alfaM, аз съм в Едмънтън от около 7 месеца. Тук съм на нещо като дълга командировка, така че вероятно проблемите, с които съм се сблъсквал няма да са същите, на които ти ще попаднеш. Въпреки това имам добра представа за града. Освен това жена ми си намери работа тук, така че имам информация и в тази област.
Отговарям поред, както си задал/а въпросите.
1. Социална система, преференции за деца, здравни услуги и т.н.
Социалната система трабва да е последното нещо, което те вълнува, когато решиш да ходиш в капиталистическа страна. Канада е много по социална от САЩ например, но тук си е капитализъм все пак. 7Geroge го е написал по-горе: "който не работи, не трабва да яде". Повечето канадци (не само в Едмънтън) вярват в това и няма да ти е никак лесно, ако дойдеш с тази нагласа. В Квебек социалната система е по-добре развита, там има по-високи помощи за безработица и други "благини", които обаче си имат цена: по-високи данъци, по-забавен икономически растеж и съотвертно по-висока безработица и underemployment.
Здравна система: плащаш 40 и няколко долара на месец и ползваш основното ниво на здравеопазването без допълнително заплащане. Ето тук можеш да видиш какви са условията и какво покриват тези пари в Албърта:
http://www.capitalhealth.ca
Някои работодатели дават extended health plan, което на практика си е здравна застраховка, която покрива неща като физиотерапия, зъби, очила, лекарства и др, които не се покриват от основното ниво.
Всъщност особена разлика между отделните провинции в системата на базовото (безпплатно/евтино) ниво и допълнително (платено) ниво - няма. Разлика например е, че в Онтарио получаваш безплатното ниво дори да не работиш (плащаш), а тук трябва да палщаш кякакви малки пари на месец.
Основен проблем на канадската здравна система е голямото чакане за специалист. Дребните неща като настинки, контузии, леки вирусни истории и т.н. се решават доста бързо от личния лекар или в walk-in clinic, ако ти трябва специалист (хирург, уролог, гинеколог, ...), се чака ред месеци. В Едмънтън забелязах, че сякаш това време е малко по-кратко отколкото в Торонто например, но може и да не съм прав.
2. Културно развитие, културни мероприятия, културни ценности и средища.
Отново - това не трабва да ти е приоритет преди първоначалното стъпване на крака

Едмънтън е относително малък. Заедно с предградията сигурно едва достига 1 милион. Може и да няма толкова. Освен това му викат Deadmonton

По никой начин не може да се сравнява с места като Торонто или Монреал по отношение на културната програма. Въпреки това тук култура има колкото искаш, стига да имаш време и средства за нея. Има много фестивали лятото и есента (Едмънтън се титулува "фестивалната столица на Канада"

). Има фестивали за фолклорна музика, театър, улични изпълнители и др.
Така се случи, че точно вчера бях на коледен концерт в централната концертна зала в Едмънтън (където свири местната филхармония) на един много хубав концерт. Залата има огромен орган и е една от най-добрите зали от този тип, в които съм бил. Ето тук за повече инфо:
http://www.winspearcentre.com
В центъра има и доста голям театър с много зали:
http://www.citadeltheatre.com
Според мен ако не ходиш на театър по принцип, няма голямо значение дали в града има 1 или 10 театъра

Често идват големи поп и рок изпълнители, има доста кина, така че културната програма според мен не е порблем.
3. Нрави, порядки, ценностна система.
Едмънтън е в Албърта, а това значи че би трябвало да има много rednecks

Това е факт, но също така е факт, че за около 7 месеца аз не съм имал контакти с такива! Албърта е земеделска провинция и е нормално много хора да живеят по фермите, да ходят на училище до 8ми клас само, за забременяват на 16 години и да се занимават с физически труд. Това се случва масово. Едмънтън обаче е град. Тук има много пришълци, има образование, има бизнес и изобщо реднешката култура доста се е поразредила от по-нормални хора.
Едмо мое лично наблюдение за Албърта: повечето хора тук са много добри - особено в малките градчета и села в планините. Това лято отсядах често в bed and breakfasts (частни квартири) и ми направи впечатление, че хората са добри, открити и с желание да помагат. Има и изключения, разбира се, но къде ги няма

