RBC наема индийци, съкращават канадци (видео)

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Публикувай отговор
miteto
Модератор

Re: RBC наема индийци, съкращават канадци (видео)

Мнение от miteto »

Марто, не съм забелявал, че това променя смисъла. Предполагам искаш да кажеш, че RBC като са сключили този договор с iGATE и не са знаели, че iGATE ще им докарат работници с Temporary Foreign Worker виза, въпреки че има сигурно стотици канадци, подходящи за тези позиции?
http://economictimes.indiatimes.com/new ... 438379.cms"
RBC said on Sunday it had not directly hired temporary foreign workers to take over the work of its current employees.

But Zabeen Hirji, the bank's chief human resources officer, said RBC looked to suppliers like iGate to ensure it complies with existing Canadian laws. She said she was not sure of the exact visa status of iGate's employees working at the Canadian offices of the bank.
Те миличките не били наели директно чуждестранни работници, които ще подменят сегашните. Предполагам плана, по който сегашните работници обучават индийците с визите, го е правил някой от CIBC, а не от RBC :D А пък сладураната от HR не била сигурна за статута на работещите в канадския офис - ми така де, да не би да е работа на human resources да се уверят, че служителите имат подходящ статут за работа в Канада :rofl:
speedy

Мнение от speedy »

комарен да се чете кошмарен
:)
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

Mite, искаш да кажеп, че РБЦ имат някакво задължение да сключат договор с Real Canadian IT Solutions Ltd., чийто работници са всичките 9-то поколение чисти канадци?
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

Marto написа:Oффф, не знам. Според мен проблемът донякъде е, че доста от младите дихатели, дори и голяма част от образованите такива на практика нямат какво да предложат на един работодател. Има твърде много бакалавъри по art history и твърде малко завършващи инженерни специалности/тозни науки или vocational schools. Мисля оттам идва разминаването - хем безработица голяма, хем работодателите не могат да намират хора.

Не знам дали това отговаря на твоите наблюдения от първа ръка в ИТ сектора.
Марто, от първа ръка мога да ти кажа, че тия от Индия са гОла вОда, RBC ще продължат да чарджат клиентите си по същия начин, но сървиса ще спадне драстично - едно че тия не им се разбира какво говорят (ако контактуват директно с клиенти), второ че като специалисти 99% от тях никакви ги няма. Като им погледнеш резюмето, само дето не са написали Гугъл енджина от скрач, обаче после като им правиш code review и си скубеш косите. You get what you pay for е 110% валидно в конкретния случай.
Това за art history може и да е така, но аз ти твърдя че има достатъчно завършили ИТ от университети и колежи и няма абсолютно никакъв недостиг.
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

Marto написа:Mite, искаш да кажеп, че РБЦ имат някакво задължение да сключат договор с Real Canadian IT Solutions Ltd., чийто работници са всичките 9-то поколение чисти канадци?
Искам да кажа, че в момента имат работници в канадския офис, които са получили Temporary Foreign Workers виза по съмнителен начин - най-вероятно с лъгане в апликацията, че не може да се намери канадски кандидат за тази позиция. Което е 100% лъжа.
Също искам да кажа, че са наясно, че въпросните визи са получени със заобикалки на правилата, но са правят на ударени. Оназ от HR пък дори не знаела с какви визи са точно |(
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

miteto написа:
Marto написа:Mite, искаш да кажеп, че РБЦ имат някакво задължение да сключат договор с Real Canadian IT Solutions Ltd., чийто работници са всичките 9-то поколение чисти канадци?
Искам да кажа, че в момента имат работници в канадския офис, които са получили Temporary Foreign Workers виза по съмнителен начин - най-вероятно с лъгане в апликацията, че не може да се намери канадски кандидат за тази позиция. Което е 100% лъжа.
Също искам да кажа, че са наясно, че въпросните визи са получени със заобикалки на правилата, но са правят на ударени. Оназ от HR пък дори не знаела с какви визи са точно |(
E нали писах, че не е ясно индийците колко щателно са търсили канадски работници. Много ясно, че РБЦ са решили да минат по най-тънкия начин финансово, но според мен не са нарушили закона.

