски стаж от поне 2 години, ще учат само 1.5 години, вместо 4.