Много от местните са и доста простодушни (някои даже и простовати). Това в добрия смисъл на думата. Такъв живот са живели, че не им е трябвало да са супер образовани. Сега разбира се тези неща се променят... Въпреки, че доста харесвам Торонто, след 2 години там нямах усещането, че съм "видял Канада". Тук за едно лято видях доста повече "истинска" Канада отколкото за 2 години в Торонто
4. Престъпност.
Престъпност има, но много зависи къде живееш. Има квартали, където не са и чували за престъпност. Като цяло престъпността е по-висока отколкото в Торонто например. Изразява се основно в пиянски боища по нощните барове (ако не ходиш по такива места, това обикновено не те бърка) и стрелба между нарко-банди. Има и доста скитници, най-вече индианци. Доста аналогии (макар и не съвсем директни) могат да се направят между индианците и нашите цигани.
5. Условия на живот: качество на предлаганите жилища, околна среда, транспорт...
По-малък град => по-чист въздух. Като цяло много тих, спокоен и зелен град. Относително слаб автомобилен трафик. Незначителен спрямо трафика в Торонто, Монреал или (да не говорим за) София

Има по-високи сгради в центъра, но по-голямата част е разпростряна на голяма площ и има основно къщи и ниски сгради.
Доста паркове има. Покрай реката е супер за разходки, физическа активност и др. Има над 40 км алеи за бягане и велосипеди покраи реката.
Жилища има всякакви, но по-добре някой с повече опит да коментира тук. Знам само, че не е много лесно да се намери жилище напоследък заради многото желаещи, които идват в града.
Има метро, но е само с 1 линия (11 станции). Ако живееш близо до него, добре. Инак има доста автобуси. Не е зле транспортът, но не може да се сравнява с тарнспорта в Торонто или Монреал например.
Като цяло, ако не живееш (и работиш) downtown, е добре да имаш кола (то това май за всеки град важи

).
за сега не се сещам друго... ... "а трябва" - бих добавил аз
На първо място, според мен, трябваше да попиташ за
възможности за работа/бизнес/професионална реализация/образование/приравняване на образованието/ и т.н.
Твърди се, че Албърта в момента изживява петролен бум и това привлича доста капитали, а от там и бизнеси, работни места и т.н. Има нова вълна от миграция от други провинции (или направо от чужбина) към Албърта. Тук е по-лесно да си намериш работа в много отношения спрямо Торонто или други големи градове. Аз пак правя сравнение с Торонто, защото там съм живял. Два примера:
- Аз работя тук за IT-то на един клиент (TELUS, или тукашното БТК). Те имат постояннен персонал, имат и контрактори. Постоянно имат проблем с намиранете и на двете. Напоследък си търсиха 7 човека да наемат за постоянно само в моят отдел и се съмнявам, че ще ги намерят. Това е добре, защото кадърен специалист с опит може да си позволи да диктува условията при наемане.
- Жена ми си намери държавна работа за около 1 месец след като пристигнахме. Кандидатства си на общо основание, прати резюме, ходи на интервюта и сега работи. За сравнение в Торонто да си намериш държавна работа без познати и връзки е нещо като да удариш шестица от тотото

Доколкото чувам в Монреал е даже по-зле.
Причината е, че основната маса емигранти отива в градове като Торонто, Монреал и Ванкувър. Там има много повече пари и работа от Едмънтън например, но и конкуренцията е жестока - особено за entry-level позиции.
Аз лично имам колеги, които са пристигнали тук от Манитоба, Саскечуан или Ванкувър и нямат намерение да се връщат там. Най-вече заради възможностите за работа тук.
Разбира се, ако ти и/или половинката ти имате някоя по-търсена специалност и знаете езика добре, няма да имате проблеми с работата дълго време - независимо от града.
За нови емигранти има доста програми за преквалификация, има курсове и т.н.
Климат
Континентален - топло лято и студена зима. Едмънтън се намира долу-горе на ширината на Москва или Берлин. Лятото беше страхотно! Много дълги дни (в края на юни се стъмнява към 11 вечерта), топло, но не горещо (за сравнение лятото в Торонто е доста горещо и влажно). Зимата е студ. През ноември имаше около 3 седмици с температура около -15/-20, а с вятъра и до -30

Хубавото е, че това е сух студ и ако се облечеш добре, нама проблеми.
Сега през декември се "стопли" доста. Вече цяла седмица е -2/-5, а следобед става около 0. Очаква се истинските студове да са януари и февруари

Инак зимата денят е много къс.
И още едно допълнение от мен, ако разбира се, за теб това е важно - Едмънтън се намира само на няколко часа от
Скалистите планини. Лично аз намирам Едмънтън за скучноват (все пак повечето ми приятели са в Торонто), но тази близост до баирите за мен е мнооого по-важна. Това беше и част от причините да приема командировката тук. Едмънтън дава много добри възможности за outdoor activities. Езера, планини, реки, гори, къмпинги, паркове и т.н. стига да имаш желание и възможност, има колкото ти душа иска.
Ето тук можеш да видиш снимките, които съм правил през последната година и нещо. Последните 25-26 албума са правени докато съм бил в Едмънтън или по време на разни излети в планините или в някоя друга част от Албърта:
http://picasaweb.google.com/kiril.rusev
Най-малкото снимки от града можеш да видиш.
Успех!