Ти като ходиш да пазаруваш кренвирши, имаш ли някакво задължение да проверяваш дали и какви чуждестранни работници са наели в Мейпъл Лийф?
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

Marto написа:E нали писах, че не е ясно индийците колко щателно са търсили канадски работници. Много ясно, че РБЦ са решили да минат по най-тънкия начин финансово, но според мен не са нарушили закона.

Ти като ходиш да пазаруваш кремвирши, имаш ли някакво задължение да проверяваш дали и какви чуждестранни работници са наели в Мейпъл Лийф?
Марто, ти прочете ли какво точно написах? Аз не знам дали RBC са нарушили закона, аз ти казвам "в момента имат работници в канадския офис, които са получили Temporary Foreign Workers виза по съмнителен начин - най-вероятно с лъгане в апликацията, че не може да се намери канадски кандидат за тази позиция. Което е 100% лъжа." и ти казвам, че RBC са 100% наясно с това положение. Ако някой е нарушил закона, това е iGATE, но RBC са в час с играта ;)
Дали имат задължения да проверяват това и онова, не знам със 100% точност. Знам само, че за работа в банка правят примерно criminal record check, за да не се окаже че някой крадец работи с парите на клиентите. И след всичките тия проверки, оная пикла от HR не била наясно с кви визи са - ай бегай оттука бе :D
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

От ХР разбира се сега се плюнчат, заради ПР комара ;)

Не разбирам какво е значението на това, че някои от индийците в момента се намират в офисите на РБЦ. Те са работници на индийската компания. Ей довечера ще дойдат едни апапи от външна фирма да чистят офиса (приличат ми на индийци). Трябва ли да ги питам как са дошли в Канада? Ако до оня ден офиса го е мела Джейн Смит, но съм я съкратил - тогава трябва ли още повече да внимавам?
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

"Не разбирам какво е значението на това, че някои от индийците в момента се намират в офисите на РБЦ" - мениджмънта и HR на RBC, които организират тази промяна, са 100% наясно, че има локални кандидати за тези позиции и по тази причина са 100% наясно, че ако някой им докарва чуждестранни работници, това става с фалшифициране на LMO.
Точно по същия начин, ако купиш кола, която е крадена после полицията може да дойде и да ти я вземе - нищо че не си знаел че е крадена. Никой няма да те обвини, че ти си откраднал колата (т.е. нарушил закона), но факта си остава че си купил крадена кола. Аз ще добавя, че ако всички останали коли като твоята на пазара са 3 пъти по-скъпи, то ти 100% знаеш, че купуваш крадена кола ;) Просто си затваряш очите и се надяваш никой да не дойде да я търси. Да, децата ти, жена ти или съседите ти не трябва да проверяват откъде е дошла колата, но този който прави сделката (ти), си 100% наясно че има нещо гнило ;)
Аватар
c200

Мнение от c200 »

miteto, сигурно искаш преведен на български целия филм:
- имаме 45 дърти ИТ съпорт, които са били добри едно време за 30-40К годишно, но сега след толкова години са я докарали до най-малко 70-80К за най-много второ ниво съпорт, а производителността им пада
- имаме едни хиндийци, дето ще свършат работата по-евтинко.
- хиндийците не щат да ни изкупят специалистите с все заплатите, щото скъпо
- внасят техни гурута
- обучават ги, през което време ги хрантутят с канадски заплати, няма как
- след една година ги пращат обратно в Индия, да си работят оттам за по 15К вместо тук за по 40
- имаме 5 души от досегашните дето стават - запазваме ги в РБЦ с големите заплати, другите ги държим докато стане тренинга
Това, което е синдикален манталитет в цялата работа е репликата на Dave Moreau, радостно подета от всичкото журналист на CBC
“The new people are in our offices and we are training them to do our jobs. That adds insult to injury.”
За един професионалист няма insult , нито injury да изтренира един индиец за поста си и да се насочи към нещо друго, 30% по-добре заплатено. За един синдикален мозък обаче това е краят на света. А тия даже нямат и синдикат, толкова по-зле за тях.
А PR, HR и другите буквички на РБЦ са точно същите професионалисти като въпросните ИТ, щом не са могли да предвидят и овладеят тази публична криза, сега РБЦ ще си плати с лихвите и това е.
«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

Не знам защо реши, че iGate със сигурност са нарушили закона. HRSDC са одобрили LMO-тата, значи са изпълнили изискваниятя, поне про форма. Според тебе колко усилено търси канадски работници работодателя на средностатистическия работник дошъл тук с работна виза?

