В България право да провежда този изпит има ИЧС в София
Цената е 100 евро
http://www.deo.uni-sofia.bg/index_bg.html
Беше ми много трудно да намеря информация за теста в нета има неща, но не може да се сравни с множеството сайтове за IELTS.
От ИЧС бяха много любезни, но понеже не съм от София и нямах възможност да изкарам тяхният курс за подготовка трябваше сама да търся информация .
Основният сайт от който имах полза е този :
http://www.ciep.fr/en/tcf/
Сайт за упражнения:
http://tcf.didierfle.com/index.php
С няколко думи теста протича по следният начин:
1.Тест за слушане с разбиране
Всеки има индивидуални слушалки което мисля е голям плюс .
Има 4 отговора от които един е верен
Страното, е че въпросът не е написан и чак след като свърши текста го задават и докато слушаш текста си мислиш че въпроса е един а те искат от теб да отговориш на нещо съвсем друго. Затова моят съвет е да направите упражненията от линка по-горе те ще Ви дадат представа за какво става въпрос.
2.Тест с граматичски упражнения
За този тест аз се подготвих като направих бърз преговор на цялата граматика но впечатлението ми е, че наблягат много на времената и най-вече кондисионел и сюбжонктив, които не са ми от най-любимите.

3.Тест за четене с разбиране
В общи линии дават няколко текста, които варират от няколко изречения до цяла страница като имаше от рода на обяви, научно-популярни текстове, писма и тн.
Моят съвет е да започнете с най-дългите и трудни части от теста, защото те дават най-много точки
Дотук беше задължителната част, от следващите две не са задължителни, но за целта за която се явяване а именно доказване на владеене на език ще са повече от необходими.
4. Писменна част
Задават се някакви хипотетични ситуации за които трябва да напишете текст с определена дължина.
На мен ми се падна следното:
-ще те посреща на летище човек, който никога не те е виждал, опиши се с няколко думи
-разкажи на приятел събитие на което си присъствал
-покани приятел по някакъв повод
-гост си на хотел и не си доволен от облужването напиши оплакване
-фирма разработва нов продукт и възлага на твоята фирма да направи маркетингово проучване за това как продукта би се възприел в България
-преразказ на някакъв текст (който лично на мен ми се видя на ужасно високо ново)
За тази част от теста пак Ви съветвам да започнете от най-сложната задача (т.е отзад напред)
5. Устен изпит
Е тук вече бяха изненадите

Аз очаквах да е нещо от рода на :разкажи нещо за себе си и тн обаче въпросите на които трябваше да отговарям бяха следните:
-Какво мислите за равноправието между мъжа и жената?
-Мислите ли, че в България половете за равни?
-Какво е за Вас глобализацията?
-Ако сте политик каква би била Вашата платфорна?
-Ако сега сте на интервю за работа как ще ни убедите да Ви наемем
И все в този дух за 15 минути.
Изпитващата е много приятна и те предразполага, но това което ме притесняваше беше, че разговора се записва на микрофон и съответно тя те предупреждава че прави лошо впечатление ако прекалено много мислиш и правиш паузи между отговорите.
Няма време за мислене въпросите ти ги изстрелава един след друг така се стремят да видят дали в реална ситуация можеш да реагираш.
Съвета ми е да вземете няколко уроци и да се упражнявате да говорите защото езиковата бариера не се преодолява лесно. Аз за всеки случай ходих да говоря с едни приятели, които владеят езика перфектно и това много ми помогна.
6 са нивата на оценяване:
niveau 1: élémentaire (français de base) (А1)
niveau 2 : élémentaire avancé (А2)
niveau 3 : intermédiaire (B1)
niveau 4 : intermédiaire avancé (B2)
niveau 5: supérieur (C1)
niveau 6 : supérieur avancé. (C2)
Aз съм учила френски в гимназията и после в университета,но го бях позабравила малко и имах само 1 месец за подготовка в който работех така че ставах рано сутрин да уча, вечер и почивните дни и съм сравнително доволна от резултатите на всички елементи имам В1 , а на граматика и говорене В2.
Сигурна съм, че ако бях минала курса и имах повече време за подготовка щях да мина на С.
Отначало се ядосах, че освен ИЕЛТС трябва да се явявам и на френски,но от друга страна това ме амбицира да си направя един добър преговор и даже и след изпита продължих да се занимавам с езика за мога да го ползвам когато минем процедурата (живот и здраве ) сигурна съм, че двата езика са винаги в плюс.
Ако някой има въпроси с радост ще Ви отговоря.
Септември съм на ИЕЛТС стискайте палци

P.S Когато бях в ИЧС видях, че организират и курсове за TCF Квебек така, че ако сте за френската част проверете дали този вторият няма да Ви е по-полезен