Консерваторите затегнаха имиграцията, но охлабиха изискванията за временни работници и сега се правят на ощипани.
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

c200 написа:miteto, сигурно искаш преведен на български целия филм:
- имаме 45 дърти ИТ съпорт, които са били добри едно време за 30-40К годишно, но сега след толкова години са я докарали до най-малко 70-80К за най-много второ ниво съпорт, а производителността им пада
- имаме едни хиндийци, дето ще свършат работата по-евтинко.
- хиндийците не щат да ни изкупят специалистите с все заплатите, щото скъпо
- внасят техни гурута
- обучават ги, през което време ги хрантутят с канадски заплати, няма как
- след една година ги пращат обратно в Индия, да си работят оттам за по 15К вместо тук за по 40
- имаме 5 души от досегашните дето стават - запазваме ги в РБЦ с големите заплати, другите ги държим докато стане тренинга
Това, което е синдикален манталитет в цялата работа е репликата на Dave Moreau, радостно подета от всичкото журналист на CBC
“The new people are in our offices and we are training them to do our jobs. That adds insult to injury.”
За един професионалист няма insult , нито injury да изтренира един индиец за поста си и да се насочи към нещо друго, 30% по-добре заплатено. За един синдикален мозък обаче това е краят на света. А тия даже нямат и синдикат, толкова по-зле за тях.
А PR, HR и другите буквички на РБЦ са точно същите професионалисти като въпросните ИТ, щом не са могли да предвидят и овладеят тази публична криза, сега РБЦ ще си плати с лихвите и това е.
:rock:
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

c200, така е. Аз просто ти казвам, че това дето Dave Moreau го казва е нормална човешка реакция, която ще се появи в мозъка на 99% от хората които им се случи нещо подобно. Дали ще си го кажат или не, няма голяма разлика. Загуба на работата е на челните места в стресорите на човешката психика. Останалия един процент от супер-професионалисти, дето като ги уволнят и си намират 30% по-висока заплата, ги оставям настрана.
Това, което аз и MrGeek казваме, е че на пазара има достатъчно новозавършили канадци, готови да работят за тези 30-40К годишно. Така, че визите с които идват "гурутата" са 100% получени фалшименто. Ей тва казвам, не казвам че РБЦ нямат право да искат да намалят разходите, не казвам че РБЦ нарушват закона като сключат договор с индийска компания. Казвам, че РБЦ са наясно, че "гурутата" без 2 години трейнинг на място (до 2015-та) не струват дори 5К годишно и са също наясно, че за такъв дълъг период от време гурутата могат да дойдат само с temp worker виза и знаят, че няма начин някой да се класира за такава виза за тия позиции по редовния начин.
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

Marto написа:Не знам защо реши, че iGate със сигурност са нарушили закона. HRSDC са одобрили LMO-тата, значи са изпълнили изискваниятя, поне про форма.
О, искаш да ми кажеш че понеже има там някакви документи представени, значи всичко е наред? Ти с един замах унищожи категорията "документални измами". Предполагам всички мошеници, които изтеглят кредит с откраднато identity на някой друг, всъщност не са нарушили закона, понеже банките и кредитните бюра са одобрили предоставените им документи?
Не съм решил "със сигурност", просто предполагам, както сигурно и ти предполагаш "със сигурност", че не са го нарушили:
miteto написа:Ако някой е нарушил закона, това е iGATE
Аватар
c200

Мнение от c200 »

miteto, съгласен съм на 100% с Mr. Geek и теб, както виждаш даже и синдикален лидер го поддържа това :)
USW National Director Ken Neuman.
"If you're going to bring workers to this country, if they're good enough to work here, our position is they should also be able to transition and become permanent residents."
Последно промяна от c200 на Пон Апр 08, 2013 12:37 pm, променено общо 1 път.
«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
Публикувай отговор